Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hashimotova thyreoiditida

No description
by

Kateřina Petrželová

on 7 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hashimotova thyreoiditida

Hashimotova thyreoiditida
Kazuistika
Hashimotova thyreoiditida
 Chronická autoimunitní thyreoiditida
 V časném stádiu pacient euthyreoidní
 Později možný hyperthyreoidismus
 Naopak v pozdních stádiích nemoci trpí pacient hypothyreoidismem

Štítná žláza
Symptomy
Symptomy
Imunologická podstata
Diagnostika
palpační a ultrasonografické vyšetření
aspirační biopsie a cytologie
vyšší titry antiTPO (85-95%)
vyšší titry antiTg (40-60%)
Terapie
substituční léčba podáváním levothyroxinu (euthyrox, letrox)

thyreidektomie - v případě velké bolestivé žlázy nebo mechanických obtíží při polykaním
Asociované AI choroby
Další onemocnění štítné žlázy
Graves-Basedowova choroba
pacientka, 16 let
zimomřivost, únava, zrychlený metabolismus, špatná snášenlivost přechodu teplot, podezření na tyreopatii
RA: matka pozitivní protilátky proti tyroidální peroxidáze; sestra hemiagenese štítnice s hypotyreózou
Obj.: Štítná žláza pohmatem: hladká, prochá štítnice, vpravo téměř nehmatná, vlevo bez hmatných nodozit, nepulsuje
USG krku: PL 5 ml; LL 4 ml; parenchym nehomogenní, nižší echogenity, bez ložiskových změn, lehká imunopatie je patrná, Dopplerem bez zvýšených průtoků.
Laboratorně: TSH 5, 00 mlU/I (0,27-4,2), fT4 7,1 pmol/l (9-24,) anti-TPO >1300 UI/ml (0-60), TgAb 109.00 (v normě)
DM I. typu
Celiakie
SLE
Chronická aktivní hepatitis
Addisonova choroba
Atrofická gastritida
Syndrom předčasného ovariálního selhání
hyperthyreoidismus:

zrychlený metabolismu, hubnutí,
změny a poruchy nálad,
zvýšená tvorba tepla, pocení, rudnutí, návaly horka,
vypadávání vlasů,
třes, zrychlené psychomotorické tempo, únava,
poruchy spánku, tachykardie a vysoký krevní tlak
hypothyreoidismus:
ospalost, zimomřivost, únava, chladná a suchá kůže, svalová slabost, zácpa, zpomalení srdeční činnosti, ztráta soustředěnosti a poruchy paměti, nárůst tělesné hmotnosti
Graves-Basedowova choroba
 autoimunitní porucha ne zcela jasné etiologie
 přítomnost protilátek proti thyreoidním antigenům
 u některých pacientů (50-70%) se vyskytují protilátky proti thyroideální peroxidáze

Pacientka 16 let, odeslána dětským lékařem do endokrinologické poradny pro častou únavu, zimomřivost, špatné snášení přechodů teplot a zrychlený metabolismus s podezřením na tyreopatii.
RA: matka, 43 let, pozitivní protilátky proti tyroidální peroxidáze; sestra 20 let, hemiagenese štítnice s hypotyreózou
Obj.: Štítná žláza pohmatem: hladká, prochá štítnice, vpravo téměř nehmatna, vlevo bez hmatných nodozit, nepulsuje.
Obličej bez prosaku, oči klidné, bulby symetrické bez protruze, jazyk bez impresí, kůže bez patol. eflorescencí, dlaně norm., třes není, DK bez otoků, klinicky imponuje euthyroidní.
USG krku: PL 5 ml; LL 4 ml; parenchym nehomogenní, nižší echogenity, bez ložiskových změn, lehká je imunopatie patrná, Dopplerem bez zvýšených průtoků.
Laboratorně: nábrany TSH, fT4, anti-TPO, TgAb. Výsledky: TSH 5, 00 mlU/I (0,27-4,2), fT4 7,1 pmol/l (9-24,) anti-TPO >1300 UI/ml (0-60), TgAb 109.00
Závěr: chronická lymfocytární thyreoiditida Hashimotova typu

Full transcript