Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Riscul in afaceri

No description
by

Iuliana Vasile

on 11 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Riscul in afaceri

Motto: ,,De fapt, exista multe organizatii antreprenoriale a caror medie de reusita este atat de radicala, incat credinta aproape universala in riscul deosebit al sistemului antreprenorial si al inovatiei devine o minciuna"
Peter F. Drucker- Inovatia si spiritul antreprenorial
Riscul in afaceri

Atunci cand antreprenorul este familiarizat cu toate aspectele activitatii, ii cunoaste detaliile, el poate identifica zonele sau actiunile in care probabilitatea producerii unui eveniment nedorit este mai mare. El poate anticipa si poate adopta masurile necesare pentru contracararea lor. Asumarea riscului si spiritul de prevedere trebuie sa coexiste.
a) Riscul tehnologic
Se situeaza in zona proceselor de productie-a tehnicilor, tehnologiilor si a procedurilor prin care firma obtine bunul sau serviciul pe care il ofera.
In acest domeniu exista doua surse majore care pot genera situatii dificile pentru firma:
1) schimbarea rapida a tehnicilor si tehnologiilor ca efect al progresului stiintifico-tehnic din ce in ce mai accelerat;
2) nivelul de calificare profesionala a lucratorilor- adaptarea continua a celor care utilizeaza tehnicile in mod efectiv. Firma care nu realizeaza informarea si instruirea continua a angajatilor se expune riscului de a suporta pierderi provocate de a suporta pierderi provocate de accidente de munca, de nerespectarea de catre lucratori a normelor de utilizare a echipamentelor sau a noilor tehnici si tehnologii.
Managementul riscului
Acesta se refera la ansamblul proceselor de analiza, decizie si control prin care antreprenorul urmareste reducerea gradului de probabilitate a producerii unui eveniment nedorit si a impactului acestuia. Pentru ca situatii care genereaza consecinte negative in raport cu scopurile sale se pot ivi la nivelul oricareia dintre componentele activitatii, antreprenorul integreaza managementul riscului in managementul general al afacerii.
Prima conditie pentru proiectarea si realizatea unui sistem eficient de masuri destinate minimizarii riscurilor este cunoasterea tipurilor de risc la care este expus o afacere.
Riscul
se refera la un eveniment posibil care poate genera o paguba, o pierdere, care impiedica obtinerea rezultatului dorit.

Incertitudinea
exprima o stare de nesiguranta cu privire la viitor. Initiatorul unei afaceri niciodata nu va putea fi absolut sigur ca ea se va derula exact asa cum a fost proiectata si planificata, ca rezultatul ei va fi exact cel asteptat.

Riscul
este un eveniment care se poate produce, in timp ce incertitudinea este o stare pe care antreprenorul o traieste permanent, pentru ca obtinerea rezultatelor nu este niciodata absolut certa.
Ca eveniment posibil, riscul poate fi prevazut. Mai mult, antreprenorul are posibilitatea de a actiona pentru identificarea surselor riscului, pentru aplicarea unor masuri care sa reduca posibilitatea producerii lui si pentru a se asigura fata de pierderile pe care le-ar putea suferi.
Initiatorii afacerilor de succes sunt persoane care cunosc bine domeniul de activitate in care se deruleaza afacerea.
Pentru minimizarea riscurilor tehnologice este necesara comunicarea si colaborarea permanenta intre departamenul de productie, cel de resurse umane si cel de cercetare- dezvoltare. Aplicarea riguroasa a principiilor managementului total al calitatii diminueaza riscul accidentelor de munca sau riscul ca produsele firmei sa nu corespunda normelor de calitate si de protectie a mediului.
b) Riscul comercial
El consta in pierderile pe care le poate suferi firma din cauza unor schimbari care apar in relatiile cu clientii si cu furnizorii.
De exemplu:
-reducerea brusca a volumului cererii determinata de schimbarea preferintelor consumatorilor, de reducerea numarului clientilor sau de aparitia pe piata a unor produse care le pot inlocui pe cele oferite de firma;
-intrarea pe piata a unor competitori, in conditiile liberalizarii pietelor, mobilitatii persoanelor si a capitalurilor globalizarii;
-discontinuitati in aprovizionarea cu materi prime, materiale, nerespectarea de catre furnizor a conditiilor de calitate si a termenelor de livrare.
c) Riscul financiar
Acesta face referiri la pierderile pe care le poate suferi firma atunci cand:
-clientii nu respecta termenele de plata a contravalorii marfurilor livrate de firma sau ajung in incapacitate de plata;
-banca sau alte institutii financiare care au creditat firma majoreaza rata dobanzii;
-au loc modificari bruste ale cursului de schimb al monedei nationale fata de alte monede;
-conditiile de acordare a creditelor devin mai restrictive si firma nu mai poate avea acces la surse suplimentare de finantare a proiectelor sale sau accesul la acestea devine mai dificil.

d) Riscul accidental
El este un eveniment cu consecinte negative care pot avea cauze naturale sau sociale. Pentru a diminua aceste pierderi, antreprenorul are posibilitatea de a incheia contracte de asigurare cu firme specializate.

Sintetic, managementul riscului poate fi ilustrat astfel:
Antreprenorii de succes dovedesc o buna capacitate de abordare realista, obiectiva a riscurilor, bazata pe observarea continua a schimbarilor din interiorul firmei si din mediul extern.
O oportunitate este apreciata de antreprenor numai dupa ce riscurile pe care schimbarea respectiva le poate genera au fost analizate si evaluate cat mai corect.
Spiritul antreprenorial se deosebeste atat de spiritul aventurier, cat si de prudenta exagerata sau de conservatorism.
Evenimentele cu impact negativ asupra firmei nu sunt numai comerciale sau numai financiare si angajeaza si aspecte psihologice, sociale, juridice, etc.
Probabilitatea producerii unui anumit eveniment negativ poate fi diminuata prin aplicarea unor masuri diferite, fiecare dintre ele avand un anumit cost. Un anumit beneficiu si o anumita sansa de a conduce la rezultatul dorit.
Masurile destinate minimizarii riscurilor decurg din cateva principii generale si din modul in care antreprenorul adapteaza aceste principii la particularitatilr firmei sale. Aceste principii sunt:
- perspectiva globala asupra afacerii;
-observarea/supravegherea schimbarilor ce se petrec in interiorul firmei si in mediul extern;
-informarea si eficienta fluxurilor informationale;
-instruirea continua a tuturor celor implicati in activitatea firmei;
-integrarea masurilor de contracarare a riscurilor in fiecare dintre componentele planului de afaceri;
-implementarea continua a masurilor care reduc vulnerabilitatea firmei fata de diferite tipuri de risc.
Existenta riscurilor nu trebuie supradimensionata. Nu doar initiativa economica este riscanta, ci si orice actiune sau activitate umana in general. Schimbarea, incertitudinea si riscul pot constitui o provocare, un mediu favorabil afirmarii spiritului original si inovator al antreprenorului. Acolo unde nu exista riscuri, nu exista castiguri.

Antreprenorii sunt cei care ,,...transfera posibilitatile din zonele cu productivitate scazuta in cele cu productivitate mai ridicate si cu randament. Bineinteles ca exista si riscul de a nu reusi. Dar, daca au un succes, chiat moderat, profiturile vor fi mai mult decat suficiente pentru a compensa orice risc ce ar putea exista"
Peter F. Drucker- Inovatia si spiritul antreprenorial
Full transcript