Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ZHVILLIMI I PERANDORISË ROMAKE GJATË SHEKUJVE I-III

No description
by

Andi Idrizi

on 3 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ZHVILLIMI I PERANDORISË ROMAKE GJATË SHEKUJVE I-III

ZHVILLIMI I PERANDORISË ROMAKE GJATË SHEKUJVE I-III
FONTS
Kriza e Perandorisë
Në fund të shek. II dhe në fillim të shek. III, Perandoria Romake u përfshi nga një krizë e thellë.
Oktavian Augusti
Forcimi i pushtetit perandorak
Principes -senator i parë
Qytetar nderi i Romës
August (i hyjnishëm)
U nënshtruan:
Spanja dhe Galia
Formimi i Principatit
Sundimtarët më të njohur gjatë kësaj periude ishin:
Adriani
Neroni
Vespasjani
Trajani
(98-117)
(117-138)
Trajani ndoqi politikë të jashtme agresive
Që në fillim, iu dretua
Dakisë
e cila ishte nën udhëheqje të
Decebalit.
Më pas Dakia u shëndrrua në provincë romake.
Nënshtroji
Parthinë, Armeninë,
dhe arriti në gjirin e
Persisë.
erdhi në krye të Perandorisë pas vdekjes së Trajanit.
Perandori Adrian
U nënshtrua
Judeja.
Zgjerimi më i madh në histori të Romës
Ushtria përkrahte perandorin që paguante më shumë
Septim Severi
themeloi dinastinë e
Severëve (193-234)
Perandoria Gale u formua me bashkimin e:
Galisë
Spanjës
Britanisë
Roma ishte pranë shkatërrimit, në të cilën luajtën rol
frankët,alamanët dhe gotët
Andi Idrizi
X-D
Full transcript