Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

evolutie

No description
by

Barbara de Weerd

on 24 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of evolutie

Erfelijkheid en
evolutie Genotype en fenotype Het uiterlijk van een organisme noemen we het fenotype. Het fenotype is wat je aan de buitenkant kunt zien van een organisme Met tatoeages kun je je fenotype veranderen Door een litteken verandert je fenotype Je kunt je haar een kleurtje geven Het genotype is de informatie voor alle erfelijke eigenschappen van een organisme bv je haarkleur, de kleur van je ogen Chromosomen en DNA Chromosomen bestaan voor een groot deel uit DNA DNA bevat de informatie voor al je eigenschappen
Elke celkern bevat deze informatie Elke cel van een mens heeft 46 chromosomen Steeds 2 chromosomen zijn aan elkaar gelijk We hebben dus 23 paren! Chromosomen en genen Een gen is een stukje van een chromosoom en bevat de informatie van 1 erfelijke eigenschap bv de kleur ogen voor oogkleur voor haarkleur Eicellen en zaadcellen zijn geslachtscellen In deze geslachtscellen komen de chromosomen en genen enkelvoudig voor. Een geslachtscel bevat dus 23 chromosomen.
Geslachtelijke voortplanting Bij geslachtelijke voortplanting versmelten een zaadcel en een eicel met elkaar. De 23 chromosomen komen bij elkaar en vormen paren. Dus na bevruchting bevat een eicel 46 chromosomen !!!! Er is een nieuw genotype ontstaan. Evolutietheorie We denken dat er eerst eenvoudige soorten organismen waren zoals bacterien. Zij leefden in het water. Daaruit ontwikkelden zich andere organismen. Het ontstaan, veranderen en verdwijnen van organismen noemen we evolutie De evolutietheorie Charles Darwin ontwikkelde 150 jaar geleden de evolutietheorie. Hij kon het niet bewijzen maar er zijn wel feiten en argumenten voor deze theorie De theorie gaat uit van:

* het ontstaan van nieuwe genotypen
* natuurlijke selectie
* het ontstaan van nieuwe soorten Bij geslachtelijke voortplanting ontstaan nieuwe genotypen. Een dier dat goed aangepast is aan de omgeving heeft een grote overlevingskans. Van dit dier zullen veel nakomelingen in leven blijven. Het gunstige genotype wordt zo doorgegeven. Natuurlijke selectie: zwakke organismen leven korter en hebben weinig kans om nakomelingen te krijgen.
Gezonde organismen leven langer en krijgen meer nakomelingen Evolutie bij giraffen Voorouder van de giraf De langnekken konden bij de bladeren van hoge bomen komen, ze hadden meer eten dan de kortnekken. De langnekken overleefden telkens. De kortnekken stierven uiteindelijk uit. Beren worden gescheiden door water. Ze kunnen niet meer bij elkaar komen.
De omgeving verandert en de beer past zich aan. Na verloop van tijd zijn er verschillende soorten ontstaan. Ze kunnen geen nakomelingen meer krijgen. Door verandering in omgeving
en aanpassing Fossielen Fossielen zijn versteende overblijfselen van organismen Het kunnen ook afdrukken van organismen in gesteenten zijn Harde delen van een organismen worden sneller een fossiel dan zachte delen. De aarde bestaat ongeveer 4600 miljoen jaar.
Er was geen leven want het was te warm en er was geen zuurstof. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clippopup/20030904_dna01 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clippopup/20111117_erfelijkheid01 3800 miljoen jaar geleden ontstond het eerste leven, eenvoudige eencellige organismen in het water. Daaruit ontstonden de bacterien. Sommige konden zuurstof maken. Daardoor kwam er zuurstof in het water en later ook in de lucht. Uit de eencellige dieren ontstonden veelcellige dieren b.v sponzen en kwallen. Uitgestorven dier, een Trilobiet 500 miljoen jaar geleden kwamen er landplanten, daarna de eerste vissen en 450 miljoen jaar geleden de landdieren. Vooral geleedpotigen ( duizendpoten), daarna amfibieen en reptielen. 65 miljoen jaar geleden stierven ze uit. Door een inslag op aarde werd zonlicht tegengehouden,daalde de temperatuur Vogels hebben veren en zoogdieren een vacht, zij waren beter beschermt tegen de kou. 11/2 jaar geleden verschenen de eerste primitieve mensen. Homo erectus Lucy Charles Darwin http://www.youtube.com/watch?v=05oPn0f_tp4http://www.youtube.com/watch?v=05oPn0f_tp4
Full transcript