Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Водата во природата

No description
by

Kostadinka Stojanovska

on 23 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Водата во природата


Каде се наоѓа водата во природата
Дождот паѓа на земјата од атмосферата
За што ја користиме водата?
за миење
БЕЗ ВОДА НЕМА ЖИВОТ
СВОЈСТВА НА ВОДАТА
водата нема боја
Што плива ,а што тоне?
Водата во природата
Езера
Реки
Мориња
за пиење
за подготвување на храна
водата може да биде чиста но и загадена
нечистата или загадената вода е штетна за живите организми
не троши ја водата без потреба, таа го исполнува секој миг од нашиот живот, без неа ништо не би постоело
водата нема мирис
водата нема вкус
но водата има тежина
во водата пливаат полесните предмети
а потешките потонуваат
што се случува кога ќе ставиме една лажичка шекер во чаша вода?
Водата ќе стане БЛАГА - шекерот се растопил во водата
Дожд
А што ќе се случи ако ставиме една лашичка песок?
водата ќе се загади
во водата може да се растворат некои материи
ткаенината и дрвото ја впиваат водата
а водата се впива во земјата и во песокот
Ајде да се потсетиме што научивме?
Ако ставиме ткаенина во вода, што ќе се случи?
ќе се натопи
А што ќе се счучи со дрвото?
И дрвото ќе впие од водата и ќе се натопи
Единствена материја која дава живот е водата, само во неа ставено едно семе може да живее да изрти да порасне и да стане растение, ниедна друга течност ја нема оваа особина.
Водата е извор на животот ,еликсир на здравјето.
изработи Костадинка М.Стојановска
Мали истражувачи
Вода
нечистата или загадена вода е штетна за живите организми
техника Грозд
боја
вкус
мирис
водата нема
својства на
водата
водата има
тежина
Полесните предмети пливаат во вода
Потешките предмети потонуваат
Некој материи се раствораат во вода
Full transcript