Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Arjan Pennings zelfvertrouwen

No description
by

Arjan Pennings

on 23 June 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Arjan Pennings zelfvertrouwen

vertrouwen zelf ik vertrouw op mezelf Wat is zelfvertrouwen
Het is dus vertrouwen in jezelf hebben. Heb je dat niet, dan zit er ergens iets niet goed. Hoe een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat is niet moeilijk te begrijpen. Ik spreek je maar rechtstreeks aan, want de meeste mensen hebben er last van.

Als iemand het niet met je eens is, of kritiek op je levert, krijg je een vervelend gevoel van binnen. Dit komt doordat je zelfvertrouwen wordt aangetast. In feite komt het dus door toedoen van de ander. Hoe vaker je zoiets ervaart, des te sterker dit wordt. Op den duur kan het je vertrouwen in jezelf doen afnemen. Voel je erkenning of heb je prettige aandacht, dan ga je je prettiger voelen. Dit komt doordat je zelfvertrouwen stijgt.

Dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt komt dus in feite door anderen. De invloed komt van buitenaf en jij verwerkt dit op een bepaalde manier. Hoe groter de invloeden, des te groter de innerlijke onzekerheid. De eerste inwerkingen zijn meestal al heel vroeg begonnen. Het is niet prettig om te horen, maar in feite komt het door je ouders.

Als iemand te veel kritiek krijgt of onvoldoende serieus genomen wordt, ga je op den duur wel aan zichzelf gaan twijfelen. Dit is een natuurwet. Iedereen is onzeker te maken en iedereen kan het zelfvertrouwen laten opgroeien. Het ligt helemaal aan de benadering. Op den duur gaat men namelijk geloof hechten aan de met te weinig waardering hebbende omgang. Iedereen die te lang met te weinig respect behandeld wordt, gaat aan zichzelf twijfelen.

Een gebrek aan zelfvertrouwen is te herstellen. Dit geldt voor iedereen. Net zoals een gebrek aan zelfvertrouwen heeft kunnen ontstaan, zo is het ook weg te werken. Het belangrijkste is door er over na te denken, of nog mooier, het te gaan opschrijven en beoordelen. Probeer in te zien hoe je op kritiek reageert en wat het met je doet.

Vertrouwen in jezelf is te herstellen door weer in jezelf te gaan geloven. Ook hier geldt, het klinkt makkelijk, maar dat is het niet. http://youtu.be/p__qsDiD8UU Doel: vertrouwen

Tijd: +/- 20 minuten

Je verdeelt de groep in tweetallen. Van elk tweetal doet er eentje de ogen dicht (of een blinddoek om). De ziende is verantwoordelijk voor de blinde en dat hem niets overkomt.

De ziende krijgt de opdracht de blinde door de ruimte leiden. In eerste instantie door de hand van de ander vast te houden.

Wanneer dit goed gaat dan laten we elkaars handen los.

Wissel na verloop van tijd van rol.

Bij de nabespreking kun je zaken bespreken als: Hoe was het om te doen? Welke rol vond je makkelijker? Hoe was het om de verantwoordelijk voor een ander te hebben? Kon je je volledig aan de ander overgeven? Hoe was het om de handen los te laten? Welke risicos hebben jullie genomen? Tijdens deze activiteit zal één deelnemer (de vanger) een andere deelnemer (de valler) opvangen als hij zich achterover laat vallen.

-Doel: vertrouwen geven en krijgen

-Tijd:+/- 30 minuten

-Voor we beginnen: Uitleg over hoe te vangen!!

De valler begint, door de vanger te vragen: 'Vanger klaar?' Als de vanger klaar is om te vangen, reageert hij met een onmiddellijk en luid 'Klaar!'. De valler geeft dan te kennen 'Vallen?!' en wacht op het signaal van de vanger om door te gaan: 'Vallen maar!", voordat hij de val uitvoert. Het communicatiecontract omvat derhalve de volgende reeks:
‘Vanger klaar?’
'Klaar!'
'Vallen?!'
'Vallen maar!'

-Nabespreking Wat als je geen zelfvertrouwen hebt? Zonder zelfvertrouwen zul je veel twijfelen en laat je je meeslepen door meningen van anderen en de plannen die zij voor jou hebben. Hoe kun je jouw zelfvertrouwen verhogen? Je kan je zelfvertrouwen niet verhogen met een trucje. Je kan dat alleen krijgen door te werken om je echte eigen te zijn, jouw unieke persoonlijkheid. 1. Accepteer wie je bent Houd er rekening mee dat zelfvertrouwen werkt als een soort spier: alleen door oefening maak je het sterk. Dus je moet aan de slag, maar wel op een manier dat je ook trouw blijft aan jezelf. 2. Ontsla je kritiek gever Als je loslaat dat je altijd alles perfect moet doen of zelf perfect moet zijn, stop je met jezelf kritiek te geven op het moment dat het niet perfect blijkt te lopen. Zelfkritiek is namelijk niet goed voor je zelfvertrouwen.

Wees wat aardiger voor jezelf. Je bent het waard! 3. Vertrouw op je gevoel Op je eigen manier ben je uniek en heb je kwaliteiten in een verhouding die niemand anders zo heeft. De beste of de slechtste Niet de slimste of de domste Niet de oudste of de jongste Niet de knapste of de lelijkste, zoals de meesten van ons Je bent niet: Luisteren naar je gevoel doe je door jezelf vragen te stellen als: ‘Wat wil ik nu echt?’ of ‘Welke beslissing voelt het beste?’. Het antwoord is afkomstig uit je diepere zelf en zal je nooit teleurstellen. Door te luisteren naar je gevoel en dat ook te volgen, leer je te vertrouwen op jezelf en ontwikkel je meer zelfvertrouwen! 4. Blijf trouw aan jezelf Je wilt toch je eigen leven leiden, niet het leven van iemand anders?
Dat betekent dat je soms nee moet zeggen en dat je anderen daardoor teleurstelt. Maar als je iedereen tevreden wilt houden, zijn de anderen allemaal tevreden en wie niet? Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. Zoals iemand ooit zei: ‘Ik kan maar één ding heel erg goed en dat is mezelf zijn.’ Hoe positiever je bent over jezelf, hoe meer je luistert je gevoel, hoe meer je jezelf accepteert en hoe trouwer je blijft aan je eigen wensen en gevoelens, hoe groter je zelfvertrouwen wordt. Blindemannetje De val van
vertrouwen Training
-waar gaan we het over hebben?
-intro
-theorie
-ervaring van vertrouwen
-na bespreking
Full transcript