Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

proiect geografia

No description
by

Dorin Calugaru

on 20 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of proiect geografia

Călugaru Dorin
Panfil Beatricia Scopul proiectului este studierea amanuntita a mediului geografic ecuatorial Mediul geografic al pădurilor ecuatoriale Limitele geografice Climatul ecuatorial reprezinta portiunea de-o parte si de alta a Ecuatorului, ce se dasfasoarapana la 5° latitudine Nordica s isudica, putand ajunge pana la 10° .Ca regiuni majore cuprinde: Regiunea Depresiunii Congo (Africa Centrala),Amazonia (partea Nordica a Braziliei), Indonezia (Oceania).
Unitatile geografice cuprinse in cadrul acestui tip de mediu sunt din cele mai variate: vulcani active sau latenti, cratere vulcanice, munti vulcanici, campii litorale, campii amazoniene,paduri ecuatoriales.a.m.d Clima In cadrul climatului ecuatorial se disting doua cateogrii: climatul intertropical umed si climatul intertropical musonic. Relieful Valoarea altitudinii este de 100-2000-4000 m (Sumatra, vf.Kerinci – 3805 m). Predomina diversitatea de expuneri si inclinare a suprafetelor.Se intalnesc regiuni cu relief, in general de varsta recenta.
Morfologie: in general depresiuni si campii aluviale si fluviomarine de mare extindere, dar si munti, platouri vulcanice, cratere, conuri vulcanice, vulcani activi (ex. Krakatau din Java.)
Golful Guineei- muntii de pe teritoriul statelor Camerun, Gabon, Congo. Sunt munti de rupture. Altitudinile urca pana la 4000 m (MuntiiAdamaoua, vf. Bambouto – 2679m); avem parte si de varfuri vulcanice.
Amazonia ester tipica pentru felul in care se prezinta mediul ecuatorial. Campia usor etajata catre vest, cantonata intr-o mare depresiune tectonica intre scutul Guianelor si cel al Braziliei. Sunt prezente cascadele, repezisurile, mai ales pe afluentii Amazonului. Fluviul se termina prin adevarate estuare, prin unele facandu-se legatura cu alte rauri.
Depresiunea Congo– bine conturata, pe toate laturile se ridica trepte de podis tectono-erozive cu altitudini de 400-1200m.

