Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Efteling!

Een wereld vol wonderen.
by

Dorlin de Wit

on 24 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Efteling!

De Efteling is een pretpark in Nederland, Kaatsheuvel.
Het is het bekendste en grootste pretpark van Nederland met een aantal spectaculaire atracties en een bijzondere geschiedenis,
Waarover ik jullie nog veel meer ga vertellen.
Efteling!
Geschiedenis
De Efteling bestaat 60 jaar, en heeft dus een lange geschiedenis waar ik julie graag van alles over wil vertellen.
1933
Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn pakken het plan op een sportpark aan te leggen
ten zuiden van Kaatsheuvel.
1935
Op 19 mei wordt R.K. Sport- en Wandelpark officieel geopend. Dit park bestaat dan uit een hoofdvoetbalveld, twee oefenvelden en een speelweide.
1936
Naast het sportpark verrijst
een speeltuin met onder
andere een draaimolen,
een hoge glijbaan,
een kabelbaan en
een echte ponybaan.
1937
De stichtingsakte van stichting
Sportpark wordt opgemaakt.
Het sportpark beslaat dan 12 hectare.
1949
Tentoonstelling De Schoen ’49 is
de aanzet tot de uitbreiding
van het sportpark. De poort die
voor deze tentoonstelling wordt
gebouwd, zal jarenlang dienstdoen
als toegang tot het sportpark en
de latere Efteling. Voor de
uitbreidingsplannen wordt
veel grond aangekocht.
1950
R.J.Th. van der Heijden, Peter Reijnders en
Anton Pieck richten Stichting Natuurpark
de Efteling op. De stichting heeft als doel:
’de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning
van de inwoners der gemeente Loon op Zand
en de bevordering van het toerisme naar
en binnen de gemeente, een en ander in
katholieke geest.’
Op 25 augustus gaat de eerste spade
de grond in voor een grote vijver.
Verder worden er in dit jaar paden,
parkeervelden, tennisbanen en sportvelden
aangelegd. De eerste directeur,
drs. H. Peeters Weem, treedt op
1 november 1950 in dienst.
1951
Op 11 mei is de officiële opening
van het Theehuis en van de
vernieuwde speeltuin met zo’n 16
verschillende speeltoestellen.
Er passeren zo’n 50.000 bezoekers
de poort.
1952
Op 31 mei wordt het Sprookjesbos geopend.
Op de 65 ha. natuur die de Efteling dan omvat, zijn waterpartijen, een speeltuin, tennis- en voetbalvelden en tien sprookjes gerealiseerd. De sprookjes van het eerste uur zijn: het kasteel van Doornroosje, Sneeuwwitje en de zeven Dwergen, de Kikkerkoning, de magische Klok, de Chinese nachtegaal, de sprekende Papegaai, Langnek, de Kabouterhuisjes, de put van Vrouw Holle en de Kleine Boodschap. Anton Pieck tekent de ontwerpen en Peter Reijnders brengt deze technisch tot leven. Er komen 222.941 bezoekers, die 80 cent ( 0,36) voor een toegangskaartje betalen.
1953
Het Café-Restaurant, het zwembad en de Roei- en Kanovijver worden opengesteld. In het Sprookjesbos trekken de bewoners in het kasteel: Doornroosje, de slapende koks en de schildwacht doen hun intrede. 411.671 bezoekers zien de Rode Schoentjes dit jaar voor het eerst dansen.
1954
Naast het Anton Pieckplein (met een souvenirshop, poppenkast, pomp en poorten) wordt het Kinderspoor met traptreintjes in gebruik genomen.
1955
Hans en Grietje verrijken het Sprookjesbos en de Kip legt haar eerste gouden eieren.
1956
De Stoomcarrousel wordt in gebruik genomen en in de Speeltuin wordt Ezeltje strekje op zijn voetstuk gestald. Het aantal bezoekers is inmiddels opgelopen tot ruim 700.000 per jaar.
1958
De vliegende fakir zweeft op zijn vliegend tapijt van de ene toren naar de andere.
1959
Holle Bolle Gijs, de vriendelijke schrokop, doet zijn intrede. Gijs als papierverslindende attractie krijgt wereldfaam.
1960
Het huisje van de grootmoeder van Roodkapje wordt in het Sprookjesbos gebouwd en uit de betoverde eend komen de eerste verrassingseitjes.
