Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Politisk historie - Kilderne

No description
by

Jon Joergensen

on 1 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Politisk historie - Kilderne

Dette er en præsentation af Herodot fra Halikarnassos’ forskning, hvis formål det er, at hverken de hændelser, der er forårsaget af mennesker over tid, skal forsvinde, eller de store og fantastiske bedrifter, både hellenere og barbarer har fremvist, skal stå hen uden berømmelse. Disse ting vil blive behandlet, og især årsagen til, at de kom i krig med hinanden.

Ἡροδότου Ἁλικαρνησσέος ἱστορίης ἀπόδεξις ἥδε, ὡς μήτε τὰ γενόμενα ἐξ ἀνθρώπων τῷ χρόνῳ ἐξίτηλα γένηται, μήτε ἔργα μεγάλα τε καὶ θωμαστά, τὰ μὲν Ἕλλησι, τὰ δὲ βαρβάροισι ἀποδεχθέντα, ἀκλέα γένηται, τά τε ἄλλα καὶ δι' ἣν αἰτίην ἐπολέμησαν ἀλλήλοισι.
Herodot - ca. 484-420 f.Kr.
"Historiens fader"
Thukydid
- ca. 460 og 455 f.Kr. – ca. 400 f.Kr
- 106 - 43 f.Kr.
Cicero
THUKYDID
DEN PELOPONNESISKE KRIGS HISTORIE
– Thukydid forklarer sin metode og sit formål med sit værk.

Bog 1. Kapitel 22
HVAD DE
TALER
angår, som de forskellige personer ved hver enkelt lejlighed har holdt, enten da de skulle til at begynde krigen, eller da de allerede var midt i den, har det naturligvis været vanskeligt nøjagtigt at fastholde i erindringen selve ordlyden af det, der var blevet sagt. Det gælder både mig selv i forhold til de taler, jeg selv har hørt, og de andre, der har givet mig besked derom fra andre steder, hvor det nu end var fra; men i det tilfælde har jeg holdt mig så tæt som muligt på hele tankegangen i det, der virkelig er blevet sagt. I øvrigt har jeg ladet ordene falde således, som jeg mente, at hver især snarest ville have talt, når han skulle sige, hvad der passende kunne siges om de spørgsmål, der forelå ved hver given lejlighed.
Og med hensyn til den anden del af det, der foregået under krigen,
handlingerne,
har jeg hverken anset mig for berettiget til at skrive derom på grundlag af det, jeg erfarede ved at spørge den første den bedste, eller efter mit eget hoved; men jeg har dels skrevet det, jeg selv har været øjenvidne til, dels hvad jeg ved en efterforskning, der er gennemført med den yderste omhu, har erfaret af de andre om hver enkelt sag. Her havde jeg imidlertid svært ved at finde frem til sandheden, fordi de, der i hver enkelt tilfælde havde været øjenvidner til handlingerne, ikke berettede det same om de selvsamme ting, men deres forkærlighed for den ene eller den anden af parterne eller deres hukommelses styrke bestemte deres beretningers karakter.
At min fremstilling nu er helt uden præg af det fabelagtige, betyder sikkert, at den vil synes mindre fornøjelig at bruge til foredrag; men når blot de, der måtte ønske både at opnå solid indsigt på basis af det, der allerede er sket, og tillige et sikkert blik på det, der efter menneskelivets almindelige gang vel nok engang i fremtiden igen vil ske på lignende måde – når blot de finder den nyttig, vil det være nok for mig. I det hele taget er det værk, der her foreligger, snarere
en skat til evig nytte
end en opvisning som kun i øjeblikket vil underholde.
- 427-347 f.Kr
Platon
Forfatningsdebatten mellem de tre persiske stormænd

Kyros d. Store (ca. 600-530 f.Kr.)
Kambysses
Magerne
Debatten 522 f.Kr.
Dareios
(522-486 f.Kr)
Full transcript