Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Teknik, Tidslinje

No description
by

Hanna Thunander

on 28 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Teknik, Tidslinje

1870
Idag
1800
1960
Teknik, Tidslinje
Radio
Man brukar säga att mannen som kom på att radiovågor existerar, på ca 1860-talet, är James Clerk Maxwell. Han var dock inte ensam om att intressera sig inom denna teknik. Många vetenskapsmän, bland annat Heinrich Hertz och Guglielmo Marconi, utvecklade vidare Maxwell's upptäckt och den blev mer och mer utvecklad. Radiovågor används inom många sorters kommunicering, till exempel mobil och telefon och radio. Radion har betytt mycket för tekniken, den används till exempel både för kommunikation, till exempel på båtar, och underhållning.
Mobil
Den första mobilen kom på ca 1940-50-talet. Mobiler använder sig av radiotelefoni, alltså radiovågor, för att kunna kommunicera med bland annat andra mobiler. De första mobilerna var väldigt stora och tunga och kunde bara användas för att ringa, så de användes inte av många. Det var inte förrän 1980-talet som tekniken var utvecklad nog att spridas. Nu för tiden har alla en mobil, gammal som ung. Det är ett utmärkt och smidigt sätt att kommunicera med varandra. Denna sort teknik är fortfarande i full utveckling.
Telefon
Telefonen var en riktigt tidig uppfinning. Den första uppfanns år 1876 av Alexander Graham Bell. Den första telefonväxeln sats upp 1878. Under de följande 100 åren så fanns det bara den fasta telefonen. När väl den trådlösa telefonen uppfanns kunde man inte gå iväg med telefonen mer än ett tio-tal meter ifrån själva apparaten. Nu kan man gå mer än 200m ifrån apparaten utan problem. Telefonen och dess teknik har också betytt mycket. Med hjälp av den kan vi nu kommunicera mycket effektivt.
Datorn
Innan den elektriska datorn uppfanns fanns det många andra versioner av datorer. Till exempel brukar man räkna räknemskiner av olika slag som en sorts dator. Alltså, om man räknar mekaniska räknemaskiner som datorer, har de funnits sedan 1600-talet. Det var först på 1930-talet som den första elektromagnetiska datorn (Z1) uppfanns av Konrad Zuse. När transistorn uppfanns på ca 1940-talet blev den grunden för den andra generationens datorer. På 1950-talet uppfanns även hårddisken. Man brukar säga att Charles Babbage är "fadern" av datorer, eftersom han åter-uppfann analysmaskinen som sedan blev grunden till dagens datorer. Om inte tekniken som används blivit uppfunnen skulle vi vara mycket mindre avancerade. Tack vare datorn kan vi lätt kommunicera, räkna och använda internet.
Television
Telegrafi var en outvecklad version av telivison. Telegrafi är överföring av, till exempel, information på ett större avstånd. Televisionen går helt enkelt ut på att visa röra bilder, samt ljud. Man brukar säga att uppfinnaren av televisionen var John Logie Baird. Själva idén uppkom av Karl Ferdinand Braun redan på 1800-talet, men den första regelbundna tv-sändningen var i USA, NYC 1928. Sveriges tv-premiär var dock på 1930-talet i Stockholm. De första tv-apparaterna var i stort sätt radioapparater med en tv-enhet. 1953 kom färg-tv i USA, vilket blev en stor nyhet. Vladimir Zworykin är också ett känt namn inom televisionen. Han var en pionjär inom utvecklingen av televisionsteknologin, och jobbade i Ryssland för tidigare nämnda Marconi. Denna sortens teknik har betytt mycket för förutsättningarna vi har idag, och den används fortfarande mycket. Att få ihop ljud och bild blev den grundläggande tekniken för både dagens dator och tv.
Ljuduppspelnisgsteknik
Det finns många ljuduppspelningstekniker, bland annat "stenakan", MP3n, LP skivan, freestylen, kassettbandspelaren och cd-spelaren. Tack vare denna sorts teknik kunde vi lättare och lättare bära med oss vår musik. Tack vare den så kan vi nu lyssna på musik i bland annat mobilen
GPS
GPS står för Global Positioning System. GPS började utvecklas på 1970-talet, men de sattes inte i bruk förrän 1994. Man använder sig av sateliter som skickar iväg signaler, om vart platsen man vill veta var den är, befinner sig. Utan GPS skulle det blir mycket svårare att kunna navigera sig i luften, såsom på marken. Den var dock inte den första satelitbaserde systemet för positionsbestämning. Tack vare detta satelitsystem och dess teknik kan man dock lätt transportera sig och hitta vägar, platser och byggnader. Tack vare utvecklingen så finns GPS i många olika apparater, bland annat mobilen eller i en vanlig bil-GPS
James Clerk Maxwell
Heinrich Hertz
Guglielmo Marconi
Hotline av ERICSSON var en av de första mobiltelefonerna, och vägde ungefär 4 kg
----->
Bild på en iPhone. Så långt har vi kommit på ca 60-70 år
