Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

SISTEMI DIELLOR

No description
by

Krisela Skenderi

on 13 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of SISTEMI DIELLOR

SISTEMI DIELLOR
NJOLLAT DIELLORE
BERTHAMA E ZJARRTE
Perben pjesen qendrore te diellit , ne te cilen temperatura eshte rreth 20 miliarde grade celcius .Aty zhvillohen reaksionet termoberthamore ku hidrogjeni transformohet ne helium dhe prodhohet e gjithe energjia qe clirohet nga dielli dhe me ane te rrezatimit percohet ne gjithesi. Ne Toke vjen vetem nje e dy miliarda pjese e rrezatimit diellor.
SHTRESA RADIOAKTIVE
SHTRESA KONVEKTIVE
FOTOSFERA - PJESA E DUKSHME E SIPERFAQES TE TOKES , ME TRASHESI 400 KM DHE TEMPERATURE 6000 GRADE C.
NJOLLAT DIELLORE
Njolla te erreta mbi fotosfere qe kane temperature rreth 1500 grade me pak se pjeset rrethuese.
KROMOSFERA-Shtresa e dukshme vetem gjate eklipseve diellore
KURORA- Shtresa qe rrethon kromosferen dhe eshte e dukshme gjate eklipseve diellore.
Kohe pas kohe nga kromosfera shperthejne gjuhe gazi te zjarrta te quajtura .....
PROTUBERANCA DIELLORE
SISTEMI DIELLOR KA 8 PLANETE
4 te brendshem
4 te jashtem
Merkuri
Aferdita
Toka
Ka zona me akull te perhershem.
E kryen rrotullimin rreth diellit ne 87.9 dite.
Perbehet nga 70 % metale dhe 30 %
silikat.
Sipërfaqja përbehet nga kodra dhe fusha
nuk ka fushe magnetike
Rrotullimi Rreth Diellit : 225 ditë të Planetit Toke
I vetmi planet në sistemin tonë diellor ku është zhvilluar jeta
Rrotullimi rreth diellit:
365 dite, 5 ore ,9 sekonda
Ka vetem nje satelit natyror
HENA
MARSI
Temperaturat variojne nga 27 - 133 grade celcius.
Siperfaqja e tij eshte e mbuluar me kretore , kreshta dhe kodra
BREZI I ASTEROIDEVE
JUPITERI
Eshtë rreth 90 % hidrogjen dhe helium 10 %
me gjurmë të metan, ujë, amoniak dhe shkëmb
Më i madhi nga të gjithë planetet në galaktikën "Rruga e Qumështit", 318 herë më i madh së sa Toka.
Jupiteri ka 63 Hëna ose siç quhen ndryshe Satelitë, që rrotullohen rreth tij
SATURNI
Saturni është planeti i dytë për nga madhësia
në Sistemin Diellor
Saturni është më së shumti i përbërë nga gazet dhe nuk ka një sipërfaqe të ngurtë.
Saturni ka 61 satelitë natyrorë (plus 3 të tjerë të pakonfirmuar akoma)
Rreth Saturnit ka një numër të madh unazash, të përbëra nga akulli dhe sasi më të vogla shkëmbinjsh dhe pluhur
Këtij planeti i duhen 29.5 vjet të Tokës për të kryer një rrotullim të plotë rreth Diellit.
URANI
Urani është planeti parë i zbuluar në kohët moderne.Ai parë shumë herë më parë, por injoruar thjesht si një yll tjetër.
Urani është vizituar nga vetëm një anije kozmikë, Voyager 2 më 24 Janar 1986.

Atmosfera tek Urani është e përbërë më rreth 83 % hidrogjen, 15 % helium dhe lëng natyror 2 %. Materiali i tij është pak i shpërndarë uniformisht
NEPTUNI
Ai është planeti i katërt më i madh nga diametri dhe i treti më i madh nga masa.
Neptuni ka mase 17 here me te madhe se Toka , por vetem sa 1/19 e mases te Jupiterit.
Klima ne Neptun karakterizohet nga sisteme dinamike stuhish, me erera qe arrijne shpejtesine 600m/s—pothuajse supersonike.
Rrotullimi rreth Diellit : 164.8 vjet.
Planeti i 1-re i S.Diellor
Planeti i 2-te i S.Diellor
AFERDITA
Planeti i 3-te i S.Diellor
Kometat .
Këta trupa qiellorë kanë pamjen e një bërthame me bisht të ndritshëm shumë të gjatë.
Kometat kanë tre pjesë kryesore:koka,trupi dhe bishti
Kometet janë copa të stërmëdha akulli të papastër, të përziera me pluhura dhe mbeturina gurësh.
Shumica e tyre i afrohen Diellit vetëm për periudha të shurtra kohe. Kur një kometë i afrohet diellit, rrezet e diellit e ngrohin dhe ajo fillon të shkrijë. Ndërsa shkrin, ajo lëshon gazet dhe pluhurat e mbërthyera në akull. Ato mbeten pas kometës dhe krijojnë një bisht të gjatë.
KOMETA HALLEJ
Meteoret udhetojne rreth Diellit ne nje shumellojshmeri orbitale dhe ne shpejtesi te ndryshme. Me te shpejtat udhetojne ne hapesire me rreth 42 kilometra per sekonde ne afersi te orbites se Toke . Zakonisht kane shpejtesi rreth 20 km/s
Full transcript