Campiile Indoneziei– insotesc in cea mai mare parte litoralul, unele insa patrund si spre interior. Sunt formatiuni tinere, foarte fertile, dar obisnuit presarate cu mlastini si lacuri. Indonezia are un relief predominant muntos, cu circa 400 vulcani, dintre care 100 sunt activi. Apele/Hidrografia Cele subterane, frecvent si deseori se gasesc aproape de suprafata.
Apele curgatoare sunt incluse unor bazine hidrografice de mari dimensiuni (Amazon, Zair). Li se alatura lacuri tectonice,vulcanice, carstice, de lunca, de baraj. Se intalnesc, deasemenea, suprafete mlastinoase intinse, cu deosebire in Indonezia.
Amazon– al doilea fluviu, dupa Nil, ca lungime, dar primul ca dimensiuni ale bazinului hidrografic, Amazonul isi are izvoarele in Anzii de Nord. Apele sale au un curs destul de vijelios in treimea superioara, cu multe repezisuri si cascade . Are un debit foarte bogat sustinut de mari afluenti. Timpul de alimentare succesiv ii mentine un nivel crescut, cu maxim in mai-iunie si minim in august-septembrie. Pe Amazon se manifesta fenomenul de flux numit local “proroca”.
Congo este un alt fluviu al planetei, cu o lungime de 4320km si un bazin hidrografic ce insumeaza 3,6 milioane km². Isi aduna apele din Podisul Shaba si din Africa Estica Inalta. In cursul superior si-a format nenumarate cascade (Stanley). Si in cazul fluviului Congo regimul precipitatiilor, principala sursa de apa, este diferentiat pe sezoane si emisfere, cu un aport in plus din emisfera sudica. Fauna Predomina fauna arboricola, comparativ cu cea tericola. Se intalnesc nenumarate specii de maimute, pasari, reptile,insecte.
In contrast cu padurile temperate, majoritatea animalelor din padurea ecuatoriala se afla in arbori. Chiar si unele vertebrate masive, cum ar fi urangutanul, a evoluat astfel incat sa-si petreaca majoritatea vietii in copaci. Marea diversitate a mutor grupuri de animale, cum ar fi pasarile,poate fi explicata in mare parte prin faptul ca multe combinatii unice de specii tind sa ocupe straturi diferite ale padurii.
Viata bazata in copacii tropicali a dus la evolutia multor adaptatii specifice. Cateva paduri din Asia sunt cunoscute in special pentru animalele care au abilitatea de a sari dintr-un copac in altul,care este o metoda eficienta de a merge prin padure .
Interactiile reciproce intre plante si animale este o caracteristica a padurilor ecuatoriale. Vegetatia -8000 tone de masa vie la hectar
-stratificare in lupta pentru luminia, biomasa abundenta
-ferigi de talia unor arbori, liane de 200 m lungime, epifite(Orhidee)
-numeroase specii de palmieri, bananieri,alti copaci cu valenteeconomice
America de Sud (Amazonia, estul Anzilor), padurea se ridica pana la cca 1300 m. Padure numita Selvas. Se intalneste o mare diversitate de genuri si specii pe alocuri amestecate (palmieri – 33 specii);etajare la nivel micromorfologic si in functie de inundabilitate:igapo, varzeja etc.
Multe specii prezinta anumite utilitati: de exemplu Ceiba este folosit la panzeturi dar si la butoaie.
Africa (regiunea Zair – bazinul fluviului Zair)– padurea zaireza, padurea guineana.
-8 % din superafata continentului
-stratificare: 5-6 straturi pana la 50 m
-cca 3000 specii amestecate, inclusiv cele caracteristice
-specii caracteristice: lianele (Raphia vinifera, Calamus rotang),orhideele (Ceiba guinensis, Terminalia)
-mangrovele (paduri de mangrove sau paletuvieri). Dispuse dela tarm spre interior; Sonneratia, Rhizophora, Ceriops, Aviannia.
Asia (Arhipelagul Indonezian, Arhipelagul Filipine);abundenta si varientate
-stratificare
-specii: Borassus (palmierul evantai), Arenga, Ficus,Cinnamonun,Bambus (graminee arborescenta).
Flora in padurile ecuatoriale este dominata de angiosperme sau plantele cu flori. Majoritatea speciilor sunt lemnoase. Intr-un hectar de padure ecuatoriala matura se gasesc de la 80 la 200 de specii lemnoase. Datorita naturii predominant lemnoase a padurii, speciilor le ia mult timp sa infloreasca. Multe specii ating maturitatea in 30 sau mai multi ani. Ce este defapt un mediu geografic? Mediul geografic este un sistem specific Terei, rezultat din combinarea şi interacţiunea tuturor componentelor Pămîntului(litosfera, atmosfera, hidrosfera, biosfera, inclusiv omul şi activitatile sale) Insusirea fundamentala a climatului intertropical umede stelipsa anotimpurilor, datorata conjucarii temperaturilor constant ridicate cu precipitatii abundente, distribuite relative uniform pe parcursul intregului an. Acest tip de climat difera de cel intertropical umed prin prezenta unui anotimp secetos distinct. Cu toate acestea,rezervele de apa ale solului sunt suficiente pentru a asigura dezvoltarea padurilor. Clima intertropicala umeda Clima intertropicala musonica Principalul proces atmosferic consta in umezirea aerului tropical al alizeelor si transformarea lui in aer ecuatorial. Ca urmare, regimul anual al temperaturii prezinta amplitudini reduse net inferioare celor ale regimului diurn.Mediile lunare multianuale oscileaza obisnuit intre 25° in lunile cele mai recisi 28° in lunile cele mai calde.Rezulta asa dar amplitudini medii anuale de cca 3°. Cantitatile medii anuale de precipitatii suntcuprinse intre1000 si 3000 mm, la celemai multe statii ele depasind 1500mm. Temperaturile medii lunare sunt ceva mai reduse decat in regiunile cu climat intertropical umed, valorile tipice situandu-se in jur de 20°. Se constata un maximum termic in lunile cu nebulozitate redusa (aprilie, mai) dinaintea inceperii musonului de vara, amplitudinile termice anuale ramanand insa destul de reduse (2-4°). La randul lor, amplitudinile termice diurne inregistreaza o crestere usoara fata de cele caracteristice climatului intertropical umed, ele fiind mai mari in lunile secetoase si mai reduse in cele ploioase. Cantitatile medii anuale de precipitatii sunt, pentru cea mai mare parte a regiunii cu climat intertropical musonic, de cca1500 mm. Vara ester sezonul ploios, care se aseamana cu cel din regiunile cu climat intertropical umed. Solurile Tipurile specifice de sol sunt litosolurile, solul feralitic sau lateritele. Profilul lor ca si structura este in stransa dependent de gradul crescut al umiditatii si temperaturile ridicate. Procesul de solificare este permanent si intens, activitatea bacteriana rapida, implicit descompunerea litierei si descompunerea humusului. Substantele rezultate constituie insa importante elemente hranitoare pentru vegetatie. Se produce in acelasi timp un transport activ pe verticala, spre orizontul bazal, unde acesta acumuleaza oxizi de fier , aluminiu etc. Se mai intalnesc soluri hidromorfe.
Lateritele si solurile lateritice. In regiunile ecuatoriale,clima calda si umeda favorizeaza dezvoltarea unei vegetatii exuberante, sub forma padurilor ecuatoriale permanent verzi.Sub aceste paduri, cu o mare bogatie si varietate de specii, se formeaza soluri de tipul lateritelor. Asemenea soluri se intalnesc in America De Sud, regiunea de luroasa a Guineei si litoralul Pacific.
Litosolurile reprezinta soluri tinere in curs de formare, peroci compacte. Fiind legate de arealele cu relief accidentat, litosolurile sunt prezente in toate unitatile de soluri din munte, evoluand in functie de etajul biopedoclimatic spre alte tipuri de soluri. Pe versantii foarte puternic inclinati se asociaza cu stancarie si grohotisuri . Văa multumim pentru atentţie
Full transcript