Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Copy of Nestle

No description
by

Borislav Matev

on 18 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Copy of Nestle

NESTLÉ
NESTLÉ
NESTLÉ
NESTLÉ
NESTLÉ
Кулинарни продукти
Зърнени храни
Бебешки храни
Шоколадови изделия
NESTLE е най-голямата компания в света в областта на балансираното хранене и здравословния начин на живот.
Продуктовата гама на Нестле България е изключително богата – детски храни, кулинарни продукти, шоколади, шоколадови бонбони, десерти, шоколадови и обикновени бисквити, млечни продукти, зърнени закуски, храни за домашни любимци и други
Анализ и оценка на маркетинговата дейност на компанията
Най-голямата част от продажбите
на "Нестле" у нас са
шоколадови изделия -
около 30 %.
НАПИТКИ
30 % са и продажбите на напитки,
в които влиза и "Нескафе".
40 % от продажбите са останалите артикули
Сладолед
Храни за домашни любимци
История на NESTLÉ
NESTLÉ
Историята на компанията NESTLE започва в средата на 60-те години на XIX век, когато неският фармаколог Анри Нестле успешно създава заместител на майчиното мляко.


През 1875 година Даниел Петер открива първия млечен шоколад

Недостигът на прясно мляко през Първата Световна Война довежда до появата на малцово мляко, напитка на прах Milo , бебешко маслено мляко на прах, а от 1938 година и NESCAFÉ, което регистрира невероятно бърз успех, последван от Nestea в началото на 40-те години.
Втората Световна Война ускорява налагането на най-новия продукт на компанията, NESCAFÉ
История на NESTLÉ България
NESTLÉ
През 1939 г. Стефан Тодоров създава фабрика в София, наречена “Щастие”.
През 1947г. фабриката е национализирана и преименувана в ДИП “Малчика
През 1947 година фабриката е най-голямата в страната с най-богат продуктов асортимент – шоколади, шоколадови бонбони, нишесте, какао на прах, смес за палачинки, локум, халва, желирани бонбони и много други. Броят на работещите в този момент е повече от 2 000 души и годишното производство възлиза на 150 000 тона. Любопитен е фактът, че луксозните бонбони Пияни вишни,Троен лешник, Каприз, София вечер, се произвеждат ръчно. Същата година /1947/ фабриката е национализирана и преименувана вДИП “Малчика”.

