Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Презентација на лирски песни

Презентацијата е изработена според програмата за седмо одделение.
by

Розе Китроз

on 17 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Презентација на лирски песни

Презентација на лирски песни
Умилкување-
Петре М.Андреевски
Кога ја љубев Дениција
Петре М. Андреевски
Љубовна
Гане Тодоровски
Т`га за југ
Константин Миладинов
Македонија
Анте Поповски
Македонија

Еве ја таа проста земја
од дволичен камен
и сонце

Децата уште незаодени каде откопуваат
лобањи по градините

Еве ја таа проста земја
од пајажина
и од води

Мудро слободата кај што ги запишува
селските имиња
Место икони по црквите

И каде летото како судбина
Трае до последниот востанат

Еве ја таа проста земја
од заморено дишење
и од молк

Низ која времето одминува
и пак се враќа
Со неа да го сподели лажното траење.

О, еве ја таа проста земја
од грч
и од чекање

Што ги научи и ѕвездите да шепотат на македонски
А никој не ја знае.
Залез
Матеја Матевски
Румено. Румено. Румено

Како занесена песна
во синото море
на горите
тоне
залезот.

Од тревите до кавалот
од стадото до облакот
се' е буjно
запалено.

Од градите до песната
од чекорот до чешмата
се' е чудно
разгалено.

Стадо в кавал заљубено
sвоно в песна изгубено
око во божур
залудено.

Румено. Румено. Румено.


Матеjа Матевски
Full transcript