Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

TRAKTATI I MASTRIHTIT

No description
by

sonila pilika

on 4 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of TRAKTATI I MASTRIHTIT

JEAN MONNET
(ZHAN MONE) DHE ROBERT SCHUMAN
(ROBERT SHUMAN)
Traktati i Mastrihtit nje nga etapat me te rendesishme te Bashkimit Europian.
Cfare eshte Bashkimi Europian dhe si lindi ai.
Lufta e pare dhe e dyte boterore
Ardhur pas dy luftrash boterore dhe shume konfliktesh ndermjet vete ketyre vendeve, vecanerisht mes Gjermanise dhe Frances, ne ate kohe pati disa njerez vizionare, te cilet njihen ndryshe dhe si eterit ose baballaret e BE. Ne themel te vizionit te tyre ishte shprehja « KURRE ME ».
Tri shtyllat kryesore
Traktati i Maastrihtit mund të përmblidhet në tri elementë kryesore ose tri shtylla:

Së pari, veshja e Komunitetit europian (i cili zëvendësoi Komunitetin Ekonomik Europian), me kompetenca të gjera mbikombëtare;
Së dyti, bashkëpunimi në fushën e një politike të përbashkët të jashtme dhe të sigurisë;
Së treti, bashkëpunimi në fushën e marrëdhënieve të brendshme dhe të drejtësisë.


Renia e Murit te Berlinit 1989
Dy zhvillime te medha historike qe sollen nevojen e pashmangshme te mbajtjes se nje traktati te ri:
- Renia Murit te Berlinit dhe efekti domino ne vendet ish komuniste
- Perfundimi i Luftes se Ftohte
TRAKTATI I MASTRIHTIT
HOLLANDE 7 shkurt 1992
BASHKIMI EUROPIAN
Nga DNjE (Dokumenti I Njesimit Europian) deri në themelimin e Bashkimit Evropian. Cilet ishtin motivet e rishikimit te marreveshjeve per arritur deri ne nje Traktat te ri:
1. Faktoret brendakomuntare
2. Sfidat e reja te jashtme
Traktati i Mastrihtit
Traktati i Mastrihtit u firmos zyrtarisht nga ministrat e Punëve të Jashtme të vendeve anëtare, në 7 shkurt 1992, në një qytet të vogël të Hollandës, prej nga mori dhe emrin, pranë kufirit me Gjermaninë dhe Belgjikën.
Risite e Traktatit te Mastrihtit:
- Nje qytetari Europiane
- Nje bashkepunim ekonomik dhe monetar
- Zgjerimi i kompetencave te komunitetit
- Politika e jashtme dhe e sigurimit te perbashket
- Ceshtjet e brendshme dhe drejtesiaJu faleminderit!
Full transcript