Началото на вафлено и бисквитено производство се поставя през 1964 година, а девет години по-късно започва произвеждане и на захарни бонбони. Tака до 1991 година, когато се създава ШЗИ София. И само три години по-късно Нестле Швейцария закупува ШЗИ София след проведен конкурс за купувач.
По традиция фабриката участва със своето производство почти ежегодно на Пловдивския панаир и печели редица медали за качество и отличен
Анализ на маркентиг среда
Нестле развива своя система за “изучаване на потребителите” (consumer insight), чрез която се събира информация за тенденциите в потребителското поведение, повлияни от демографски и социални фактори, начин на живот, навици за потребление.
NESTLÉ
НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ АД е най-голямата хранителна компания в България и един от най-големите стратегически инвеститори в сферата на хранителната промишленост. НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ предоставя възможност за работа на специалисти в различни области като "Маркетинг", "Продажби", "Финанси и контрол", "Логистика", "Човешки ресурси". Реализация намират инженери, електронни специалисти, завършилите биология, биотехнология, медицина.
В гр. София се произвеждат шоколадови изделия и бисквити, а във Варна е производството на сладоледи.
НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ АД е основен производствен и експортен център на шоколадови продукти за Канада, Великобритания, Финландия, Германия, Холандия, Италия, Австрия, страните от Централна и Източна Европа – Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Прибалтийските страни, Гърция и други.
Общият брой на служителите в НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ АД е над 1 896 души . Корпоративната политика по отношение на човешките ресурси се отличава с високите изисквания на компанията към здравословните и безопасни условия на труд. НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ АД осигурява специални програми за професионално обучение и развитие на своите служители и работна среда, които мотивират откритата комуникация и инициативността на персонала
-През 2011г продажбите са свили с окoло 12.6 млн лв (-4.2 %) причината е Световната икономическ криза
- През 2011 Нестле засилва позициите си на пазара чрез увеличаване на пазарния дял в ключови категории, голям разтеж на сладоледената линия както и на Nestle Profesional
-Канали за дистрибуция
Дистрибуторската система на НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ е организирана на принципа на два основни канала. Т.нар. дистрибуторски канал, който е изграден от 28 фирми, базирани в основните градове на страната. През него минават 75% от продажбите. С канала на ключови клиенти - големите международни вериги ("Метро", "Билла", "Кауфланд"), компанията работи директно и тук реализира останалите 25% от продажбите си.
-Пазар
Пазарът на шоколадови и захарни изделия в България е изключително благоприятен и разрастващ се
В България се предлагат най – евтините шоколадови и захарни изделия в цяла Европа при утвърдено качество на продуктите.
Фирмата използва множество стредства за насърчаване на потребителите(промоции, премии, ценови пакети, демонстрации, игри и потребителски състезания),на търговците на едро и дребно(отбив от цената, стоков отбив, съвместни схеми за рекламиране и др.), както и на служителите( премии и др.).
Анализ на конкуренцията
SWOT анализ
Основен конкурент е другия световен лидер на пазара
Kraftfoods производител на шоколадите Милка. Kraftfoods също като Нестле имат завод в България .
Също така има и много други малки имитиращи производители
Силни Страни на Фирмата:
популярна на пазара на над
200
страни в света. Нейните марки са добре познати и известни на потребителите.
продуктите са от доста години на нашия пазар
високо качество във всеки артикул
голям асортимент на продукти за всеки вкус
средно до ниското равнище на конкуренция
сравнително приемливата цена
непрекъснати промоции, томбули, награди задоволяващи желанието на клиентите да печелят
продуктите им са в почти всеки магазин
Nestle пускат на пазара непрекъснато нови продукти
NESTLÉ
Слаби Страни
в по-слаборазвитите градове и села в България част от продуктите им са ,,лукс”
прекалената консумация на част от продуктите увеличава риска от хронични заболявания.
недостатъчна осведоменост за страничните ефекти от прекомерна употреба.
все по-настъпателното навлизане на евтини заместители.
опаковките на продуктите са с продължителен период за разграждане в околната среда.
Не може да се справи с имитаторите на продуктите си (това може би е една от най-слабите и страни)
Възможности
Утвърждаване като фирмена марка 1 в категорията им
Подобряване на услугата
Запълване на пазарната ниша
Заплахи
Конкуренция и навлизане на нови фирми в областта
Ниски доходи на потребителите
Икономическа финансова нестабилност
НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ насърчава балансираното хранене и здравословния начин на живот през кампанията „ЖИВЕЙ АКТИВНО!”. ”ЖИВЕЙ АКТИВНО!” е дългосрочен проект на Нестле България и въплъщава приноса на компанията към популяризирането на балансираното хранене и активния начин на живот. Инициативата се провежда ежегодно в големите градове в цялата страна и е част от цялостната програма на NESTLÉ за популяризиране на здравословния начин на живот, която най-голямата хранителна компания в света осъществява в България. Досега в „ЖИВЕЙ АКТИВНО!” са участвали най-успелите български спортисти, сред които: Наско Сираков, Илияна Раева, Мария Гроздева, Нешка Робева, Тити Папазов, Евгени Димитров, Йорданка Благоева, Христо Николов и много други.
NESTLÉ
От 2001 год. насам дружеството бележи постоянен ръст на продажбите и печалбата, като най – висок ръст бележи през 2008 год.
Разработването на нови продукти и подобряване на качеството на вече съществуващите са едни от главните приоритети на компанията. Целите са да се осигури най-високо качество, отговарящо на изискванията на потребителя. Правят се много инвестиции за нови производствени линии, нови технологии, откриване на нови работни места, обучение на персонала, избор на най-добрите суровини и доставчици, грижа за здравето на консуматора. През последните години компанията NESTLÉ значително разширява и развива основния си бизнес и предлага на потребителите висококачествени и разнообразни продукти, довели до удвояване на пазарните дялове.

