Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Om källor

No description
by

Sibel Norman

on 30 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Om källor

OM KÄLLOR På onsdag kommer jag fråga er om vilka källor ni jobbat med i ert designprojekt. Att välja och värdera källor är en förmåga som bedöms enligt de kunskapskrav som Skolverket angett för kursen Design 1. Se det här som ett hjälpmedel. Klicka dig vidare. Vad är en källa? Säg att din presentation är en PowerPoint med inspirationsbilder och citat från människor du pratat med som en del i din research. Du har även valt att saxa en text från Kulturamas hemsida. Alla dessa är källor, men kan behandlas olika. Skolverket säger: "Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar förståelse av hur designproblem har lösts historiskt utifrån olika förutsättningar och aspekter. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla förståelse av hur design påverkar och påverkas av sin samtid." "Undervisningen i ämnet design ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

5. Förmåga att välja och värdera information från olika källor."

För att denna kunskap ska värderas som ett A så gäller;

"Eleven söker och väljer med säkerhet information från olika källor för att lösa ett designuppdrag samt värderar med nyanserade omdömen källornas trovärdighet och relevans." (www.skolverket.se sökord: DESDES01 datum: 2013-29-04) Bildkälla Fundera över: I vilken originalkontext visas bilden?
När är den ifrån (är det kanske relevant för presentationen?)
Vem har tagit bilden? När vi ändå pratar bilder... När du använder andras bilder så bör du tänka på upphovsrätt. Det finns en licens som heter Creative Commons som reglerar hur vi använder bilder (eller hur andra får använda dina bilder), här är två videos om det. Om upphovsrätt och CC (creative commons) En video som jag gjort om att söka bilder på flickr enligt CC (inget ljud) Intervjukälla Varför har du pratat med just den här personen?
Är personen trovärdig (varför?)
När pratade du med den här personen? Fundera över: Internetkälla Fundera över: Vem är avsändaren? Är den trovärdig?
Är informationen relevant/uppdaterad?
Hur nödvändig har den här källan varit i ditt projekt?
Kan du se fördelar/nackdelar med den här källan?
Slutsats Att leta information eller inspiration i dåtid och samtid är ofta ett bra sätt att komma framåt i sin process och se sitt projekt i en mer övergripande kontext. Det du gör ställs i relation till andras verk och produkter. Att vara i en designprocess handlar om att göra flera små eller stora val och det är viktigt att fundera över vilka bakomliggande faktorer som får dig att göra det val du gör. De källor du använder är helt klart sådana faktorer.

I den tid vi lever i är det ofta flera lager att gräva sig igenom innan vi hittar originalkällan. Mer än någonsin måste vi fundera över vem som är avsändaren, om avsändaren har en agenda och vad som faktiskt sägs (eller inte sägs).

Den här presentationens syfte var att väcka lite tankar och göra dig medveten om att du kanske använder källor oftare än du tror. Vi kan prata mer om det på onsdag.

Lycka till!

/Sibel
Full transcript