Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Les plaques tectòniques

No description
by

Mireia Camila

on 7 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Les plaques tectòniques

LA TECTÒNICA DE PLAQUES És el moviment que tenen les plaques litosfèriques que formen la superfície de la terra. Què és? Com funciona? Camila Feixas Mireia Boixadé La teoria de plaques explica la formació de la litosfera gràcies a les plaques i també explica els seus desplaçaments, direccions i interaccions.

Les plaques tectòniques es desplacen amb una velocitat aproximada de 2,5 cm/any, amb direccions diferents per cada placa, aixo fa que hi hagi plaques que es separin i que xoquin, formant cadenes muntanyoses, falles, volcans i foses oceàniques. Com es va descobrir? La teoria es va desenvolupar entre als anys 50 i 60 i és atribuïda a més d'una persona. l'any 1912, Alfred Wegener va proposar una teoria que en el seu moment va ser rebutjada, però anys més tard va servir per descobrir la teoria de la tectonia que de plaques. La teoria de Wegener La teoria de Wegner, coneguda com la teoria de la deriva dels continents explicava que els continents dels dos costats de l'Oceà Atlàntic s'estaven separant. El 1915 va publicar la teoria de què fa uns 200 milions d'anys havia existit un supercontinent, Pangea, que es va disgregar.

Molts geòlegs van ridiculitzar Wegener per les seves idees, assenyalant que no podia explicar com es movien els continents. Només després que es descobrís l'expansió del fons marí a mitjans del segle XX se li va reconèixer a Wegener el mèrit d'haver estat precursor de la teoria de la tectònica de plaques. Quantes plaques tectòniques hi ha? Actualment és coneixen 12 plaques principals. Africana
Nord-amerciana
Sud-americana
Antàrtica
Aràbiga
Australiana
Carib
Cosos
Eurasiàtica
Nazca
Pacífica
Filipina Tipus de plaques Hi ha dos tipus de plaques tectòniques:
-Les continetals i mixtes, són les que formen els continents i una part de l'oceà
-Les oceàinques, es troben només sobre el fons oceànic. Què són els límits? Els límits entre plaques són aquelles zones de la placa que estan en contacte amb altres plaques.
Són importatns ja que és on té lloc la major part dels processos inters de la terra. Tipus de límits Hi ha dos tipus de límits:
-Límits divergents: es quan dues plaques tectòniques oceàniques es separen, creant nova escorça i litosfera.
-Límits convergents: es quan dues plaques tectòniques continentals i oceàniques xoquen, produint l'enfonsamet d'una de les plaques o l'aparició de muntanyes. Els plecs i les falles Els plecs o plegaments són ondulacions que s'originen en les roques de naturalesa plàstica en ser sotmeses a esforços de compressió.
Una falla es una discontinuitat que es froma per la frecturea en les roques de la escorça terrestre. Terratrèmols, volcans i foses Tant els terratrèmols com els volcans i les foses són efectes dels desplaçaments de les plaques, però el comportament de les plaques és diferent en cada cas. Un terratrèmol pot tenir tres orígens: ruptura d'una falla (sismes tectònics); intrusió i desflamejat d'un magma (sismes volcànics); explosió, esfondrament d'una cavitat (sisme d'origen natural o deguts a l'activitat humana). Terratrèmols Volcans Foses Un volcà s'origina quan dues plaques tectòniques xoquen i una fa subducció. Com que el material de la placa és fred quan es submergeix al magma s'escalfa i torna a pujar amunt. Aquest material va erosionant la terra fins que arriba a l'exterior formant volcans. Si això passa al mig de l'oseà pot formar noves illes. Les fosses són producte del moviment de les places tectòniques. Quan les plaques convergeixen, col·lisionen i es desplacen introduint-se una sota l'altra es forma la depressió de la superfície donant lloc al fet que el sòl s'enfonsi notablement formant així fosses marines o continentals.
Full transcript