1966
De Indische Waterlelies, een sprookje geschreven door Koningin Fabiola van België, wordt in de Efteling werkelijkheid. Het Waterorgel wordt in een voormalige schuilloods bij de Stoomcarrousel in gebruik genomen.
1969
De eerste stoomtrein met locomotief Aagje rijdt op het ‘Miniatuur Stoomtreintraject no. 1’ door het park.
1971
Bezoekers maken kennis met het Diorama, een driedimensionale ‘Pieckeriaanse’ miniatuurwereld.
1972
De Efteling ontvangt de Pomme d’Or, de eerste grote internationale onderscheiding, voor haar opzet, originaliteit en recreatieve functie. In een vleugel aan de Stoomcarrousel kan het publiek voorstellingen zien in het Victoriaans Theater.
1973
De Wolf en de zeven geitjes worden de nieuwe bewoners van het Sprookjesbos. In Rijsportcentrum ‘Duyksehoef’, een overdekte manege aan de rand van de Efteling, kunnen paardenliefhebbers hun hart ophalen.
1974
Stoomlocomotief Moortje komt Aagje versterken op een verlengde spoorlijn met wissels. Eén van de stopplaatsen is een nieuw station op de St. Nicolaasplaets. In het Kabouterdorp brengt een kabouter in een holle boom zijn muziek ten gehore.
1978
De Efteling bestaat 25 jaar. Het Spookslot opent krakend de zware deuren. Het recordaantal bezoekers van 1.449.078 wordt genoteerd en de 25-miljoenste bezoeker vanaf het ontstaan van de Efteling verwelkomd.
1979
De Chinese nachtegaal maakt plaats voor Draak Lichtgeraakt, die met rokende neusgaten de schat bewaakt. De Stoomlocomotieven Aagje en Moortje krijgen er een Neefje bij.
1980
Het Kabouterdorp in het Sprookjesbos wordt uitgebreid. Het Sprookjesbos krijgt concurrentie van 24 radiografisch bestuurbare bootjes die op de Vonderplas varen.
1981
Het park wil méér zijn dan Sprookjesbos alleen. De Python, een stalen achtbaan, blijkt vanaf de eerste dag een doorslaand succes. Ook kiezen de veertig bootjes van de Gondoletta het ruime sop en in de nieuwe Game Gallery kunnen bezoekers allerlei spelletjes spelen.
1982
De Halve Maen, een schipschommel van gigantische afmetingen, is een spannende attractie voor de jeugd van acht tot tachtig.
1983
Meer dan 2.000.000 bezoekers in de Efteling (een nieuw record) proberen in de wildwaterbaan attractie Piraña het pak droog te houden.
1984
Carnaval Festival, een poppencreatie van Joop Geesink, biedt de gasten een vrolijke rondrit door de hele wereld. De koggenmolen Polka Marina en de T-Fordjes van d’Oude Tuffer vermaken jong en oud.
1985
De ijselijk snelle Bobbaan wordt aan het aanbod van attracties toegevoegd. Prinses Juliana werpt de eerste munt in de Wensbron.
1986
Fata Morgana, de ‘Verboden Stad’, wordt geopend. Deze attractie is gebaseerd op de ‘Sprookjes van 1001 Nacht’. De Russische ruimtevaarttentoonstelling ‘Interkosmos’ geeft bezoekers de mogelijkheid echt maanzand te bekijken.
1987
Meer dan 300.000 tulpenbollen vormen een bloemenzee van 50.000 m2. Bezoekers bekijken de Efteling vanuit de nieuwe Pagode, de vliegende Thaise tempel, vanaf 45 meter hoogte.
1988
De Trollenkoning voorspelt vanaf zijn troon in het Sprookjesbos de toekomst. Monsieur Cannibale laat de bezoeker ronddraaien in zijn kookpotten draaimolen.
1990
Het Volk van Laaf vestigt zich na een onderaardse zwerftocht van miljoenen jaren bovengronds in de Efteling. Zij bouwen er hun eigen dorp waar je met de monorail doorheen rijdt. Het jaarthema Rusland is tot in details uitgewerkt.
1991
De Pegasus, een houten achtbaan met een nostalgisch karakter, sluit aan op het jaarthema voor 1991: The Fifties. In juli en augustus vormt het Groot Efteling Zomercircus een aparte attractie. De Efteling ontvangt haar 50-miljoenste bezoeker sinds 1952.
