Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Norma

No description
by

Syi

on 10 October 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Norma

norma
"Azt a tolvajt felkötik, aki ellop egy libát a legelőről, de azt nem, aki a legelőt lopja el a libától."
(Anglia, a bekerítések kora)
modalitás
modalitás = kötelező
tartalom = kenyérrel dobás
autoritás = adott – sokszor vallási – közösség képviselője
címzett = akárki
feltételesség = hipotetikus (feltétel = „ha megdobnak kővel”)
körülmény = béke körülményei közt bárhol, bármikor
szankció = közösségi rosszallás
norm(modality, content, authority, subject, condition, occasion, sanctioner)
norm(modality, content, promulgation, subject, condition, occasion, sanctioning)
a cselekvés két rendje (rangja, szintje):
elsőrendű (elsőrangú, elsődleges) cselekvés: a normacselekvés aktusa
másodrendű (másodrangú, másodlagos) cselekvés: a norma kibocsátásának vagy a normasértés szankcionálásának aktusa
tartalom
autoritás
címzett
feltételesség
körülmény
szankció
P-megengedő: ‘parkolási lehetőséget’ jelző tábla
F-tiltó: ‘fűre lépni tilos’ tábla
O-kötelező: ‘kötelező haladási irány’ közlekedési tábla
N-nem-kötelező: ‘sebeségkörlátozás feloldása‘ tábla
„A spanyol királyi pár fölkent személyét akárki nem érintheti. Mikor a királynét elragadta a lova, és kizuhant a nyeregből, két katonatiszt elkapta, kiszabadította lábát a kengyelből, és megmentette az életét. De az életmentők nyomban megeresztett kantárszárral vágtattak át a határon külföldre, hogy megmenekedjenek a halálbüntetéstől, mert hozzáértek a királyné testéhez.”
A síita nőkkel szembeni diszkriminációt törvényesítő jogszabályt fogadtak el Afganisztánban, közölte pénteken a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet.
A HRW szerint az afgán hivatalos közlönyben július 27-én közzétett törvény számos visszafejlődést mutató, az alkotmányt közvetlenül megsértő rendelkezést tartalmaz a nők jogaira vonatkozóan. Olyan kitételt is tartalmaz, amely szerint a férjnek joga van megvonni feleségétől az anyagi támogatást, beleértve az élelmet is, ha a nő nem hajlandó kielégíteni szexuális igényeit.
A szóban forgó törvény értelmében a gyermekek feletti gyámság minden esetben az apákat és a nagyapákat illeti meg. A nőknek engedélyt kell kérniük férjüktől, ha munkát akarnak vállalni, a nemi erőszak elkövetői pedig mentesülhetnek a felelősségre vonás alól, ha egy bizonyos összeget kifizetnek áldozatuknak.
A HRW azt állította, hogy a jogszabály annak a márciusban elfogadott házassági törvénynek az újabb verziója, amely végül nem lépett életbe, mert a nyugati országok úgy értelmezték, hogy engedélyezné a házasságon belüli nemi erőszakot [1].
A néhány héttel az augusztus 20-i elnökválasztás előtt hatályba lépett, módosított törvénnyel Hamid Karzai elnök lényegében "eladta a nők jogait" a fundamentalista síita vezetőknek szavazataikért cserébe, vélekedett Brad Adams, a HRW ázsiai részlegének igazgatója.
"Ezeknek a barbár törvényeknek el kellett volna tűnniük a tálib rezsimmel együtt 2001-ben, ám Karzai újraélesztette őket, és hivatalosan áldását adta rájuk" - mondta a jogvédő. A New York-i székhelyű szervezet felszólította az Afganisztánt támogató nagyhatalmakat, hogy vegyék rá az afgán elnököt a jogszabály módosítására.
http://index.hu/kulfold/2009/08/14/hrw_szex_nelkul_enni_sem_kap_a_feleseg/
2009. augusztus 14.
A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a nőkre nézve súlyosan diszkriminatív törvényt fogadtak el Afganisztánban, amellyel Hamid Karzai elnök az augusztus 20-i elnökválasztás előtt akar szavazatokat szerezni.
Szex nélkül enni sem kap a feleség
Egy brit vidámparkban a jövőben senki sem emelheti kezét a magasba hullámvasutazás közben, írja a Telegraph. A Thorpe park vezetői szerint a 25 Celsius fokot is meghaladó hőségben megizzadt várakozók zavarnák a körülöttük ülőket, ezért vezették be a korlátozást.
Az új szabályra hirdetőtáblákon hívják majd fel a Chertseynél található vidámparkba érkezők figyelmet, de a park alkalmazottai külön figyelmeztetik is a hullámvasútra várakozókat. Az intézkedést megszegőket kivezetik a parkból.
Tilos feltartott kézzel hullámvasutazni
Az egyik brit vidámparkban a zavaró izzadságszagra hivatkozva megtiltják a látogatóknak, hogy feltartsák kezüket a hullámvasutakon. Az intézkedést megszegőket ki is vezethetik a parkból.
[Ráth-Végh 1974:18.o.]
http://index.hu/bulvar/2009/08/18/tilos_feltartott_kezzel_hullamvasutazni/
Szaúd-Arábiában őrizetbe vettek egy férfit, aki a tévé nyilvánossága előtt értekezett nemi életéről. A CNN hírtelevízió a helyi médiára hivatkozva jelentette vasárnap, hogy a 32 éves Mázen Abdul Dzsavád a múlt héten jelent meg a libanoni LBC tévé műsorában, szemléletesen és részletekbe menően beszélt szexuális kalandjairól, arról is, hogyan vesztette el 14 évesen "szüzességét" kapcsolatba kerülve egyik szomszédjával.
Az erősen konzervatív Szaúd-Arábiában törvénybe ütközik a házasság előtti nemi élet. Egy szaúdi kormányilletékes az Arab News angol nyelvű szaúdi lapnak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvánosság előtt nem szabad a szexről beszélni, ez büntetendő véteknek számít, és felelősségre vonhatják a műsor más résztvevőit is.
A műsor után közel százan tettek panaszt Abul Dzsavád ellen, egyebek mellett azt sérelmezve, hogy a férfi megsértette az iszlám törvénykezés, a saría szabályait a nyilvánosság elé tárva törvényszegő magatartását.
http://index.hu/kulfold/2009/07/26/szexrol_beszelt_letartoztattak/
Elevenen elégette a feleségét Indiában egy férfi a szüleivel közösen, mert az asszony lánygyereket hozott világra. A férfi azért végzett a 25 éves anyával, mert már másodszor követte el ugyanazt a bűnt (azaz lányt szült).
A három elkövető eltűnt, és az áldozat, Momína hozzátartozói attól tartanak, a gyermek is az anya sorsára jut. Azt mondják, a férfi és a családja megölte a pár két évvel ezelőtt született első gyermekét is.
Becslések szerint Indiában évente lányok ezrei jutnak a szegény családokban hasonlóan szörnyű sorsra, mindenekelőtt a hozomány problémája miatt.
http://index.hu/bulvar/2009/08/12/elevenen_elegette_feleseget/
Az egyik kínai tartományban előírták a dohányzást a köztisztviselőknek és a tanároknak, de végül mégis visszavonták az intézkedést, írja a BBC. Így növelték volna a jövedéki adóból befolyó bevételeket.
Az intézkedés értelmében Hubej tartomány Gongan megyéjében dolgozóknak évente összesen 230 ezer doboz helyi, Hubej márkájú cigarettát kellett volna elszívniuk. Megbüntethették, de akár ki is rúghatták volna azokat, akik nem dohányoznak eleget, vagy pedig másik tartományban gyártott cigarettát vesznek.
Kínában évente egymillióan halnak meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben, de a helyi vezetők az egészségügyi szempontok helyett inkább a gazdasági nehézségekre koncentráltak.
A Global Times szerint az intézkedés segített volna a tartomány pénzügyi problémáin, emellett megszilárdítaná a Hubej márka helyzetét a szomszédos tartományokban gyártott népszerű cigarettákkal szemben.
http://index.hu/bulvar/2009/05/05/kotelezove_tennek_a_dohanyzast_kinaban/
Megérdemli a verést a túl sokat költő asszony - mondta egy szaúd-arábiai bíró szombaton egy konferencián, amelyet a családon belüli erőszak témájában tartottak Rijádban. A konferencián állami tisztviselők, a családon belüli erőszak ellen harcoló aktivisták, valamint a Nemzeti Családvédelmi Program képviselői vettek részt. Az egyik felszólaló a dzsiddai Hamad al-Razine bíró volt, aki kijelentette, hogy az asszonyt meg lehet pofozni, ha túl sokat költ. "Ha az ember ad a feleségének 1200 riált (66 ezer forint), és az 900-at költ egy abajára (a nőt tetőtől talpig eltakaró utcai viselet) egy márkás boltban, és az ura ezért válaszul arcon csapja, akkor kiérdemelte a büntetést" - hozta fel a példát a bíró megrökönyödött hallgatóságának.
Az Arab News szerint Razine bíró ugyanakkor elismerte, hogy súlyos probléma a családon belüli erőszak, amelynek témája az utóbbi években egyre többször kerül szóba az ultrakonzervatív muszlim Szaúd-Arábiában is, ahol a családi problémák hagyományosan a zárt ajtók mögött maradnak. A szaúdi nők azonban már egyre többször hallatják hangjukat a férjeik által az asszonyok és gyerekek ellen elkövetett bántalmazásokkal kapcsolatban.
http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2009/05/10/jogos_ha_a_szaudi_ferj_felpofozza_tul_sokat_kolto_asszonyat/
A svájci Luzern kanton tanácsa 51 igen és 50 nem szavazat után feloldotta az 1428 óta érvényben lévő, ünnepnapokra vonatkozó tánctilalmat. A katolikus többségű kantonban korábban nem lehetett táncolni a vallási ünnepeken: nagypénteken, húsvét vasárnapján, pünkösdvasárnapon, karácsonykor és hamvazószerdán.
A változtatást kezdeményező, zöldpárti Katharina Meile kantoni tanácsos abszurdnak tartotta, hogy az ünnepeken a zenekarok nyugodtan játszhattak a szórakozóhelyeken, de aki táncolni akart a zenére, már törvényt sértett. A tanácsos szerinte egyébként sem az állam joga eldönteni, ki mit csinálhat az ünnepeken. A tánctilalom fenntartására a centrista és jobboldali politikusok szavaztak.
http://index.hu/kultur/blog/2009/03/11/megszunt_svajcban_a_480_eves_tanctilalom/
A hangos zenehallgatást, a táncot, a meztelenkedést, de még a csókot és a kézen fogva sétálást is helytelen viselkedésnek nyilvánították Dubajban, adta hírül az el-Imárát el-Jaum című arab nyelvű lap. A városállam vezetése arra szólította fel a 80 százalékban külföldi lakosságot, hogy tiszteljék a muszlim többségű ország szokásait, és kerüljék az illetlen viselkedést.
Dubaj eddig az Egyesült Arab Emirátusok egyik legtoleránsabb államának számított. Az öltözködési szabályok lazábbak, mint máshol, a hotelek bárjában legális az alkoholfogyasztás is. Az új szabály azonban nemcsak a zenét, a táncot, a lenge öltözetet, és az alkoholt tiltja be, de még a férfi és nő között váltott csókot is. A nem házasságban élő párok kézenfogva sem sétálhatnak. A szabályok megsértése pénzbüntetéssel és szabadságvesztéssel járhat.
http://index.hu/kultur/blog/2009/03/16/tilos_a_tanc_es_a_meztelenkedes_dubajban/
Az asszony a bíróság előtt azt vallotta, hogy fiatalabb korában dajka volt, és annak idején ő gondozta, szoptatta a ma már 24 éves fiatalembert. Az iszlám törvénykezés értelmében ezért a gyermek második anyjának számít, azaz a férfi megjelenése házában nem törvénytelen cselekedet. A fiatalember rendszeresen vitt ugyanis ennivalót neki, és egy ilyen eset alkalmával vette őrizetbe őt és kísérőjét a vallási rendőrség .
A bíróság azonban kételkedett az elmondottakban, mondván a vallomás alapján a nő már 50 éves elmúlt, amikor a gyermeket szoptathatta. Az Al-Vatan című napilap jelentése szerint a férfi is ugyanazt a büntetés kapta: 40 korbácsütés, 4 hónap börtön. Barátjára, aki csak elkísérte őt, azonban 60 korbácsütés és fél év börtön vár.
http://index.hu/kulfold/hirek/2009/03/06/megkorbacsoltak_egy_75_eves_not_szaud-arabiaban/
Megölte nővérét egy 16 éves jordániai fiú, hogy a gyilkossággal helyreállítsa a család becsületét. A tinédzser ellen előre megfontolt emberölés miatt indítottak eljárást, de valószínűleg csökkentett büntetést kap majd. A fiú csütörtökön adta fel magát a rendőrségen, és bevallotta, hogy egy mobiltelefon-töltő kábellel megfojtotta harmincéves nővérét.
A nő családja két nappal a gyilkosság előtt egy férfival együtt találta a nőt egy erdőben. Férje korábban elvált a nőtől, akit házasságtöréssel gyanúsított meg. A tinédzser elmondása szerint feldühödött, és megölte nővérét, hogy így állítsa helyre a család becsületét. Az emberölést a jordániai törvények kivégzéssel büntetik, de ebben az esetben a fiú valószínűleg csökkentett büntetést kap, mert kiskorú, és mert az áldozat családja ejtette a vádakat.
Becsületgyilkosságok esetén - amikor a család megöli a házasságtörést elkövető, vagy szabadon párt választó nőket a család becsületének védelmében - a jordániai bíróságok felmentik, vagy csökkentett büntetést adnak a gyilkosoknak. Gyakran előfordul, hogy a családok 18 év alatti fiúgyermekeire bízzák a feladatot, a büntetés elkerülése érdekében.
Jordániában a hivatalos adatok szerint évente nagyjából 17 nő válik becsületgyilkosság áldozatává. A világon évente több ezer nőt ölnek meg így, de pontos adatokat nem lehet tudni a feljegyzések hiánya miatt.
http://index.hu/kulfold/2009/02/27/mobiltolto_drotjaval_fojtotta_meg_noveret/
Bérgyilkosokkal ölette meg lányát egy muzulmán azeri férfi. Az oroszországi Szentpéterváron élő apa azért ítélte halálra 21 éves lányát, mert az "nemzeti tradíciókat" figyelmen kívül hagyva miniszoknyát viselt.

