Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Galileo Galilei

ANW presentatie klas 4a
by

Merel Stegenga

on 14 June 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Galileo Galilei

'Eppur si muove!' Dit is de beroemde uitspraak van Galileo Galilei. Hij was een geniale wetenschapper uit de 16e eeuw, die enorm veel betekend heeft voor de ontwikkeling van de sterrenkunde. Met de bevestiging van de heliocentrische theorie zette hij alles in zijn tijd op z’n kop. De Kerk protesteerde hevig tegen zijn bevindingen en Galilei kreeg huisarrest.
Nu zijn we echter volledig overtuigd van zijn heliocentrische wereldbeeld. Al de kennis van nu van het heelal is gebaseerd op zijn ontdekking.
Hij is de vader van de sterrenkunde.
Biografie Ontdekkingen de Venusfasen Strijd met de Kerk Galileo Galilei (Pisa, 1564-1642, Florence) was van beroep filosoof, natuurkundige, wiskundige en astronoom. Zijn debuut maakte hij in het jaar 1592 bij de universiteit van Padua. Daar was hij leraar tot 1610 in de vakken meetkunde, mechanica en sterrenkunde.

Hij richtte zich in die periode voornamelijk op het uitvinden van nieuwe meetinstrumenten en heeft in zijn instrumentenmakerij meerdere uitvindingen gedaan: de proportionaalpasser en de verbeterde versie van de “Hollandse kijker” van Sacharias Jansen. Met deze laatste uitvindingen heeft hij in 1609 een aantal bijzondere ontdekkingen gedaan. Verder begon hij te twijfelen aan de leer van Ptolemaeus (geocentrisch wereldbeeld) en was hij het eens met de leer van Copernicus (heliocentrisch wereldbeeld).

Galileo was door zijn ontdekkingen een grote vertegenwoordiger van het heliocentrische wereldbeeld. De grondlegger daarvan was Copernicus, maar die werd in zijn tijd niet gehoord over dit wereldbeeld. Galileo kwam er echter achter dat de visie van Copernicus klopte en bracht deze visie naar buiten. Daarmee maakte hij zich niet echt populair bij de Inquisitie.
Het heliocentrische wereldbeeld was namelijk een beeld waar de Kerk het helemaal niet mee eens was. De Kerk beschouwde alleen het geocentrische wereldbeeld als de juiste waarheid, waarbij alles om de planeet Aarde zou draaien. Deze theorie klopte erg goed met het scheppingsverhaal.
Maar Galileo kwam met een andere theorie. Omdat de Kerk zo’n grote macht had, werd Galileo eerst gedwongen afstand te doen van zijn theorie. Hij heeft toen boeken geschreven om zijn ontdekkingen te publiceren. Maar ook een deel van zijn boeken zijn geweigerd door de Inquisitie.
Door één van zijn boeken kreeg hij levenslang huisarrest. Dat was “Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo, tolemaico e copernicano” (lett. Het dialoog tussen de twee grote systemen van de wereld, het Ptolemeistische en het Copernicaanse), daarin hebben twee geleerden een gesprek over de twee systemen. Galileo schreef het zo op dat eigenlijk alleen het wereldbeed van Copernicus de enige goede was.
Tijdens zijn huisarrest kon hij nog wel een boek de Nederlanden binnen smokkelen, aangezien daar toentertijd er minder werd gecensureerd. Hij heeft in Leiden het boek Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze (lett. gesprekken en wiskundige bewijzen in twee nieuwe wetenschappen) laten afdrukken. Dezelfde personen van het vorige boek kwamen hier ook weer in terug.
Pas in 1992 sprak de Paus zijn excuus uit voor de brute behandeling die Galileo Galilei had gekregen en daarmee is zijn naam gezuiverd en werd hij erkend als gelovig mens.

De theorieën van Galilei werden niet meteen aangenomen. Het Middeleeuwse beeld van het heelal is heel lang blijven hangen. Dit wereldbeeld komt van Ptolemaeus. Het christelijke beeld kwam overeen met dat van Ptolemaeus. Wie kritiek had op dit beeld, had kritiek op de bijbel. Daarom heeft het beeld van Ptolemaeus zo lang kunnen blijven hangen.
Maar wat houdt het hemelbeeld van Ptolemaeus nou precies in?
Ten eerste beweerde hij dat de planeten en de zon om de aarde draaien. Deze draaiing werd een ‘epicycli’ genoemd. Ptolemaeus dacht ook dat de planeten zelf nog draaiden, en dat die dan weer om de aarde draaiden. Het enige wat Ptolemaeus eerst niet kon verklaren, was de speciale beweging van Mars. De planeet leek eerst een stukje vooruit te gaan, en dan weer vooruit. Ptolemaeus dacht dat Mars een speciale beweging rond de aarde maakte.
Het model van Ptolemaeus bleek aardig te kloppen. Met zijn model konden de bewegingen van de planeten zeer precies voorspeld worden. Helaas werden de modellen van Ptolemaeus veel te ingewikkeld. Op dat moment kwam er ‘Ockhams scheermes’. De monnik Willem van Ockham besloot dat allerlei onnodige ingewikkeldheden als het ware ‘weggesnoeid’ moesten worden. Dankzij dit scheermes kreeg het heliocentrische hemelbeeld langzaam de overhand.
Geocentrisme De uitvindingen en kennis van Galilei worden in onze huidige tijd nog steeds gebruikt. Ten eerste is er natuurlijk de telescoop. De telescoop is door de tijd heen natuurlijk veel geperfectioneerd, maar Galilei was de eerste die de telescoop voor wetenschappelijke doeleinden heeft gebruikt.
Natuurlijk hebben wij ook de heliocentrische theorie overgenomen. Galilei concludeerde op basis van waarnemingen van Copernicus dat de zon het middelpunt van ons zonnestelsel is, en niet de aarde. In het begin werd er nog verzet getoond tegen deze theorie, maar nu is het algemeen aanvaard en kunnen we niet meer zonder in de wetenschap.
Nog andere belangrijke bevindingen die we nog steeds gebruiken: dat de slingertijd van een voorwerp niet afhankelijk is van de massa. Het bestaan van zonnevlekken en de wet der traagheid.
Galileo Galilei nu door Tessa Knol en Merel Stegenga
klas 4a
ANW-project
dhr. Cornelis Galileo Galilei Ptolemaeus (geocentrisme) Copernicus (heliocentrisme) Bronnen Bronnen informatie:
1. Galileo Galilei Wikipedia. Op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei
2. Galileo Galileï. Op: http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/galilei.html
3. Galileo Galilei. Op: http://galileo.galilei.uitvinderscentrum.nl/
4. Geocentrisch wereldbeeld. Op: http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/geocentr.html
5. (2010) De fasen van Venus.Op: http://venus.aeronomie.be/nl/venus/fasevenus.htm

