Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Skeleti i Njeriut

No description
by

Silvana Krajka

on 30 October 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Skeleti i Njeriut

SKELETI I TRUPIT TE NJERIUT Ne kockat e fytyres bejne pjese: kocka e nofulles se siperme,dy kockat e qiellzes,dy te hundes,dy te loteve,dy te mollezave,nofulla e poshtme si dhe disa kocka te tjera te vogla.Teresia e tyre formon zgavren e syve,te hundes dhe te gojes. Skeleti i kokes eshte i perbere nga 34 kocka.Kockat e kokes jane te sheshta dhe te palevizshme,me perjashtim te nofulles se poshtme.Ato jane te lidhura me qepje,te cilat realizohen nga futja e dhembezave te njeres kocke tek tjetra.Kockat e kokes jane te lakuara dhe te gjitha se bashku formojne zgavren e kokes,ku vendoset truri. Kockat e kokes ndahen ne ato te kafkes dhe te fytyres.Skeleti i kafkes mbron trurin,kurse ai i fytyres syte,hunden dhe gojen.Kockat e kafkes jane teke dhe cifte.Kockat zverkore dhe ballore jane teke kurse kockat terthore dhe murore jane cifte.Ne kocken zverkore ndodhet nje vrime qe sherben per te lidhur trurin me palcen kurrizore.Ne bazen e kafkes ndodhen kockat pykore dhe ajo me vrima,qe jane kocka teke. Në kafazin e kraharorit janë të radhitura 12 palë brinjë të lidhura me sternumin.Ashti i kraharorit ka formën e shpatës, nëpër trupin e tij ai lidhet me brinjët.Pjesa e sipërme e tij mbajtësja e ashit të kraharorit dhe quhet manubrium,ai lidhet me çiftin e parë të brinjëve.Fundi i ashtit të kraharorit ka formën e majës,tek njerzit me moshë të re është i përbër prej kërce kurse duke u rritur kalon në asht. Të gjitha 24 brinjët lidhen me unazat e boshtit kurrizor nga prapa kurse nga para me shtyllën e kraharorit sternum me përjashtim të çiftit të 11dhe 12.Kafazi i krahërorit i mbron organet vitale të trupit si zemrën dhe mushkëritë, ai gjithashtu zgjerohet dhe mblidhet/tkurret për të lejuar ajrin që të hyjë dhe dalë jashtë mushkërive. Shtylla kurrizore ne pjesen e siperme mban koken kurse anash gjymtyret e siperme dhe te poshtmet.Ajo eshte e perbere nga 33-34 rruaza,te cilat lidhen ndermjet tyre me petezen kercore.Petezat e bejne shtyllen te lakueshme.Shtylla kurrizore eshte e ndertuar nga disa segmente rruazash: rrauzat e qafes,te kraharorit,te barkut,te kryqeve dhe te kerbishtit.Shtylla kurrizore ka formen e nje 'S'.Pra ajo eshte dy here e lakuar.Rruazat e shtylles kurrizore nuk kane forme dhe madhesi te njejte. Unaza Kurrizore Kockat e kokes Kockat e gjymtyreve te siperme lidhen me skeletin e trungut permes shpatullave.Gjymtyret e siperme perfshijne:kockat e kraheve,te parakraheve,te duarve dhe te gishtave te tyre.Kockat e kraheve lidhen lart me shpatullat dhe nga poshte me dy kockat e gjata te parakrahut.Keto te fundit quhen fyelli dhe rrezori.Kyci i dores (paratrina) eshte i perbere nga 8 kocka te vogla te ndryshme nga njera-tjetra,kurse trina perbehet nga 5 kocka te vogla.Se fundi jane edhe 14 kocka te vogla te gishterinjve,nga te cilat vetem gishti I madhe ka dy te tilla kurse te tjeret nga tri.
Kocka e kofshes ose femuri eshte kocka me e gjate e trupit tone.Nga lart ajo formon kycin me kockat e legenit,kurse nga poshte,ato te gjurit.Kerciri eshte i perbere nga fyelli qe vendoset pas dhe nga shtiza para saj.
Kupa e gjurit Para nyjes se gjurit ndodhet nje eshter e vogel, qe quhet kupa e gjurit.Ajo mbron gjurin dhe pengon thyerjen e kembes perpara. Kocka ballore Skeleti i Kockes
Unazat
Kurrizore kocka e krahut femuri
Në kafazin e kraharorit janë të radhitura 12 palë brinjë të lidhura me sternumin (pazmorin). Ashti i kraharorit ka formën e shpatës, nëpër trupin e tij ai lidhet me brinjët.Pjesa e sipërme e tij mbajtësja e ashit të kraharorit dhe quhet manubrium,ai lidhet me çiftin e parë të brinjëve Fundi I ashtit të kraharorit ka formën e majës,tek njerzit me moshë të re është I përbër prej kërce kurse duke u rritur kalo në asht. Të gjitha 24 brinjët lidhen me unazat e boshtit kurrizor nga prapa kurse nga para me shtyllën e kraharorit sternum me përjashtim të çiftit të 11dhe 12. kafazi i kraharorit Ju faleminderit per vemendjen ! PUNOI: SERENA MARDHAJA
KLASA: VII-a
Full transcript