Продуктите на НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ се опаковат с висококачествени природо-съобразни материали, изцяло съобразени с европейските изисквания за рециклиране и разделно сметосъбиране на отпадъци.
NESTLÉ
Приоритет 1: Увеличаване на печалбата:
Мерки за постигане:
1.Разработване на нови продукти и подобряване качеството на съществуващите;
2.Фокусиране на компанията върху ключовите й марки – по – доброто им представяне и непрекъснатото им усъвършенстване ще доведе до по – високи продажби;
3.Увеличаване на износа, тъй като през последни няколко години голяма част пт българското производство се реализира извън граници;
4.Създаване на нови продукти без захар – здравословното хранене все повече се превръща в „модерен” начин на живот, затова ще бъде успешна стъпка използването на заместител на захарта;
Приоритет 2: Подобряване качеството на условия на работа и по – добро изпълнение на служебноте задължения от работния персонал, както и опазване на околната среда:
Мерки за постигане:
5.Инвестиране в квалификациата и преквалификацията на персонала;
6.Създаване на здравословни и безопасни условия на труд, както и управление влиянието на производство върху околната среда.
Приоритет 3: Развитие на маркетинговата и рекламна дейност на компанията:
Мерки за постигане:
7.Добра маркетингова дейност на компанията по отношение на дизайна на опаковките;
8.Силна и мащабна рекламна дейност – компанията е един от най – големите рекламодатели в страната с бюджет над 5 мнл. евро. За изработката на нови, различни рекламни кампании на продуктите ще използва предимно български доставчици и ще дава свобода и възможности за разработка и реализация на идеи, както на българския, така и на международния пазар като по този начин ще допринася за развитието на рекламната индустрия у нас. Рекламите ще текат по радиото и телевизията, в магазинната мрежа, както и на страниците на ежедневните и периодични печатни имформационни източници;
9.Различни промоции - осъществяването на различни промоции по време на празниците (Коледа, Великден, летен сезон и др.), както и на новите продукти, би привлекло вниманието и любопитството на повече хора.
Защото Добрата Храна води до Добър Живот
!
Продуктовата гама на компанията е изключително богата – детски храни, кулинарни продукти, шоколади, шоколадови бонбони, десерти, шоколадови и обикновени бисквити, млечни продукти, зърнени закуски, храни за домашни любимци и др.

Всяка една от марките на НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ заема челно място на българския пазар..

При шоколадите делът на NESTLÉ е 12.7 на сто, при шоколадовите бонбони - 18.4 на сто, зърнените закуски - 56 на сто, сладоледите - 48 на сто, кулинарните храни - 68 на сто.

В началото на 2007 г. "Делта България" официално смени името си на "НЕСТЛЕ АЙСТ КРИЙМ БЪЛГАРИЯ". Промяната бе в резултат на постигнатото в края на 2005 г. споразумение за придобиването на Delta Ice Cream, което беше разрешено от Комисията за защита на конкуренцията през април 2006 г.
Анализ на маркетинговия микс
Анализ на маркетинговия микс
пазарен дял на зърнените закуски - 56 на сто
използвани източници
http://www.nestle.bg/bg/Pages/nestle.aspx
Търговски регистър http://www.brra.bg/
медия http://www.youtube.com

Благодарим за вниманието
изготвил:
Атанас Качаунов
Борислав Матев
Ивайло Чанев
Full transcript