Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Spreekbeurt thee Britt.

definition and characteristics, history, types, uses, health effects, process, famous brands, and trends
by

Arnout de Jong

on 15 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Spreekbeurt thee Britt.

Thee Britt de Jong Wat is Thee? Thee is een smaakvolle drank, bereid door het gieten van kokend heet water over bladeren van de Camellia Sinensis plant. Na water is thee de meest gedronken drank in de wereld. Het heeft een verkoelende, licht bittere smaak, waar veel mensen van genieten. + = Camellia Sinensis is een groenblijvende plant, die voornamelijk groeit in tropische en subtropische klimaten. De Camellia Sinensis is uit China afkomstig (Sinensis betekent Chinees). In Japan noemen ze deze theeplant Camellia Japonica (Japonica betekent Japans). Geschiedenis Ontdekt in China, door de Chinese keizer, Shen Nung, in 2737 voor Christus. De Chinezen noemden het oorspronkelijk "Kia". Voor zover bekend heeft in de loop van de 6e eeuw na Christus de naam zich ontwikkeld tot "Cha". Bij de aankomst in het Westen werd het "Té", wat nog steeds de naam is voor thee in vele landen. Tot de vijfde eeuw na Christus, werd thee vooral gebruikt als een medicijn, als gevolg van de geneeskrachtige voordelen. De Thee-ceremonie begon zich te ontwikkelen en thee begon zich te verspreiden naar Japan. Hoe is ontdekt? De oorsprong van thee ligt in het oude China. Volgens Chinese verhalen heeft dus keizer Shen Nung ongeveer 5000 jaar geleden thee uitgevonden. Op een dag zat hij onder een boom een kom warm water te drinken. Er waaide een blaadje van een wilde theestruik in de kom. Toen dronk de keizer gewoon verder en hij genoot van zijn drank. Zodat hij in het vervolg altijd wat theeblaadjes deed in zijn kom heet water. De gewoonte van het theedrinken verspreidde zich snel. Begin 1600 was Nederland samen met Portugal één van de eerste landen, die thee naar Europa brachten. Er zijn 4 soorten echte thee: Zwart Wit Groen Oolong Zwarte thee Zwarte thee wordt gemaakt van de Camellia Sinensis plant. Het is in het algemeen sterk van smaak en bevat meer cafeïne (theïne) dan lichter geoxideerde thee.Oxideren is het proces van drogen van de theeblaadjes. In China en omringende landen wordt zwarte thee rode thee genoemd,een beschrijving van de kleur van de vloeistof.
In de Westerse wereld verwijst zwarte thee naar de kleur van de gedroogde blaadjes.
Rode thee verwijst in het Westen gewoonlijk naar de Zuid-Afrikaanse rooibosthee. Deze thee komt niet van de theeplant Camellia Sinensis, maar van de rooibosplant.Zwarte thee behoudt zijn smaak gedurende meerdere jaren. Witte thee Witte thee, is net als andere theesoorten, afkomstig van de Camellia Sinensis plant. Witte thee is een theesoort, die gemaakt wordt van de eerste jonge knoppen van de theeplant.
Deze knoppen worden geplukt binnen de eerste 48 uur, dat ze zijn gevormd.
Hierna worden deze in zonlicht gedroogd. Witte thee is duur.
Sinds enkele jaren produceren theefabrikanten ook witte thee in theezakjes voor de Nederlandse markt. Groene thee Van de Camellia Sinensis plant zijn theeblaadjes geplukt, gedroogd en ze hebben een warmtebehandeling gehad. De warmtebehandeling voor de Chinese groene thee bestaat uit het roosteren van de theebladeren, terwijl Japanse groene thee wordt gestoomd.
Nadat het vocht is verwijderd door de warmtebehandeling, worden de theebladeren opgerold en opnieuw gedroogd voordat het klaar is. Chinese groene thee geeft een geelgroene drank en geroosterde smaak, terwijl Japanse groene thee donkergroen van kleur is en heeft een grazige smaak. Chinese groene thee Japanse groene thee Oolong thee Oolong thee is een traditionele Chinese theesoort en zit ergens tussen groene en zwarte thee in.
De smaak van de minst geöxideerde oolong thee lijkt op groene thee met een frisse fleurige citrusachtige smaak. De meest geöxideerde oolong thee smaakt naar zwarte thee en naar geroosterde abrikozen en perziken. Net als bij groene thee, is Oolong thee ook afkomstig van de Camellia Sinensis plant. De term "oolong" betekent "zwarte draak" in het Chinees. Gedroogde "Oolong"-theeblaadjes zijn te herkennen als losse opgerolde (donker)groene bolletjes voor de minst geöxideerde soort en tot zwarte propjes voor de meest geöxideerde oolongs. Bekende theemerken: Groep 8 Soorten thee Het is alleen niet zeker of het waar is. In de middeleeuwen was thee een hele dure drank: 1 kilo kostte omgerekend 300 euro. Het was dus een drank alleen voor rijke mensen. Niet lang na het eerste kopje thee van de keizer telde China talloze theeplantages. Langzamerhand verspreidde thee zich door heel Europa en rond 1650 arriveerde thee in Engeland. Inleiding Ik heb het onderwerp gekozen, omdat ik thee lekker vind.
En ik ben van de zomer naar een kruidenboerderij geweest.
Daar kwam ik op het idee, om thee als onderwerp voor mijn spreekbeurt te kiezen. Ze lieten daar veel zien en vertelden veel over thee.
Ook mocht ik verschillende soorten thee proeven.
Bij de nieuwe theewinkel Cuppamore heb ik ook veel informatie gekregen.
En ik vond het een leuk onderwerp, want ik wilde er meer
over weten. Groep 8 Zijn er nog vragen, tips en tops? Naast deze 4 echte theesoorten, zijn er ook nog verschillende soorten rooibosthee, fruitthee en kruidenthee. Deze theesoorten worden gemaakt van gedroogde rooibos-planten, gedroogd fruit en gedroogde kruiden.
Full transcript