Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tuesday, May 13, 2014

No description
by

Amanda Svensson

on 13 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tuesday, May 13, 2014

Källor:
Varför var idéerna så tilltalande?
Vem var hon?
The greatest movie star of all.
Varför reagerade folket som dom gjorde?
Född: 27 Februari, 1932
Hampstread, London, Storbritannien
Brittisk- amerikansk

Död: 23 mars, 2011 (79 år)
Los Angeles, California, USA
Dog av: Hjärtsvikt

Yrke: Skådespelare, aktivist
Aktiva år: 1942-2003

Barn:
Michael Howard Wilding
Christopher Edward Wilding
Elizabeth Frances "Liza" Todd Burton
Maria Burton
Folk var från början rädda och okunniga men med Elizabeths informationspridning om verkligheten bakom sjukdomen fick man mer kunskap och kunde bilda sig en egen uppfattning.

Folk började följa henne. De kände sig uppmärksammade och betydelsefulla.
$1.25
Tuesday, May 13, 2014
Vol XCIII, No. 311
Hur såg samhället ut?
80-tal.
Vem var emot och vem var för idéerna?
Men vad tyckte egentligen folket?
Regeringen vägrade från början lägga pengar på forskningen om Aids. De var konservativa och tyckte att homosexualitet var fel.

Kyrkan och därmed många kristna såg hiv som ett straff från Gud för det homosexuella.
Elizabeth Taylor
-Homosexuellas rättigheter och AIDS

Tribute to Dame Elizabeth Taylor
Hur har Elizabeth påverkat det?
Hur ser samhället ut idag?
Utan Elizabeths drivkraft och entusiasm hade vi kanske aldrig funnit en bromsmedicin för sjukdomen. Folk hade inte på samma sätt varit försiktiga vid samlag och försiktigheten med kroppsvätskor. Livslängen har ökat för de drabbade och allt mer forskare letar efter ett botemedel.
Varför började hon med detta?
Vilken är hennes drivkraft?
Aids upptäcktes och var först kliniskt observerades 1981 i USA. De första fallen var sprutnarkomaner och homosexuella män och ingen visste varken vad de var och hur man blev smittad.

Med det kom även stora vågor av homofobi.
När så många var rädda och gjorde så lite för de drabbade frågade Elizabeth sig själv varför ingen gjorde någonting. Hon insåg då att hon själv inte gjorde någonting.
Elizabeth Rosemond Taylor föddes i England 1932 i en förort i London till amerikanska föräldrar. De tvingades därefter flytta till Amerika när England drogs med i andra världskriget.

År 1940 fick hon ett 6 månaders kontrakt med Universal Studios. Det kontraktet blev inte förnyat.

Men år 1943 fick hon rollen som en engelsk flicka i filmen "Lassie Come Home" och blev där efter erbjuden ett 7 års kontrakt med filmbolaget MGM.

Sedan dess har hon gjort över 70 filmer.
Hennes uppväxt
Elizabeth började sitt humanitära arbete i kampen mot hiv/aids år 1984 och kämpade för vad hon trodde på fram till hennes död 19 år senare.
Vad gjorde hon för att folket skulle lyssna?
Hur spred hon sina idéer?
Taylor spred sina idéer via media och offentliga uppträdanden. Hon pratade inför kongressen och fick slutligen erkännande för sitt arbete då de gorkände statliga pengar till forskrningen om hiv/aids.
År 1991 startade hon sin egen organisation, The Elizabeth Taylor Aids Foundation, för att stödja forskningen, utbildning och utvecklingen som stöds av amfAR.