A férfit azután tartóztatták le, hogy múlt héten két másik azeri állampolgárt is őrizetbe vettek, akik beismerték az orvostanhallgató lány meggyilkolását. "Beismerték, hogy 100 ezer rubelt (655 ezer forintot) kaptak a férfitól, aki elmondásuk szerint meg akarta büntetni lányát, amiért a nemzeti hagyományokat figyelmen kívül hagyva miniszoknyát viselt" - közölte egy rendőrségi forrás. A fiatal lányt március 8-án rabolták el Szentpétervár utcáin, majd a külvárosba vitték, és kétszer fejbe lőtték.
Mégsem számít büntetendő cselekménynek gyalogosdugó okozása ácsorgás által – így döntött a New York-i Fellebbviteli Bíróság. A felmentő ítélet három és fél évvel azután született, hogy egy férfi egy forgalmas manhattani utcán ácsorogva beszélgetett néhány barátjával, és emiatt a többi gyalogosnak kerülgetnie kellett. A torlódást észlelték az arra járőröző rendőrök és továbbhaladásra szólították fel a brooklyni illetőt, aki azonban nem engedelmeskedett. Erre őrizetbe vették és egy teljes éjszakára börtönbe csukták. Az ügy ezek után hosszasan húzódott a bíróságokon, mígnem a héten végleges ítéletet született.
Ácsorgásért nincs börtön New Yorkban
Aki Franciaországban sertést tart, tudnia kell, hogy törvénytelenséget követ el, ha Napóleonnak nevezi el disznaját. A világ legfurcsább, leganakronisztikusabb törvényeinek listáját a The Times című brit napilap on-line kiadása készítette el. Ebből kiderül, hogy Indonéziában a törvény szerint fejét veszik annak, aki maszturbál. Bahreinben egy férfi orvos megvizsgálhatja egy nő nemi szervét, de csak tükörből nézheti. Számos különös törvény csak a nőket sújtja. Például az egyesült államokbeli Vermontban az asszony csak akkor hordhat műfogsort, ha megkapja rá férje engedélyét. Ugyancsak kockázatos szingli nőknek Floridában ejtőernyőzni. Aki közülük ebben az államban hódol e szenvedélyének, számíthat arra, hogy tettenérés esetén fogdába kerül. Az azonban már mindkét nembéli állampolgárra érvényes, ami az alabamai btk-ban szerepel: tilos bekötött szemmel vezetni, Ohióban pedig részegen pecázni. Mindezeken is túltesz az a brit törvény, mely szerint tilos meghalni a parlament épületében.
Indonéziában lefejezés jár a maszturbálásért
http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2007/09/03/indoneziaban_lefejezes_jar_a_maszturbala/
A fiatalok az utólagos beszámolók szerint össze szerettek volna házasodni. Mivel a szülők ellenezték a dolgot, a szomszádos Iránba próbáltak átszökni, de a tálibok elkapták és hazavitték őket a falujukba.
A három mullahból álló rögtönítélő iszlám "bíróság" a tálibok által bevezetett szigorú iszlám törvénykezés, a saria alapján azonnal fatvát (ítéletet) mondott rájuk. A fiatalokat a helyi mecset előtt, nyilvánosan agyonlőtték.
A férfi 21, a nő 19 éves volt. Nimroz tartomány kormányzója, Ghulam Dastageer Azad az AFP-nek elmondta, hogy a gyilkosságok a helyi vallási vezetők rendeletein alapultak, és szerinte sértik az iszlámot. Azad szerint a fiatalok bűne az volt, hogy szerették egymást és össze akartak házasodni.
A bíróság szerint a 41 éves Harry Nicolaides Valószínűség (Verisimilitude) című művének egyes részletei megsértették Bhumibol Aduljadedzs királyt és a trónörököst. Az alkotmányos monarchia államrendű Thaiföldön súlyos bűnnek számít a felségsértés, 3-15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az ország törvényei szerint.
Nicolaides elismerte bűnösségét, és bocsánatért esedezett. Elmondta, hogy végtelenül tiszteli a thai uralkodót, és nem szándékozott őt megsérteni. Perét "rémálomnak" nevezte és elmondta, hogy öt hónapja tartó fogva tartása alatt "kimondhatatlan szenvedéseket" élt át. Eredetileg hat évi börtönre akarták ítélni, de a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy bűnösnek vallotta magát.
Az írót tavaly augusztusban tartóztatták le a bangkoki repülőtéren, amikor hazaindult. Nicolaides nem tudta, hogy márciusban elfogatóparancsot adtak ki ellene regénye miatt, amelyet 2003 és 2005 közötti thaiföldi tapasztalatairól írt. Akkor Csiang Rai városban élt és tanított, regényét pedig maga a jelenkori Thaiföld politikai és társadalmi élete kritikájának nevezte. Novemberben emeltek vádat ellene, és elutasították, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.
A nő elvesztette látását, arca pedig súlyosan megsérült a férfi támadása miatt. Az ügyben eljáró teheráni büntetőbíróság novemberben úgy döntött, a 27 éves, csak Majidként emlegetett fiatalembert tette miatt meg kell vakítani, méghozzá úgy, hogy 10-10 csepp kénsavat kell a szemébe cseppenteni.
A férfi fellebbezett a szemet szemért büntetés ellen, ám hétfői ítéletében a legfelsőbb bíróság helybenhagyta a novemberi döntést, ami így végrehajtható a férfin. A fiatalember négy évvel ezelőtt bosszúból támadt egyetemi csoporttársára, a most 26 éves Ameneh Bahramira, aki elutasította Majid házassági ajánlatát.
A lányt évekig kezelték spanyolországi kórházakban, ám a látását nem tudták megmenteni a szakemberek, ráadásul ma is súlyos égési nyomok láthatóak az arcán és felsőtestén. A nő a bírósági tárgyaláson úgy vélekedett, a férfit meg kell büntetni, hogy a hozzá hasonló emberek tudják: nem önthetnek savat a lányok arcába."
Vegyék el a szemét, hogy olyan legyen, mint én", fogalmazott a törvényszéken. Iránban az elmúlt években számos nőre támadtak savval különféle indokok alapján.
2002 márciusában Mekka városában egy leány kollégiumban tűz ütött ki. Természetesen a lányok mind kiszaladtak az épületből, de a Muttawa (mutaween) -- a Vallásos Rendőrség -- nem engedélyezte hogy a lányok elhagyják az épületet, mivel nem voltak megfelelően tetőtől talpig elfedve. A szaúdi blog szerint a Muttawa a tűzoltóknak sem engedélyezte hogy bemenjenek az épületbe. Volt olyan szülő aki a kollégium előtt volt és kereste a lányát. Látta, amint a lánya kimenekült az égő épületből, de semmit sem tudott tenni a Muttawa ellen. A szülő agonizálva mondta a lányának, hogy menjen vissza a lepléért. A lány nem jött ki élve.
In Memory of the lives of 15 Makkah Schoolgirls, lost when their school burnt down on Monday, 11th March, 2002. The Religious Police would not allow them to leave the building, nor allow the Firemen to enter.
http://muttawa.blogspot.com/
Iskoláslányok meggyilkolásával, tanintézmények felrobbantásával fenyegetőznek a pakisztáni tálibok. A szélsőséges muszlimok vezetője egy csütörtöki rádióüzenetében az iszlám törvénykezésre, azaz a Saríjára hivatkozott."Január 15-éig adunk időt, utána minden lányt megölünk", mondta a pakisztáni tálibok vezetője, egy illegálisan működtetett rádióban. Shah Durran hozzátette: "figyelmeztetjük az iskolákat is, hogy ne fogadjanak lányokat, különben felrobbantjuk az épületeket".
A Pakisztán észak-nyugati részén fekvő Swat-völgy a helyi tálibok egyik legfontosabb területe. Az egykori turistaparadicsom mára a mindennapos merényletekről vált hírhedtté. Durran kijelentette, hogy a tálib vezetőkkel úgy döntöttek, hogy a régióban ki akarják kényszeríteni az igazi saríját, azaz iszlám törvénykezést. "Ez az amiért harcolunk, amiért az életünket is adjuk", mondta Durran. Márpedig a Saríja szerint lányok nem járhatnak iskolába.
A hivatalos pakisztáni adatok szerint 1580 iskola működik a Swat-völgyben. 252 intézményt már megsemmisítettek a tálibok: többségükben a fiúk mellett a lányok is tanulhattak.
A 23 éves, súlyosan sérült fiatalasszonyt a zömmel kurdok lakta Agri tartományban találták meg az ország keleti részében. Állítólag az altestét is megcsonkították egy szúróeszközzel. Az orvosok közölték, hogy állapota életveszélyes.
A rendőrség feltételezése szerint a véres cselekedetet a nő rokonai követték el. Nyolc gyanúsítottat őrizetbe is vettek, az áldozat férje azonban szökésben van.
Törökországban évente sok nő esik áldozatul azoknak a megtorlásoknak, amelyeket azért hajtanak végre a hozzátartozók, mert szerintük folt esett a család becsületén. Jóllehet az ankarai kormány szigorú büntetést vezetett be az ilyen bűncselekmények ellen, a brutális hagyomány továbbra is él az ország különböző vidékein, főleg a délkeleti Anatóliában.
Több nőt fogtak el, és korbácsoltak meg Szudán egyik felkapott éttermében - jelentette a BBC-nek Lubna Ahmed al-Husszein újságírónő, akit szintén bántalmaztak a rendőrök. A vád: illetlen öltözködés, mert nő létükre nadrágot viseltek.
A beszámoló szerint 30 rendőr rontott be a Szudán középső részén fekvő Kartoum város éttermébe, és minden nőt elfogtak, aki nadrágot viselt. A 13 hölgy közül többeket már a helyszínen 10 korbácsütésre ítéltek. Az érintettek értetlenül állnak az eset előtt, mert Szudán ezen régiójában a saria törvénykezés van érvényben, és eszerint a nem muzulmánok nem kötelesek az iszlám szabályai szerint élni, tehát a nők például viselhetnek nadrágot.
Husszein szerint hiába védik őket ügyvédek, nem ússzák meg a 40 korbácsütést.
Elutasították a fellebbezését, így hamarosan megkezdheti háromhónapos börtönbüntetésének letöltését egy brit nő, akit házasságtörés miatt ítéltek el Dubajban, írja a CNN. A tavaly novemberben rá kiszabott hat hónapot ugyanakkor a felére csökkentették. Mellékbüntetésként 3000 dirham (körülbelül 160 ezer forint) pénzbírságot is kapott, ráadásul kiutasítják az országból.
A vád szerint a 40 éves Marnie Pearce egy angol férfival csalta meg egyiptomi férjét, de ő azt állította, hogy csak egy barátjáról van szó. A Daily Telegraph című lapnak úgy nyilatkozott, hogy akkoriban már külön élt férjétől.
A pár 1999-ben házasodott össze, egy 7 és egy 4 éves fiuk van. A nő attól tart, hogy a bíróság elveszi tőle a gyerekeket.
Másfél év börtönt kaphat egy dél-koreai színésznő, mert megcsalta férjét, márpedig az ilyesmit az ország törvényei szigorúan büntetni rendelik. A hazájában népszerű színésznő egyébként maga ellen hívta ki a sorsot, amikor nyilvánosságra hozta, hogy viszonya van egy énekessel, így kívánva felhívni a figyelmet a drákóian szigorú törvény idejétmúlt voltára.
Férjet azonban nem hatotta meg a törvényjobbító szándék, szigorú ítéletet követel, az ügyészség pedig másfél év börtönt a nő büntetéséül. Aki valószínűleg rács mögé is kerül a nő, ugyanis a múlt hónapban a dél-koreai alkotmánybíróság úgy ítélt, hogy a házastárs megcsalása bűnügynek tekintendő.s
A régi törvény bírálói szerint a megoldás egy olyan kompromisszum lehetne, ami nem nyilvánítaná büntethetetlennek a házasságtörést, ám áttenné azt a polgári jogba, és a megcsalt fél kártérítést követelhetne hűtlen házastársától.
Szabadon kell engedniük a szülőknek 33 éves lányukat, határozott egy bangladesi bíróság vasárnap. A fiatal nőt több mint négy hónapig tartották fogva szülei, miután a fővárosba, Dakkába csalták Nagy-Britanniából.
A doktornő a bíróságon maradt, szüleinek még vasárnap be kell vinniük útlevelét, jogosítványát és hitelkártyáját. Az apát ki kellett támogatni a teremből a bíróság határozata után. (A BBC helyszíni tudósítója szerint a férfi sokkot kapott, azért esett össze.)
Humayra Abedint állítólag arra akarták kényszeríteni, hogy feleségül menjen egy idegenhez. A Londonban élő nőt azzal csalogatták Bangladesbe, hogy édesanyja súlyos beteg. Az orvos augusztus 3-án érkezett a dél-ázsiai országba. Londonban még abban a hónapban megkezdte volna új munkáját. Egyébként 2002 szeptembere óta élt Nagy-Britanniában.
A vasárnapi döntést hozó bíró azt mondta, megdöbbentette az eset. A szülőket pedig, ha nem tesznek eleget a döntésnek, akár börtönbe is zárhatják.A kiszabadított nő pedig valószínűleg hétfő reggel már Nagy-Britanniába repül.
1500 korbácsütésre ítélt a bíróság egy orvost Szaúd-Arábiában, mert a vádak szerint rászoktatta egy betegét a kábítószerre. Az 53 éves Rauf Amin egy balesetet szenvedett betegének morfiumot adott fájdalmainak enyhítésére.
Az orvos a büntetését nem egyszerre, hanem 15 éves börtönbüntetés alatt heti 10-15-ös adagokban kapja majd. A bíróság eredetileg 750 korbácsütést szánt neki hét éves időtartam alatt, de a fellebbezés nyomán megduplázták a büntetést.
A kairói orvosokat tömörítő szakszervezet szerint az ítélet "rosszabb a halálnál" és közönséges kínzásnak tartják a büntetést. "Ennél már az is jobb lett volna, ha halálra ítélik, minthogy így kínozzák meg. Ezerötszáz korbácsütés és tizenöt év börtön még egy gyilkosnak is túl kemény büntetés lenne" - mondta szervezet vezetője, Hamdi al-Sayyad, aki úgy tudja első 15 ütést már meg is kapta az orvos. Az ítélet megváltoztatásához minden hivatalos út mellett egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak közbenjárását is kérik.
társadalmi cselekvésre vonatkozó kötelező és kívánatos előírás, melynek megsértését társadalmi szankció követi
a címzettnek két normacselekvési lehetősége van:
követi a normát (normakövető)
nem követi a normát (normasértő)
egy normához három cselekvés kapcsolódik:
normakibocsátás (múlt – megelőzi a normacselekvést)
normakövetés (jelen)
normaszankcionálás (jövő – követi a normacselekvést)
egy norma fogalmilag három cselekvést fog össze:
kibocsátás
igazodás (normakövetés vagy normasértés)
szankcionálás
normaösszetevők lehetnek többjelentésűek:
cselekvés (aktus = normacselekvés, kibocsátás, szankcionálás)
cselekvő (ágens = címzett, kibocsátó, szankcionáló)
cselekmény (eredmény = normatartalom, szankció)
szankció nélkül nincs norma
a technikai „normák” nem normák
a technikai normák (használati utasítás, gyakorlati útmutató, kezelési szabályzat, főzési recept stb.) „előírásainak”megsértését nem követi társadalmi szankció
a technikai normák megsértésének következményeként a gyakorlati tevékenység sikertelen lesz
normatív megnyilatkozások és szükségszerűség
modális operátorok
deontikus logika
a normába foglalt előírás a kívánt cselekvés lehetőségét állítja, nem a szükségszerűségét
autoritás
kibocsátó
szankcionáló
szankció helyett használhatnánk a ‘társadami kontroll’ vagy az ‘ösztönzés’ kategóriáját, amely magába foglalná a pozitív ösztönzést is, de utóbbit nem lehetne mindig megvalósítani, ezért nem emelhetjük be a meghatározásba
Tilos a dohányzás!
Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!
modalitás = tilos
tartalom = dohányzás
autoritás = a helység fenntartója
címzett = akárki
feltétel = kategorikus
körülmény = a helységben, bármikor
szankció = intézményi büntetés
a címzett és az autoritás eltér
belső: lelkiismeret-furdalás (szégyen)
egy másik cselekvéshez/normához kötött feltétel teljesülése esetén aktiválódó norma
(‘szemet szemért’ elv)
címzettre vonatkozik
25 Egy törvénytudó felállt, hogy próbára tegye. "Mester - szólította meg -, mit tegyek, hogy eljussak az örök életre?"
26 Megkérdezte tőle: "Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?"
27 Így válaszolt: "Szeresd Uradat, Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, felebarátodat pedig, mint saját magadat."
28 "Helyesen feleltél. Tégy így, és élni fogsz" - válaszolta neki.
29 De az igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: "Kit tekintsek felebarátomnak?"
30 Erre Jézus átvette a szót: "Egy ember Jeruzsálemből Jerikóba ment. Rablók kezébe került. Ezek kifosztották, véresre verték, és félholtan otthagyták.
31 Történetesen egy pap tartott lefelé az úton. Észrevette, de elment mellette.
32 Ugyanígy közeledett egy levita is. Látta, de továbbment.
33 Végül egy szamariainak is arra vitt az útja. Amikor meglátta, megesett rajta a szíve.
34 Odament hozzá, olajat és bort öntött a sebeire és bekötözte, magát az embert pedig felültette teherhordó állatára, elvitte egy fogadóba és ápolta.
35 Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak ezzel a kéréssel: Viseld gondját, és ha többet költenél, visszatérve megadom neked. -
36 Mit gondolsz, e három közül ki volt az igazi felebarátja annak, aki a rablók kezébe került?"
37 "Aki irgalmas szívű volt iránta" - felelte. Jézus így folytatta: "Menj és tégy te is hasonlóképpen.”

