Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fenomenul de rezonanţă

No description
by

diana abcd

on 21 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fenomenul de rezonanţă

Fenomenul de rezonanţă
Muzica si rezonanta
Cercetari mai ample au demonstrat că fiecare notă muzicală are o frecvenţă specifică de vibraţie care influenţează anumite zone ale corpului uman ori determină anumite reflexe în organism (în acest sens medicina holistică recomandă ascultarea unei muzici în care predomină nota vindecătoare).
O cladire,daca are o armonica de vibratie apropiata de frecventele unui seism,primeste o energie foarte mare continuand sa vibreze elastic cu aceeasi frecventa si dupa ce oscilatia seismica s-a atenuat in eventualitatea in care energia nu s-a transformat in energie de deformatie plastica(crapaturi,plastifieri).

Consecinţele rezonanţei
În fizică, rezonanța este tendința unui sistem de a oscila cu amplitudine maximă la anumite frecvențe, denumite frecvențe de rezonanță. La aceste frecvențe, chiar și forțe oscilante mici pot produce amplitudini de vibrație mari, deoarece sistemul stochează energie oscilantă. Când atenuarea este mică, frecvența de rezonanță este aproximativ egală cu frecvența naturală a sistemului, la care el vibrează liber. Rezonanța apare la toate tipurile de sisteme oscilante: există rezonanță a undelor mecanice, rezonanță electromagnetică, și rezonanță a funcțiilor de undă în fizica cuantică.
Ce este rezonanţa?
DO – este folosită în circulaţie proastă, anemie, afecţiuni ale sângelui, paralizie, dificultăţi de urinare, melancolie, umflarea gleznelor, răcirea picioarelor. Guvernează colonul, gâtul, genunchii şi nasul.
RE – este folosită în astm, bronşită, gută, pietre la vezica biliară, obezitate, purificarea toxinelor, letargie şi apatie. Guvernează sânii, organele sexuale, perineul picioarele şi limba.
MI – este folosit în constipaţie, indigestie, flatulenţă, afecţiuni ale ficatului, gastrointestinale, tuse, dureri de cap, piele, apatie, plictiseală. Guvernează capul, ochii, plexul solar, zona ombilicală.
FA – este folosită în guturai, alergii, răceli, traume, şocuri, colici, epuizare, ulcere, iritabilitate, tensiune mărită, piele uscată. Guvernează rinichii, glandele suprarenale, umerii, pieptul, colonul şi gambele.
SOL – este folosit în laringită, amigdalită, inflamaţii ale gâtului, afecţiuni oculare, boli de piele, mâncărimi, vomă, spasme musculare, dureri menstruale, febră, stimulează centrul atenţiei şi calmul. Guvernează saliva, părul ţi sistemul reproducător.
LA – este folosită în toate afecţiunile nervoase, convulsii, oboseli, dereglări ale echilibrului, sângerari, dificultăţi respiratorii, umflături, paralizie, pecingine, acţionează pe osul sacru la baza coloanei.
SI – este folosită în intregul corp dar cu deosebire în dezechilibrul glandelor, nevralgii, deficiente imunitare, metabolismul vitaminelor ori dereglări nervoase.
Solicitarea ritmica a unui pod de catre rafalele de vant sau de catre marsul cadentat al unei trupe de soldati care il traverseaza, poate duce la prabusirea podului. Podul Tacoma Narrows, din Tacoma, Washington, a fost distrus in noiembrie, 1940, de un efect, complicat de rezonant, in timpul unei furtuni in care vantul a atins 40 de mile pe ora.
Efectul distructiv al vocii de soprana
Este binecunoscut efectul distructiv al vocii sopranei care rezonează cu paharul de cristal din vitrină reuşind să-l spargă! Este un proces simplu: transfer maxim de energie de la sursă, corzile vocale, la rezonator, paharul, atunci când frecvenţa de oscilaţie a excitatorului este apropiată ca valoarea de cea a sistemului excitat. Rezultatul este creşterea amplitudini de oscilaţie până la spargerea paharului.
Al doilea pod celebru este Millenium Bridge din Londra, care a fost închis la 2 zile după inagurarea sa din Iunie 2000, datorită faptului că se legăna alarmant cu cei circa 2000 de pietoni aflati în traversarea lui.
In unele imprejurari, rezonanta este utila si se cauta a se provoca.