1992
De Efteling bestaat 40 jaar en viert dat met een tentoonstelling en een expositie over Anton Pieck. Ook vindt de officiële opening van het Efteling Hotel Kaatsheuvel plaats. In de zomer biedt het park de Zomer IJsshow; een tijdelijke kunstijsbaan van 300 m². Het park ontvangt de Applause Award.
1993
De attractie Droomvlucht, een ‘zweefvlucht door de wereld van dromen en sprookjes’, laat menig bezoeker kennismaken met Koning Oberon en zijn betoverende Elfjes.
1994
In ‘Showtime met Pardoes’ beleeft de kleine Efteling-tovernar sprankelende avonturen. De populaire Vlaamse kinderhelden ‘Samson & Gert’ treden op in de Efteling.
1995
De achttien holes van het Efteling Golfpark en het karakteristieke Clubhuis worden officieel geopend. Voor de jongste bezoekers krijgt het park het Kleuterhof en het Avonturen Doolhof. Samson & Gert treden opnieuw op in het Zomertheater. De 100ste geboortedag van Anton Pieck resulteert in de eerste sprookjeswedstrijd onder basisscholen in Nederland en Vlaanderen; de Efteling Anton Pieck Prijs.
1996
De Efteling neemt het ‘Huis van de Vijf Zintuigen’, een spectaculair nieuw entreegebouw, in gebruik. Ook wordt Villa Volta geopend. In Theater de Efteling staat een betoverende, eigen productie op de planken: de Sprookjesshow. Samson & Gert treden weer op in het Sprookjesboom Theater. Voor de eerste maal in de Efteling: de Zeven Mijls Zomer: in juli en augustus is het park geopend van 10.00 tot 22.00 uur. De 60-miljoenste bezoeker sinds 1952 wordt dit jaar feestelijk ontvangen.
1997
De Efteling viert haar 45e verjaardag onder de noemer ‘Dé Traktatie van het Jaar’! Naast speciale maandtraktaties, worden bezoekers getrakteerd op extra lange openingstijden en veel live entertainment, zoals de Sprookjesshow, Samson & Gert en het amusementsdiner familie Vermeer. De 65-miljoenste bezoeker wordt ontvangen.
1998
De attractie Vogel Rok wordt geopend. Het Sprookjesbos wordt uitgebreid met de Reus & Klein Duimpje en Repelsteeltje. Er is een spiksplinternieuwe Sprookjesshow in Theater de Efteling. Tijdens de Zeven Mijls Zomer is de Efteling weer extra lang geopend: tot 21.00 uur.
1999
De Efteling is dit jaar ‘de Schatkamer van de Sprookjes’. In het Sprookjesbos krijgen het paleis van de keizer uit de Chinese nachtegaal, de herberg uit Tafeltje dek je, ezeltje strekje en knuppel uit de zak en het kasteel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje een plaatsje. De Stoomtrein rijdt langs een nieuw station. Er wordt een start gemaakt met de verdeling van het park in vier rijken: het Marerijk, het Reizenrijk, het Ruigrijk en het Anderrijk. De Winter Efteling vindt voor het eerst plaats.
2000
Dit jaar geldt het jaarthema ‘De Mooiste Momenten beleef je wéér in de Efteling’. De Pardoes Promenade en Efteling Brink worden geopend. De traptreintjes van het Kinderspoor worden in ere hersteld. Behalve Efteling-gastheer Pardoes, begroet nu ook zijn vriendinnetje Pardijntje de bezoekers in levenden lijve. De tweede Winter Efteling overtreft het succes van de eerste editie: 263.000 gasten bezoeken het park in winterse sferen.
2001
Sterren stralen in de Efteling als nooit tevoren! Entertainment speelt dit jaar de hoofdrol. Sterren uit de bekroonde Sprookjesshow stralen dagelijks in Theater de Efteling. Nieuw dit seizoen zijn de internationale sterren in de spectaculaire ‘Efteling on Ice’- show die het hele seizoen wordt opgevoerd. De Efteling ontvangt voor deze productie een tweede Big E-award. In de loop van het jaar krijgt de beeldschone Raponsje een plekje in het Sprookjesbos. De derde Winter Efteling wordt door 270.000 bezoekers bezocht.
