Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

INF. 2 - LEX 1 - BALANCA HIDROELEKTROLITIKE

No description
by

Rexhep Muja

on 24 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of INF. 2 - LEX 1 - BALANCA HIDROELEKTROLITIKE

photo credit Nasa / Goddard Space Flight Center / Reto Stöckli
Dr. Rexhep Muja
Pedagog i Fakultetit të Infermjerisë në Universitetin “Nëna Mbretëreshë Geraldinë” Burrel

BALANCA HIDROELEKTOLITIKE


Terminologji :
Lëngu intersticial - lëngu ndërmjet qelizave,
Lëngu intraqelizor – lëngu brenda qelizave,
Lëngu intravaskular – lëngu brenda enëve të gjakut ose ndryshe quhet plazma,
Jon - një atom apo një molekulë e cila mbart ngarkesë elektrike kur gjendet në tretësirë,
Miliekuivalent (mEq) - Njësia matëse që përdoret për të përshkruar aktivitetin kimik të elektrolitëve,
Jo elektrolit - Një molekule që mbetet e pa ndryshuar dhe nuk jonizohet ,
pH - shprehja e përqëndrimit të joneve të hidrogjenit(H+) që paraqet aciditetin, neutralitetin apo alkalinitetin e një substance që rrjedh nga ky perqendrim,
Plazma - lëngu që gjendet në sistemin vaskular ose ndryshe quhet lëng intravaskular

Gjendja e organizmit në të cilin uji dhe përbërësit e tij janë në përpjestime normale,ose në përqëndrime të duhura dhe në kompartimente (nën-ndarje) përkatëse quhet balancë hidro – elektrolitike.
Çrregullimi i këtyre përbërësve emertohet si çrregullim ose disbalancë hidro- elektrolitike .
Çrregullimet hidro – elektrolitike :
Hiperkalçemia dhe Hypokalçemia
Hiperkalemia dhe Hypokalemia
Hiper dhe Hypomagnezemia
Hipernatremia dhe Hyponatremia
Hipervolemia dhe Hypovolemia


BALANCA HIDROELEKTOLITIKE

NDERTIMI DHE PERBERJA KIMIKE E QELIZES

K+
Magnesio
Fosfatos
Proteínas

Na+, Cl- , H2 CO3

O2

Glucosa, AG, AA

CO2


Përbërësit ( ndarjet ):
Lëngjet jashtëqelizore
Lëngjet brendaqelizore
Lidhjet :
Seksi :
Mashkujt 60% Femrat 50%
Mosha :
Adultët : 30 ml / Kg / ditë ,
Të moshuarit : 25 ml/Kg/ ditë
Të dobëtit,Adipozë,Muskulozët :
Obezët : Meshkujt 55 % Femrat 45%

LENGJET TRUPOR


Përbëjnë rreth 40% të peshës trupore

Përbëhen nga :

Katione Kaliumi ( K + ) ,
Katione Mg ,
Poteina
Fosfate

LENGJET BRENDAQELIZORE

Ruajtja e bilancit elektrolitik sigurohet :

Duke rregulluar sekretimin e ujit ,

Duke rregulluar baraspeshën e elektrolitëve (si të natriumi,të kaliumi,etj.)si atëhere kur ato përfitohen dhe hyjnë në brendësi të organizmit, ashtu edhe kur ato eleminohen nga organizmi,

BILANCI ELEKTROLITIK

Int - Intersticial

IC

IC

IC-Intraqelizor

IV - Intravenoz

EC-Ekstraqelizor

Transqelizor

SHPERNDARJA E UJIT TOTAL TRUPOR
KOMPARTIMENTET UJORE

Nuk ekziston një shkëmbim i vazhdueshëm në mes molekulave të ujit dhe të kompartimenteve  të lëngjeve

LA - Lëngu Amniotik
LCR – Cerebro-Rakidian
SGI-Sekrecionet Gastr.I
LO - Lëngu Okular
Hapësirat Potenciale