Lukács 10.25-37.
az irgalmas szamaritánus
Rembrandt: Az irgalmas samaritánus, 1632-1633
Vincent Willem van van Gogh, The Parable of the Good Samaritan
USA: Good Samaritan law: kötelező segítségnyújtás törvénye (+ nem büntetik meg az önkéntes segítségnyújtás esetleges „hibáiért”)
Pieter Brueghel: Jézus és a házasságtörő nő, 1565, Grisaille, fa, 34x24 cm, Courtauld Institute Galleries, London
„Jézus először nem válaszolt, hanem lehajolt és ujjával írni kezdett a földre. Mikor újra megkérdezték, felállt és nyílt, határozott választ adott:
- "Aki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ". Ezután újra lehajolt és folytatta az írást a földön. A vádolók pedig "a lelkiismerettől vádoltatva" sorra eltávoztak. Jézus és az asszony ott maradt. Nyilvánvaló mindebből, hogy Jézus a vádlók titkos bűneit írta a porba, mivel okkal gondolhatott arra, hogy tompa lelkiismeretük nem szólalna meg, hacsak pusztán a döntő igét hirdeti ki (Jn. 8:7). Valószínűleg azért siettek el gyorsan, mert reszkettek attól, hogyha tovább erőltetik az asszony elítélését, Jézus nemcsak a földre írja titkos bűneiket, hanem nyíltan ki is mondja, és leleplezi őket. Vajon ők ártatlanok voltak-e az asszony bűnében?”
Jn. 8:4-11
Hegyi beszéd (Máté evangéliuma, 5-7.)
Claude Lorrain (1600-1682): A hegyibeszéd, New York, Frick Múzeum
http://index.hu/politika/bulvar/norabsagban3/
Kiszabadult szülei fogságából egy 33 éves asszony
Ha nem engedi szabadon a lányát, akár börtönbe is kerülhet az a bangladesi apuka és anyuka, aki négy hónapja tarja rabságban 33 éves gyermekét. A bíróság döntése után az apa sokkot kapott, valószínűleg az viselte meg ennyire, hogy nem kényszerítheti hozzá a lányát egy általa kiválasztott férfihez.
2009.03.16.
Tilos a tánc és a meztelenkedés Dubajban
Fejbe lőtték a miniszoknyáért
http://index.hu/bulvar/hirek/2009/04/14/fejbe_lottek_a_miniszoknyaert/
2009. április 14.
http://index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/370404
Lecsukhatják a félrelépő koreai színésznőt
http://index.hu/politika/kulfold/lanygyilok87/
Iskoláslányok meggyilkolásával fenyegetőznek a tálibok
Az iszlám törvénykezés, a Saríja tiltja, hogy a lányok iskolába járjanak, így a tálibok úgy gondolják, ha érvényt akarnak szerezni a Saríjának, akkor végezniük kell a lánytanulókkal. És azokkal az intézetekkel is, ahol oktatják őket. A területükön lévő 1580 tanodából már 252-őt megsemmisítettek.
Jogos, ha a szaúdi férj felpofozza túl sokat költő asszonyát
2009.05.10.
http://index.hu/bulvar/2009/04/14/kivegeztek_egy_szerelmespart_afganisztanban/
Kivégeztek egy szerelmespárt Afganisztánban
A szülők ellenezték a kapcsolatot, a fiatalok megszöktek. A délnyugati országrészt az ellenőrzése alatt tartó iszlamista Talibán radikálisai az iszlám törvénykezés alapján nyilvánosan agyonlőtték őket.
2009. április 14.
The Religious Policeman
Kötelezővé tették a dohányzást Kínában
Hubej tartomány egyik megyéjében a felháborodás miatt visszavonták azt az intézkedés, amelyben évi 230 ezer doboz cigaretta elszívására kötelezték a közszférában dolgozókat. Az így befolyó plusz bevételek segítségével oldották volna meg a pénzügyi nehézségeket.
2009. május 5.
http://index.hu/politika/bulvar/iran8613/
Az iráni legfelsőbb bíróság jóváhagyta azt az ítéletet, amely szerint meg kell vakítani azt a férfit, aki korábban savat öntött egy asszony arcába, mert a nő kikosarazta őt, közölte kedden az Iran című kormányzati napilap.
Megvakításra ítélte a bíróság a savazó férfit
A szaúd-arábiai bíróság 1500 korbácsütés büntetést szabott ki egy orvosra, amiért morfiummal enyhítette balesetben megsérült betegének fájdalmait. A vádak szerint ezzel drogfüggővé tette páciensét.
Heti tizenöt korbácsütés tizenöt éven át
http://index.hu/politika/bulvar/korbacs3029/
http://index.hu/politika/bulvar/dubai090122/
Börtönre ítéltek egy hűtlen asszonyt Dubajban
Bár Jordániában emberölésért kivégzés jár, ha a tettes becsületgyilkosságot követ el, és ráadásul kiskorú, akkor csökkentett büntetést kap, így a családok gyakran a 18 év alatti fiúkat bízzák meg a helytelenül viselkedő nők megölésével. Most egy 16 éves fiú fojtotta meg nővérét, akit egy erdőben egy férfival találtak együtt.
Mobiltöltő drótjával fojtotta meg nővérét
2009. február 27.
Negyven korbácsütésre és négy hónap börtönre ítéltek egy 75 éves asszonyt Szaúd-Arábiában, mert "erkölcstelen együttlétbe" keveredett egy fiatal férfival: közös helyiségben volt vele és annak egy barátjával.
2009. március 6.
Megkorbácsoltak egy 75 éves nőt Szaúd-Arábiában
2009.03.11.
Megszűnt Svájcban a 580 éves tánctilalom
2009. július 26.
Körülbelül százan tettek panaszt egy libanoni televíziós műsor egyik szaúdi szereplője ellen, aki a szexuális életéről beszélt. A felháborodott nézők szerint ugyanis ezzel a férfi megsértette az iszlám törvénykezés szabályait. Ezzel a szaúdi hatóságok is egyetértettek, le is tartóztatták a férfit, és a műsor többi résztvevője is szankciókra számíthat.
Szexről beszélt, letartóztatták
index:20071126
http://index.hu/kulfold/2009/05/18/levagtak_egy_torok_no_fulet_es_orrat_mert_megcsalta_a_ferjet/
Levágták egy fiatal török nő fülét és orrát, mert állítólag megcsalta a férjét, és ezzel bemocskolta a család jó hírét.
Levágták egy török nő fülét és orrát, mert megcsalta a férjét
2009. május 18.
Nadrágviselésért korbácsoltak meg nőket
Szudán egy népszerű éttermében 13 nadrágos nőt állítottak elő a razziázó rendőrök, és többüket azonnal megkorbácsolták.
http://index.hu/kulfold/2009/07/13/nadragviselesert_korbacsoltak_meg_noket/
2009. július 13.
http://index.hu/politika/kulfold/ausz090119/
Három évre ítélt hétfőn egy bangkoki bíróság egy ausztrál írót, akit a thaiföldi hatóságok felségsértéssel vádolnak négy évvel ezelőtt megjelent regénye miatt.
Három évet kapott az író felségsértésért
Elevenen elégette feleségét
Az indiai asszony bűne az volt, hogy másodszor is lányt szült.
2009. augusztus 12.
The Inquisition Tribunal, by Francisco Goya
negatív ösztönzés = szankció = valakitől elvenni valamit:
élet
egészség, testi épség
mozgásszabadság (börtön)
vagyon, pénz, tulajdon
lelki béke, nyugalom
5.
1. Mikor pedig látta Jézus a sokaságot, felméne a hegyre, és a mint leül vala, hozzámenének az ő tanítványai.
2. És megnyitván száját, tanítja vala őket, mondván:
3. Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa.
4. Boldogok, a kik sírnak: mert ők megvígasztaltatnak.
5. Boldogok a szelídek: mert ők örökségül bírják a földet.
6. Boldogok, a kik éhezik és szomjúhozzák az igazságot: mert ők megelégíttetnek.
7. Boldogok az irgalmasok: mert ők irgalmasságot nyernek.
8. Boldogok, a kiknek szívök tiszta: mert ők az Istent meglátják.
9. Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak.
10. Boldogok, a kik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa.
11. Boldogok vagytok, ha szidalmaznak és háborgatnak titeket és minden gonosz hazugságot mondanak ellenetek én érettem.
12. Örüljetek és örvendezzetek, mert a ti jutalmatok bőséges a mennyekben: mert így háborgatták a prófétákat is, a kik előttetek voltak.
13. Ti vagytok a földnek savai; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg? nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek.
14. Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város.
15. Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fényljék mindazoknak, a kik a házban vannak.
16. Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.
17. Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
18. Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.
19. Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.
20. Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképen sem mehettek be a mennyeknek országába.
21. Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne ölj, mert a ki öl, méltó az ítéletre.
22. Én pedig azt mondom néktek, hogy mindaz, a ki haragszik az ő atyjafiára ok nélkül, méltó az ítéletre: a ki pedig azt mondja az ő atyjafiának: Ráka, méltó a főtörvényszékre: a ki pedig ezt mondja: Bolond, méltó a gyehenna tüzére.
23. Azért, ha a te ajándékodat az oltárra viszed és ott megemlékezel arról, hogy a te atyádfiának valami panasza van ellened:
24.Hagyd ott az oltár előtt a te ajándékodat, és menj el, elébb békélj meg a te atyádfiával, és azután eljövén, vidd fel a te ajándékodat.
25.Légy jóakarója a te ellenségednek hamar, a míg az úton vagy vele, hogy ellenséged valamiképen a bíró kezébe ne adjon, és a bíró oda ne adjon a poroszló kezébe, és tömlöczbe ne vessen téged.
26.Bizony mondom néked: ki nem jősz onnét, mígnem megfizetsz az utolsó fillérig.
27.Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne paráználkodjál!
28.Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kivánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében.
29.Ha pedig a te jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék.
30.És ha a te jobb kezed botránkoztat meg téged, vágd le azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék.
31.Megmondatott továbbá: Valaki elbocsátja feleségét, adjon néki elválásról való levelet.
32.Én pedig azt mondom néktek: Valaki elbocsátja feleségét, paráznaság okán kívül, paráznává teszi azt; és a ki elbocsátott asszonyt veszen el, paráználkodik.
33.Ismét hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Hamisan ne esküdjél, hanem teljesítsd az Úrnak tett esküidet.
34.Én pedig azt mondom néktek: Teljességgel ne esküdjetek; se az égre, mert az az Istennek királyi széke;
35.Se a földre, mert az az ő lábainak zsámolya; se Jeruzsálemre, mert a nagy Királynak városa;
36.Se a te fejedre ne esküdjél, mert egyetlen hajszálat sem tehetsz fehérré vagy feketévé;
37.Hanem legyen a ti beszédetek: Úgy úgy; nem nem; a mi pedig ezeken felül vagyon, a gonosztól vagyon.
38.Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet szemért és fogat fogért.
39.Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arczul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orczádat is.
40.És a ki törvénykezni akar veled és elvenni a te alsó ruhádat, engedd oda néki a felsőt is.
41.És a ki téged egy mértföldútra kényszerít, menj el vele kettőre.
42.A ki tőled kér, adj néki; és a ki tőled kölcsön akar kérni, el ne fordulj attól.
43.Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet.
44.Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.
45.Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.
46.Mert ha azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedők is nem ugyanazt cselekeszik-é?
47.És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedők is nem azonképen cselekesznek-é?
48.Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.
Megbotozzák a maláj anyát, mert 2007-ben ivott egy sört
A Kuala Lumpur-i fellebbviteli bíróság jóváhagyta azt az ítéletet, amely szerint hat botütést kap egy maláj modell, akit még 2007-ben egy éjszakai bárban söriváson kaptak. A 32 éves Kartika Szari Devi Sukarno az első nő, akit a muzulmán többségű Malajziában megbotoznak. Augusztusban elhalasztották a büntetését, de most mégis a bot elé kell állnia.
"Elfogadjuk a vallási bíróság döntését. Kartika készen áll a botozásra. A Koránt olvassa, hogy erőt merítsen belőle" - mondta a kétgyermekes, elítélt nő apja, aki reméli, hogy lányán "korrektül és nem a tálib módon", vagyis kisebb és könnyebb bottal hajtják majd végre az ítéletet.
A fellebbezést egyébként nem a kétgyermekes, modellként dolgozó Kartika nyújtotta be. Az első ítélet utáni felzúdulást látva a vallási bíróság maga döntött úgy, hogy felülvizsgálja az ügyet. Augusztusban verés nélkül engedték el a modellt, most azonban döntésükön azonban nem változtattak. A botozás időpontját még nem tűzték ki.
Malajziában csak az ország lakosságának 60 százalékát kitevő muzulmánok körében tilos az alkoholfogyasztás, de ritkán indítanak eljárást, ha valakit tetten érnek. A büntetés lehet pénzbírság, botozás vagy legfeljebb három évig terjedő börtönbüntetés.
7.
1.Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.
2.Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek.
3.Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, a mely a te szemedben van, nem veszed észre?
4.Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Hadd vessem ki a szálkát a te szemedből; holott ímé, a te szemedben gerenda van?
5.Képmutató, vesd ki előbb a gerendát a te szemedből, és akkor gondolj arra, hogy kivessed a szálkát a te atyádfiának szeméből!
6.Ne adjátok azt, a mi szent, az ebeknek, se gyöngyeiteket ne hányjátok a disznók elé, hogy meg ne tapossák azokat lábaikkal, és néktek fordulván, meg ne szaggassanak titeket.
7.Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.
8.Mert a ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik.
9.Avagy ki az az ember közületek, a ki, ha az ő fia kenyeret kér tőle, követ ád néki?
10.És ha halat kér, vajjon kígyót ád-e néki?
11.Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok jókat azoknak, a kik kérnek tőle?!
12.A mit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény és a próféták.
13.Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, a mely a veszedelemre visz, és sokan vannak, a kik azon járnak.
14.Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt.
15.Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok.
16.Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét?
17.Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.
18.Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt.
19.Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik.
20.Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket.
21.Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.
22.Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?
23.És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.
24.Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, a ki a kősziklára építette az ő házát:
25.És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; de nem dőlt össze: mert a kősziklára építtetett.
26.És valaki hallja én tőlem e beszédeket, és nem cselekszi meg azokat, hasonlatos lesz a bolond emberhez, a ki a fövényre építette házát:
27.És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és összeomlott: és nagy lett annak romlása.
28.És lőn, mikor elvégezte Jézus e beszédeket, álmélkodik vala a sokaság az ő tanításán:
29.Mert úgy tanítja vala őket, mint a kinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók.
6.
1.Vigyázzatok, hogy alamizsnátokat ne osztogassátok az emberek előtt, hogy lássanak titeket; mert különben nem lesz jutalmatok a ti mennyei Atyátoknál.
2.Azért mikor alamizsnát osztogatsz, ne kürtöltess magad előtt, a hogy a képmutatók tesznek a zsinagógákban és az utczákon, hogy az emberektől dícséretet nyerjenek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat.
3.Te pedig a mikor alamizsnát osztogatsz, ne tudja a te bal kezed, mit cselekszik a te jobb kezed;
4.Hogy a te alamizsnád titkon legyen; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.
5.És mikor imádkozol, ne légy olyan, mint a képmutatók, a kik a gyülekezetekben és az utczák szegeletein fenállva szeretnek imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat.
6.Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.
7.És mikor imádkoztok, ne legyetek sok beszédűek, mint a pogányok, a kik azt gondolják, hogy az ő sok beszédükért hallgattatnak meg.
8.Ne legyetek hát ezekhez hasonlók; mert jól tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt kérnétek tőle.
9.Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;
10.Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.
11.A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.
12.És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;
13.És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!
14.Mert ha megbocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, megbocsát néktek is a ti mennyei Atyátok.
15.Ha pedig meg nem bocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket.
16.Mikor pedig bőjtöltök, ne legyen komor a nézéstek, mint a képmutatóké, a kik eltorzítják arczukat, hogy lássák az emberek, hogy ők bőjtölnek. Bizony mondon néktek, elvették jutalmukat.
17.Te pedig mikor bőjtölsz, kend meg a te fejedet, és a te orczádat mosd meg;
18.Hogy ne az emberek lássák bőjtölésedet, hanem a te Atyád, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.
19.Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják;
20.Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják.
21.Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.
22.A test lámpása a szem. Ha azért a te szemed tiszta, a te egész tested világos lesz.
23.Ha pedig a te szemed gonosz, a te egész tested sötét lesz. Ha azért a benned lévő világosság sötétség: mekkora akkor a sötétség?!
24.Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak.
25.Azért azt mondom néktek: Ne aggodalmaskodjatok a ti éltetek felől, mit egyetek és mit igyatok; sem a ti testetek felől, mibe öltözködjetek. Avagy nem több-é az élet hogynem az eledel, és a test hogynem az öltözet?
26.Tekintsetek az égi madarakra, hogy nem vetnek, nem aratnak, sem csűrbe nem takarnak; és a ti mennyei Atyátok eltartja azokat. Nem sokkal különbek vagytok-é azoknál?
27.Kicsoda pedig az közületek, a ki aggodalmaskodásával megnövelheti termetét egy araszszal?
28.Az öltözet felől is mit aggodalmaskodtok? Vegyétek eszetekbe a mező liliomait, mi módon növekednek: nem munkálkodnak, és nem fonnak;
29.De mondom néktek, hogy Salamon minden dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül egy.
30.Ha pedig a mezőnek füvét, a mely ma van, és holnap kemenczébe vettetik, így ruházza az Isten; nem sokkal inkább-é titeket, ti kicsinyhitűek?
31.Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mivel ruházkodjunk?
32.Mert mind ezeket a pogányok kérdezik. Mert jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mind ezekre szükségetek van.
33.Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.
34.Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja.
http://velvet.hu/sztori/2009/10/07/az_ausztralok_meztelen_reggelizessel_tanuljak_az_onertekelest/?rnd=412
Költők, artisták és érdeklődők vetkőztek meztelenre az 1982 óta tartó Melbourne-i Fringe Fesztivál utolsó napjához közeledve, hogy ezúton is kifejezzék tiszteletüket az élet, a művészet és az emberi test tökéletessége előtt. A Naked Brunch ötlete egy áprilisi délelőttön született, amikor Natalie Bak reggelijének elfogyasztása közben azt érezte, le kell vennie a ruháit.
...
A szervező szerint a rituáléra azért van szükség, mert a meztelenkedő reggelizők így nemcsak a saját testüket, de a művészetet és az életet is megtanulhatják értékelni. Persze ebben segítségükre voltak a megjelent előadók, akik között előfordult meztelen költő és artista is. „Nagyon szeretném, ha a Melbourne-i lakosok ezzel a kétórás reggelivel tisztelnék meg az életet, a művészetet és az emberi testet” – mondta Bak, aki szerint egy egyszerű vetkőzéssel az emberek önértékelése is rendbe jön.
Naked Brunch
[a brunch a reggeli (breakfast) és ebéd (lunch) összevonásából alkotott szó]
erkölcsi norma
konvencionális norma
jogi norma
külső: közösségi helytelenítés (kizárás)
külső: erőszak-alkalmazás (pénzbírság)
Szándékos emberölés miatt tartóztattak le vasárnap a jordániai hatóságok egy férfit, aki elismerte, hogy halálra késelte 22 éves lányát, amiért a még hajadon nő terherbe esett, közölte az ammáni rendőrség.
"Az apa és annak bátyja szombaton orvoshoz vitték a lányt, aki hasi fájdalmakra panaszkodott. Mindenki meglepődött, amikor ott kiderült, hogy a nő hathónapos terhes" - mondta a rendőrség szóvivője az AFP-nek. A rendőrség szerint ezután a hazafelé vezető úton az apa egy karddal huszonötször hasbaszúrta a lányt, aki meg nem született kisfiával együtta helyszínen életét vesztette.
Az apa később a rendőrségen elismerte a gyilkosságot, ezért előzetes letartóztatásbahelyezték, szintén letartóztatták a férfi bátyját, aki jelen volt a gyilkosságnál. A lány barátját, a gyerek feltételezett apját védőőrizet alá helyezték.
A jordániai törvények értelmében a gyilkosságot halálbüntetéssel szankcionálják az országban. Ám az ehhez hasonló, úgynevezett "becsületbeli gyilkosságok" esetén a bíróságok általában enyhébb büntetést szabnak ki, főleg, ha az áldozatnak a családja szorgalmazza a kevésbé szigorú eljárást. Jordániában évente 15-20 nőt gyilkolnak meg a becsület nevében, noha a kormányzat komoly erőfeszítéseket tesz megakadályozásukra.
2009.10.18.
Leszúrta terhes lányát egy jordán férfi
Karddal nekiesett, és halálra szúrta lányát egy jordán férfi, amiért a lány már az esküvő előtt teherbe esett. A férfira halálbüntetés várhat, azonban ha becsületbeli gyilkosságnak minősítik tettét, akkor enyhébb ítélettel megúszhatja.
http://index.hu/bulvar/2009/10/18/leszurta_terhes_lanyat_egy_jordan_ferfi/