2002
De Efteling bestaat 50 jaar en viert dit met de attractie PandaDroom die i.s.m. het Wereld Natuur Fonds tot stand is gekomen én het nieuwe Theater de Efteling, waarin de Wonderlijke Efteling Show met magiër Hans Klok op de planken staat. Andere activiteiten: een jubileumtentoonstelling, een documentaire en het boek ‘Efteling, Kroniek van een Sprookje’ waarin de 50-jarige historie van de Efteling wordt verteld. PTT Post geeft een serie Efteling-postzegels uit en de Efteling Anton Pieck Prijs wordt weer georganiseerd.
2003
Het Efteling-seizoen ademt de sfeer van de vier jaargetijden. Zoals het Zandsculpturenfestival Sprookjesstrand. Verder worden het vernieuwde Anton Pieckplein en de foyer en theaterrestaurant van Theater de Efteling geopend. Er is een vernieuwde Wonderlijke Efteling Show, met magiër Christian Farla. De show wordt beloond met de derde Big E Award. De winter is voorbehouden aan de lustrumviering van de Winter Efteling. Tot slot slaat de Efteling een nieuwe weg in: de avondvullende familiemusical Doornroosje staat op de planken van Theater de Efteling.
2004
De Ganzenfanfare en een sprookjesachtige eenhoorn krijgen een plaatsje in het park. Het nieuwe Efteling Museum wordt geopend. In Theater de Efteling treedt magiër Christian Farla op in de Wonderlijke Efteling Show. In het Sprookjesboom Theater in het Sprookjesbos wordt 'het Sprookjesfeest' opgevoerd. Tijdens de Efteling Zeven Mijls Zomer zijn er weer zeven zomeravonden. De Efteling DroomDagen worden geïntroduceerd. Het Efteling Hotel krijgt twee nieuwe themasuites en er kan worden getrouwd. Ook wordt de nieuwe Efteling-internetsite gelanceerd. Ook staat er in de avonduren een nieuwe musical op de planken van het theater. Tijdens de Winter Efteling is het 25e sprookje in het Sprookjesbos te bewonderen: het Meisje met de Zwavelstokjes.
2005
De 200ste geboortedag van Hans Christian Andersen wordt wereldwijd gevierd. In de Efteling staat de Deense sprookjesschrijver dit jaar centraal. In het Efteling Museum is een expositie over de Efteling-sprookjes van Andersen gevestigd en het Efteling Hotel opent een suite die gewijd is aan de beroemde Deen. De Efteling organiseert weer de Efteling Anton Pieck Prijs en de Efteling Sprookjesshow staat dagelijks op de planken van Theater de Efteling.
2006
De nieuwe tentoonstelling ´25 jaar snelle attracties in het park´ wordt in het Efteling Museum goed bezocht. Ezeltje strekje viert zijn vijftigste verjaardag. De animatieserie ´Sprookjesboom´ wordt uitgezonden op de Nederlandse en Belgische televisie. Het Efteling Hotel opent haar 19e themasuite: De Vliegende Hollander Suite. De musical TiTaTovenaar in Theater de Efteling, wordt in november opgevolgd door de bijzonder succesvolle musical Annie.
2007
De spectaculaire nieuwe attractie De Vliegende Hollander wordt geopend. De Efteling bestaat 55 jaar. Zo staat er een nieuwe parkshow, ‘TiTaTovenaar -Tika is jarig’, op de planken van Theater de Efteling, wordt op 7-7-‘07 de Dag van het Sprookje gevierd en geeft het Efteling Museum een prachtig beeld van het entertainment door de jaren heen. Tijdens de zomermaanden is er de vertrouwde Efteling Zeven Mijls Zomer met extra veel entertainment, sfeervolle zomeravonden én verlengde openingstijden. In 2007 viert het Efteling Hotel haar 15e verjaardag.
2008
De 50e verjaardag van de Fakir wordt gevierd. De jarige Fakir wordt extra in de bloemetjes gezet met een eigen Efteling Tulp, die her en der in het park te zien is. Eveneens in het voorjaar ontvangt het Efteling Hotel haar miljoenste bezoeker en wordt Bart de Boer de nieuwe directievoorzitter. Op 21 juli lanceert de Efteling haar eigen radiostation, Efteling Radio. In september vinden de eerste opnames plaats van de nieuwe tv-serie TiTaTovenaar, wordt de eerste steen gelegd van Efteling Bosrijk en gaat The Sound of Music in première in Theater de Efteling. In het najaar start de eerste rondreizende theatervoorstelling van Sprookjesboom. In december gaat de tiende editie van de Winter Efteling van start.
