Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Taxonomia lui Krathwohl

No description
by

Simion Cristina

on 13 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Taxonomia lui Krathwohl

Taxonomia lui Krathwohl 1. Receptarea 2.Raspunsul Presupune: Elevul sa fie suficient de atras de un subiect, un fenomen, pentru a incerca sa le descopere si sa simta placere aprofandandu-le. 5. Caracterizarea printr-o valoare a unui sistem de valori Fiecare valoare are un loc in ierarhia valorilor, fiind organizate intr-un fel de sistem intrinsec coerent.Acest sistem de valori a generat un sistem de atitudini care da posibilitatea individului sa-si exprime personalitatea in orice imprejurare 4. Organizarea Presupune: Stabilirea valorilor dominante si profunde. Receptarea este o atitudine afectiva, elevul traieste o anumita emotie fata de activitatea (lectia) respectiva.
Presupune:A-l determina pe elev să recepţioneze sau să dea atenţie unor stimuli. 1.1 Constiinta 1.3 Atentia dirijata 1.2 Vointa 2.1 Asentimentul 2.2 Vointa de a raspunde 2.3 Satisfactia de a raspunde Elevul trebuie sa fie constient, sa-si dea seama de un fapt, de o situatie, de un fenomen sau de o stare de lucruri. Diferentierea aspectelor unui stimul perceput clar ca foarte diferit de alte impresii. Elevul da un raspuns, dar nu accepta deplin necesitatea de a face acest lucru. Elevul isi afirma comportamentul din plina adeziune. Elevul raspunde emotional, din placere, de bucurie. Individul accepta un stimul dat si nu eschiveaza. 3. Valorizarea Elevul manifesta acest comportament bazat pe aderarea la o valoare, in imprejurari corespunzatoare.Motivatia activitatii de invatare este una interioara. 3.1 Acceptarea unei valori 3.2 Preferinta pentru o valoare 3.3 Angajarea 4.1 Conceptualizarea unei valori 4.2 Organizarea unui sistem de valori 5.1 Dispozitie generalizata 5.2 Caracterizarea Atribuirea unor valori unui fenomen. Individul cauta, doreste o angajare destul de profunda fata de valoare. Convingerea implica un grad inalt de certitudine fara indoieli, sinceritate, loialitate fata de un punct de vedere, un grup sau o cauza. Permite individului sa vada cum se leaga o valoare de cele pe care le poseda deja sau cele pe care le va poseda. Elevul aduna un ansamblu de valori, stabileste o ordine intre ele Individul isi revizuieste opiniile si isi schimba comportamentul. Se refera la conceptia despre univers,despre lume, filosofia vietii, Pentru domeniul afectiv sunt importante contributiile lui Krathwohl.


Taxonomia lui Krathwohl presupune cinci clase de obiective afective, folosind criteriul interiorizarii.Cele cinci clase reprezinta niste etape posibile in asimilarea si practicarea unor valori, descriind un continuu afectiv. Obiective: Obiective: Obiective: Obiective: Obiective: David Krathwohl:

-coautorul "Taxonomiei obiectivelor educationale" impreuna cu Benjamin Bloom.
-contributii semnificative in domeniul psihologiei educationale. Taxonomia:
- este o disciplină stiintifică care se ocupă cu stabilirea unor legi de clasificare si sistematizare a unor domenii.
-in pedagogie,initiatorul taxonomiilor a fost Benjamin S. Bloom. La aparitie s-a apreciat ca taxonomia de obiective pedagogice are pentru stiintele educatiei importanta pe care a avut-o in chimie tabloul realizat de Mendeleev.
-a elabora o taxonomie a obiectivelor pedagogice inseamna:
1.a evalua problema educatiei;
2.a clasifica scopurile invatamantului;
3.a pregati programele scolare;
4.a pregati exercitiile de invatare.
In pedagogie, taxonomiile sunt elaborate pe trei planuri:domeniul cognitiv,domeniul afectiv si domeniul psihomotor.
Full transcript