Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Grens tussen arm en rijk

No description
by

Martine de Graaf

on 10 October 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Grens tussen arm en rijk

Verenigde staten en Mexico Grens tussen arm en rijk Het grensgebied van de Verenigde Staten en Mexico ligt in een gebied waar heel veel mensen op afkomen en veel mensen wonen. En dat terwijl het een dor en droog gebied is. Wat willen al die mensen daar dan toch? Welke economische, demografische en
sociaal-culturele verschillen veroorzaken het conflict tussen Mexico en de Verenigde Staten? Toen de internationalisering van Amerika vooruit ging bleef Mexico toekijken. In de tijd dat de VS zich heeft uitgebreid is Mexico er alleen maar op achteruit gegaan. Dit proces van internationalisering wordt gekenmerkt door een groeiende productie, marketing en distributie van goederen en diensten. Zo heeft de VS veel multinationals en zo ook een breed inkomen. Ze hebben veel bedrijven in het buitenland vergeleken met Mexico. Mexico heeft er maar een heel klein aantal van of wel niet.

In de VS is er een groter aanbod aan werk, de werkgelegenheid ligt er veel hoger in vergelijking met Mexico.

Al lange tijd verhuizen veel mensen uit de rest van Mexico naar het grensgebied. De werkgelegenheid en de nabijheid van de VS zijn twee grote pullfactoren. Mexico kent een lage bevolkingsdichtheid het kent al snel maar 10 inwoners per vierkante kilometer.

Toch hebben beide de gebieden in beide landen een hoge natuurlijke bevolkingsgroei. Aan de Amerikaanse kant bedraagt de groei 2%per jaar en aan de Mexicaanse kant 3% per jaar. Er vestigen zich vooral assemblagebedrijven in Mexico en die worden in Mexico maquiladoras genoemd. Voor de eerste lichting werden half-fabrikaten geïmporteerd, die een bewerking ondergingen om vervolgens weer als eindproduct te worden geëxporteerd. Door de toenemende liberalisering groeide het aantal werknemers in de maquiladoras sinds 1980 vrij snel. Mexico word gezien als semiperiferieland. Het behoord niet tot de groep van rijke, ontwikkelde landen in de wereld, ook wel de centrumlanden. Aan de andere kant kan je Mexico ook niet meerekenen tot de periferielanden, de groep landen die worden gezien als slechte handelsrelaties, gebrekkige technologie en een lage productie. Canada, de VS en Mexico hebben een economisch samenwerkingsverband dat als doel heeft de tariefmuren tussen de drie landen af te breken. Hierdoor zijn in de periode tot 2010 de meeste tarieven op handel en investering tussen de landen inderdaad afgeschaft.

Door het economisch samenwerkingsverband zijn Canada en Mexico nog erg gericht op de VS. Onderling hebben ze bijna geen economische banden. Aan het samenwerken tussen de landen zitten voor en nadelen verbonden. Men verwachtte dat de totale werkgelegenheid zou toenemen, er efficiënter kon worden gewerkt, het inkomen omhoog zou gaan en Mexico verwachtte al helemaal een grote economische groei. De hoop was daardoor de stroom (illegale) Mexicaanse migranten naar de VS te hebben opgedrongen. Het gebrek aan werk, de belangrijkste reden om te migreren, zou dan worden weggenomen.

De mensen die niet lang op een plek blijven en vaker van plek naar plek reizen zijn seizoen migranten. Tegenwoordig kent het land Mexico lage lonen, hoge werkloosheidscijfers en een onmogelijke inkomstverdeling. In de internationale arbeidsverdeling is Mexico als land voor bedrijven aantrekkelijk omdat de productiefactor arbeid hier door de lage lonen gunstig is.
(Mexico daarom wel steeds afhankelijker van welvarende landen) Mexico produceert vanaf 1890 olie en was in 1921 zelfs de grootste olieproducent van de wereld. Vanwege de armoede die vooral naar het midden van het land toeneemt is er sprake van krottenwijken. De mensen maken dan van afval een beschutting.
Er is in het grensgebied veel sprake van lucht en watervervuiling. Dit word vooral toegeschreven aan de vestiging van veel nieuwe bedrijven in het grensgebied. NAFTA
North American Free Trade Agreement
Dit is het economisch samenwerkingsverband tussen Canada, de VS en Mexico. Inleiding Een onderzoek naar: Einde
Full transcript