2009
Op woensdag 1 april betrekt Assepoester haar huisje in het Sprookjesbos en viert Holle Bolle Gijs zijn 50e verjaardag met een tijdelijke expositie in het Efteling Museum. Als een boze heks zeven voorwerpen uit het Sprookjesbos wegtovert komen oplettende Nederlanders in actie en komt alles toch weer goed. In de zomer presenteert Efteling Theaterproducties met trots Sprookjesboom de Musical in Theater de Efteling. In deze vrolijke, interactieve familiemusical spelen de Sprookjesbosbewoners uit de tv-serie Sprookjesboom de hoofdrol. Eind 2009 overnachten de eerste gasten in Efteling Bosrijk, een vakantiepark met huisjes en appartementen in de natuur. Met de komst van het vakantiepark is de Efteling een korte vakantie bestemming geworden, inclusief een meerdaags parkbezoek. Rond dezelfde tijd opent in het Ruigrijk Station de Oost.
2010
Voor het eerst in de 58-jarige geschiedenis van het attractiepark blijven de poorten van het attractiepark het hele jaar open. Een tastbaar symbool voor de jaarrond openstelling is de ‘eeuwig schrijvende pennenveer’. In maart is Efteling Radio is het enige landelijke kinderradiostation van Nederland, door 90% van de Nederlandse huishoudens analoog of digitaal te beluisteren. Sprookjesboom komt tot leven in het Sprookjesbos. De vriendelijke woudreus spreekt de bezoekers persoonlijk aan en vertelt korte verhaaltjes. In de zomer opent en nieuwe, houten racer-achtbaan Joris en de Draak, waarin bezoekers het tegen elkaar opnemen om de snelste tijd. In november gaat de musical Kruimeltje in première in Theater de Efteling.
2011
Op 8 april 2011 presenteert de Efteling Raveleijn, een mysterieuze stad die het decor vormt voor een spectaculaire parkshow met paarden en echte raven. De enorme openluchtarena biedt plaats aan 1200 bezoekers en aan het nieuwe thema-restaurant ‘Het Wapen van Raveleijn’. Raveleijn is multimediaal met een TV serie, het boek van Paul van Loon en een speciale online game. Eind juli opent het Efteling Hotel haar 21e themasuite, gebaseerd op het eeuwenoude sprookje van Roodkapje, krijgen de suites een restyling en wordt de buitenkant van het imposante gebouw voorzien van nieuwe buitenverlichting. Op 9 oktober gaat de musical Droomvlucht in première in Theater de Efteling. De musical is gebaseerd is op de succesvolle attractie uit de Efteling. De Winter Efteling betovert haar bezoekers met indrukwekkende illusies na zonsondergang en voor het eerst wordt Oud & Nieuw met spectaculair vuurwerk gevierd in het park.
Attracties
De Efteling heeft veel mooie en spectaculaire attracties die ik julie nu laat zien.
2012
De Efteling viert dit jaar haar 60ste verjaardag, en heeft daarom de grootste watershow van Europa: Aquanura!
Piraña
Vanaf de kant ziet deze familieattractie in Incastijl er al prachtig uit. Kijk, er is een waterval en de rivier slingert rustig langs mooie struiken en bomen. Hier wil je in! Je stapt in je bootje en rustig vaar je naar Een stroomversnelling! Whaaaa, niks rustig tochtje, je tolt en draait en lijkt te botsen. En die mooie waterval? Oh jee Als dat maar goed gaat! De Piraña heeft je te pakken! Hoe kom je straks het bootje uit? Nat of kletsnat?
Vanaf 1983 kun je varen in de Piraña. Deze woestwaterrivier in Incastijl is 350 meter lang, bevat 25.000 m3 water, vier stroomversnellingen en vier watervallen. Vier pompen houden de rivier in beweging. Bezoekers stappen in een ‘vlot’, geplaatst op een grote luchtband. Aan boord is plaats voor 6 bezoekers.
