Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

CTU553-hubungan etnik

PERSEPAKATAN POLITIK DALAM KONTEKS HUBUNGAN ETNIK DI MALAYSIA
by

sarah hanafiah

on 28 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of CTU553-hubungan etnik

CTU553-HUBUNGAN ETNIK 1.0 - PERSEPAKATAN POLITIK DALAM KONTEKS HUBUNGAN ETNIK DI MALAYSIA 2.0 PENDEKATAN ISLAM DALAM PEMBANGUNAN POLITIK Di Semenanjung Malaysia, dominasi etnik Melayu dalam pilihanraya adalah jelas di mana, Melayu menguasai 125 kerusi parlimen 2004. Manakala, Cina memperolehi 23 kerusi parlimen (10.5%) Sabah, dan Sarawak 31 kerusi dimenangi oleh etnik peribumi. Ini menjadikan kerusi Melayu dan bumiputera 156 kerusi (71.2%). Manakala Cina Sabah dan Sarawak memenangi 7 kerusi yang menjadikan kerusi etnik Cina keseluruhannya 30 kerusi (13.7%). KERJASAMA POLITIK DAN HUBUNGAN ETNIK British telah berjaya mengubah struktural politik Tanah Melayu daripada politik tradisional kepada sistem politik moden iaitu dengan memperkenalkan sistem pembahagian kuasa.

Sistem politik moden telah melahirkan pelbagai parti politik. Di Malaysia, ianya adalah bersifat etnik. SEMENANJUNG MALAYSIA SARAWAK SABAH Tiada satu kerusi parlimen pun majoriti pengundi India. Daripada 219 kerusi parlimen, 33 kerusi (15.1%) adalah kerusi plural. Ini bermakna dalam kawasan parlimen tersebut tiada satu pun etnik yang mewakili etnik majoriti pengundi di kawasan berkenaan. Formula agihan kerusi parlimen berdasarkan komposisi penduduk di sesuatu kawasan yang telah berjaya meneruskan konsep kerjasama politik dan konsep perkongsian kuasa yang diamalkan oleh Barisan Nasional. Namun ia tidak menghalang wujudnya kerjasama antara parti politik. Usaha untuk mengadakan kerjasama politik yang berteraskan etnik ini telah dimulakan dengan pembentukan Perikatan UMNO-MCA pada tahun 1952.

Perikatan telah menyertai Pilihanraya Perbandaran Pulau Pinang dan Pilihanraya Perbandaran Kuala Lumpur. Mereka memenangi 9 daripada 12 kerusi Pilihan raya Perbandaran Kuala Lumpur yang di adakan pada Februari 1952. Kerjasama tersebut diperkukuhkan lagi dengan penyertaan MIC pada tahun 1954 dan seterusnya membentuk parti Perikatan. Perikatan telah berjaya menawan 51 daripada 52 kerusi dalam pilihanraya 1955.

Percubaan untuk menghindarkan parti berbentuk etnik dan menubuhkan parti multi etnik telah dilakukan oleh Dato’ Onn Jaafar dgn menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) tetapi ditolak oleh parti-parti politik di Malaya ketika itu. prepared by :
Bahirah Bt Mohd Noor
Sarah Masmerah Bt Hanafiah
Siti Fazwani Bt Ali Mohammad
Wan Norhafizah Bt Wan Seman Pada 1972, Perikatan telah ditukar nama kepada Barisan Nasional (BN) bagi membolehkan lebih banyak parti politik menyertai kerjasama tersebut.

Penubuhan BN disambut baik oleh rakyat negara ini. Ini dibuktikan dengan penguasaannya terhadap kerusi parlimen dan Dewan Undangan Negeri di kebanyakan negeri dan kemampuannya memerintah Malaysia sehingga kini. “ Siapa saja yang bangun di pagi hari dan dia hanya memperhatikan urusan dunianya, maka orang tersebut tidak berguna apa-apa disisi Allah SWT; dan barang siapa yang tidak memperhatikan urusan kaum Muslimin, maka dia tidak termasuk golongan mereka (iaitu kaum Muslim).

(Hadis Riwayat Thabrani) Islam dan politik tidak boleh dipisahkan.

Pemikiran politik islam bermula dari masalah etika politik, falsafah politik, agama, hukum, hingga tatacara kenegaraan.

Rasulullah SAW adalah peneroka awal sistem politik moden bagi manusia. Islam dan Politik Dr.v. fitzgerald berkata: “Islam bukanlah semata agama namun ia juga merupakan sebuah sistem politik.

Prof.C.A Nallino berkata: “Muhammad telah membangun dalam waktu bersamaan agama dan negara.