kell (kötelező)
rossz
nem kell (tilos)
közömbös
lehetséges (megengedett)
semleges
Már egy tucat párt tartóztatott le az iráni erkölcsrendészet, mert tiltott szexuális tevékenységet folytattak, közölte hétfőn az AFP a Jomhuri Eslami, egy iráni konzervatív újság hírét ismertetve.
Az iráni lap beszámolója szerint a párok és több más egyedülálló személy egy internetes honlapot üzemeltettek: a Iran Multiplication nevű oldalon szervezték találkozóikat és népszerűsítették a szabados szexuális életetet.
A gyanúsítottak a vádak szerint egymás előtt szeretkeztek, időnként pedig a csoportos örömszerzésbe is belementek, vagy párt cseréltek. A letartóztatottak egyetemi végzettségűek, néhányan közülük állami tisztviselők, és többeknek pedig gyermekei is vannak, írta az újság, amely ugyanakkor nem közölte, hogy mikor és hol vették őrizetbe őket.
A házasságon kívüli szex illegális Iránban, ahol az iszlám törvénykezés, azaz a saríja a jog alapvető forrása. A házasságtörésért halálbüntetés szabható ki, ami főként nyilvános megkövezést jelent. Az iszlám őrének számító Forradalmi Gárda még márciusban tett ígéretet arra, hogy felszámolja az iszlám-ellenes és pornográf internetes oldalakat.