Piraña
Spookslot
Spookslot
Kom maar binnen! Hier is het donker en kil. Niet echt gezellig? Dat klopt, je bent in het Spookslot. Je krijgt de kriebels en kippenvel en doet de ene na de andere macabere ontdekking. Grote griezels Dat lijkt wel een Brrr Je keel voelt nu toch wel wat droog aan. Dapper slik je je angst weg. Vooruit Het is ook wel lekker spannend. Dan beweegt er een sarcofaag Pffff het begint nu echt te spoken
Vanwege het 25-jarig jubileum van de Efteling in 1978 werd het Spookslot geopend. En nog altijd griezelen de bezoekers tijdens een 15 minuten durende voorstelling om het enge schouwspel.
Fata Morgana
Fata Morgana
Stap in het bootje en reis mee door de Wondere Wereld van 1001 nachten. Diep verborgen in het Oosterse paleis wachten glanzende schatten. Maar pas op!... Eerst moet je langs wilde dieren en vaar je door duistere sloppen. Gelukkig, het wordt weer lichter. Het gejammer wordt minder en de Oosterse muziek wordt luider. Je bent in het hart van het paleis. Kijk daar buikdanseressen met wiegende heupen. Even voel je je als Ali Baba, dan sluiten de deuren zich weer.
Fata Morgana: is het echt of een luchtspiegeling?
Fata Morgana werd in 1986 geopend. De 14 bootjes liggen in 1.20 meter diep water. In 8 minuten leggen ze het traject van 285 meter af. De bootjes varen langs 104 verschillende karakters in een Oosterse omgeving. De attractie heeft in totaal een oppervlakte van 4.000 m2 en bevat 2.500 m3 water.
Pandadroom
De Panda heeft een droom. In zijn droom zien alle mensen hoe wondermooi de natuur is. Reis met Panda mee en bekijk de Noordpool, de oceaan en het oerwoud. Zet je 3D-bril maar op… Wow!! Wat, ziet alles er zo echt uit… Voel jij ook opeens de wind? Het zal toch niet? Het lijkt wel of ik het water van de oceaan kan voelen. Onvergetelijk en indrukwekkend.
Pandadroom
In 2002 werd Panda Droom officieel geopend door Prins Bernhard. Deze attractie is in nauwe samenwerking gerealiseerd met het Wereld Natuur Fonds. Panda Droom was een geschenk aan de bezoekers bij het 50-jarig bestaan van de Efteling.
Bobbaan
Met 60 km/u naar beneden. Wow! Kun jij de bobbaan bedwingen? Je suist door de bochten, de wind glijdt langs je gezicht. De baan is glibberig en glad, maar jij kunt het aan. Nog een paar bochten…
De Bobbaan: lekker bibberen zonder sneeuw
Bobbaan
Sinds 1985 heeft de Efteling een bobsleebaan. In deze attractie behaal je een topsnelheid van 60 km/u. De baan is 524 lang en 20 meter hoog. Met een maximale helling van 80° glijdt de bobslee naar beneden. Je coole ritje zonder sneeuw duurt
2 minuten en 10 seconden. Dan sta je weer veilig op de grond. Ga je nog een keer?
Pagode
Pagode
Hoog boven alles uit. Wat een uitzicht! Ook al heb je hoogtevrees… Dit mag je niet missen. Neem plaats op de lange bank terwijl de Pagode je rustig en heel geleidelijk naar een hoogte van 45 meter tilt. Wow… Wat is de Efteling mooi vanuit de lucht! Misschien durf je zelfs over de rand te kijken terwijl de Pagode een rondje draait. Moet je zien… Daar zijn we vandaag allemaal al geweest… Waar gaan we zo naar toe? Nog even genieten van het uitzicht, dan staat de Thaise tempel weer op de grond. Wat een geweldige vlucht.
Vanaf 1987 stijgt de Pagode op vanuit de Efteling. Deze vliegende tempel in Thaise stijl, draait tijdens de vlucht langzaam rond. De tempel strekt zich uit tot 45 meter boven de grond en heeft een doorsnede van 16 meter. Op weg naar de Efteling kun je hem onderweg, wanneer je bijna bij het park bent, al boven de bomen uit zien komen. De arm van de Pagode weegt 225 ton en is hydraulisch aangedreven.
Joris en de draak
Klaar voor een spannende strijd tegen de draak? Een draak, de heerser van Water en Vuur, bedreigt het koninkrijk… De koning roept alle moedige burgers op om dit monster te verslaan. Kom naar de Efteling en strijd tegen de draak én tegen elkaar in de nieuwe houten racer-achtbaan Joris en de Draak. Treed in de voetsporen van de legendarische Joris die op slimme wijze de draak versloeg!
