Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Qué és l'hoquei?

No description
by

on 24 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Qué és l'hoquei?

Qué és l'hoquei?
L'hoquei és un esport d'equip i olímpic, que consisteix a colpejar la bola amb l'estic cap a la porteria que està defensada per l'equip contrari, l'objectiu del joc consisteix a marcar gols.
La historia de l'hoquei és la següent:
Historia de l'hoquei
L'hoquei és un esport molt antic , prova d'això és que ja es jugava a aquest esport fa uns milers d' anys en llunyans punts de la Terra que no es comunicaven fàcilment entre si .

Aquest esport té una antiguitat de més de 4000 anys . Prova d'això és el descobriment d'un fresc egipci que contenia dos jugadors disputant una bola . És l'esport més antic del món ja que era l'únic joc d'equip en els jocs de l'antiga Grècia .

En 1852 es van confeccionar les primeres regles oficials del joc , amb la sacada inicial anomenat bully .

A Anglaterra ja es practicava aquest esport a la fi del segle XII , tal com s'explica en un manuscrit , ia les vidrieres de Gloucester i Canterbury , al segle XV , podem ja apreciar imatges d'homes empunyant un pal .

Des de l' implant de les regles en el 1852 establertes per Harris , aquestes es van anar adaptant al desenvolupament del joc fins arribar a les regles vigents de l'actualitat , que es van implantar al 1907 .

Les capacitats dels jugadors han anat augmentant però , lamentablement , la Federació Internacional d'Hoquei , no ha modificat les regles i això ha suposat una pèrdua d'emoció .

No cal parlar d'hoquei sobre herba , podem entendre'ns amb el terme hoquei , ja que les dues altres modalitats creades en els 70 ( l'hoquei sobre gel i l'hoquei sobre patins ) que al principi van sorgir de l'hoquei modern , tenen les seves pròpies regles .

Potser no siguem conscients d'això , però l'hoquei sobre herba , ocupa el segon lloc en popularitat dels esports a l'aire lliure del món , després del futbol , l'esport per excel · lència a Europa .


L'entrada de l'hoquei al nostre país es va donar a principis del segle passat .

A Barcelona , entre 1908 i 1909 , es va fundar el Barcelona Hoquei Club . El primer partit reglamentari es va celebrar a Terrassa el 1911 i va vèncer el Club Esportiu Espanyol de Barcelona .

Actualment , la Reial Federació Espanyola d'Hoquei ( 1913 ) compta amb , aproximadament 10.000 fitxes i 134 clubs federats .

Al món, l'hoquei es practica en més de 110 països dels cinc continents .

Totes les modalitats actuals de l'hoquei tenen en comú que són dos equips amb la finalitat de marcar gols a la porteria contrària amb un stick. Però depenent de la modalitat hi han diferències especifiques. Per exemple:
Hoquei sobre patins
L'hoquei sobre patins o hoquei patí és un esport que es disputa entre dos equips de cinc jugadors (quatre jugadors de pista i un porter), amb dues porteries, en una pista tancada per una tanca amb les cantonades arrodonides o amb forma de bec. Els jugadors es desplacen gràcies a uns patins de quatre rodes amb un fre (paral · leles) i utilitzen un estic o pal de fusta amb forma corba per conduir una pilota de cautxú amb suro comprimit.
Hoquei sobre gel
L'Hoquei sobre gel, és un esport d'equip, olímpic d'hivern.
L'Hoquei sobre gel es juga en una pista de gel (rink) entre dos equips, on, tant els jugadors com els àrbitres usen patins de gel (skates). Els jugadors es mouen patinant sobre el gel, arribant a assolir elevades velocitats, el que converteix l'esport en un esport molt ràpid i espectacular. Usen pals (sticks) per a moure i passar-se un disc (puck).
Hoquei sobre herba
L'hoquei sobre gespa, hoquei herba o hoquei sobre pastura és un esport en el qual dos equips rivals d'onze jugadors competeixen per ficar una pilota a la porteria de l'equip contrari (gol) amb l'ajuda d'un pal (estic)
El país més important de l'hoquei sobre gel és a Canadà.
Reglament
Els jugadors poden copejar el puck amb el peu, excepte per a ficar gol. Si el puck està a l'aire, els jugadors poden tocar el disc amb la mà oberta per a situar-la en el sòl.
Un equip sol tenir al voltant de 22 jugadors. Normalment es juga amb un porter i cinc jugadors de camp: dos defensors, dos ales i un central. El porter utilitza equip protector especial i es col·loca enfront de la xarxa. Al porter se li permet immobilitzar el disc amb les seves mans, bastó, o cos. Es pot moure per darrere la porteria. Donada la intensitat d'aquest esport, es permeten la substitució de jugadors contínuament durant el joc. L'hoquei sobre gel és un esport de molt contacte físic, on se succeïxen els xocs entre jugadors, així que és considerat com un esport violent, encara que les baralles solament estan permeses a la NHL. Quan dos jugadors decideixen voluntàriament barallar-se, llancen els guants al terra i els àrbitres actuen de jutges de boxa, detenint la baralla quan estimin oportú.
Equipacions
Baralles
El camp d'hoquei sobre gel és una pista de gel. El camp té forma rectangular amb els vèrtex arrodonits. Una pista d'hoquei sobre gel pot tenir 61 metres de llarg i 26 metres d'ample a la NHL i 60 x 30 metres en la resta del món.
Camp d'hoquei
Mides
Un mur opac, d'aproximadament un metre d'altura, embolica tota la pista, i evita que el disc surti del camp. Una línia central vermella (centerline) divideix el camp per la meitat. És usada pels jutges per a marcar els fores de joc (offsides) i icings. Dues altres línies vermelles estan localitzades en cada extrem del rectangle, a tres metres del fons. Marquen l'àrea de meta. Dues línies blaves, distanciades poc més de 8 metres de la línia vermella central delimiten les tres zones de camp: una zona de defensa, una zona neutral i una zona d'atac. La porteria està localitzada davant de cada línia de red goal line. La porteria té 1,2 metres d'altura per 1,8 metres d'amplada. Enfront de cada porteria hi ha un àrea de 1,8 metres d'ample i allargada, anomenada "àrea de porteria" i on cap jugador de l'equip rival hi pot entrar.