Sir T Arnold berkata: “Adalan Nabi Muhammad SAW pada waktu yang sama seorang keua agama dan ketua negara. Pandangan Tokoh Sumber politik dalam Islam Al –Quran

Al-Sunnah Al-ijma’

Qiyas

Tauhid

Khilafah

Risalah ASAS-ASAS POLITIK DALAM ISLAM CIRI POLITIK DALAM ISLAM Thabit/ tetap dari aspek dasar.

Al-murunah/ berubah atau anjal dari aspek pendekatan. Pendekatan : Al –Umur bi maqasidiha/ setiap amalan mestilah disertai dengan niat.

Tadamuj fi al tasyri/ dilaksanakan secara beransur-ansur

Maslahah al-ammah/ melihat kepada kepentingan umum

Al-uruf/ sesuai dengan kebiasaan setempat. Dalam islam :

Kuasa mutlak adalah Allah
Manusia hanyalah pentadbir di bumi.
Pentadbiran dan unudang-undang hendaklah berdasarkan ketentuan Allah.

Manusia hendaklah memenuhi matlamat dan objektif yg telah ditetapkan oleh Allah SWT. Ketua Negara Islam dikenali sebagai Khalifah. Prinsip-prinsip Utama Sistem Politik Islam Musyawarah

Pemilihan ketua negara dan orang-orang yang akan menjawat tugas-tugas utama dalam pentadbiran ummah.

Kedua adalah berkenaan dengan penentuan jalan dan cara pelaksanaan undang-undang yang telah dimaktubkan di dalam Al-Quran dan As-Sunnah.

Seterusnya ialah berkenaan dengan jalan-jalan bagi menetukan perkara-perkara baru yang timbul di dalangan ummah melalui proses ijtihad. Persamaan
Persamaan di sini terdiri daripada persamaan dalam mendapatkan dan menuntut hak, persamaan dalam memikul tanggungjawab menurut peringkat-peringkat yang ditetapkan oleh undang-undang perlembagaan dan persamaan berada di bawah kuatkuasa undang-undang. Hak menghisab pihak pemerintah
Hak rakyat untuk menghisab pihak pemerintah dan hak mendapat penjelasan terhadap tindak tanduknya. Prinsip ini berdasarkan kepada kewajipan pihak pemerintah untuk melakukan musyawarah dalam hal-hal yang berkaitan dengan urusan dan pentadbiran negara dan ummah.. Keadilan
Prinsip ini adalah berkaitan dengan keadilan sosial yang dijamin oleh sistem sosial dan sistem ekonomi Islam. Dalam pelaksanaannya yang luas, prinsip keadilan yang terkandung dalam sistem politik Islam meliputi dan merangkumi segala jenis perhubungan yang berlaku dalam kehidupan manusia. Kebebasan
Kebebasan yang dipelihara oleh sistem politik Islam ialah kebebasan yang berteraskan kepada makruf dan kebajikan. Menegakkan prinsip kebebasan yang sebenaradalah tujuan terpenting bagi sistem politik dan pemerintahan Islam serta menjadi asas-asas utama bagi undang-undang perlembagaan negara Islam. Tujuan Politik Menurut Islam Tujuan sistem politik Islam adalah untuk membangunkan sebuah sistem pemerintahan dan kenegaraan yang tegak di atas dasar untuk melaksanakan seluruh hukum syariat Islam.

Melaksanakan perjuangan menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran.

Memastikan setiap rakyat mendapat hak dan kebebasan.

Tempat melaksanakan syariat islam secara menyeluruh. Para fuqahak Islam telah menggariskan 10 perkara penting sebagai tujuan kepada sistem politik dan pemerintahan Islam.

1-Memelihara keimanan menurut prinsip-prinsip yang telah disepakati oleh ulamak salaf daripada kalangan umat Islam.

2-Melaksanakan proses pengadilan dikalangan rakyat dan menyelesaikan masalah dikalangan orang-orang yang berselisih.

3-Menjaga keamanan daerah-daerah Islam agar manusia dapat hidup dalam keadaan aman dan damai

4-Melaksanakan hukuman-hukuman yang telah ditetapkan syarak demi melindungi hak-hak manusia 5. Menjaga perbatasan negara dengan pelbagai persenjataan bagi menghadapi kemungkinan serangan daripada pihak luar.

6. Melancarkan jihad terhadap golongan yang menentang Islam.

7. Mengendalikan urusan pengutipan cukai, zakat, dan sedekah sebagaimana yang ditetapkan syarak.

8. Mengatur anggaran belanjawan dan perbelanjaan daripada perbendaharaan negara agar tidak digunakan secara boros atau kikir.

9. Melantik pegawai-pegawai yang cekap dan jujur bagi mengawal kekayaan negara dan menguruskan hal-ehwal pentadbiran negara

10. Menjalankan pengawalan dan pemeriksaan yang rapi dalam hal-ehwal awam demi untuk memimpin negara dan melindungi  Ad-Din. SARAWAK SEMENANJUNG MALAYSIA SABAH
Full transcript