Un exemplu il reprezinta amplificarea si timbrarea prin rezonanta de catre cutia unei viori, a sunetelor produse de coarde. Cutia de rezonanta, parte a unor instrumente muzicale, este o cavitate al carei volum de aer este capabil sa oscileze si sa amplifice sunetele.
Un alt exemplu ar fi acordarea prin rezonanta a circuitului de intrare al unui radioreceptor pe frecventa statiei emitatoare.
Rezonanta magnetica nucleara are numeroase aplicatii practice, cum ar fi spectroscopia RMN folosita pentru efectuarea de analize chimice si biochimice de mare finete (de exemplu, in controlul calitatii produselor in industria farmaceutica) si imageria prin RMN, folosita in medicina pentru obtinerea de imagini de foarte buna calitate (indeosebi in vederea localizarii tumorilor sau leziunilor de la nivelul sistemului nervos).

In 1580, Galileo Galilei observa miscarea unui candelabru din Catedrala din Pisa si constata ca perioada lui de oscilatie nu depinde de amplitudine atunci cand unghiurile de deviatie nu depasesc o anumita limita.Desi primele incercari de a construi un ceas capabil sa indice secunda ii apartine lui Galilei,ele s-au concretizat abia de catre Cristiaan Huygens in anul 1656.El a utilizat un mecanism pentru a intretine miscarea oscilatorie,mecanism care sa aiba aceeasi perioada cu perioada proprie a pendulului:o roata dintata de balans cuplata cu un resort spiralat.cest ceas avea o eroare mai mica decat un minut la 24 de ore.
Ceasurile cu pendul nu au evoluat prea mult de atunci pana azi.
Pentru a impiedica socul suferit atunci cand autovehiculele intalnesc obstacole in drumul lor,acestea sunt echipate cu amortizoare de vibratii.ele sunt construite dintr-un resort aflat intr-un cilindru cu piston,in compartimentele caruia se afla de regula ulei.
In cazul bicicletelor pentru teren accidentat amortizorul se monteaza intre cadru si furca care sustine axul rotii.Cad roata intalneste o neregularitate sau loveste un obstacol,axa ei incepe sa oscileze fata de caroserie, iar resotrul este comprimat inmagazinand energia primita in timpul ciocnirii spre a atenua socul.
Forta elastica care apare in resortul comprimat va impinge treptat pistonul si va oscila amortizat din cauza rezistentei la inaintare imtampinate in lichid.Astfel bicicleta si biciclistul vor oscila pana la restabilirea pozitie de echilibru a resortului
Amortizorul auto
Proiect realizat de :
Bucur Elena
Dinca Andrei
Ionascu Diana
Coman Diana
Cladirile sunt puternic afectate în timpul mişcărilor seismice, al furtunilor cu vântul puternic, motiv pentru care în zonele cu risc seismic crescut, ele se echipează cu amortizoare cu role care să absoarbă vibratiile solului.
De multe ori geamurile clădirilor încep să vibreze atunci când trece pe lângă ele un camion greu. În functie de înăltime, frecventa proprie a unei clădiri variază de la 0,2 s pentru 2 etaje, la 1 s pentru clădiri cu 10 etaje, respective 3 s pentru clădiri cu 30 de etaje. “Raspunsul” unei clădiri la mişcarea temeliei sale cu o frecventă seismică depinde de elasticitatea şi evident, de înăltimea sa. Dacă ea rezonează cu mişcarea solului, efectul poate fi catrastofal, ducând la distrugerea clădirii.
Full transcript