Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of plante medicinale

No description
by

Denis Obuhovschii

on 11 May 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of plante medicinale

PLANTE MEDICINALE Obligeană Denumirea populară:
«Crin de apă» Denumirea rusă:
«Аир болотный» Datorită proprietății rădăcinilor și frunzelor se utilizează în industria farmaceutică și cosmetică pentru aromatizare.

De la obligeană se folosesc în scopuri terapeutice rădăcinile, care ajută în curățarea intestinelor de mucozități, calmează sistemul nervos, și ajută în tratarea balonărilor, artritei, diareei, tulburărilor digestive, anemiei, ulcerului stomacal, hiperacidității gastrice și stărilor de greață și vomă. Obligeagă «Păpădie» Denumirea populară:
«Lăptuci, floarea mălaiului, lilicea» Denumirea rusă:
«Одуванчик» Rădăcina de păpădie se poate folosi sub formă de decoct în afecțiuni hepato-biliare, iar părțile aeriene iîntră în compoziția ceaiurilor depurative, dietetice și gastrice «Cătină albă» Denumirea populară:
«Bumbuşor» Denumirea rusă:
«Облепиха» Se întrebuințează numai fructele mature, atât în stare proaspătă, cât și uscată.

Fructele de cătină sunt utilizate atât în scopuri terapeutice în hipo- și avitaminoze, în anemie și convalescență, cât și în scopuri alimentare sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă etc. Se poate utiliza și infuzia 2-3%, folosind 2-3 ceaiuri pe zi. «Mierea-ursului» Denumirea rusă «Медуница лекарственная» Denumirea populară:
«Albăstrele, plămânărică»
Aceasta planta este folosita din vechime (chiar Paracelsius o recomanda) pentru tratamentul bolilor cailor respiratorii, datorita efectului de a fluidifica secretiile bronsice.

Astfel, ceaiul de mierea ursului se utilizeaza in tratamentul cazurilor de tuse, faringite, laringite, al amigdalitelor, bronsitelor, hemoptiziilor.

Efectul ceaiului de mierea ursului creste daca se adauga patlagina ingusta si putina miere de albine. «Zmeură» Denumirea populară:
«Mană» Denumirea rusă:
"Малина" «Toporaş, Florile au ac­ţiune emolientă, fiind utilizate în diferite formule pectorale, rizomii şi rădăcinile, datorită saponozidelor, au proprietăţi expectorante, iar la doze mai mari emetice asemănătoare cu ale rădăcinilor de Ipeca, uşor laxative. Odorantina din rizomi şi rădăcini are proprietăţi hipotensive.

Rizomii şi rădăcinile constituie un bun succedaneu al rădăcinii de Ipeca.

Florile şi frunzele (bogate în nonadienol) sînt utilizate în industria parfumurilor. Denumirea populară: Denumirea rusă:
«Фиалка душистая»
Viorea» «Faţa omului, micşunea, tămâioară» «Dentiţă» Denumirea populară:
«Dintele babei, iarbă roşie, lipitoare» Denumirea rusă:
«Череда» -
Infuzia din plantă
are proprietăţi diuretice, sudorifice, uşor
laxative, sedative, efecte stimulatorii
asupra ci rculaţiei ar ter iale şi
amplitudinii contracţiilor cardiace. La
copii se fac băi cu decoctul plantei
pent ru întăr i rea organismului,
vindecarea de urticarii şi scrofuloză Are proprietăti antiseptice, astringente, febrifuge, sedative, chiar narcotice; este un remediu excelent în cazul rupturilor vaselor de sânge, inclusiv ale celor interne. Odinioară era recomandată împotriva muşcăturilor de scorpion. La ardere emană un miros de colofoniu şi pin, îndepărtând insectele. «Cicoare» O o Denumirea populară:
«Floarea Secerii, scai voinicesc» Denumirea rusă: «Цикорий» De la cicoare se utilizează frunzele care se folosesc la prepararea infuziilor.
Din rădăcini se poate prepara un substitut de cafea.

