Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tijdlijn Filosofie

No description
by

armani man

on 4 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tijdlijn Filosofie

De Tijdijn. Oudheid In de oudheid dachten mensen niet echt na over de filosofische vragen die later kwamen. Ze gebruikte voor antwoorden hun fantasieën dat waren de mythen, zelf bedachte verhalen. Socrates leefde van ± 470 tot ± 399 voor christus.
Hij is geboren in Deme Alopece (athene) en is daar ook gestorven.

Hij was de eerste persoon die vragen ging stellen zoals, "wanneer besta ik?" of "wie ben ik?" door deze vragen werd hij ter dood veroordeeld, alleen maar omdat hij over de dingen ging nadenken en de mensen vragen ging stellen die ze niet konden beantwoorden.

Bij zijn dood had hij de woorden: Ze kunnen mij wel doden maar mijn gedachten en ideeën niet. die zullen voor altijd blijven bestaan. Plato Plato was een leerling van Socrates en was de leraar van Aristoteles. Plato was geboren in ± 427 voor christus en was gestorven in ± 347 voor christus.

Plato had veel uitspraken, 1 ervan was "alles in de natuur was een schaduw van ideeën.

Plato staat ook bekend om zijn 'grot vergelijking'. Die luide als volgt: iets wat jij kunt zien hoeft een ander niet te kunnen zien. daar bedoelde hij mee dat iemand iets anders kan zien dan een ander, bijvoorbeeld: een man vind dat schilderij mooi en een ander zegt van dat hij dat geen mooi schilderij vind. het schilderij verandert niet maar ze zien alle twee toch iets anders, dat word bedoeld met de 'grot vergelijking'. Aristoteles. Aristoteles was de leerling van Plato en is geboren in 384 voor christus en is gestorven in 322 voor christus.

Aristoteles vond dat in een kunstwerk het beeld al in de steen zat. "alles in de natuur kan een bepaalde vorm aan nemen" zei Aristoteles.

leven dood plant,dier,mens steen groeit en gaat dood. voelt honger en dorst. kan denken en reageren op dingen. De oudheid tot 400 De middeleeuwen van 400 tot 1400 Hildegard von Bingen. Hildegard von Bingen is geboren in 1098
en is gestorven op 17 september 1179.

Hildegard was in haar jeugd opgegroeid in een vrouwenklooster. Daar heeft ze geleerd hoe je muziek kan gebruiken om te comuniceren met geestelijken en god. God was heel belangrijk in die tijd. Thomas van Aquino Thomas van aquino is geboren op 28 januari 1225 en is gestorven op 7 maart 1274. Hij leefde in Italië.

Thomas van aquino beweerde dat god zich had laten zien, in de bijbel en in het echt. Hij vond dat verhalen kunnen bestaan in je gedachten, sprookjes bijvoorbeeld. Johannes Gutenberg Johannes Gutenberg is geboren in 1397 en is gestorven op 3 februari 1468. Hij was een Duitser.

Johannes Gutenberg was de uitvinder van de boekdrukkunst. Daardoor kon de wijsheid sneller verspreid worden. Dat deden de filosofen ook. Hier was de kerk alleen minder blij mee, want hierdoor raakte ze hun macht kwijt omdat nu meer mensen kennis hadden en kennis was macht. Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci is geboren op 15 april 1452 en is gestorven op 2 mei 1519 en leefde in Italië.

Leonardo da Vinci was een homo universailles, dat betekend dat je eigenlijk wel alles kan en weet. Hij komt aan die naam omdat hij dat ook allemaal had, hij wist alles en kon alles. Hij was daarom ook architect, uitvinder, filosoof, schilder, beeldhouwer en nog veel meer. Socrates. Nicolaas Copernicus Nicolaas Copernicus is geboren op 19 februari 1473 en is gestorven op 24 mei 1543 in Frauenburg. Hij was een Duitser.

Nicolaas Copernicus is bekend geworden omdat hij de stelling had bedacht dat de zon niet om de aarde draaide zoals de kerk zei, maar dat de aarde om de zon draaide. De kerk verbood zo te denken want anders zouden de mensen de kerk steeds minder geloven met wat ze zeiden. De renaissance 1500-1600 Michelangelo Buonarotti. Michelangelo Buonarotti is geboren op 6 maart 1475 en is gestorven op 18 februari 1564. Hij was een Italiaan.