Hon samlade in pengar via många galor och andra arangemang.
Hur utryckte hon sig?
Men hur såg världen ut under den perioden?
80-talet var tiden för pop och synthpop. Artister och grupper som Michael Jackson, Milli Vanilli, Janet Jackson, Prince, A-ha, Depeche mode och Madonna var stora.
Yuppies var unga människor i USA och Storbrittanien som fick högt uppsatta jobb med höga löner.Yuppie är en förkortning för "young urban professional". De var affärsmän och affärskvinnor och de handlade om hög status, pengar, dyra bilar och mobiltelefoner (även kallad yuppienalle), (vilket på den tiden fortfarande var ovanligt).
Modet såg olika ut. De var allt från kostymer, axelvaddar, V-ringade stickade tröjor med kragar undertill till benvärmare, mini kjolar och enorma örhängen.
Micheal Jackson och Elizabeth Taylor var även väldigt goda vänner.
Företags kostymer, Margaret Thatcher i skräddarsydda kostymer, Yuppies och kopieringen av stilar som bärs av Diana, prinsessa av Wales, har alla bidragit till att stämpla perioden.
Det var musikvideons internationella genombrott, och där med grundandet till musikkanalen MTV i USA.
Ronald Reagan var president mellan 1881-1889.
Det var Republikanskt styre.

År 1984 bildade Elizabeth tillsammans med Dr. Mathilde Krim och en liten grupp läkare och forskare en stiftelse för AIDS Forsking (amfAR). Eftersom hon var en stor stjärna och en älskad person lockade hon tilll sig enorma uppmärkasheter. Miljontals människor rördes av det hon hade och säga.
Rock Hudson hennes nära och goda vän sedan lång tid tillbaka dog av aids 1985. Hon visste sedan en tid tillbaka att han var allvarligt sjuk. I juni 1984 hade han fått diagnosen aids och den hemligheten hade han dolt för de flesta av sina nära vänner, där ibland Elizabeth.
Elizabeth bestämd sig för att tala ut mot allt hyckleri och all diskriminering och för medkänsla och omsorg. Från den stunden gav hon röst, sitt hjärta och sin själ till kampen för homosexuellas rättigheter och mot hiv och aids.
Kändisar som Elizabeth fick samla in pengar genom att starta stiftelser och insamlingar. De gjordet även många välgörenhetskonserter.

De vanliga folket hade olika åsikter. Många var rädda. Samtidigt trodde de att det bara drabbade homosexuella. Men efter ett tag drogs många med i kampen mot hiv/aids.

Emot:
För:
I en tid av homofobi, räddsla och okunnighet satte Elizabeth sin karriär på spel genom att ha kontakt med en homosexuell skådespelare som led av den så kallade bögpesten. Det var inte bara rädslan av att bli smittad utan även rädslan för att bli utfryst som hindrade många av Rocks vänner att hälsa på honom.

Hon var förtvivlad över vad han fick gå igenom med allt lidande han upplevt och hur grymt och meningslöst alla har dömt honom. Lika så som så många andra som drabbats av sjukdomen. Hon hade alltid vetat att Rocky var gay, men som alla andra visste hon inte mer om sjukdomen än att den tycktes drabba homosexuella män.
Än idag kämpar människor med hiv och aids. Det finns ännu inget botemedel men de finns bromsmediciner som gör att man praktist taget kan leva med det. Livskvaliten ökar.
Hon reste till Thailand, Japan, och upprepade gånger till Europa i stiftelsens namn och stod modigt inför publik, kameror och mikrofoner och leverera sitt budskap om medlidande och kritisera regeringens passivitet.
Detta pengar kallas "Ryan White CARE Act of 1990" och avtalet står kvar än idag.
Slut!
Reagan var en populär president, även om hans popularitet tidvis sviktade under det tidiga 1980-talets lågkonjunktur och i samband med Iran-Contras-affären.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Homosexualitet#Homosexualitet_och_religion
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_USA:s_presidenter
http://www.amfar.org/about-amfar/trustee-biographies/dame-elizabeth-taylor/
http://en.wikipedia.org/wiki/HIV/AIDS#History
http://en.wikipedia.org/wiki/HIV#History
http://en.wikipedia.org/wiki/Yuppie
http://sv.wikipedia.org/wiki/Musikvideo
http://fof.se/textruta/25-ar-med-hiv
http://primpicha.wordpress.com/2012/03/07/80s/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Yuppie
http://sv.wikipedia.org/wiki/Popmusik
http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Taylor

3 dokumentärer från Youtube
Full transcript