Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A 10 magyar kutya fajta

10 magyar kutya fajta
by

habony agota

on 6 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A 10 magyar kutya fajta

Pumi
Teste: A pumi közepes nagyságú, szögletes testfelépítésű kutya. Marja kiemelkedik a hátrafelé lejtő hátvonalából, hasa pedig felfelé emelkedik. Magasan tűzött farkát felkunkorítva tartja; ha a kölyök kurta farokkal születik, az is elfogadható. Azokban az országokban, ahol megengedett, a hosszú farok kurtítható is. A magasan tűzött nyak közepes hosszúságú.

Feje: Meglehetősen hosszú, egyenes orrnyereggel és igen enyhe stoppal. A közepes nagyságú fülek magasan tűzöttek, felállók, a végük előrehajlik. Szemei kissé ferde metszésűek. A pumi harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 35 cm, a szukáké 44 cm.

Marmagasság minimum: 35

Marmagasság maximum: 44

Testtömege: 8-13 kg

Szőrzete: Félhosszú szőrzete tincsekben nő; a test egyes részein rövid és durva tapintású, máshol hosszú és gubancos. A rendezetlen megjelenés a fajta egyik sajátossága. Szőre nem nemezesedik.

Színei: A foltos szőrzeten kívül bármilyen színezet elfogadható. Leggyakoribbak a sárgásfehér és a szürke egyedek, bár a fekete, a fehér és a vöröses szín is megengedett. Szemei sötétbarnák.

Várható élettartama: 12-14 év
Rövidszőrű magyar vizsla
Teste: A rövidszőrű magyar vizsla elegáns, ugyanakkor izmos testfelépítésű kutya. Törzsének hossza nagyobb, mint a marmagassága. Háta rövid és egyenes, lágyéka enyhén lekerekített. A farka alacsonyan tűzött; azokban az országokban, ahol ez megengedett, rendszerint háromnegyedére kurtítják. A bordák viszonylag szépen íveltek. A mellkasa legalább könyökéig ér. Mellső lábai egyenesek, a könyöke közel van a testéhez. Hátsó lábainak ízületei mérsékelten erősen kirajzolódók. Mancsai kissé ovális alakúak, szorosan zárt lábujjakkal. Mérsékelten hosszú nyaka
enyhén ívelt, lebernyeg nincs rajta.

Feje: A fajta feje feszes és nemes vonású, enyhén boltozatos koponyával, és a mérsékelten erős tarkónyúlványtól a homlokig húzódó középső barázdával. A stop mérsékelten erős, az orrnyereg egyenes. Az ajkak nem lógnak le. A közepes nagyságú fülek alacsonyan és viszonylag hátul tűzöttek, a pofa közelében – lógnak. Szemei enyhén ovális alakúak és eleven, értelmes tekintetűek. A rövidszőrű magyar vizsla harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 56-61 cm, a szukáké 52-57 cm. Ehhez az értékhez képest mindkét irányban 4 cm eltérés megengedett, feltéve, hogy a kutya testfelépítése arányos marad.

Marmagasság minimum: 52

Marmagasság maximum: 61

Testtömege: 19-24 kg.

Szőrzete: A sima, igen rövid szőrzet a bőrhöz simul. A farok szőrzete hosszabb, a fej és a fülek szőrzete finomabb tapintású.

Színei: A rövidszőrű magyar vizsla mindig egyszínű: a zsemlesárga enyhe árnyalatai, de sohasem barnába hajló. A fajta eredeti neve zsemlesárga magyar vizsla volt. A mellkason és a lábujjakon megjelenő (nagyon) kicsi fehér foltok nem számítanak hibának. Ajkai és szemének peremei barna színűek, a szem színének a szőrzet színével kell harmonizálnia. A világosabb szem nem kívánatos.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év
Puli
Teste: A puli közepes termetű, négyzetes felépítésű kutya. A mérsékelten hosszú, izmos nyak simán hajlik át a hát vonalába. Teste kvadrikus, azaz a testének hossza ugyanakkora, mint a marmagassága. A bordák szépen íveltek. Lábai egyenesek, szépen kirajzolódó ízületekkel. Farkát a háta fölé hajlítja, így azt a benyomást kelti, mintha a háta a lágyék fölött felfelé emelkedne.