L'hoquei està integrat per quatre components principals : tècnica , tàctica , preparació física i qualitats psicològiques per a la competència .

Naturalesa del joc

La tècnica implica el desenvolupament coordinat dels moviments del jugador i la seva seguretat en el maneig amb el pal i la bola .
La tècnica és un dels factors centrals del joc i és el tret decisiu de la capacitat del joc .
La tècnica d'aquest joc és complicada en relació a altres esports i s'adquireix després d'un llarg procés d'entrenament .

Tècnica
Tàctica

La tàctica comprèn fonaments , regles i mètodes del joc . La seva essència està donada per l'ocupació efectiu dels mitjans del joc i la lluita sota constants canvis de les situacions del joc i la seva disputa amb el contrincant.

Preparació Física
La preparació física és el component físic del rendiment de joc . Abasta totes les qualitats condicionants i coordinades que influeixen de diferent manera sobre el rendiment . Les exigències físiques són la velocitat , l'agilitat i la resistència especial .
Qualitats psicològiques
Les qualitats psicològiques per a la competència són regles de conducta pròpies de cada jugador .
Conceptes bàsics del reglament
L'hoquei sobre herba es practica en un camp rectangular a l'aire lliure, amb unes mides de 91,40 metres de llarg i 55 metres d'ample. Dividint el camp, trobem tres línies paral·leles entre sí: la línia de mig camp o de centre i les línies de 23, que estan a 22,90 metres de les línies de fons, on se situen les porteries.
Les porteries tenen unes dimensions de 3,66 metres d'ample i 2,14 metres d'alt i al seu voltant trobem les àrees dibuixades circularment a 15 metres.
El punt de penal stroke és un cercle que es troba a 6,40 metres de la línia de porteria.
Terreny de joc
Terreny de joc
La pista de joc té forma de rectangle , i ha de presentar unes dimensions proporcionades, en que l'extensió longitudinal ha de correspondre al doble de l'amplada , i els límits són els següents :
Mínima - 36 x 18 metres
Standard - 40 x 20 metres
Màxima - 44 x 22 metres
.Cop franc: És la manera de posar la bola en joc després que algun jugador hagi rebut una falta en qualsevol part del terreny de joc, o després que hagi sortit la bola dels límits del camp. El jugador que executa el cop franc pot sortir amb la pilota controlada o bé passar-li a un company situat a més de 5 metres.
.Córner: És la manera de posar la bola en joc des de la cantonada quan ha sortit impulsada per un jugador de l'equip defensor.
.Bully: És el servei neutral que es fa quan s'ha produït alguna interrupció no penalitzable o no favorable a cap dels dos equips. Dos jugadors, un de cada equip, fan xocar un cop els estics amb la bola al mig i ja poden disputar-se-la.
.Penal córner: és una sanció a mig camí entre el córner i el penal del futbol. Es produeix quan l'equip defensor comet una falta voluntària dins del seu migcamp o quan comet una falta involuntària dins de la seva àrea. Un jugador de l'equip beneficiat posa la bola en joc des de la línia de fons i l'envia a companys seus situats al voltant de l'àrea rival. El porter i quatre jugadors de l'equip defensor intenten evitar el gol sortint de la línia de fons, o fins i tot des de la línia de gol.
.Penal stroke: És l'equivalent al penal del futbol. Es produeix quan l'equip defensor comet una falta voluntària dins la seva àrea. Un jugador atacant executa el penal des del punt de 6,40 metres.
.Faltes més habituals: Les principals faltes són el joc perillós (aixecar l'estic i/o la bola més amunt del maluc; és a dir, de forma perillosa), els peus (tocar, parar o jugar la bola amb els peus), obstrucció (situar-se entre la bola i el rival sense intenció de jugar-la), el revés d'estic (jugar la bola per la part no plana de la pala de l'estic) i aixecar la bola prop d'un adversari.
