Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

LUAS- Sistemul de tramvaie în Dublin

No description
by

Ioana Malineanu

on 19 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of LUAS- Sistemul de tramvaie în Dublin

LUAS- Sistemul de tramvaie din Dublin
Ce este LUAS?
LUAS, însemnând viteză în irlandeză, este sistemul de tramvaie al Dublinului, care a luat ființă în anul 2004, costul total al acestuia ridicându-se la aproximativ 770 milioane de lire sterline. Acest sistem a fost dezvoltat cu țelul de a descongestiona străzile orașului, făcând parte din strategia 2000-2016 a Oficiului de Transportare din Dublin. În prezent, peste 90.000 de pasageri călătoresc zilnic cu tramvaiul.
Ministrul Transportului considera creșterea numărului de utilizatori ai LUAS-ului de la an la an
,, un semn încurajator, dovada că dacă transportul este făcut conform standardelor si cerințelor utilizatorilor, acesta va fi folosit, fiind vital pentru creșterea economiei si pentru îmbunătățirea calității vieții".


Linia roșie are aproximativ 20.7 kilometri, 32 de stații, iar cea verde se întinde pe 17.5 kilometri, cuprinde 22 de stații,merge în partea de sud a Dublinului, neexistând încă o legătură între cele două linii. Tramvaiele au fost fabricate de multinationala franceză Alstom, viteza maximă la care ajung este de 70km/h( viteza maximă la care ajung tramvaiele bucurestene este de 65km/h). Din 2007 tuturor tramvaielor li s-a adăugat doua vagoane, ajungând să aibă 40 de metrii toate și să fie funcționale pentru ambele linii. Având culoarea argintie, o construcție aerodinamică și un design foarte modern, tramvaiele de pe linia roșie au o capacitate de 235 de pasageri, pe când cele de pe linia verde au o capacitate de 358 de pasageri, incluzând două locuri pentru scaune cu rotile. Toate platformele de stații au o lungime de 50 m ca să suporte trenuri mai lungi pentru viitor .
Cele doua linii sunt identice , în afară de lațimea interaxială care este cu puțin mai mare la linia verde. Toate stațiile au fost dotate cu rampe pentru a permite un acces ușor.
Cele mai importante structuri înglobate sunt viaductul Milltown si podul Dargan. Viaductul există din 1854, mai este numit și ,,Cele noua arce'', iar podul este o construcție nouă , aflat relativ aproape de centrul orașului.

Date tehnice
Bilete si prețuri
Rețeaua Luas folosește un sistem de bilete tip smartcard, folosind niște cartele care au o sumă de credit pe ele și care sunt validate la stația de urcare și încă odată la stația de ieșire. Beneficiul acestui sistem este că nu trebuie să plătească pentru fiecare călătorie cu monede sau bancnote și nu trebuie să cumpere un bilet individual pentru fiecare călătorie.
Această cartelă poate fi cumpărată la o agenție de bilete Luas , din magazinele situate in apropierea stațiilor si pot fi ultilizate pentru ambele linii de tramvai. Cartelele se cumpără doar odată și după aceea pot fi reîncărcate. Tariful inițial este de €10, care include €3 pentru costul cartelei, €3 de credit pentru călătorii și €4 pentru un "fond de rezervă", reambursabil, care lasă pasagerii să călătorească și dacă nu au destul credit pe cartelă să facă un drum. În cazul acesta, cartela trebuie să fie reîncărcată înainte de a face altă călătorie.
Prețurile pentru călătorii într-o direcție sunt la jumătatea prețului unei călătorii retur. De exemplu, pe linia verde, prețul standard retur pentru trei sectoare de călătorie este de €3,80, deci o călătorie singură, într-o direcție, este €1,90.
Proiectul de smartcard a fost prima dată lansat în Dublin pe rețeaua Luas ca să se vadă ce rată de succes are. Această cartelă este parte din sistemul integrat de bilete din Dublin și se crede că în viitor, și rețelele de tren suburban și de autobuz vor folosi același fel de cartelă.
PROGRAM
Serviciile pe ambele linii sunt destul de dese, trenuri venind din cinci în cinci minute în orele de vârf și de patru ori pe oră (din 15 în 15 minute) noaptea. Ultimul tramvai pleacă de la terminus la ora 00:30 în toate zilele în afară de duminică, când ultimul tramvai este la 23:30.