Alexander Graham Bell
Alexander Graham Bell med en tidig modell av en telefon
De första Apple datorerna var gjorda av trä
Charles Babbage
Konrad Zuse med datorn Z3
John Logie Baird
Karl Ferdinand Braun
Vladimir Zworykin
Såhär såg en tv ut som var populär från ca 1945-1955
Den såkallade "stenkakan", också känd som 78-varvaren, lanserades tillsammans med grammofonen 1894 med ett kommersiellt syfte.
Vinylskivan kan man kalla en mer utvecklad och mer praktisk version av stenkakan. Den är gjord av vinylplast, och kallas även LP-skiva. Den första vinylskivan kom 1948 i USA
(Kassett)bandspelaren kan både spela in och spela upp ljud. Dens mest populära år var mellan 1970- och 1980-talet. 1963 fick Philips patent på kassettbandet.
En freestyle är ungefär som en bärbar kassetspelare. Den blev uppfunnen 1977, men den första blev släppt 1979. Man kallar dem också Walkmans.
Cd-spelare kan också kallas för stereo. Sony var de första som började sälja stereos 1982.
MP3 spelaren tillverkades främst för att man skulle kunna ta med sig musik på ett smidigare sätt. Man kan ofta ansluta dem till en dator så att överföring av musik och andra filer blir tillgänglig.
En vanlig model på en bil-GPS
Ungefär såhär ser själva GPS-satelit systemet ut
Internet
Sårbarheter
Om internet av någon anledning skulle sluta fungera tror jag att det skulle uppstå en smärre kris runt om i världen. Det skulle nog tagit någon minut eller två innan man inser att det inte fungerar. Det skulle definitivt vara skillnad på om internet skulle sluta fungera under en kortare tid eller om det slutade fungera för alltid. Nu för tiden är det så mycket som är beroende av internet, till exempel företag och kommunikations system. Många skulle bli arbetslösa, och det skulle nog också komma stark respons från alla människor som använder internet dagligen, antingen för underhållning eller för jobbet. Sammanfattningsvis skulle det skapa en stor förvirring och irritation bland både människor och länder.
Fördelar, nackdelar?
Fördelar finns det enormt många av. Till exempel blir allt helt enkelt mycket mer bekvämre än innan internet fanns. Om man vill kolla när en restaurang öppnar, eller när ens bio börjar är det bara att söka fram det. Kommunikation och informationsutbyten blir också mycket mer effektiva och enklare. En annan bra sak är också att alla kan använda internet, och att ingen äger det. Fast det kan också vara en nackdel, såklart. Eftersom alla kan bland annat dela med sig av information så blir det svårare att ta reda på om den stämmer eller inte.
Påverkat vårt sätt att leva?
Internet har definitivt påverkat vårt sätt att leva, både bra och dåligt skulle jag säga. Även om det är ett väldigt bra system på så många sätt så kan det ibland påverka oss människor på ett mindre bra sätt. Vi kan lätt bli osociala eller en aning beroende när man tar fram ett datorspel eller en telefon. Alltså är det lite av en 'ge och ta' situation. Men i stort sätt är det definitivt värt det med tanke på alla fördelar som den ger.
Hot, risker?
Det finns en risk att internet kan sluta fungera, men det är näst intill otänkbart. Vad som skulle kunna hända är att sateliter som används gå sönder pga. solen. Detta hände år 1998. Många sateliter gick sönder på en och samma gång. Cirka 80 % av alla personsökare gick tillfälligt sönder. Personer över hela världen insåg snabbt att någonting hade gått sönder. Det finns andra alternativ också, bland annat att det kan skapas geomagnetiska stormar på jorden, men det är också ganska otänkbart, och de varar vanligen bara runt ett dygn eller två.


Internet har många unika egenskaper, men den ovanligaste är nog att den används av alla, men den har ingen "ägare". Man vet inte exakt när den tillkom, men man upskattar att det skedde någon gång på 1980-talet. Detta är världens största närverk. Det finns väldigt mycket som internet är uppbyggt av, bland annat routrar. Routranra kopplar ihop nätverken. Desto större ett nätverk är, detso mer routrar har den. Routrarna styr internet trafiken. En sak som alla internet-användande apparater har är en IP-adress. Allt har en inviduell adress, som gör det lätt att kunna spåra dem om det skulle behövas. Det blev faktiskt så att alla IP-adresser tog slut på IPv4, så nu har det kommit en ny version som heter IPv6. DNS är också en viktig sak. DNS står för Domän Namn System. Det är DNS servern som kopplar ihop domännamn med IP-adresser, till exempel www . jfjsdk . com.
På senaste år har internet blivit mycket mer använt, speciellt av ungdomar. Idag finns det enormt många appar och sociala ätverk som vem som helst kan få tag på, bland annat Facebook och Instagram, mm.
Internet
Full transcript