Radacina de cicoare are proprietăţi
laxative, depurative, diuretice, mai
stimulează sistemul nervos (cafea de
c i c o a r e ) , s e c r e ţi a d e b i l a s i
îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului. Se utilizează pentru scăderea nivelului de zahăr în sange, deasemenea în obezitate, constipaţii cronice. «Umbra Iepurului» Denumirea populară:


«Coasta dracului,

umbra cucului,

crucea pământului» Denumirea rusă:
«Спаржа»
Umbra iepurelui se întrebuinţează în tahicardii, aritmii şi în hipotonii uterine dar doar cu reteta şi sub supraveghere medicala.
Se mai poate prescrie în pleurezie, pneumonie, în febre eruptice, ca diuretic, antihemoragic gingival la persoanele cu hemofilie etc.
«Ciuboţica-cucului» Denumirea populară:

«Talpa-gâștei,

cinci clopoţei» Denumirea rusă:

«Первоцвет
весенний» Planta este un calmant deosebit de eficace, are efect expectoram si antitusi sudorific. diuretic, usor laxati cicatrizam, hemostatic.
Se recomanda pentru bronsite, laringite, pneumonie (in faza de coctiune). Se mai foloseste si in cazuri de tuse seaca (tuse convulsiva), migrene, insomnii, contractii ale stomacului de natura nervoasa, afectiuni renale si cale. «Urzică moartă»
Denumirea populară:


«Urzică crăiască» Denumirea rusă:

«Яснотка белая»
Este utilizata pentru vindecare tusei, gripei, racelii, boli de piept (ceai din frunze de urzica moarta), reumatism (urzica moarta fiarta in vin), leucoree, inflamatiile prostatei (infuzie de urzica moarta). «Amâreală» Denumirea populară:
«Şopârliţă, mătriţă» Denumirea rusă:

«Вероника

лекарственная» Radacina are o actiune mai puternica, stimuland evacuarea mucusului, prin tuse. Consumata in doze mari radacina are actiune emetica (produce varsaturi) si poate provoca diaree.

Amareala se utilizeaza in tratamentul afectiunilor respiratorii, precum bronsita cronica, astmul bronsic sau tusea convulsiva. «Jaleş» Denumirea populară:

«Dascăl» Denumirea rusă:

«Чистец лесной»
Jalesul are foarte multe întrebuinţări. Se întrebuinţează ca tonic, antiseptic, antisudorific, oestrogen, antidiareic, în afecţiuni ale căi­lor biliare ale căilor respiratorii, afecţiuni bucale, răguşeală, faringită, eupeptic etc.

Nu se dă femeilor care alăptează deoarece scade secreţia do lapte. «Brusture» Brusturele a fost utilizat in medicina tradititionala ca remediu pentru guta, stari febrile si litiaze renale.

Este foarte utilizat şi in cosmetica populara.

Are proprietaţi antibiotice, antibacteriene şi hipoglicemiante

Afecţiunile cutanate se tratează cu infuzie de brusture.

Semintele de brusture au proprietăţi antiinflamatorii, antioxidante si hepatoprotectoare.

Este utilizată pentru a trata afectiunile cauzate de „supraincarcarea” cu toxine, cum ar fi infectiile gatului si altele, urticariile, problemele cutanate cronice. Rădăcina şi semintele ajuta la curatarea organismului de deseuri, iar prima este recunoscuta ca un excelent mijloc de eliminare a metalelor grele. Denumirea populară:

«Iarbă-boierului,

scai,

urechea+boului» Zmeurul este un arbust fructifer foarte utilizat in medicina naturala.

In special sunt folosite frunzele si fructele acestui arbust.

Fructul de zmeur se recomanda ca tratament ajutator in cazul reumatismului, diabetului, asteniei, constipatiei (are proprietatea de a fi laxativ), gutei, marirea sudoratiei. «Frag» Denumirea populară:

«Pomiţă,

căpşună sălbatică»
Denumirea rusă: «Земляника» Infuzia se întrebuinţează în
tratamentul diareii, cistitei, pentru
stimularea diurezei cu eliminarea de
acid uric şi a toxinelor, deasemenea la
diabet zaharat şi anemii. Fructele ca
tonic, depurativ, hipotensor, reglor
hepatic. «Podbal» Denumirea populară:

«Rotunjoară,

cenuşoară,

brusturaş» Denumirea rusă:
«Мать-и-мачеха»
Remediile din frunze de podbal sunt indicate, mai ales, în tratarea afecţiunilor aparatului respirator, cum ar fi bronşita acută şi cronică, laringita, tusea tabagică, astmul bronşic, emfizemul pulmonar, silicoza şi chiar în tuberculoza incipientă. Cei cu tuse rebelă şi răguşeală chinuitoare ar trebui să bea, de mai multe ori pe zi, ceai fierbinte din frunze de podbal amestecat cu miere. Acest ceai este foarte util şi în tratarea bolilor hepato-biliare, dispepsiilor şi afecţiunilor căilor urinare.
Full transcript