Cum a apărut?
Ideea unui nou sistem de tramvaie pentru orașul Dublin a apărut în anul 1994, la sugestia unui raport al DTI-ului ( Dublin Transportation Initiative), ce se referea la sistemul inițial din Dublin( care avea 60 de kilometri și ajungea în aproximativ toate zonele orașului). În urma acestui raport, sistemul de transport public din Irlanda, CIE( Coras lompair Eireann), a început să studieze diferitele opțiuni . Astfel, recomandarea lor a fost construirea unui sistem de tramvaie în două faze :
Faza 1: Tallaght pana la Dundrum/Ballally înspre centrul orașului
Faza 2:Ballymun spre centrul Dublinului si Dundrum/Balally înspre Sandyford
În mai 1998 guvernul irlandez a dat unda verde pentru noul sistem de tramvaie. Construcția primei linii LUAS începe in octombrie 2000, peste un an ia naștere Railway Procurment Agency, Agenția de Achiziții de Tramvaie, organizație comercială. În anul 2002, februarie, este anunțat că CTI, Connex Transport Irleand(Transport Connex Irlanda) a fost selectat să fie operatorul pentru sistemul LUAS.Cu toate că data originală de lansare fusese stabilită în 2003, intârzieri în procesul de construcție au dus la amânarea acesteia cu un an.Construcția s-a încheiat in februarie 2004, urmând o perioadă de teste si probe.
Pe data de 30 iunie 2004 este deschisă prima linie, cea verde , urmând câteva zile de calătorii gratis, iar pe 28 septembrie este dată în folosință și linia roșie,în cadrul căreia primele 6 zile nu au fost taxate. În doi ani LUAS ajungea la pasagerul cu numărul 50 de milioane.Linia roșie a mai fost extinsă în anul 2009 cu 1.5 km, iar cea verde cu 10 km.
Crearea liniei roșii a fost facilitată cu ajutorul fondurilor europene, mai exact peste 82.5 milioane de euro au fost primite de la Fondul Regional de Dezvoltare Europeana, iar o parte din extensiile liniei au fost construite din taxele stranse din regiunile dezvoltate apropiate de rută.

Înainte de lansarea LUAS, a fost organizate evenimente prin care populația să conștientizeze pericolele ce vin odata cu apariția tramvaielor în Dublin, au fost distribuite banderole pentru biciliști și pietoni, politici ce par să fi funcționat, având în vedere că LUAS a fost descris ca fiind unul din cele mai sigure mijoace de transport din lume. Atât tramvaiele cât si stațiile sunt monitorizate cu ajutorul camerelor 24/24 dintr-o cameră centrală de control.
Multe temeri legate de numărul mare de accidente fatale au apărut înainte de lansarea oficială a sistemului. Pâna acum, totuși, au avut loc doar trei accidente fatale. Au fost multe accidente cu mașini ce au lovit tramvaiele, sau motociclete ce nu opreau la semafor. In 2009, un tramvai s-a ciocnit cu un autobuz, 22 de persoane fiind ranite, 3 ajungând la spital in stare gravă. Atunci cand s-a încheiat contractul Veolia Transport cu Securitatea Federală, o firmă privată ce furniza servicii de securitate în interiorul si în jurul sistemului LUAS, au fost angajați cei de la STT Rail Security, o companie specializată in siguranța feroviară. Era necesară această schimbare din cauza creșterii violenței, încălcarilor legii, a comportamentului anti-social manifestat in interiorul vagoanelor.