Hapësirat transqelizore
1 – 3 %

Limfa
2%

LEC-Likidi Ekstra Celular
21 - 25%

Likidi Intravascular
4 – 4,5%


Likidi Intersticial
17%

LIC – Likidi Intra Celular
35%

Prodhimi total : 2300ml/ditë

Metabolizmi

200 ml

Feçe

Ushqim

500 ml

Përfitime gjithsej :
2300 ml/dite

800 ml

1400 ml

Lëngje

Urinë

Avullimi nëpërmjet lëkurës dhe mishkërive

100 ml

1600 ml

BALANCA E UJIT DHE TRETESIRAVE


Hormonet që rregullojnë ekuilibrin elektrolitik

Hormoni antidiuretik(ADH): Ky nga njëra anë sekretohet kur ka Hyperosmolaritet dhe Hypotension (Baroreceptorët)dhe nga ana tjetër prodhon rithithjen e ujit
Angiotensina II: Stimulohet nga hipotensioni ; Rrit presionin e gjakut;Rithith Natriumin dhe ujin;Jep vazokonstriksion
Aldosteroni : Sekretohet nëhipotension dhe prodhon rithithjen e natriumit dhe ujit.
Receptorët peptidik natriuretik (RPN) : Sekretohet kur tensioni i gjakut rritet dhe provokon eleminimin e natriumit dhe ujit

Hyponatremia(
norma 135 mEq/L), mund të jetë e lehtë kur Na > 120,mund të jetë e rëndë  kur Na < 120 mEq/L : Ka forma kronike, me pak simptoma dhe është e lidhur me vdekshmëri të ulët.
Simptomat :
letargjia,apatia,disorientimi,dhimbja e kokës, dhimbje barku,anoreksi,të përziera dhe të vjella; çrregullime ndijore, hyporeflexia,hipotermia,frymëmarrje Cheyne-Stokes, paralizë pseudobulbare, konvulsione, deri në gjendje kome
Klasifikimi i hypontremisë :
1. Hyponatremia nga osmolariteti normal (hiperlipidemia primare dhe sekondare,hiperproteinemia); 2.Hyponatremia nga osmolariteti i shtuar ; 3.Hyponatremia nga shperberjet e osmolaritetit ( a. Me perberes ekstaqelizor normal –Hipotyroidizmi,Semundja e Hipofizes dhe Morbus Shehan ; b. Me perberes ekstarqelizor te shtuar – Insufficienca Kardiake Kongjestive,Syndroma Nefrotike,Chirroza,Insufficienca Renale Kronike) - Mjekohen me NaCl o.9 %

HYPONATREMIA

HIPERNATREMIA

Natriumi konstatohet mbi 160 mEq/L
Humbjet vetëm të ujit,që haset në:
Nxehtesia - Ethe dhe temperatyrë
Diabet mellitus - Goditjet nga nxehtesia
Tracheostomia -Hiperkalcemia
Diabeti insipid - Hiperventilimi

Humbje e lengut hypotonik:
Gatroenterocoliti,
Diureza osmotike ,
Drogat
Përfitimi i natriumit :
Trajtimi : Lengje izotonike , kontroll i elektroliteve .

Llojet e acidozës dhe alkalozës
Mbulesat trupore. Shenjat dhe simptomat në vijim të cilat përfshijnë lëkurën dhe mukozën janë tipike për çrregullimet hidro-elektrolitike.Lëkura dhe mukoza thahen progresivisht ndërkohë që nivelet e lëngjeve në trup bien poshtë normave.Buzët çahen dhe një shtresë e bardhë mund të jetë e pranishme.Sytë duken të fundosur ngaqë indi subkutan rreth tyre humbet lëngje. Në qoftë se lëkura kapet me dy gishta, ajo qëndron e palosur ose kthehet në vend shumë ngadalë. Ajo gjendja që quhet “dehidratim” ilustrohet në figurën e mëposhtme .
Sistemi gastrointestinal dhe urinar.
Sistemi i qarkullimit dhe sistemi respirator apo frymëshkëmbyes
Sistemi nervor dhe muskular
Ndryshimet në përsonalitet
Korigjimi i çrregullimeve hidro – elektrolitike bëhet pjesë e domosdoshme e
kujdesit ndaj të sëmurit:
Çdo defiçit duhet të korrigjohet me anë të zëvëndësimit.
Ruajeni kërkesat normale të trupit për lëngje dhe elektrolite.
Zëvendësoni çdo humbje lengjesh.

