Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PROJEKT KURRIKULAR

No description
by

Eda Bajrami

on 27 January 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PROJEKT KURRIKULAR

PROJEKT KURRIKULAR
Përpjekjet e rilindasve shqiptarë për dituri e arsimim te popullit shqiptar
Karakteri dhe synimi i Rilindjes
Burimet frymezuese te rilindasve
Rëndësia e Rilindjes
Rilindja shënoi një hapje ndaj kulturës përparimtare botërore nga më të mëdhatë që kishte njohur kultura shqiptare deri atëherë. Ishte koha kur kombi shqiptar vendosi lidhje më të dendura me idetë dhe kulturën përparimtare të popujve të tjerë, përfitoi nga thesari i kulturës së Perëndimit dhe sidomos nga Rilindja Evropiane, nga iluminizmi i saj.
RILINDJA KOMBETARE
Rilindja Kombëtare Shqiptare ishte rezultat i lëvizjes politiko-shoqërore dhe kulturore për çlirimin e vendit nga zgjedhja e huaj.
Kjo lëvizje, nisi nga mesi i shekullit XIX dhe përfundon në vitin 1912, me shpalljen e Pavarasisë së Shqipërisë.Te gjithe atdhetaret qe vepruan ne kete periudhe quhen
rilindas
.
Iluminizmi europian
,
me idete e veta perparimtare e demokratike, si e drejta e cdo populli per liri e vetevendosje.
Historia kombetare
dhe vecanerisht temat qe lidheshin me origjinen e popullit dhe periudhen e lavdishme te Skenderbeut. Rilindja trashëgoi nga shekujt e mëparshëm një pasuri të çmuar historiko-kulturore, me vlera morale e politike, mbi të cilën ajo u mbështet dhe të cilën e zhvilloi më tej në një rrafsh të ri, me një platformë të re ideologjike e politike.
Lënda: Historia 12
Punoi: Eda Bajrami
Rilindja Shqiptare përbën një lëvizje të gjithanshme kombëtare, me karakter të ri ideologjik, politik, kulturor, ekonomiko-shoqëror dhe organizativ. Përgjithësisht programi politik i Rilindjes frymëzohej nga parimet demokratike të revolucioneve të Evropës Perëndimore, në të cilat disa nga mendimtarët rilindës kishin qenë pjesëmarrës të drejtpërdrejtë.
Ajo synonte të zgjidhte detyrat që i takonin revolucionit kombëtar:
Të çlironte vendin nga sundimtarët e huaj osmanë,
Të bashkonte trojet shqiptare në një shtet të vetëm e të pavarur,
T’u hapte rrugën zhvillimit e përparimit ekonomiko-shoqëror, politik e kulturor të Shqipërisë.
Pikërisht nën ndikimin e këtyre faktorëve të rinj u formuan mendimtarët, ideologët dhe iluministët shqiptarë të epokës së Rilindjes. Jeshte vendit ata krijuan shoqeri kulturore e klube si ne Stamboll, Sofje, Bukuresht, Kajro, Bruksel etj. Ata e zhvilluan veprimtarine e tyre ne keto drejtime:
I kushtuan vëmendje kryesore zhvillimit të arsimit kombëtar
Punuan shumë për ngritjen e ndërgjegjes kombëtare
Punuan shumë për bashkimin e shqiptarëve
I kushtuan vëmendje pasurisë së Shqipërisë
Rilindas Shqiptarë

Sami Frashëri
lindi më 1 qershor 1850 në Frashër dhe vdiq më 18 qershor 1904 në Stamboll. Ai ishte rilindës i shquar, ideologu kryesor i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare, dijetar i madh, shkrimtar dhe publicist. Nga veprat më të shquara të këtij mendimtari të shquar, patriot, demokrat dhe iluminist është "Shqipëria ç'ka qenë, ç'është e ç'do të bëhet".
lindi në vitin 1825 në qytetin e Shkodrës dhe vdiq me 29 qershor 1892 në Beirut të Libanit, ishte veprimtar i shquar i Rilindjes Kombëtare, shkrimtar, poet, publicist dhe guvernator i Libanit derisa vdiq. Pashko Vasa zuri një vend edhe në historinë e letërsisë shqiptare që po krijohej; ai është autor i vjershës së njohur «Moj Shqypni, e mjera Shqypni!», e cila u be manifest i levizjes per liri e pavaresi.
Pashko Vasa
Naum Veqilharxhi (1767 - 1846)
ishte ideologu i Rilindjes Kombëtare Shqiptare, mendimtar i shquar iluminist e veprimtar i shkollës shqipe. Shqiptari i parë sipas dokumenteve personale zyrtare. Ai ishte nder te paret qe ndertoi nje alfabet te vecante original te shqipes me 33 shkronja. Me kete alfabet hartoi ne vitin 1844 abetaren e pare shqipe, qe e quajti “Evetari”.
Zef Jubani
lindi në Shkodër në 1818, ideolog i Rilindjes, ekonomist, folklorist e shkrimtar, themelues i organizatës së shegertëve "Shoqëria ndihmëtare" në Shkodër. La ne doreshkrim vepren “Historia e jetes dhe e veprave te Gjergj Kastriotit”. Cmonte shume arsimin I cili duhej te ishte laik. “Mesuesit,- thoshte Jubani, - duhet te jene shqiptare,” Ai krijoi nje al fabet latin,
Faleminderit!
Full transcript