Câteva rezultate ale studiilor de caz asupra LUAS-ului

LUAS a avut un efect pozitiv asupra multor aspecte ale vieții locuitorilor din Dublin, cele mai importante fiind accesul și siguranța călătorilor.
Legat de gradul de conștientizare manifestat de populatie, 9 din 10 locuitori stiu de existența și modul detilizare al tramvaiului, chiar dacă nu l-au folosit vreodată. Toate studiile arată că LUAS a fost acceptat rapid ca mijloc de transport.
Acesta este văzut ca fiind o metodă mai rapidă de deplasat decât mașina sau autobuzul și ca având un impact pozitiv in decongestionarea traficului :3 din 5 locuitori spun ca LUAS a dus la o mai mare fluiditate a traficului.
Alte arii în care Luas a contribuit sunt cele legate de oportunități de angajare și micile magazine. Astfel, a fost constatat că oamenii fac cumpărături dintr-o varietate mai mare de locuri, deplâsandu-se, astfel, mai mult. De asemenea, in zonele numite Luas( cele în jurul cărora se afla o stație LUAS în apropiere) se atribuie creșterea oportunităților de angajare (42% versus 34%-2004) apariției sistemului de tramvaie.
Datorită punctualității, frecvenței ridicate a tramvaielor și a serviciului ireproșabil este perceput foarte bine de cătreutilizatori, cu toate că există un oarecare grad de nemulțumire legat de găsirea unui loc liber stațiile neîncăpatoare construite.
Un procent de 45% dintre utilizatori optează pentru LUAS, chiar dacă ar fi putut folosi mașina si unul din trei ar fi putut lua autobuzul.
Cea mai mare barieră în convingerea mai multor posesori de mașină să aleagă LUAS este comfortul oferit de acesta, cu toate ca majoritatea recunosc ca este mai ușor , rapid și practic să folosească tramvaiul.

Viitor
Există un plan de €70 milioane pentru a lega cele două linii a rețelei, legătura fiind în jur de 1 km în lungime. Această legătură ar facilita transferul printre cele două linii și ar permite construirea stațiilor noi în poziții centrale. Sunt și planuri tentative de a extinde linia roșie în direcție estică, de la Gara Connolly, prin Centrul Internațional de Servicii Financiare până la Depoul Point.
Beneficiile aduse de LUAS
1.Ușurința de a ajunge in zonele construite
2.Viteza excelentă si frecvența, fiabilitate excelentă
3.Locuri de oprire convenabil alese
4.Nivel de confort ridicat
5.Un mijloc mai ecologic decat altele ( fiind alimentat de curent electric, nu exista emisii de gaze, sunt surprinzator de silentioase)


Securitate și siguranță
Animalele nu au voie in tramvai decat dacă sunt câini însoțitori sau sunt închise în cuști. În caz de urgență, există un dispozitiv de alarmă în partea dreptă a fiecărei uși, permițându-i pasagerului să se adreseze direct șoferului și la fiecare oprire există un punct de ajutor de urgență amenajat.
Automatele de bilete acceptă monede, cărți de credit ,numerar și poate da rest. Tranzacțile care sunt mai puțin de 30 de euro nu pot fi plătite cu o bacnotă de 50 de euro. Sistemul de fire este pornit și noaptea, iar în cazul contactului cu cabluri, se pot produce scurtcircuite.
Liniile de tramvai nu pot utilizate de alți conducători auto, acestea sunt special concepute pentru tramvaie și nici autobuzele, taxiurile sau bicicliști nu le pot folosi.
Copiii între 3 si 15 ani beneficiază de tarife reduse, iar cei sub 3 ani pot călători gratis dacă sunt însoțiti de un pasager care a plătit.

Informații suplimentare
Vă mulțumesc pentru atenție!
Full transcript