Bronnen plaatjes
6. Op: http://www.wwnorton.com/college/english/nael/18century/topic_3/illustrations/imtelescope.htm
7. (2010) De fasen van Venus. Op: http://venus.aeronomie.be/nl/venus/fasevenus.htm
8. Solar system exploration. Op: http://solarsystem.nasa.gov/galileo/gallery/index.cfm
9. Telescope. Op: http://www.telescope1609.com/Galileo.htm
10. I. ten Berg (2010), Astrologie voor de nieuwe tijd. Op: http://astronieuwetijd.blogspot.com/
Conclusie Hiernaast zie je de beroemde "kijker" van Galileo.
Twee van zijn ontdekkingen met deze uitvinding zullen we wat verder uitdiepen. Dat zijn de Venus- en Maanfasen en de vier Jupitermanen die Galileo.

Allereerst de Venus- en Maanfasen want daarmee bevestigde hij het Copernicaans wereldbeeld wel klopte. Door zijn telescoop kon hij ontzettend ver kijken. Daarmee ontdekte hij dat de Maan allerlei schijngestalten had. De Maan was namelijk niet altijd mooi rond, af en toe was de Maan half of afwezig! Hoe kon hij dat verklaren? Dat kon hij verklaren doordat de wereld rond was en de Maan daarom heen draaide. Alleen daarmee kon hij dit verklaren.
De Venusfasen ontdekte hij op dezelfde manier. In een brief naar een ambassadeur in Italië schreef hij het volgende: “Cynthiae figuras aemulatur mater amorum,” (lett.“De moeder van de liefde [Venus] imiteert de figuren van Cynthia [de Maan]”)*. Het aparte daarvan was alleen dat Venus niet om de Aarde kon draaien, omdat Venus nooit helemaal rond zichtbaar was! De enige verklaring daarvoor was dat ze dan wel achter de zon moest zijn, wat inhield dat Venus om de zon draaide. Met deze ontdekking bevestigde Galileo het heliocentrische wereldbeeld. Toen Galileo eens wat langer keek en observeerde met zijn telescoop kwam hij tot de grote ontdekking dat de planeet Jupiter vier manen had, nu de Galileische manen genoemd. Io, Europa, Ganymedes en Callisto zijn de namen van de vier manen. Door lange observatie van de manen ontdekte hij dat ook deze manen niet om de aarde maar om Jupiter draaide. Hiermee bevestigde hij alweer de theorie dat niet alles om de aarde draaide. Galileïsche manen Galileo heeft voor onze huidige astronomische, wiskundige en natuurkundige kennis heel veel betekend. Maar naast dat heeft hij ook nog andere ontdekkingen gedaan.
Een paar van al zijn ontdekkingen zijn:

1. vier Jupiter manen
2. de fasen van Venus
3. kraters op de Maan
4. Melkweg is een verzameling van sterren
5. ringenstelsel van Saturnus (alleen dat wist hij zelf niet)
6. zonnevlekken
7. ontdekking Neptunus
8. proportionaalpasser
9. wet van traagheid
10. Galileothermometer
http://www.wwnorton.com/college/english/nael/18century/topic_3/illustrations/imtelescope.htm Bron: http://www.devalvangalilei.be/files/Leven/Padua/PasTrThe.html Bron: http://solarsystem.nasa.gov/galileo/gallery/index.cfm Galileo nam meer dan duizenden situaties waar tijdens Jupiter's 14-jarige odyssee.
(...)
Galileo nam ook het enige direct zicht waar van de komeet Shoemaker-Levy 9 die op Jupiter in 1994 insloeg. Dit was onze presentatie over Galileo Galilei. Hij is van zeer grote waarde geweest voor onze kennis van de sterrenhemel, vooral omdat hij het heliocentrische wereldbeeld zeer aannemelijk heeft gemaakt.
Met de telescoop heeft hij de verschillende manen van Jupiter en ook de planeet Neptunus ontdekt.
Verder heeft Galileo veel betekent voor de natuur- en wiskunde. Ondanks de kritiek van de Kerk bleef hij bij zijn standpunt en zei: " Eppur si muove! " (lett.: "En toch beweegt zij!")
Bron: http://www.telescope1609.com/Galileo.htm Bron: http://www.ebusiness-lab.gr/galileo/index.html *citaat uit: http://venus.aeronomie.be/nl/venus/fasevenus.htm
Full transcript