Michelangelo was een Italiaanse kunstschilder, de grootste vijand op schilder gebied van Leonardo da Vinci, hij werd beschouwd als één van de belangrijkste kunstschilders in de renaissance. Zijn beroemdste uitspraak was: De kunst is om het overbodige materiaal te verwijderen. William Shakespeare William Shakespeare is geboren op 23 april 1564 en is gestorven op 23 april 1616. Hij was een Engelsman.

William was een toneelschrijver, dichter en acteur. Hij was degene die 'Romeo and Juliet' schreef. In 1600 schreef hij het toneelstuk 'Hamlet' met daarin de beroemde vraag "to be or not to be thats the question"

To be or not to be Bestaan of niet bestaan Dat is de vraag. Réne Descartes Réne Descartes is geboren op 31 maart 1596 en is gestorven op 11 februari 1650. Hij was een Franse filosoof.

Réne vond dat dat als je kon denken dat je dan bestond. hij vond dat er onderscheid was tussen het lichaam en de geest, bijv. als je iets wil pakken dan stuurt je geest je een seintje en je lichaam pakt het dan. Francis Bacon Francis Bacon is geboren op 22 januari 1561 en is gestorven op 9 april 1626. Hij was een Engelse filosoof.

Francis Bacon was een wetenschapper en een filosoof. Zijn bekenste uitspraak was: kennis is macht. Degene die kennis had had meestal ook macht. George Berkeley George Berkeley was geboren op 12 maart 1685 en is gestorven op 14 januari 1753.

George Berkeley was een Ierse bisschop die ongeveer het zelfde dacht als Thomas van Aquino, George en Thomas legden een verband tussen filosofie en geloof. Zo had hij de uitspraken: je bestaat als je een mens van vlees en bloed bent of van het bewustzijn van de heer. Dingen bestaan alleen als je ze ervaart of ziet. Alles wat je ervaard of beleefd komt van de krachten van god, zei hij. De franse revolutie 1789-1800 Jean-jacques Rousseau. Jean-jacques Rousseau is geboren op 28 juni 1712 en is gestorven op 2 juli 1778. Hij was een Zwitserse Filosoof.

Jean-jacques zei:"de mensen mogen gebruik maken van de wereld, maar de wereld is van niemand"
"mensen hebben van nature al rechten (mensen rechten). "als je ideeën hebt kun je de samenleving veranderen". Immanuel Kant. Immanuel Kant zei: "je kunt alleen zeker zijn van je eigen opvattingen".

En "er is een verschil hoe jij iets ziet en hoe het er echt uit ziet, maar je kan alleen van je eigen opvattingen uit gaan. Immanuel Kant is geboren op 22 april 1724 en is gestorven op 12 februari 1804. Hij was een duits filosoof. Olympe de Gouges. Olympe de Gouges is geboren op 7 mei 1748 en is gestorven op 3 november 1793. Ze was een Franse schrijfster.

Olympe de Gouges kwam op voor de vrouwenrechten. Ze bekritiseerde het gebruik van geweld. In 1791 schreef ze de verklaring rechten van de vrouw. Daarin stond dat het volk de macht had, maar dat het volk uit mannen EN vrouwen bestaat. Maximilien de Robespierre Maximilien de Robespierre is geboren op 6 mei 1754 en is gestorven op 28 juli 1794. Hij was een Frans advocaat.

Maximilien zei: "iedereen die een vijand van de mens was moest worden gedood" deze uitspraak heeft hij gevormd rondom de franse revolutie. Søren Kierkegaard Søren Kierkegaard is geboren op 5 mei 1813 en is gestorven op 11 november 1855.
Hij was een deens filosoof.

Søren zei:
"Elk individu moet zijn eigen keuzes maken." Georg Wilhelm Friedrich Hegel Georg Wilhelm Friedrich Hegel is geboren op 27 augustus 1770 en is gestorven op 14 november 1831. Hij was een duits filosoof.

Georg:
Thesis: gedachte, de stelling
Antithesis: het tegenovergestelde
Synthesis: de oplossing. De russische revolutie 1917. Karl Marx Karl Marx is geboren op 5 mei 1818 en is gestorven op 14 maart 1883. Hij was een duits filosoof.

Hij verzon het 'marxisme'. hier is het communisme op gebaseerd.

Hij schreef daarover een boek 'manifest' dat is een communistisch boek. Sigmund Freud Sigmund Freud is geboren op 6 mei 1856
en is gestorven op 23 september 1939.

Sigmund Freud zei:
"dromen zijn belangrijk"

"alles wat je mee maakt word opgeslagen in je onderbewustzijn" De 21e eeuw
Full transcript