Feje: Kicsi, finom csontú feje szemből kereknek tűnik, de a széles kerek agy koponya a kívánatos. Az arcorri rész rövidebb, mint a koponya, az orrnyereg mindig egyenes. A stop jól látható. A széles és (lekerekített) V alakú fülek lelógók, a szem vonalából erednek és sokszor magasan tűzöttek. Bozontos szemöldöke alatti mandula vágású szemei értelmes, eleven tekintetűek.

Marmagassága: A kanok marmagassága 40-44 cm, a szukáé 37-41 cm. A megadott értékekhez képest mindkét irányban megengedhető 3 cm eltérés.

Marmagasság minimum: 37

Marmagasság maximum: 44

Testtömege: A kanok súlya 13-15 kg, a szukáké legfeljebb 13 kg.

Szőrzete: A puli szőrzete igen egyedi és nagyon jellegzetes. A felnőtt kutya testét teljesen beborítják az összenemezesedett szőr zsinórjai. A zsinórok a fejen és a lábakon mintegy 3-6 cm hosszúak, a testén a kifejlett szőr a földig ér. Több évig is eltarthat, mire ez a sajátos zsinóros szőrzet teljesen kifejlődik. E legelterjedtebb és legkedveltebb szőrzet mellett más típusok is ismertek – például az, amelynél az állat testét nemezes lapokká összeállt szőr borítja. A kiállításokon az ilyen lemezeket nem mindig tekintik előnyös vonásnak.

Színei: A pulik többsége fekete, de vannak fehér (gyöngyfehér), illetve szürke. Ez a kutya soha nem lehet többszínű, sem csokoládébarna. Igen ritka a maszkos fakó puli, amelynél a pofa fekete színű, a test többi részét pedig más, világosabb színű szőr borítja. A mellén minden színezetnél megengedett némi fehér, feltéve, hogy az nem nagyobb 3 cm-esnél. Az orr fekete, a bőre kékesfekete, kivétel a fehér pulik – az ő bőrük rózsaszín. A fehér puliknál a szem fekete, vagy sötétbarna, a többi színezetnél a szemek lehetnek kávébarnák. A puli szeme soha nem lehet világosbarna.

Alomszáma: 4-7 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év
Mudi
Teste: A mudi közepes nagyságú kutya, jól kirajzolódó marral és rövid, egyenes háttal. A lágyéka mérsékelten széles, enyhén lejt és viszonylag rövid. Mellkasa mély, ovális keresztmetszetű, a szegycsontja kiugró. Egyenes lábain jól kirajzolódnak az ízületek; mancsai kör alakúak, szorosan zárt ujjakkal.

Feje: Hosszúkás, enyhén domborodó koponyával. A stop és a szemöldök mérsékelten erős. Az orrnyereg egyenes, az ajkak feszesek, szorosan záródók. Magasan tűzött fülei hegyesek, felállók. Ovális alakú szemei ferde metszésűek. A mudi harapása ollószerű.

Marmagassága: Mérete a standard szerint 38-47 cm közötti, a valóságban ennél is nagyobb kb. 35-50 cm közötti változatosságot mutat.

Marmagasság minimum: 35

Marmagasság maximum: 47

Testtömege: 8-13 kg

Szőrzete: Sűrű, göndör vagy hullámos, koronával és helyenként pamacsokkal. Hossza változó: a fején és a lábak elülső oldalán rövid, a test többi részén viszont hosszabbra nő. Szőre nem hajlamos a nemezesedésre.

Színei: A mudi legismertebb színe a fekete, de ezen kívül még öt elfogadott színe van: hamvas (kék), cifra (blue merle), fehér, barna, fakó (sárga). A standardban elfogadott színek természetes kombinációi (barna-cifra, hamvas-cifra, hamvasbarna) időnként előfordulnak a tenyésztés során. Bár ezek nem szerepelnek a standardban, a standard nem is tiltja őket, és nem számítanak hibának. Az elfogadott színekből nem levezethető mintázatok (fekete-fehér, fekete-cser („mézeslábú”), ordas stb.) viszont nem elfogadottak.
Az orr színe nem mindig fekete: a barna mudi orra barna, a hamvasé hamvas, és a fehér, valamint fakó kutyáknál a váltóorr gyakori és természetes jelenség (az orr pigmentációja télen kivilágosodik). Szemei sötétbarnák.