Variacione klinike

UTT : 57 – 60%

Peso: 79,6 Kg.

100 Kg -------- 60 L
79,6 Kg -------- X

X = 79,6 Kg x 60 L = 47,76 L
100 Kg

Llogaritja e Ujit Trupor Totale (UTT)

LIC (35%):
100 Kg --------- 35 L 70 Kg x 35 L
70 Kg --------- X 100 Kg


LIC = 24,5 L

LEC (25%):
100 Kg --------- 25 L 70 Kg x 25 L
70 Kg --------- X 100 Kg


LEC = 17,5 L

Perllogaritjet e lengjeve brenda dhe jashte qelizore
Mosha : > Te moshuearit < UTT

Seksi : > M dhe < F

Faktoret fiziologjik qe modifikojne Ujin Trupor Total(UTT)

Mbipesha : > Dhjamosja < Uji Trupor Total


Shtatzënia: Njësi Fetoplacentare Dy qarkullimi në mënyrë paralele.
Rritje të vëllimit të gjakut

Hypervolemi dhe hypotension fiziologjik


Humbjet e pa ndjeshme
700 a 900 ml/d

DEPOZITAT E UJIT
Edema qelizore

Dehidratim Qelizor

Solucion Hipotonik
(I holluar )

Solucion Izotonik
Na++: 135 – 145 mEq/L
(Fiziologjik)

Solucion Hipertonik
(I koncentruar)

OSMOLARITETI PLAZMATIK: 270 – 310 mOsm/L

FAGOCITOZA OSE ENDOCITOZA

EKZOCITOZA

Çrregullimeve Vëllimi : Hypovolemia Hypervolemia 
Çrregullimeve të përbërjes : Hyper  ose  hypokalemia.Hyper ose hyponatremia.
Çrregullime të shpërndarjes: Derdhje (exudate,transudate).
Oedema: akumulimin e tepërt e lëngjeve në hapësirë ​​intersticiale.

PATOFIZIOLOGJITE E HUMBJEVE TE LENGJEVE QELIZORE
Alergjia , Plaget , Toksinat

5,0
mmHg

-6,5
mmHg

5,0
mmHg

-6,5
mmHg

28
mmHg

25
mmHg

28
mmHg

10
mmHg

Rritjet e presionit ne gjakun kapilar

SHKAQET E EDEMAVE

REAKSIONI ALERGJIK NGA PICKIMI I INSEKTEVE

REAKSIONI ALERGJIK NGA PICKIMI I INSEKTEVE

Cirroza Hepatike, Síndrome e absorbimit, Kequshqyerja , Humbjet ( si ne IRC, Síndrome Nefrótico)

28
mmHg

5,0
mmHg

-6,5
mmHg

28
mmHg

5,0
mmHg

-6,5
mmHg

25
mmHg

10
mmHg

ZVOGELIMI I PROTEINAVE PLAZMATIKE

SINDROMI NEPHROTIC

Elefantiasis

28
mmHg

5,0
mmHg

-6,5
mmHg

28
mmHg

5,0
mmHg

-6,5
mmHg

25
mmHg

10
mmHg

Insuficienca Kardiake Kongjestive . Cirroza Hepatike , Tromboflebiti

PRESION KAPILARO-VENOZ NE RRITJE

RASTE TE DISBALANCES HIDRO-ELEKTROLITIKE

BALANCA
HIDROELEKTROLITIKE
Mushkeri
500 ml/d
Lekure
500 ml/d
Vezike
800 - 2000 ml/d
Fece 100 ml/d
Pleurit exudativ
ne nje rast me
Artrit rheumatoid
Perikardit
BALANCA HIDROELEKTROLITIKE
Full transcript