2009. november 23.
Csoportszexért végezhetnek ki 24 iránit
Halálra is ítélhetik azt a tucatnyi párt, akik főbenjáró bűnt követtek el azzal, hogy rendszeresen összejártak párcserés szexre.
http://index.hu/kulfold/2009/11/23/csoportszexert_vegezhetnek_ki_24_iranit/
elsőrendű norma

másodrendű norma

harmadrendű norma
autonóm norma
hipotetikus norma
A bíróság 299 ezer svájci frank, azaz átszámítva 54,3 millió forint bírsággal sújtotta a gyorshajtót, aki 100 km/h-s sebességgel hajtott át az egész városon. „A vádlott figyelmen kívül hagyta a legalapvetőbb közlekedési szabályokat nagy teljesítményű autójával, pusztán a sebesség utáni vágytól hajtva” – szól a bíróság indoklása. Ennek megfelelően a bírságot is a szabályszegő 23,3 millió frankos vagyonához igazították.
Ezzel svájcban is új bírság-rekordot állítottak fel, pedig az országban már születtek hasonlóan szigorú bírósági határozatok. A korábbi rekord 111 ezer frank, azaz kb. 20 millió forint volt: ezt az összeget egy Porsche tulajdonosnak kellett kifizetnie, aki Zürichben lépte át jelentősen a megengedett sebességet.
(Totalcar, 2010.01.08.)
Egy svájci milliomos St. Gallen városában száguldozott egy Ferrari Testarossával. Megfizetett érte.
54 milliós bírság gyorshajtásért
http://totalcar.hu/magazin/hirek/2010/01/08/54_millios_birsag_gyorshajtasert/
Akár börtönbe is kerülhet az a brit nő, akit azért ítélt el pénteken a newcastle-i bíróság, mert túl hangosan szeretkezett. Caroline Cartwright nyolchetes börtönt kapott, 12 hónapra felfüggesztve - ez azt jelenti, hogy automatikusan indulhat a rácsok mögé, ha a következő egy évben ismét hangoskodik. A nőt már korábban is figyelmeztette a bíróság, ám eddig nem vett vissza a hangjából.

A 48 éves asszony a közelben lakók és a járókelők szerint olyan erővel üvölt és sikoltozik szex közben, hogy korábban többen azt hitték, bántalmaznak valakit. Egy asszony azért tett panaszt, mert egy délelőtti szeretkezése olyan hangos volt, hogy az utcán is tisztán lehetett hallani, amikor iskolába vitte gyerekeit. A közvetlen szomszéd szerint pedig még a maximális hangerővel működő televízióját is túlharsogta a nő.

Cartwright-ot tavaly áprilisban háromszor vették őrizetbe, majd a helyi tanács felkért egy szakértőt, aki 23 hangfelvételt készített, hogy decibelekben tudja meghatározni a nő hangerejét. A mérések 30-40 decibeles, estenként 47 decibeles hangerőt mutattak.

Az ügy végül bíróság elé került, és már a tavalyi meghallgatáson megállapították, hogy a szomszédoknak igazuk van, a nőnek csökkenteni kell a hangerejét. Ezt azonban nem tartotta be, így a mostani eljárásban 8 hetes, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A brit jogrend szerint az asszony vétke abba a kategóriába tartozik, amelyet antiszociális viselkedésként határoznak meg. Ezt egyébként rendszerint olyan fiatalok esetében alkalmazzák a bíróságok, akik fenyegetően lépnek fel, vagy megzavarják a köznyugalmat.

