Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

MINDA KELAS PERTAMA vs MINDA KELAS KETIGA

No description
by

mnazri idris

on 11 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of MINDA KELAS PERTAMA vs MINDA KELAS KETIGA

MINDA KELAS PERTAMA vs MINDA KELAS KETIGA


Apakah yang dimaksudkan kelas minda pertama itu?

‘Minda Kelas Pertama’ secara mudah difahami sebagai ciri-ciri modal insan yang mampu memenuhi keperluan pembangunan individu, keluarga, masyarakat, negara dan dunia.
“Masyarakat berminda kelas pertama adalah masyarakat yang berpengetahuan, mampu berdaya saing, berbudaya kerja cemerlang, berintegriti dan memiliki kekuatan moral. Mereka juga tahu menghayati dan menghargai budaya, kesenian dan warisan serta sejarah Negara, bangsa dan agamanya. Identiti nasionalnya kekal terserlah melalui pembinaan jati diri yang kukuh dan tidak mudah dihanyutkan oleh arus globalisasi. Prinsip-prinsip kepercayaan kepada Tuhan dan kesetiaan kepada Raja dan Negara senantiasa dijunjung.”

-Dato Abdullah Ahmad Badwi
Ciri-ciri masyarakat minda kelas pertama
Untuk mempersiapkan diri kita didalam organisasi dan misi negara, pembangunan modal insan yang bermutu tinggi menjadi salah satu keperluan.

Maka, pembangunan modal insan perlu kepada ‘Minda Kelas Pertama’.

Apakah yanag dimaksudkan kelas minda pertama itu?
Apa itu mentaliti kelas ketiga? apa bezanya dengan mentaliti kelas pertama? Mentaliti kelas ketiga bermaksud tahap pemikiran yang rendah serta berfikiran sempit. Berikut penulis berikan 10 contoh perbuatan mentaliti kelas ketiga
1. Di pasaraya, selepas menggunakan troli untuk memasukkan barang kedalam kereta, kemudian troli tersebut ditinggalkan begitu sahaja di tempat parking dan selalunya menghalang laluan kenderaan lain
2. Parking bertindih. Pasti kebanyakan kita pernah melalui keadaan ini dimana kereta ada kereta yang parking bertindih di belakang kereta anda dan menyebabkan anda tidak boleh keluar
3. Berasak-asak masuk lif tanpa menghiraukan pengguna yang mahu keluar dari lif tersebut.
4. Membuang sampah merata-rata dan membuang sampah keluar dari tingkap kereta
5. tidak berhenti semasa zebra line. Di malaysia keadaan yang unik berlaku dimana pelintas yang menggunakan zebra crossing terpaksa berkompromi dengan pemandu kenderaan demi nyawa mereka.
6. Tidak memakai tali pinggang keledar atau hanya memakainya jika ada polis atau sekatan jalanraya di hadapan.
7. Bekerja hanya semata-mata untuk duit dan bukannya berdasarkan passion, minat atau bakat.
8. Dengki dengan kejayaan orang lain, dan kalau boleh dia mahu manusia sama tahap dengan dia dan tidak lebih. Jika ada manusia yang lebih bijak atau lebih baik maka dia akan cuba untuk menjatuhkan insan tersebut agar sama level dengan dia.
9. Sukakan hiburan semata-mata dan tidak suka sesuatu yang bersifat educational, dan hiburan yang diminati adalah dari jenis hiburan berkelas rendah atau picisan yang tidak mampu untuk mencambahkan pemikiran dan minda.
10.Terlalu cepat berpuas hati dengan pencapaian diri sendiri dan tidak mahu memajukan diri sendiri kerana sudah cukup dengan apa yang ada. Kita takkan mampu menjadi world class dan compete dengan orang lain jika kita mempunyai pemikiran sebegini.
Tuu Saja Sekian.....
Full transcript