Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

l'energia i les seves propietats

No description
by

Angel DOP

on 28 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of l'energia i les seves propietats

l'energia i les seves propietats

Sovint observem canvis en els objectes que ens envolten: una llesca de pa que es crema a la torradora, una bombeta que s’encén i il·lumina una habitació, un automòbil que es comença a moure...Tots aquests canvis tenen lloc gràcies a l’energia.
Així doncs, podem dir que l’energia és la causa que tinguin lloc els canvis.

Hi ha molts tipus d’energia. Els principals són els següents:
Energia mecànica. És la que tenen els cossos a causa del seu moviment. Per exemple, un martell en moviment té energia, ja que pot clavar un clau. Els cossos que estan elevats també tenen energia mecànica, ja que si es deixen caure es posen en moviment.
Energia sonora. És la que transporta el so. Per exemple, un so molt intens pot fer vibrar els vidres d’una finestra i trencar-los.
Energia lluminosa. És la que té la llum. Es pot utilitzar, per exemple, per fer funcionar una calculadora solar. Les plantes fan servir l’energia lluminosa per fabricar-se l’aliment.
Energia calorífica o tèrmica. És l’energia que es transmet en forma de calor. Per exemple, una torradora transmet energia calorífica cap a la llesca de pa.
Energia elèctrica. És l’energia que transporta el corrent elèctric en un circuit.
Energia química. És l’energia que tenen algunes substàncies, com ara els combustibles o els aliments. Les substàncies que hi ha dins les piles també tenen energia química.
Energia nuclear. És la que tenen algunes substàncies, com ara l’urani o el plutoni. Aquestes substàncies es diu que són radioactives.
Tipus d'energia
Que es l'energia

L’energia té algunes propietats que ens resulten molt útils, com ara les següents:
L’energia es transfereix. És a dir, pot passar d’uns cossos a uns altres. Així, una raqueta en moviment té energia mecànica. Quan colpeja la pilota, li transfereix una part de la seva energia i la pilota també adquireix energia mecànica.
L’energia es pot emmagatzemar. Les piles i les bateries, per exemple, emmagatzemen energia. També ho fa una molla que està comprimida.
L’energia es transporta. És a dir, es trasllada d’uns llocs a uns altres. Així, l’energia elèctrica es transporta per mitjà de cables. I el combustible es transporta per mitjà de vaixells i camions, juntament amb l’energia química que conté.
L’energia es transforma. És a dir, es transforma d’uns tipus en uns altres. Sempre que es produeix una transformació d’energia, una part es transforma en calor. Per exemple, l’energia química del combustible es transforma en energia mecànica en un cotxe. Però una part de l’energia química es transforma en calor, que fa que el motor s’escalfi.
Propietats de l'energia
Full transcript