Az asszony megígérte ugyan, hogy a jövőben visszafogja magát, de a bíróság előtt kijelentette: nem érti szomszédjait. "Nem értem, miért kérik az emberek, hogy csendes legyek, amikor számomra ez a normális" - mondta. Hozzátette, hogy már a minimálisra csökkentette az éjszakai és reggeli szex mértékét, hogy ne ébresszen fel senkit a környéken.
2010. január 22.
Börtönbe kerülhet az üvöltve szexelő nő
Képtelen halkabban szexelni egy brit nő, a környezete és a bíróság viszont nem tolerálja a zajártalmat. "Antiszociális viselkedésért" kerülhet börtönbe.
http://index.hu/bulvar/2010/01/22/bortonbe_kerulhet_az_uvoltve_szexelo_no/
http://www.youtube.com/watch?v=EwJSD46JSoM&feature=player_embedded
A szóban forgó film tavaly futott a Super Bowl szünetében, de csak Texasban, mert az NFL a többi államban nem járult hozzá a sugárzáshoz. Nem is csoda, mert a filmben konkrétan arra buzdítják a mellőzött feleségeket, hogy bunkó és figyelmetlen férjüket csalják meg fűvel és ha lehet fával is. Maga a film nem igazán emlékezetes darab - mondhatnám azt is hogy gyönge -, ami igazán elgondolkodtató, az az, hogy konkrétan házasságtörésre buzdítja a derék amerikaiakat. Ami plusz aktualitást ad a sztorinak, az a legújabb botrányuk, mivel Torontóban épp most dobták vissza az ottani 4-6-osra tervezett kampányukat, amelyen hatalmas felirattal buzdítják hűtlenségre az unatkozó házastársakat.
Az élet rövid, csald meg a férjed!
"A burkának és a nikábnak nincs helye a dán társadalomban, és a kormány elszánt az általuk jelképezett ember- és nőfelfogás elleni harcra" - áll a kormányfő hivatala által kiadott közleményben, amely e ruhadarabok viselésének lehető legteljesebb visszafogását szorgalmazza.
Egy tavaly augusztusban létrehozott kormánybizottság megállapításai alapján a kormány az alkotmányba ütköző teljes betiltás ellen foglalt állást, a burka és a nikáb viselésének korlátozása mellett döntve.
"Az iskoláknak, gimnáziumoknak és más oktatási intézményeknek jogukban áll megkövetelni, hogy az oktatók és a diákok fedetlenül hagyják az arcukat annak érdekében, hogy a kommunikáció nyitott és egyenrangú legyen mind az oktatás, mind a vizsgák során" - áll a közleményben.

Fedetlen arccal

Az állami és önkormányzati cégeknek ugyanúgy jogukban áll megkövetelni, hogy az alkalmazottjaik - tanítónők, szociális munkások, pedagógusok, szociális tanácsadónők - fedetlen arccal kommunikáljanak az állampolgárokkal.
A közalkalmazottak megkövetelhetik, hogy amikor az aktáját tanulmányozzák, a nő emelje fel a fátylát, hogy "látható legyen a reagálása és felmérhető a hitelessége".
A kormány véleménye szerint a hatóságok és a magáncégek is megkövetelhetik, hogy a nők vegyék le a fátylukat, ha határőrök vagy közlekedési ellenőrök ellenőrizni akarják őket.
A burka tetőtől talpig fedi a testet, és még a szem előtti rést is háló takarja, a nikáb pedig a teljes arcot eltakaró kendő, amelyet a muzulmán nők a földig érő köpenyük fölé húznak a fejükre.

Korlátozza a nők szabadságát

A koppenhágai egyetem által január 18-án közzétett, a kormány egyik munkacsoportjának megrendelésére elvégzett felmérés szerint a burka és a nikáb viselésének komoly befolyása van a nők sorsára, korlátozza az oktatási és elhelyezkedési lehetőségeiket, valamint a szabadságukat, elszigeteli és a férfiaktól való gazdasági függésben tartja őket.
2010. január 28.
A liberális-konzervatív dán kormány a burka és a nikáb viseletének a közterületeken való korlátozása mellett döntött, de az iskolákra, a közigazgatásra és a vállalatokra bízta a szabályozást.
Dánia is hadat üzent a burkának
http://index.hu/kulfold/2010/01/28/dania_is_hadat_uzent_a_burkanak/
nikab
burka
Az állatokkal való szexuális érintkezés tiltásáról hozott határozatot a holland felsőház. A döntéssel az internetes állatpornó egyik legfontosabb forrása apadhat el. A kedden elfogadott új törvény kezdeményezői szerint elfogadhatatlan, hogy Hollandia egyike azon kevés országnak, ahol büntetlenséget élvez az állatok sérelmére elkövetett szexuális erőszak.
A törvény szerint mostantól azok a szexuális kapcsolatok is tiltottak, amik során az állatok nem szenvednek sérüléseket; a jogszabályi tilalom ezután kiterjed az ilyen témájú felvételek készítésére, közzétételére is.
Az állatpornót tartalmazó filmek eladási adatait nehéz pontosan megbecsülni, de az Algemeen Dagblad című holland napilap egy 2007-es felmérésre hivatkozva azt írta, a világhálón fellelhető állatos filmek 80 százaléka Hollandiából származik.
A téma 2008-ban még azért került napirendre Hollandiában, mert egy frízföldi férfit, aki több tucatszor megerőszakolt egy pónilovat, megfelelő jogszabály hiányában a bíróság kénytelen volt felmenteni.
Az állatokkal létesített szexuális kapcsolat korábban akkor volt megengedett Hollandiában, ha bizonyítani lehetett, hogy az állati partner az aktus során nem szenvedett sérüléseket.

2010. február 3.
Betiltották az állatpornót Hollandiában
Megelégelték, hogy Hollandia szinte az egyetlen ország, ahol nem büntetik a bestialitást.
http://index.hu/kultur/eletmod/2010/02/03/betiltottak_az_allatpornot_hollandiaban/
Saját családja temetett el élve egy 16 éves török lányt, amiért állítólag foltot ejtett tisztességükön azzal, hogy fiúkkal barátkozott. A meggyilkolt lány apja és nagyapja az élve eltemetéssel akarta tisztára mosni a család nevét. A két férfit őrizetbe vették, azonban nem tettek vallomást.
A tinédzserre ülő helyzetben, egy két méter mély sírban találtak rá még decemberben, számolt be a többségében kurdok által lakott, Délkelet-Anatóliában fekvő Malatya város egyik patológusa. Az utólagos vizsgálatok során a lány tüdejében és gyomrában földet találtak, ami bizonyítja, hogy élve temették el. Az áldozat kezét megkötözték és tudatánál volt a bűncselekmény elkövetésekor, mondta az orvosszakértő.
Törökországban mind a kormány, mind pedig társadalmi szervezetek azért küzdöttek az elmúlt években, hogy visszaszorítsák az úgynevezett becsületgyilkosságokat. Ennek ellenére egy, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elé terjesztett jelentés szerint az országban hozzávetőleg hetente egy ember esik áldozatul ilyen bűncselekménynek.
A felmérések szerint a becsületgyilkosság a kurdok lakta övezetekben a legelterjedtebb, pedig az ilyen bűncselekmény már életfogytiglani börtönnel büntethető az Európai Unióban tagságra törekvő Törökországban.

2010. február 4.
Családja élve temetett el egy török lányt
Élve temettek el egy lányt Törökországban, akinek azért kellett meghalnia, mert fiúkkal barátkozott. Családja szerint tisztára kellett mosni nevüket.
http://index.hu/bulvar/2010/02/04/csaladja_elve_temetett_el_egy_torok_lanyt/
„Ha ügyeimet nem a mesterség szabályainak megfelelően viszem, azt kockáztatom, hogy nem érek el sikert; de a társadalom nem emel szót az ellen, hogy így cselekedjek. Hagyja, hogy cselekvésem teljesen szabadon végbemenjen. Ez a cselekvés nem juthat el azokhoz a célokhoz, amelyek felé törekszik, de ezért még nem tiltatik meg. … az a sikertelenség, amely a hagyományos technika elveinek az elfelejtéséből következik, nagyon is véletlenszerű. Legfeljebb azt állíthatjuk, hogy többé vagy kevésbé valószínű; de az is lehet, hogy a szabályoknak ezt a megsértését, még ha mindenki tudtával és szeme előtt történik is, jóakarattal fogadják. Semmi biztosat nem tudhatunk tehát mindaddig, míg az esemény be nem fejeződik.” (Durkheim, 1893c, 274)
technikai szabály
„Ha megsértem a higiénia szabályait, amelyek azt parancsolják nekem, hogy tartózkodjam a gyanús érintkezésektől, e cselekedetet automatikusan követi a káros következmény, vagyis a betegség. Az elkövetett cselekmény magától váltja ki a következményt …” (Durkheim 1906m, 172)
„De amikor egy olyan szabályt sértek meg, amely azt parancsolja nekem, hogy ne öljek, hiába elemzem tettemet, nem találom benne a rosszallást vagy büntetést. A cselekedet és a következmény a leghatározottabban másnemű, különböző.” (Durkheim 1906m, 172–3.)
erkölcsi szabály
kívánatos
„A kanti hipotézis, amely szerint a kötelezettség érzete az értelem és az érzékiség gyökeres különbözőségének tulajdonítható, nehezen egyeztethető össze azzal a ténnyel, hogy az erkölcsi célok, egyik aspektusuk következtében, kívánatosak. Ha az érzékiségnek bizonyos mértékig ugyanaz a végcélja, mint az értelemnek, akkor nem alázkodik meg azzal, hogy aláveti magát az utóbbinak.” (Durkheim 1906m, 176.)
„… a szentet a profánhoz viszonyítva már csakis különneműségük alapján határozhatjuk meg. E különneműség azért elegendő a dolgok ezen osztályozásának jellemzéséhez és az összes többitől való megkülönböztetéséhez, mert igen sajátos: abszolút. Az emberi gondolkodás történetében nincs még egy példa a dolgok ennyire mélyen különböző, ennyire ellentétes két kategóriájára.” (Durkheim, 1912m, 46)
szent
1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

(Isaac Asimov, Körbe-körbe című novellája)
a robotika három alaptörvénye
Catholic nuns from the Missionaries of Charity order sing hymns for a special prayer during the eleventh death anniversary of Mother Teresa in the eastern Indian city of Kolkata September 5, 2008. Mother Teresa was a Nobel Peace Prize-winning nun who died in 1997, and was beatified by Pope John Paul II in 2003 at the Vatican. REUTERS/Jayanta Shaw.
közlekedés Indiában
Torgyán József felszólította Sólyom László köztársasági elnököt, hogy éljen alkotmányos kötelezettségével, "lépjen közbe a kopogtató cédulák gyűjtésével kapcsolatos áldatlan állapot megszüntetésére", s ha kell, írjon ki új választásokat.

A Torgyán Kisgazda Koalíció (TKK) elnöke szerdán, pártja hajdú-bihari jelöltjeit bemutató sajtótájékoztatóján kijelentette: "ez a választás már csak illegitim eredményt hozhat". Torgyán József az ajánlószelvények gyűjtését "a választás tisztasága elleni bűntettnek" nevezte.

Annak a meghirdetése, hogy egy párt nemcsak annyi kopogtató cédulát gyűjt, amennyi a jelöléshez szükséges, hanem szinte mindet össze akarja gyűjteni, már magában a választás tisztasága ellen hat - tette hozzá a TKK elnöke.