Joris en
de draak
In deze nieuwe, dubbele, houten racer-achtbaan worden de bezoekers, verdeeld over twee banen: water en vuur. Er wordt tegen elkaar gestreden om de snelste tijd waarbij de draak van zich laat horen. Neem familie en vrienden mee en strijd met óf tegen elkaar!Beleef de primeur
Joris en de Draak is de eerste houten racer-achtbaan in Noordwest Europa.
De achtbaan heeft een capaciteit van 1.750 personen per uur. Elke baan is 810 meter lang en de maximale snelheid is 75 km/u. Het hoogste punt van de attractie is 25 meter hoog.
Minimale lichaamslengte
Tussen de 1,10 en 1,20 meter lang en alleen onder begeleiding van een volwassene van 18 jaar of ouder en die minimaal 120 centimeter lang is.
De vliegende hollander
De vliegende hollander
“Ik zal vaeren, al is het tot in den eeuwigheid.” De Vliegende Hollander is vervloekt en veranderd in een spookschip. De reis begint in een prachtig kasteel aan de kade. Maar al snel zul je merken dat dit geen sprookjeskasteel is. Je houdt je adem in terwijl het schip wordt opgetild naar een hoge golf Je voelt dat er iets gaat gebeuren Nog even En dan, splash!! Alleen met een spookachtige vaart kun je nog ontkomen aan de vloek van De Vliegende Hollander. Kriebels in je maag en kans op een nat pak!
De Vliegende Hollander is gebaseerd op het verhaal van Willem van der Decken, kapitein van Den Hollander, één van de schepen uit de vloot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Willem van der Decken tartte alle regels, het fatsoen en de elementen. Daarmee riep hij het noodlot over zich af. Zijn schip veranderde in een mysterieus, vurig spookschip dat werd gedoemd om voor eeuwig de zeven wereldzeeën te bevaren als ‘De Vliegende Hollander´. De Vliegende Hollander heeft, met 11 sloepen voor elk 14 personen, een capaciteit van
± 1.900 personen per uur en de vaartijd bedraagt 3,43 minuten. De toren is maar liefst 22,5 meter hoog en heeft een lift van 45°! De totale oppervlakte bedraagt 17.000 m2 en de lengte van de coaster is 420 meter waar je met een snelheid van ruim 70 kilometer per uur overheen raast. Er spelen heel wat G-krachten tijdens de rit: maximaal 2G (2x je eigen lichaamsgewicht) en minimaal 0,2G (bijna gewichtsloos).
Minimale lichaamslengte
Voor deze attractie moeten bezoekers minimaal 1.20 meter lang zijn.
Python
Oké, dit is het echte werk! Voor je ligt de Python. Je recht je schouders, haalt eens diep adem. De kriebels slaan in je benen. Maar je gaat ervoor. ‘Yes, Python here we come!’ Je loopt naar boven en bent bijna bij het treintje. Je kunt nog terug Whoooooooooh!!! Heb je die loopings gezien? Vast niet, waarschijnlijk knijp je je ogen stevig dicht. Wedden? Kijk straks zelf
maar op de foto!
Python
De Python is in 1981 geopend in de Efteling. Bij de opening was de attractie de langste achtbaan op het vasteland van Europa. De Python is 750 meter lang en 29 meter hoog. De achtbaan heeft twee loopings en twee kurkentrekkers. In 140 seconden neemt de Python je mee met een snelheid van 85 km/u. De val is 22 meter. Het maximaal aantal G-krachten dat je hier ervaart, is 3,5 positief (in je stoel) en 0 negatief (uit je stoel).In december 2011 is de Python in een nieuw jasje gestoken! De compleet vernieuwde treinen hebben een rode slangenhuid-print gekregen en beschikken over comfortabele schouderbeugels waardoor je een nog beter uitzicht hebt over de magische wereld van de Efteling.
Minimale lichaamslengte
Voor deze attractie moeten bezoekers minimaal 1.20 meter lang zijn.
Polka Marina
Polka Marina
Wauw! Wat een grote walvis. Hij draait boven de Polka Marina. Als een fontein komt er water uit zijn kop. Stap maar in een van de bootjes en vaar met de walvis mee. Onderweg maak je golvende bewegingen. Zit je nu in een carrousel of zit je op zee?