Alomszáma: 3-10 kölyök

Várható élettartama: 14-16 év
10 magyar kutyafajta
Magyar agár
Teste: Erős csontozatú, de karcsú kutya. Törzse hosszú, izmos. Farka a csánkjáig ér. Végtagjai inasak, izmosak.

Feje: Feje ék alakú, szeme sötétbarna. Füle viszonylag kicsi, visszabicsakló.

Marmagassága: kan 65-70 cm, a szuka 62-67 cm

Marmagasság minimum: 62

Marmagasság maximum: 70

Testtömege: 22-31 kg

Szőrzete: Rövid, sűrű, durva, simán a testhez simuló. Télen tekintélyes mennyiségű és vastagságú aljszőrzetet növeszt.

Színei: Színe fekete vagy fakó, de lehet csíkos, ordas, barna foltos, illetve minden alapszínnek van foltos változata is (fehér alapon az alapszín) – egyszóval a legtöbb agárszínben tenyésztik. A kék, fehér, barna, farkasszürke szín, valamint fekete-cserszín és a háromszínű nem elfogadott.

Alomszáma: 4-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év
Kaliba kutya
Magasság: 56-75 cm között / a 65-70 cm-es példányok a legkedveltebbek

Szőrzet: Rövid és félhosszú, dús aljszőrzettel, de lehetnek bajszos példányok is /
a rövid szőrűeket „kopár”-nak hívják és úgy tartják, hogy vadak ellen jobbak társaiknál;
a félhosszú szőrűeket „lombos”-nak nevezik és dús szőrük miatt őket tartják a legimpozánsabbaknak;
a szálkás szőrűeket „bajszos”-nak hívják és azt mondják kifinomultabbak az érzék szerveik társaiknál és hamarabb észreveszik a veszélyt

Szín: /mindenféle kutyaszínben létezhet/
-teljesen fehér ( csángók „balán”-nak nevezik)
-ordas,
-fehér alapon foltos,
-fekete-cser ( az ilyen kutyákat a mongolokhoz hasonlóan „négyszemű”-nek nevezik),
-csíkos ( más néven borozdás),
-maszkos sárga,
-vörös (veres),
-fekete.
Legjellemzőbb a fehér alapon foltos kutya.

Fej: a pásztorok a széles fejet, a széles orrot szeretik, közepes méretű fülek, általában tövükben kicsit megtörtek, enyhén mandulavágású szemek, fogazat: ollós harapás

Test:
Széles mellkas, a far felé enyhén emelkedő hátvonal, erős far

Lábak:
Erős, masszív lábak, kicsit kifelé forduló lazább könyökkel / Patai László, 1974-ben ezt a végtagállást, hiénaállásnak nevezi a Csángók kutyái c. cikkében /, zárt mancsokkal

Farok:
Lehet hosszú vagy veleszületett rövid farok / a helyiek a rövid farkat ”guja” vagy „guli” faroknak hívják /

Viselkedés:

Igazi pásztorkutyás viselkedés. Az állomány nagy százaléka rendkívül jól szocializált és szófogadó, nincs fölösleges agresszivitás csak a gazda által irányítható agresszió, családon belül a gyerekekkel nyugodt és barátságos, a kutyák falkában is kiegyensúlyozottak és jól megférnek egymással az ivarérett kanok is /a csángók a kan kutyát „bak”-nak mondják/.
Teste: A kuvasz nagy, erős, nemes megjelenésű fajta, amelynek testalkata erőteljes, anélkül, hogy közönségesnek tűnne. Testének hossza valamivel meghaladja a magasságát; háta közepesen hosszú, lágyéka rövid és erős, fara pedig széles, erős, enyhén lejtős. A far dús szőrzete miatt a kutya kissé túlsúlyosnak tűnhet. A marja hosszabb és magasabb, mint a háta. A lelógó farka alacsonyan tűzött, egészen a csánkig ér, és a vége kissé felfelé görbül. Mellkasa mély, elülső része az izmok és a szegycsont miatt felfelé ívelt. Hasa kissé felhúzott. A kuvasz válla hosszú és enyhén lejtős. A mellső lábak egyenesek, a könyökök a test közelében – de nem alatta – vannak. A hátsó lábak majdnem egyenesek, csak a lábközépcsontok görbültek kissé. Lebernyeg nélküli nyaka közepesen hosszú és igen izmos.

