Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Romantizmi europian.

No description
by

Arba Meta

on 6 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Romantizmi europian.

Romantizmi është një lëvizje letrare dhe artistike, që u shfaq në Europë gjatë gjysmës së parë të shekullit XIX. Ai u drejtohet ndjenjave dhe emocioneve të njeriut dhe karakterizohet nga një lirizëm i shfrenuar dhe nga shfaqja e formave të reja letrare.
. Tema më e dashur për romantikët është heroi rebel, lufta tragjike, konfuzioni i ndjenjave të vrullshme. Piktura e portreteve merr një rëndësi të veçantë. Piktorët përpiqeshin të paraqisnin punën e brendshme të mendimit, syve të thellimit, ndjenjën e individualitetit. Temat e luftës heroike të vetvetishme, tensioni, ndarja është e përgjithshme për romantikët e të gjitha vendeve europiane. Përpjekja për të njohur më thellë mprehtësinë e shpirtit njerëzor lindi temën e tragjedisë së fatit të thyer, shpirtit të sëmurë dhe dëshpërimit.
Në letërsi dhe në fusha të tjera artistike u shquan artistë të shumtë.
Giuseppe Verdi- Ishte një muzikant italian, i njohur më së shumti për operat e tij. Së bashku me Richard Wagner konsiderohen si kompozitorët më të famshëm te shek XIX
Edgar Allan Poe- Poet dhe autor amerikan i cili i fokusoi veprat në aspektin psikologjik njerëzor.
Në artet vizuale, Romantizmi u dallua ne peizazhet , ku ne 1760 artistët britanikë filluan të strukturonin peisazhe me të egra dhe u be mjaft e njohur arkitektura gotike.
Romantizmi në art dhe në letërsi ka tipare të ngjashme: pakënaqësia e bashkëkohësve me borgjezinë, realitetin meskin, kundërvënia ndaj botës reale me atë idealen.
Këto kundërvënie u bënë pjesë e llojeve të ndryshme të artit si një mjet përshkrues. Mund të marrim si shembull që shumë poetë, muzikantë dhe piktorë poetizuan natën në kundërvënie ndaj dites. Pakënaqësitë e jetës dhe të realitetit lindën motivin e largimit, arratisjes nga jeta, e cila shprehej në mënyra të ndryshme, ku mund të përmendim gjininë e udhëtimeve, më e shpeshtë në Lindje. Tema e vdekjes merr një kuptim të veçantë.
Romantizmi europian.
Vëllezërit Grim- Autorë gjermanë, të famshëm për përrallat e tyre me bazë folklorike gjatë shek XIX.
Alexandër Dyma si dhe Viktor Hygo u shquan në letërsine franceze si përfaqësues të denjë te Romantizmit.
David Friedrich dhe Turner ishin perfaqesues te forte te Romantizmit. Por deri me sot Francesko Goya konsiderohet si piktori me i famshem i levizjes Romantike. Arti i tij frymezoi piktore te shumte, si Pikaso dhe Francis Bacon.
Full transcript