2010. február 17.
Torgyán szerint új választásokat kell kiírni
http://index.hu/belfold/2010/valasztas/torgyan_szerint_uj_valasztasokat_kell_kiirni/
"Amikor a fodrásztól nem kéred el a számlát a hajnyírásról, onnantól kezdve te magad is építed ezt a korrupció piramist. "

Hol is van itt korrupció? Ő dolgozik, én megfizetem a munkáját. Ő meg nem fizeti meg az adót, de az nem korrupció.
http://szily.blog.hu/2010/02/17/egy_tabornokot_ne_vigyen_le_a_foldre_egy_szaros_kommandos#comment-form
fodrász nem ad számlát (~ nem fizet adót)

ügyfél nem kér számlát (~ nem "szól rá" a fodrászra)
elsőrendű normasértés

másodrendű normasértés
Durkheim
jogelv és jogi norma
Tizenegyes!
szabály
regulatív szabály
konstitutív szabály
más cselekvéstől/normától függetlenül, önmagában aktiválódó norma
(‘behajtani tilos’ tábla)
kategorikus norma
"ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel"
az aktív szeretet parancsa (Bibó)
nem feltétel-nélküli norma (mint az AllC stratégia), hanem hipotetikus norma
http://www.bibl.u-szeged.hu/ejszaka/
Boszorkányokról
A hatvan százalékban moszlim ország lakosságát megosztotta a bírósági döntés, amely alkotmányellenesnek mondta a kormánynak az ’Allah’ szó használatát korlátozó törvényét. Malajziában – csakúgy, mint a többi távol-keleti iszlám országban – évszázadok óta az ’Allah’ kifejezést használták a katolikusok is. Olyannyira, hogy a maláj nyelven nem is nagyon lehet más szóval jelölni Istent.

Az ítélet nyomán több iszlám szervezet máris tüntetést hirdetett: elfogadhatatlannak és „félrevezetőnek” tartják ugyanis, ha a keresztények is Allahnak hívják Istent, Jézust pedig Allah fiának nevezik. A feldühödött muszlimok már több templomot felgyújtottak.
2010. január 9.
Allah nem Isten
http://metazin.hu/node/2012
megengedő norma
valamit megengedett megtenni
valamit nem megengedett megtenni
valamit nem megengedett nem megtenni
szankcionáló szankcionálójára vonatkozik
kibocsátóra/szankcionálóra vonatkozik
érték
Ki mellé álljon a robot, ha az egyik ember bünteti a másikat?
a szankció antinómája
nincs egyértelmű válasz, mert az első- és másodrendű cselekvések "keveredéséből" paradoxon keletkezik
egy norma fogalmilag három cselekvőt fog össze:
kibocsátó (autoritás)
címzett
szankcionáló (autoritás)
a norma két rendje (rangja, szintje):
elsőrendű norma: elsőrendű cselekvésre vonatkozó norma
- kötelezési szabály – jog, Hart
- a címzettre vonatkozik
másodrendű norma: másodrendű cselekvésre vonatkozó norma
- elismerési, változtatási és ítélkezési szabály – jog, Hart
- a kibocsátóra vagy a szankcionálóra vonatkozik
a cselekvés magasabb rendje (rangja, szintje):
harmadrendű (harmadrangú) cselekvés: a normasértés szankcionálása elmulasztásának szankcionálása
harmadrendű cselekvés = másodrendű norma megsértésének szankcionálása
n-rendű cselekvés = (n-1)-rendű norma megsértésének szankcionálása
példák:
Mit csináltatok, gyerekek, nem szabad ilyet csinálni!
(másodrendű)
Miért nem szóltatok a többiekre, hogy nem szabad ilyet csinálni! (harmadrendű)
a cselekvések közti összefüggések:
a kibocsátás időben megelőzi az igazodást
a szankcionálás időben követi az igazodást
a kibocsátás logikai előfeltétele az igazodásnak
a szankcionálás társadalmi garanciája az igazodásnak
a szankcionálás lehet pozitív (jutalmazás) és negatív (büntetés)
nem normális, mert szabálytalan
nem normális, mert nem szokásos
norma
szokás
A tizenegyesrúgás szabályai:
1) a támadó csapat játékban levő játékosa rúgja a büntetőt, akit a bíró a rúgás előtt egyértelműen azonosít, és ezt jelzi a védekező csapat kapusa számára
2) büntetőt azután lehet elvégezni, miután a bíró jelt adott rá
3) a rúgó játékos egy lendületből, megtorpanás nélkül rúgja el a labdát
4) a védekező csapat kapusa a saját gólvonalán áll az elrúgás pillanatában
5) a rúgó játékosnak előre felé rúgja a labdát
6) a büntetést végző játékos csak egyszer rúghat labdába mindaddig, amíg valaki más játékos labdához nem ér
7) ha a labda a rúgás után a játéktéren belül marad, akkor a meccs folytatódik tovább
a világ leghosszabb hajú férfija: Tran Van Hay, 6,2m
a címzett és az autoritás megegyezik
Háromezer fiatal jelentkezett az afgán modellkereső valóságshow-ba, de mivel csak tíz lány nevezett, ezért őket mind beválogatták a döntőbe. A családok tiltakozásával és egy rejtélyes halálesettel folytatódott a történet.
Az afganisztáni televíziós csatornák az elmúlt években kísérletet is tettek arra, hogy az America's Next Top Model mintájára létrehozzák a saját modellkereső valóságshow-jukat.

Háromezerből tíz lány

Az Arzo TV két évvel ezelőtt hirdette meg a szereplőválogatást az amerikainál jóval alacsonyabb költségvetésű műsorához, ahol nemcsak a lehetséges szereplőkből volt hiány, hanem az erről cikkező lapok szerint a modell szónak sem a pastu, sem a perzsa nyelvben nem volt saját megfelelője. Idén is történt egy próbálkozás azután, hogy hónapokkal ezelőtt meghirdetettek egy válogatást leendő modellek részére. A felhívásra - ahol nem kötötték ki, hogy csak női jelentkezőket várnak - háromezer fiatal jelentkezett, ebből mindössze tíz lány volt, akiket szükségképp mindenféle előzetes szűrő nélkül beválogattak a műsorba.
A tíz döntősből három lánynak azonban a családja megtiltotta, hogy részt vegyen a valóságshow-ban, miután tudomást szereztek arról, hogy beadták a nevezésüket. Egy jelentkező fiút pedig egyelőre tisztázatlan körülmények között meggyilkoltak, a lapok szerint feltehetően van összefüggés a halála és a műsor előkészületei között.


2010. február 26.
Botrányos az afgán Topmodell Leszek
http://divany.hu/Trend/botranyos-az-afgan-topmodell-leszek
Ahol az iszlám előírásait be kell tartani, a szépség és modellversenyek szervezésének nincs sok értelme. Ezt tavaly Szaúd-Arábiában úgy oldották meg, hogy az arcukat és a testüket eltakart jelentkezők körében morálszépségversenyt hirdettek, ahol a világot jobbító elképzeléseikről tudtak beszámolni a huszonéves lányok, és ezeket hallva döntött a zsűri arról, hogy mely lánynak a legszebb az értékrendje.
http://www.afghanstarz.com/
tabu
incesztus - vérfertőzés
illem
etikett
protokol
etika, erkölcstan, morál
bűn, főbűn, vétek, erény,
szentségtörés, házasságtörés
felségsértés, hazaárulás, árulás
normakollízió
felelősség
következményetika
szándéketika
jog és erkölcs viszonya
Jürgen Habermas, Az emberi jogokkal biztosított legitimációról, in: Fundamentum, 1999/4, 53-63.o.
Földesi Tamás, Habermas ellenében avagy gondolatok az erkölcs és az emberi jogok viszonyáról, in: Fundamentum, 2001/3, 78-80.o.
Sykes - Matza, Neutralizációs módszerek (A normasértés elmélete), in: Rácz, J., Devianciák: szabálykövet(el)ők és bajkeverők. Bevezetés a deviancia szociológiájába, Új Mandátum Kiadó, 2001
Szakirodalom
1. És szólá Isten mindezeket az igéket, mondván:
2. Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából.
3. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.
4. Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.
5. Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőnszerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek.
6. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.
7. Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.
8. Megemlékezzél a szombatról, hogy megszenteljed azt.
9. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;
10. De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, [se] szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van;
11. Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.
12. Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked.
13. Ne ölj.
14. Ne paráználkodjál. (Az eredetiben: Ne légy házasságtörő.)
15. Ne lopj.
16. Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.
17. Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.
1789 - nyilatkozat
Tízparancsolat
Hegyi beszéd
_____________________________________________________________________________________

A Biblia katolikus és evangélikus változataiban, néhány fordítási eltéréssel szintén a fenti szöveg olvasható, ám a katekizmus-változatok ettől jelentősen eltérnek: kihagyja a 2. és kettébontja a 10. parancsolatot.
_____________________________________________________________________________________
katolikus katekizmus
1. Én vagyok az Úr, a te Istened. Ne legyen más istened!
2. Ne vedd hiába Istened nevét!
3. Szenteld meg az ünnepnapot!
4. Tiszteld atyádat és anyádat!
5. Ne ölj!
6. Ne paráználkodj!
7. Ne lopj!
8. Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!
9. Ne kívánd felebarátod házát!
10. Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát!
1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
2. Isten nevét hiába ne vedd!
3. Az Úr napját szenteld meg!
4. Atyádat és anyádat tiszteld!
5. Ne ölj!
6. Ne paráználkodj!
7. Ne lopj!
8. Ne hazudj,mások becsületében kárt ne tégy!
9. Felebarátod házastársát ne kívánd!
10. Mások tulajdonát ne kívánd!
evangélikus katekizmus
Rembrandt: Mózes a kőtáblákkal, 1659
Az ortodox és a protestáns egyházak által használt tradicionális szöveg
katekizmusok
1. parancsolat: Isten uralmának elismerése
2. parancsolat: Isten egysége és szellemisége
3. parancsolat: A hamis és fölösleges eskü ellen
4. parancsolat: A szombat
5. parancsolat: A szülők tisztelete
I. tábla: Kötelességeink Istennel szemben
II. tábla: Kötelességek az emberek iránt
6. parancsolat: Az emberi élet szentsége
7. parancsolat: A házasság szentsége
8. parancsolat: A vagyon szentsége
9. parancsolat: A hamis tanúskodás ellen
10. parancsolat: A mohó kívánság ellen
__________________________________________________
apodiktikus törvény (parancs)
kazuisztikus törvény (parancs)
a parancs, ill. tiltás legszigorúbb formája, mely éppen az ún. apodiktikus parancsokra jellemző. Az APODIKTIKUS TÖRVÉNY (parancs) feltétel nélküli parancs, szemben az emberi együttélést szabályozó ún. KAZUISZTIKUS TÖRVÉNYEKkel. Ezek egy vagy több feltételes mellékmondattal kezdődnek. Pontosan meghatározzák a jogi esetet (casust), és a második mondatban következik a kiszabandó büntetés. Az apodiktikus parancs (tiltás) egytagú, a kazuisztikus törvény kéttagú.
átok
eskü
Előfordulási helyei

