Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Et dukkehjem

No description
by

Patrick Hansen

on 16 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Et dukkehjem

Et dukkehjem
(skuespil af Henrik Ibsen) Miljøet En familie på 5, (Nora, Torvald Helmer, 3 børn) i et ikke for dyrt hus, uden så mange kostbare ting. men er hyggeligt indrettet. Nora Nora er en hjemmegående husmor der passer huset og passer/leger med børnene imens hendes mand Helmer går på arbejde. Er glad for sit udseende. Hun er meget glad for penge og ønsker ikke at komme i nød på noget tidspunkt. Hun forstår ikke princippet underskrift forfalskning og konsekvenserne deraf. Hun forventer special behandling. Hun føler sig nedgjort af sin veninde Fru Linde fordi at hun har måttet udstå mange hårde tider for at komme frem i livet, hvorimod Nora for det meste af hvad hun gerne vil have "serveret og klar til brug". Torvald Helmer Helmer er gift med Nora og de har 3 børn sammen, han arbejder som advokat og tjener ikke lige så mange penge som hans kone vil have. Han bliver snart ansat som aktiechef i en bank, hvor han så modtager flere penge og mere prestige. han behandler og snakker til sin kone lidt som man ville til en præmiefugl, det er ham der bestemmer og Nora skal bare hører efter. Men på den anden side er han også den slags mand som gerne bruger sin stilling til at skaffe hans kones veninde et arbejde i banken, så han gør gerne ting for sin kone. Fru Linde Giftede sig af nød pga. hendes sengeliggende og hjælpeløse mor, og fordi at hun skulle sørge for sine to yngre brødre. Hendes mand var nogenlunde velhavende, men med usikre forretninger, så han efterladte ingenting da han døde. så i tre år har hun måttet sørge for hele sin familie, det har været som en lang arbejdsdag siger hun. Hun er meget ansvarlig over for hendes nærmeste. vil meget gerne ud og i arbejde så hun spørger Nora om hun ikke kan skaffe hende et kontorjob. Sagfører Krogstad Krogstad er etisk korrupt, han har en lille post i banken som han gerne vil beholde for at forbedre sit ry, Efter at han har lavet noget bedrageri. så nu afpresser han Nora til at overtale Helmer om at han kan beholde sin stilling. Kvindernes placering i slutningen af 1800-tallet Kvinderne havde deres omdømme og sociale status fra hvem det var gift med. og deres arbejde var at sørge for hjemmet og børnene. Opbygningen af akt 1 -Nora indvier Fru Linde i sin "Stolthed" pga. hendes mindreværdskomplekser.

-Krogstad afpresser Nora om at beholde sin stilling i banken. Opbygning af akt 2 -Nora overvejer at forlade familien, så de ikke bliver smittet med de fejl hun har gjort.

-Fru Linde tror, at det er doctor Rank, Nora har lånt pengene af.

-Nora prøver igen at overbevise Helmer om, at Krogstad skal beholde sin stilling. Helmer afviser.

-Krogstad fortæller Nora om brevet i postkassen, og om hans nye plan.

-Fru Linde tilbyder Nora at tale med Krogstad, og går derefter efter Krogstad

-Helmer og Rank "hjælper" Nora med hendes dårlige optræden. Nora akt 2 Nora bliver mere og mere presset, hun prøver desperat på at få helmers fulde opmærksomhed, så han ikke går ud og åbner brevet i postkassen og "helvede" slipper løs. Torvald Helmer akt 2 Torvald udvikler sig ikke betydeligt i løbet af stykket, han afviser Nora når hun ikke igen ber' om at Krogstad kan beholde sin stilling, men Helmer mener at det ville sende det forkerte billede nede i banken, hvis hans kone har for meget at sige omkring den slags affære. Krogstad akt 2 Krogstad vil ikke længere nøjes med at beholde sin stilling i banken, nu vil han beholde gældsbrevet som en klemme på Nora og Helmer, så han kan afpresse sig til at blive højre hånd i banken, og dermed bestemme. Fru Linde akt 2 Fru Linde tilbyder at hjælpe Nora med hendes problem (brevet i postkassen), fordi at hun har haft noget kørende med Krogstad, mener hun at hun kan overbevise ham om at det er bedst at Helmer ikke ser brevet. Fru Linde akt 3
Fru Linde overbeviser Krogstad om at droppe sagen med gældsbeviset, og være sammen med hende, fordi at hun savner nogen at være der for, og nogen børn at passe, andre mennesker har være afhængige af hende så længe at hun ikke kan leve uden at der er nogen som er det. Så deres tidligere affære får lov til at blusse op igen. Nora akt 3 Nora bliver knust af Helmer's reaktion på hendes bedrageri, han tager ikke skylden på skuldrene, tilgengæld får hun en kæmpe skideballe om at hun har ødelagt hans liv, og at hun ikke længere er i stand til at passe børnene, og at hun bare skal blive i huset, hun må ikke længere blive "set". Og efter at Helmer ser gældsbeviset osv. får hun en tilgivelse, men den vil hun ikke længere have. Hendes opfattelser af verden og om hvordan folk bør opføre sig, er blevet knust i tusind stykker, og hun mener at den eneste mulighed hun har til at lære hvordan man er menneske, er at forlade Helmer og starte på ny, for hun elsker ham ikke længere. torvald Helmer akt 3 Helmer læser brevet fra Krogstad og går i panik, han mener at hans liv nu ligger i ruiner pga. hans bedrageriske kone, og at han må føje Krogstads ønsker. Helmer mener at Nora ikke længere er i stand til at passe deres børn, og at hun skal blive i huset. Efter at han læser brevet fra Stuepigen, bliver han lettet, og tilgiver Nora, men "spillet" er slut og Nora er ændret, så hun forlader ham. Helmer prøver at overbevise hende til at blive hos ham, men han har skabt en åbenbaring fra Nora's side. Deres kærlighed har været falsk og iscenesat, et "dukkespil". Helmer bliver efterladt og hans verden syntes at falde fra hinanden uden Nora. Krogstad akt 3 Krogstad bliver overtalt af fru Linde til at droppe sagen og være sammen med fru Linde. så han kan komme ud af hans uvaner og være en hæderlig mand. Opbygning af akt 3 -Fru Linde går "Bagom" Nora og holder sammen med Krogstad dog giver han gældsbeviset tilbage.

-Rank Aflevere hans visitkort med et sort kors på, der er symbol på han kravler ned i mørket og dør alene.

-Helmer læser det brev som Krogstad havde smidt i postkassen. efterfølgende får Nora en skideballe.

-Helmer læser det brev stuepigen kom med, som indeholdte gældsbeviset, og forklare at sagen er ude af verden. Helmer tilgiver efterfølgende Nora, men Nora's verden er brudt sammen, og hendes sind er vokset, hun kan ikke længere være sammen med Helmer.
Full transcript