Feje: Kissé hosszú, de nem hegyes, jól látható, ám nem túl erős stoppal és szorosan záródó ajkakkal. A tompa V alakú, közepes nagyságú fülek magasan tűzöttek és lelógóak. A mandulavágású szemek kissé ferdén állnak, a szemhéjak szorosan rásimulnak. A kuvasz harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok 71-75 cm, a szukák 66-70 cm magasak.

Marmagasság minimum: 66

Marmagasság maximum: 75

Testtömege: A kanok általában 40-52 kg súlyúak, a szukák 30-42 kg-osak.

Szőrzete: A szőrzet a fejen, a füleken, a lábon és a mancson viszonylag rövid, mérete 2 cm-es. A test többi részét hosszabb szőr borítja – különösen a nyakat és a farkat. A fedőszőrzet viszonylag durva, hullámos szálakból áll, az aljszőrzet viszont gyapjas jellegű és sokkal finomabb.

Színei: A kuvasz kizárólag fehér színben ismert. Bőre palaszürke, az orra, a szeme pereme és az ajkai feketék, a szeme pedig sötétbarna.

Alomszáma: 5-9 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év
Kuvasz
Komondor
Teste: A komondor teste téglalap alakú, a törzshossza a marmagasságának 104-110%-a. A marja telt és jól látható a rövid háton; a lágyéka közepesen hosszú, akárcsak az enyhén lejtős, széles far. A kutya egész hátvonala igen erős. Alacsonyan tűzött farka lelóg, de a vége visszakunkorodik. Járás közben, vagy ha a komondor figyel valamire, a farkát a hátvonal fölé emelheti, noha elméletben ez hibának számít. A legjobb az ha egyáltalán nem emeli a hátfonala fölé. Hordószerű mellkasa mérsékelten mély és eléggé hosszú, szügye széles és igen izmos. Vállai meglehetősen ferdék, de nem lazák. Lábai egyenesek és erős csontúak; a combjai hosszúak. Mancsai nagyok és eléggé vaskosak, a hátsó mancsok sokszor valamivel hosszabbak az elsőknél. A feszes nyak hossza a rövid és a mérsékelten hosszú között változhat, s az állat nyugalomban sokszor a hátával egy vonalban tartja.

Feje: Széles, de a testtel arányos. A boltozatos koponya valamivel hosszabb, mint az arcorri rész. A stop mérsékelt. A homlok domború, a szemöldökök bozontosak. Az orrnyereg egyenes. Igen széles alsó és felső állkapcsai közepesen hosszúak és meglehetősen izmosak. Fülei a koponya tetején tűzöttek és lelógók. Szemei vízszintesen ülnek, a szemhéjak feszesek. A komondor harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok minimális marmagassága 70 cm, a szukáké 65 cm. Felső mérethatár nincs is megszabva.

Marmagasság minimum: 65

Testtömege: A mérettől, a nemtől és a testfelépítéstől függően a komondorok 40-60 kg-ot nyomnak.

Szőrzete: Általában ez a fajta legjellemzőbb vonása. A szőrzet igen hosszú, durva tapintású fedőszőrzetből és finom, gyapjas, nemezedésre hajlamos aljszőrzetből áll. A nemezes „zsinórok” az évek során egyre hosszabbra nőnek. A szőrszálak a lágyék tetején a leghosszabbak, ott a 20 cm-es hosszúságot is elérhetik; a háton, az oldalakon, a mellkason és a vállakon pedig legalább 15 cm-eseknek kell lenniük, a fejen pedig 10 cm-esnek. A zsinórok teljes hosszának elérése akár három-négy évig is eltarthat.

Színei: A komondor szőre mindig fehér, a bőre pedig palaszürke. Az orra, a szemei pereme és az ajkai feketék, a karmai viszont szürkék.
A bőrszínű bőr vagy a halványabb pigmentáció általában hátrányt jelent.