Polka Marina is sinds 1984 in het Ruigrijk te vinden. De doorsnede van de carrousel is 18 meter. De attractie heet ook wel de Koggemolen omdat het type bootjes van de attractie koggen worden genoemd. De Polka Marina heeft 23 van deze koggen.
Stoomtrein
Stoomtrein
“Kom jongens, we gaan een stukje met de stoomtrein.” Heerlijk wanneer je moe bent van het lopen in de Efteling. Terwijl je je weer oplaadt voor de volgende attractie bekijk je de Efteling eens van de andere kant. Je ziet bijna het hele park terwijl de trein lekker doortuft. In- en uitstappen kun je op de stations van Ruigrijk en het Marerijk.
De Efteling Stoomtrein Maatschappij werd opgericht in 1968. De Efteling beschikt over drie rijdende stoomtreinen. Moortje is de oudste van het stel. Zij is gebouwd in 1908. Haar 'zusje' Aagje stamt uit 1911. In 1914 kregen ze er een familielid bij: Neefje. In 1992 kwam Trijntje, ze is 3.90 meter lang en 1.53 meter breed. Ze weegt ca 7.000 kilo, en haar kleur is 'Anton Pieck-rood. Liefdevol werd ze opgenomen in de Efteling Stoomtrein Maatschappij-familie. Neefje is inmiddels te rusten gezet bij het station op de St. Nicolaesplaets (bij Droomvlucht). Daar kunnen de kinderen hem nog wel beklimmen, maar rijden doet hij niet meer.
Halve Maen
Halve Maen
Sterke zeemansbenen zijn niet nodig. Maar een sterke maag kun je wel gebruiken. Durf jij het aan? Het schip de Halve Maen deint eerst nog kalmpjes op de golven. Totdat Woaaaahh Je op torenhoge golven beland lijkt te zijn. Nog even en het schip slaat over de kop. Gelukkig, het gaat net goed Tot de volgende golf Aaaahhhhh Je lijkt wel 180° heen en weer te schommelen. Wat hoog! Houd je goed vast en hoop op een behouden vaart.
Deze kopie van een VOC-schip doet in 1982 de haven van de Efteling aan.
Met een snelheid van 54 km/u schommel je heen en weer naar 25 meter hoogte.
Het maximaal aantal G-krachten dat je hier ervaart is 0 negatief (uit je stoel).
D'oude Tuffer
D'oude Tuffer
Hé, hé mag jij wel autorijden? Voorruit, in de Efteling mag het. Rijd maar langs de heuveltjes en dalen, maar pas op voor de bruggetjes en plons niet in het water! Toet, toet. Wat een goede chauffeur ben jij zeg! Neem je familie mee op een ritje in een van de old-timers. Handjes aan het stuur en rijden maar!
Met een gangetje van 6,5 km/u rijden er T-Fordjes in de Efteling. Het parcours van de oldtimers is 600 meter lang en
sinds 1984 in gebruik.
Kinderspoor
Kinderspoor
Met de traptreintjes van het Kinderspoor leggen grote en kleine kinderen een parcours af door een oer-Hollands
landschap.
Tijdens de Winter Efteling is Kinderspoor gesloten en wordt deze omgetoverd tot Langlaufbaan 't Hijgend Hert.
Wat een lol. Hoe snel kun jij trappen? Pas op. Ik bots bijna tegen jouw treintje aan. Daar gaan we. Langs schapen, over een spoorwegovergang. En kijk, daar staan papa en mama. Zullen we even naar ze zwaaien als we er langs rijden?
Gondoletta
Midden in de Efteling ligt een grote vijver. Even lekker 20 minuutjes uitrusten of genieten van een picknick op het water? Stap in een van de bootjes van de Gondoletta en laat je meevoeren. Bewonder onderweg de kleurrijke flora van de Efteling. Wist je dat de beplanting rondom de vijver zo is aangelegd dat ook steeds meer dieren zich thuis voelen in de Efteling? Kijk maar eens goed. Is dat geen…? En dat daar…? Vaar maar mee, dan ontdek je het zelf.
Gondoletta
De Gondoletta is een automatisch vaarsysteem bestaande uit 40 bootjes. In 1981 werd deze attractie in gebruik genomen. De tocht is een kilometer lang en duurt 20 minuten. Tijdens de tocht ziet men veel groen in de tuinen van de Efteling.
Full transcript