Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

OLMEEKIT

No description
by

Daniela Ragusa

on 18 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of OLMEEKIT

OLMEEKIT
Olmeekit olivat muinainen intiaanikansa, joka asui Meksikonlahden rannan seuduilla noin 1600 eaa-900 jaa. Olmeekit olivat ensimmäinen kansa, joka loi merkittävän korkeakulttuurin Keski-Amerikassa, ja he ovat antaneet runsaasti vaikutteita kaikille alueen myöhemmille korkeakulttuureille, kuten tolteekeille, mayoille ja asteekeille. Olmeekkien sivistynyt kulttuuri poikkesi selvästi ympäröivistä yksinkertaisista heimokulttuureista, sillä he hallitsivat ajanlaskun, olivat taitavia kivenkäsittelijöitä ja he rakensivat suuria monumentteja. Olmeekit saattoivat kehittää kirjoituksen ensimmäisenä Keski-Amerikassa. Niiden vaikutteet levisivät laajalle Keski-Amerikkaan kaupan mukana. Olmeekkien keskuksissa saattoi asu 1-2 tuhatta asukasta.
Olmeekit
Olmeekkikulttuuri tunnetaan suurista kivipäistä joiden arvellaan esittävän kuolleita hallitsijoita. Basalttikivestä tehdyt päät ovat jopa noin 3,4 metrin läpimittaisia ja painavat jopa 5-40 tonnia. Kivipääpatsaiden kasvonpiirteet ovat negroidisia, mustaa rotua muistuttavia, pyöreitä ja paksuhuulisia. Se saattaa olla jokin tyyliseikka, mutta ei ole todisteita siitä, että olmeekit olisivat olleet tekemisissä negroidien kanssa. Useimmat tutkijat eivät usko tähän: intiaanien taide oli monesti melkoisen tyyliteltyä. Olmeekkipäihin käytettty kivi on kuljetettu melko kaukaa Tuxtlavuorilta 80 kilometrin päästä.
Olmeekkien kivipääpatsaat
Olmeekkien historiaa on tutkittu vain muutamalta löytöpaikalta, ja siksi kuvaus olmeekeista ei ole täysin täydellinen. Olmeekkien nousun uskotaan liittyvän maissin viljelyyn tulvatasangolla, sillä maissi pystyi elättämään suurta osaa asukkaista. Historioitsijoiden mielestä olmeekkien suurin kukoistus olisi 1500-500 eaa. Monia olmeekkikulttuurin piirteitä oli olemassa toisaalla muodostavalla ajanjaksolla. Olmeekkikulttuurin perusominaisuuksia oli: temppelit, arkkitehtuurin jättimäisyys, keskus ympäristöä korkeammalla, maakummut ovat pitkulaisia, kartiomaisia ja litteitä, markkinat, he keksivät pallopelin, kalenteri, jonkinlainen kirjoitus, vesijohto, kastelukanavat, jadeveistokset, naisjaguaarijumala, ja jopa matematiikka.
Historia
Olmeekit tunnetaan parhaiten heidän valtavista kivipääveistoksistaan, jotka saattavat esittää heidän päälliköitään.
Full transcript