Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Надворешна покривка кај животните

No description
by

Ivana Kastratovic

on 10 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Надворешна покривка кај животните

Кожата кај некои животни создава творби како
кутикула
хитин
стргунки
пердуви
влакна и друго
Надворешна покривка кај животните

Копривкари
Телото на копривкарите е изградено од поткожичка (епидермис), што содржи еден ред епителни клетки кои имаат заштитна улога. Покрај епителните клетки има и клетки во вид ма меурчиња наречени жарни клетки. Во меурчето има отровна лигава течност која преку долгото конче и боцката го уфрлува отровот во пленот и го убива.
Црви
Телото на црвите е покриено со кожа која има повеќе финкции. Во кожата има жлезди кои излачуваат лигава материја за полесно движење. Има и сетилни клетки со кои ја чувствува светлината, исто так апреку кожата се излачува непотребната вода и штетните материи. некои кожни клетки излачуваат посебни материи кои на површината на телото образуваат заштитен слој наречен кутикула.
Мекотели
Кај мекотелите кожата излачува варовникава обвивка и има заштитна улога.
Кај членконогите телото е покрено со еднослојна кожа што излачува цврст заштитен слој наречен хитин. Хитинот не е подеднекво дебел по целото тело. Помеѓу членчињата тој е потенок и еластичен што овозможува движење на одделни делови на телото. Хитинот го заштитува телото од механички повреди.
Членконоги
Full transcript