.Targetes: La verda és l'expulsió de 2-5 minuts per reiteració de faltes o per protestar a l'àrbitre; la segona verda n'implica una de groga. La groga suposa una exclusió temporal per un mínim de 5 minuts. La segona groga no implica la vermella (només en cas que les dues grogues siguin per cometre el mateix tipus de falta). La vermella comporta l'expulsió del partit.
Equipació
Altres modalitats
Altres estils derivats de l'hoquei o els seus predecessors inclouen els següents :
Hoquei sala: jugat en pavellons poliesportius o pistes de parquet o terratzo , però sense patins . En ell l'estic es diu bastó i canvia una mica ( és mes fi i corbat ) .
Hoquei d'aire: jugat sobre una taula especial , i només per a dos jugadors .
Hoquei amb pilota: molt similar a l'hoquei sobre gel però s'usa una pilota en lloc del puck . Es pot jugar en una pista d'hoquei sobre gel o als carrers.
Bandy: és similar a l'hoquei sobre gel , però es juga amb una pilota en una pista similar en dimensions a un camp de futbol .
PelotaEscoba: és jugat en una pista d'hoquei sobre gel , però amb una pilota en comptes d'un puck i una escombra ( en realitat un estic amb un implement plàstic a la punta ) en lloc de l'estic d'hoquei . En comptes d'usar patins amb fulles , s'utilitzen sabates especials amb soles molt toves de goma per maximitzar l'adherència .
Hoquei bombolla: és jugat en una taula de plàstic segellada amb els " jugadors" sent moguts amb l'ús de palanques .
Floorball: és una forma d'hoquei jugada en un gimnàs usant sticks i un puck de material plàstic .
Hoquei de peus: és jugat usant pilotes de tennis pelades i usant només els peus . És popular en escoles primàries a l'hivern.
Hoquei de gimnàs: és una varietat d'hoquei gel jugada en un gimnàs .
Hurling: és un joc irlandès.
Indoor field hoquei: és una variant de l'hoquei sota sostre .
Hoquei en línia: jugat idealment en una pista sota sostre amb superfície plàstica o en una pista exterior de ciment , amb un puck plàstic . S'utilitzen patins en línia i solen practicar els jugadors d'hoquei sobre gel per entrenar quan no hi ha una pista de gel disponible .
Mini hoquei ( o hoquei de genoll ) :és una forma d'hoquei jugada en soterranis de les cases . Els jugadors s'agenollen i usant un estic de plàstic en miniatura , usualment de 38 cm . de llarg , i una pilota petita de color blau o puck tou cobert de tela . Es dispara en arcs de miniatura també . * PowerHockey és una forma d'hoquei per a persones amb cadires de roda elèctriques .
Ringette: és una variant dissenyada per jugadores , i s'utilitza un estic recte i un anell de goma en comptes d'un puck .
Rinkball: és un esport d'equips escandinau , jugat en una superfície de gel amb una pilota .
Hoquei de carrer: és una versió d'hoquei sobre gel jugada típicament en carrers residencials amb o sense patins en línia, en el paviment . Els partits són normalment informals , sense referiu i sense vestimentes distintives . A causa de que el joc es desenvolupa al mig del carrer , pot ser interromput pel trànsit , en aquest cas algú crida "auto" i els jugadors es desplacen fora del carrer per permetre el pas del vehicle .
Roller hoquei: és una categoria que inclou dos esports : Hoquei sobre patins en línia i Hoquei sobre patins .
Shinny: és una versió informal d'hoquei sobre gel .
Shinty: és un joc escocès .
Skater hoquei: és una variant d'hoquei sobre patins en línia , jugat amb una pilota .
Sledge hoquei: és una forma d'hoquei sobre gel jugat per discapacitats motrius . Els jugadors seuen en trineus , i s'empenyen amb becs en la base dels seus pals d'hoquei .
Spongee: és una barreja entre hoquei sobre gel i broomball i és popular a Manitoba , Canadà . L'estic i el puck són usats com en l'hoquei , sent el puck una versió més tova anomenada " puck d'esponja " , i s'usen les mateixes sabates de sola tova que al broomball . Les regles són bàsicament les mateixes que en l'hoquei sobre gel , però una de les variants té un jugador extra anomenat " rover "
Hoquei de taula: és jugat sobre una taula .
Bromball .
Hoquei Subaquàtic: és jugat al fons d'una piscina de natació .
Hoquei Platja: es juga sobre sorra de platja
Full transcript