Alomszáma: 5-10 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év
Erdélyi kopó
Teste: Az erdélyi kopó testfelépítése négyszögletes; a marmagasság és testhossz aránya 10:11 (enyhén téglalap alakú), a hátvonala vízszintes. Az alacsonyan tűzött, csánkig érő farkát nyugalomban leeresztve tartja. A farok alakja rendszerint sarlós, de sohasem lehet kunkorodó. A has enyhén felhúzott. Lábai egyenesek és függőlegesek, az ízületek mérsékelten jól kirajzolódók. Mancsa a macskáéhoz hasonló. Közepesen hosszú, izmos nyaka van.

Feje: A koponya enyhén boltozatos, a stop viszonylag lapos. Az orrnyereg egyenes. Az ajkak feszesek és szorosan záródók. A viszonylag rövid fülek magasan tűzöttek, háromszög alakúak és lelógók. Közepes nagyságú szemei ovális alakúak. A szemhéjak feszesek. Az erdélyi kopó harapása ollószerű.

Marmagassága: A fajtának két változata van: egy rövid lábú és egy hosszú lábú. A hosszú lábú erdélyi kopó marmagassága 55-65 cm, a rövid lábúaké 45-50 cm. A testfelépítést és a jelleget általában fontosabbnak tartják, mint az eb pontos magasságát.

Marmagasság minimum: 45

Marmagasság maximum: 65

Testtömege: Hosszú lábú erdélyi kopó esetében 30-35 kg

Szőrzete: Rövid és fényes. A hosszú lábú változat szőre valamivel durvább tapintású.

Színei: A hosszú lábú erdélyi kopó alapszíne fekete, s azon cserbarna és olykor kisebb fehér rajzolat látható. A fehér rajzolat a test felületének legfeljebb az egyharmadát boríthatja be. A rövid lábú erdélyi kopó szőrzete vörösesbarna, fehér rajzolattal.

Alomszáma: 4-8 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év
Drótszőrű magyar vizsla
Teste: A drótszőrű magyar vizsla jóval súlyosabb és erőteljesebb felépítésű rövid szőrű rokonánál. Törzsének hossza nagyobb, mint a marmagassága. Háta rövid és egyenes, lágyéka enyhén lekerekített. A bordák viszonylag szépen íveltek. A mellkasa legalább a könyökéig ér. Mellső lábai egyenesek, a könyöke közel van a testéhez. Hátsó lábainak ízületei mérsékelten erősen kirajzolódók. Mancsai kissé ovális alakúak, szorosan zárt lábujjakkal. Mérsékelten hosszú nyaka enyhén ívelt és feszes. A farka alacsonyan tűzött; ahol ez megengedett, a kétharmadára kurtítják.

Feje: E fajtánál mérsékelten erős stop látható, a szemöldökívei erőteljesek. Feje a szőrzet miatt kissé szögletesnek tűnik. Az arcorri rész valamivel rövidebb, mint az enyhén boltozatos koponya. Az orrnyereg egyenes, az ajkak nem lelógók. Fülei viszonylag magasan tűzöttek és lelógók. A szemek ovális alakúak, tekintetük eleven és értelmes. A drótszőrű magyar vizsla harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 58-62 cm, a szukáké 54-58 cm. Ehhez az értékhez képest mindkét irányban 4 cm eltérés megengedett, feltéve, hogy a kutya testfelépítése arányos marad.

Marmagasság minimum: 54

Marmagasság maximum: 62

Testtömege: 21-27 kg

Szőrzete: E vizsla egyik jellemző tulajdonsága a drótszerű szőrzet, amelyhez kis szakáll és igen merev szemöldök társul. A rövid szőrű magyar vizslával ellentétben, e fajta fedőszőrzete alatt sűrű, gyapjas aljszőrzet húzódik.

Színei: A drótszőrű magyar vizsla színe a homoksárga valamilyen árnyalata lehet. A mellkason és a lábujjakon látható (nagyon) kicsi fehér foltokat nem tekintik hibának. Szemeinek lehetőleg sötét színűeknek kell lenniük.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év
Full transcript