Legismertebb szövege az ún. etikai dekalogus 2Móz 20,1-17-ben és 5Móz 5,6-21-ben található. Igen régi az ún. kultikus dekalógus (2Móz 34,12-26). Itt azonban nem tíz, hanem tizenhárom parancs található. Régi az ún. sikemi dodekalogus is (5Móz 27,15-26). Itt az apodiktikus parancs másik változatával találkozunk: a parancsok az átkozott szóval kezdődnek. Általában titokban elkövetett bűnökről van benne szó, melyeknek büntetését Istentől várták. Itt is jól látható a kultikus háttér: a parancsolatokat a léviták adják elő, a nép hangos ámennel felel. 3Móz 19,3-12-ben az ún. egyes számú dekalogus, 3Móz 13-18-ban az ún. többes számú dekalogus található (utóbbi nem teljes). Tíz bűnt sorol fel a 15. zsoltár is. Kérdés-felelet formájában, a templom kapujához érkezett zarándokok tanítására hangzanak el a parancsok (ún. kapuliturgia; rövidebb formában Zsolt 24,3-6; Ézs 33,14-16). Tiltott szexuális kapcsolatokat sorol fel (3Móz 18,7-18; 20,10-21). Hivatkozik a Tízparancsolatra (Zsolt 50; 81; Jer 7,9; Hós 4,1-3). Mindez azt mutatja, hogy az izráeli istentiszteleten rendszeresen elhangzottak Isten parancsolatai 5Móz 31,9-13-ban foglalt előírás szerint. Jézus a gazdag ifjúnak a Tízparancsolatot idézi, mint az üdvösség útját (Lk 18,20; ld. még Róm 13,9.)
Az I. parancsolat eleje nem is parancsolat, hanem a szabadulás örömhíre. A szabadító Úr szólítja meg népét, gyülekezetét. A háttér a kultusz, az istentisztelet. Kevésbé valószínű, hogy a háttér a politikai élet, az ún. hettita vazallus-szerződések. Igaz ugyan, hogy ezeknek a bevezetése (praeambulum) a nagykirálynak a vazallussal szemben tanúsított jótéteményeiről szól. Azonban az I. parancsolatban más a stílus és más a megszólított: a te, akit Isten megszólít nem a király, hanem Izráel, Isten népe, melyet Ő a rabszolgaságból szabadított ki. Ez a szabadítás alapozza meg mind a tíz parancsolatot, köztük mindjárt az elsőt: Ne legyenek neked idegen isteneid rajtam kívül! A fogalmazás azt mutatja, hogy itt még nem abszolút monoteismussal van dolgunk. Az I. parancsolat nem tagadja más istenek létét, éppenúgy, mint pl. 5Móz 4,19k; 1Kor 8,4-6 sem. Ezekhez azonban Isten népének semmi köze; ezeket kultikus tiszteletben nem részesítheti. Énelőttem, Isten jelenlétében, Izráel kultuszában ezeknek nincs, nem lehet helye. Az énelőttem szó lehetséges fordításai még: rajtam kívül, az én káromra, rovásomra. Minden más isten tisztelete a szabadító Isten felségjogának a megcsorbítása. A történelem folyamán, éppen ezen a parancsolaton bukott el legtöbbször Izráel. Az I. parancsolat az Úr kizárólagos tiszteletének parancsa - egyedülálló volt; az ókori népek vallásaiban példa nélkül áll.
Hasonlóképpen egyedülálló a II. parancsolat is. Tévedés lenne az istenszobrok tilalmát művészietlenséggel magyarázni. A salamoni templomban értékes képzőművészeti alkotások voltak. Tévedés lenne a II. parancsolat hátterében Izráel vallásának tiszta és magasrendű szellemiségét keresni, vagy a nép fejlettebb értelmi képességeit. Más népek fiai is értelmesek voltak, sőt arról is világos ismeretük volt, hogy az istenség nem azonos az őt ábrázoló szoborral. Inkább arra kell gondolnunk, hogy a szobor az ember hatalmában áll. Ha akarja, hódol előtte, áldozatot mutat be neki; ha akarja, akár össze is töri. Az Úr pedig nem adja magát az ember hatalmába. Egyedül Ő szabja meg, hogy milyen formában akarja kijelenteni magát: nem szobor formájában, hanem igéjében (5Móz 4,15kk). Ő szabja meg azt is, hogy népe hogyan tisztelje Őt: engedelmeskedjék a hallott igének; l. még Róm 10,14-17. A magában véve rövid parancsolat bővítményében a háromemeletes ókori világkép tükröződik (ég-föld-alvilág). Örömüzenet az is, hogy Isten irgalma felülmúlja büntető igazságát (Zsolt 30,6).
A III. parancsolat hasonlít a másodikhoz. Isten neve is visszaélések forrása lehet. Nemcsak szidni, káromolni lehet az Úr nevét, hanem átkot vagy áldást mondani is lehet vele, vagy akár gonosz varázslatra is fel lehet használni. Ezért hiába, gonosz céllal nem szabad azt kimondani. Természetesen nem jelenti a III. parancsolat, hogy egyáltalán nem szabad kimondani az Úr nevét.
A IV. parancsolat eredete homályos. A sapattu Babilóniában baljós nap, melyen lehetőleg nem szabad semmit tenni; úgysem sikerül. A Bibliában a nyugalomnap (szombat) az Úr napja. Az Úr igényt tart hívei idejére. Ezt a parancsolatot 2Móz 20,11 a teremtéstörténettel indokolja, 5Móz 5,15 pedig az egyiptomi szabadítással. Egyik teológiai, másik humanitárius megokolás. Ezen a ponton 2Móz szövege későbbi az 5Móz szövegénél. A IV. parancsolat megokolása a letelepedett életformát tükrözi: szolgáról és szolgálóról, ökörről és szamárról, városkapuról és jövevényekről beszél.
Az V. parancsolat nem kisgyermekeknek szól, hanem felnőtté vált gyermekeknek, akiknek élnek még idős szülei. Az idős és talán már munkaképtelen szülő tisztelete nem csupán szavakkal történik, hanem segítő cselekedetekkel is. Ezt Jézus Krisztus nagyon világosan kifejtette Mk 7,11-13-ban: a szülő megsegítése a templomi áldozatnál is fontosabb. A parancshoz fűződő ígéret (Ef 6,2.3) nem az egyénnek szól, hanem a népnek. Izráel nem maradhat az ígéret földjén, ha nem tartja meg ezt a parancsolatot (Ez 22,7; ld. még Péld 19,26; 20,20).
A VI. parancsolat nem akármilyen ölésre vonatkozik. Az izráeli férfinak joga, sőt kötelessége volt részt venni a szent háborúban. A bíráknak is joguk volt halálos ítéletet hozni. Tilos volt azonban a személyes ellenséget haragból vagy hirtelen indulatból megölni (2Móz 21,14; 5Móz 19,11-13). Ez a parancsolat az egyén önkényességétől védi az ember életét.
A VII. parancsolat a házasságot védi. A régi időkben még nem botránkoztak meg azon, ha valakinek házasságon kívül élő nővel kapcsolata lett (1Móz 38; Bír 16). Bűnnek számított azonban a jegyességben vagy házasságban élő nő elcsábítása (1Móz 39,10kk; 5Móz 22,22-29). Az ilyen nő már férje tulajdona; korábban apja tulajdona volt (2Móz 22,15.16). Később a VII. parancsolat érvényességét a házasságon kívüli minden nemi kapcsolatra kiterjesztették (Péld 5; 6,20-7,27; 22,14; 23,26-28; 29,3; 30,20; 31,3).
A VIII. parancsolat eredetileg emberrablásra vonatkozott (1Móz 37,27k; 40,15; 2Móz 21,16; 5Móz 24,7). A rabszolgakereskedés jó üzletnek számított (Ám 2,6.9; Jóel 4,4-7). Később a VIII. parancsolatot vagyontárgyakra is vonatkoztatták. Eredetileg az ember szabadságát védte.
A IX. parancsolat a város kapujában ülő bírák (vének) előtt tett tanúvallomásra vonatkozik. Két-három tanú vallomása alapján halálos ítéletet is lehetett hozni (4Móz 35,30; 5Móz 17,6k; 19,15kk; 1Kir 21,9-13; Mt 18,16; Jn 8,17; 2Kor 13,1). Jézus perében is szerepeltek hamis tanúk (Mk 14,56 par.).
A X. parancsolat az ember tulajdonát védi. A szöveg 2Móz 20,17-ben a házzal, 5Móz 5,21-ben a feleséggel kezdődik. Ez már emelkedettebb (későbbi) felfogást tükröz, a feleség méltóságának a növekedését. A ne kívánd nem csupán belső, lelki vágyakozást jelent, hanem azt a ravasz mesterkedést és erőszakot is, amellyel az ember a kívánt dolgot megszerzi (5Móz 7,25; Józs 7,21; Mik 2,2).
A Tízparancsolat értelmezése
Az apodiktikus jelleg pl. az ilyen parancsokban nyilvánul meg, mint: „Ne (pl. ölj, lopj)” (Kiv 20,2-17; 23,6-9; Lev 18,6-23). Kazuisztikus módon az egyes esetek vannak körülhatárolva: „Ha férfiak civakodnak, s az egyik ököllel v. kővel úgy megüti a másikat, hogy nem hal meg ugyan, de ágynak dől, akkor, ha már felkel és bottal jár, a másik, aki megütötte, maradjon büntetés nélkül, de kárpótolnia kell amazt a munkaveszteségért, és gondoskodnia kell teljes gyógyulásáról” (Kiv 21,18).
vérbosszú
lex talionis
(Ter 9,6; Kiv 21,23; Lev 24,17-22; MTörv 19,21; 24,16)
deontikus
logika
ami megparancsolt - elmulasztásért büntetés jár
ami ajánlott - elmulasztásáért nem jár büntetés, elvégzéséért jutalom jár
ami tiltott - elkövetéséért büntetés jár
ami helytelenített - mellőzéséért jutalom jár, gyakorlásáért nem jár büntetés
ami közömbös - azért sem jutalom, sem büntetés nem jár.
az iszlám protokoll
jogszabály
deontikus hatszög
erkölcs
ítélkezés
konvenció
jog
(Lukács evangéliuma 6,20-49)
Az Ószövetség 613 előírásával szemben új parancsot hirdet: "Amint szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást!" (Jn 13,34-35).
http://www.sapientia.hu/old/jegyzet/moral_2.html
A spanyol királyné lovasbalesete
_________________________
http://prezi.com/wvllvjgvaatm/
_________________________
büntetés
a fájdalomipar története
______________________
_________________________
http://prezi.com/pfsoyhedt6ks/
_________________________
alapjog
szupremáció
lisszaboni szerződés, kulturális jogok kérdéseit többségi szavazással hozzák
alaki feltétel
kivételek és korlátozások
dogmatikai eszköz
jogalkotó és jogalkalmazó – autoritás és szankcionáló
háromlépcsős teszt
kötelezettség
szégyen, lelkiismeret, önvád, bűnvád, bűnhődés
kamat, uzsorakamat, iszlám bank, saríja-kompatibilis bank, kizsákmányolás
Az észak-koreai fizetőeszközt tavaly novemberben 1:100 arányban denominálták, hogy letörjék a feketekereskedelmet, és a kötelező beváltás révén megfosszák tőkéjüktől az árucsempészeket. Hasonló pénzreformot utoljára 1959-ben hajtottak vége Észak-Koreában. Az észak-koreai pénz, a von újraértékelése miatt azonban megbénult az utcai piacok áruellátása, az árak az egekbe szöktek, a reform nyomán áruhiány keletkezett, és zavargások törtek ki az országban.
Mindennek következtében előbb menesztették Pak Nam Git, a kommunista Koreai Munkapárt pénzügyi és tervezési osztályának vezetőjét, a pénzreform atyját, majd pedig - mint a Yonhap írta - a múlt héten Phenjanban ki is végezték.
Észak-Koreában az elmúlt hónapokban újra kinyitott több száz piac, de a termékek árai emelkednek, és a választék is szegényes.
2010.03.18.
Kivégezték a balul sikerült észak-koreai pénzreform atyját
Észak-Koreában kivégeztek egy korábbi, magas rangú kommunista vezetőt, mert őt tették felelőssé az ország tavalyi, balul sikerült pénzreformjáért, közölte csütörtökön a Yonhap szöuli hírügynökség. A hírt dél-koreai hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.
http://index.hu/gazdasag/blog/2010/03/18/kivegeztek_a_balul_sikerult_eszak-koreai_penzreform_atyjat/
PÉNZÜGYI MANŐVEREK FAJTÁI
Az egyik legegyszerűbb fogalom a "sukuk", ami gyakorlatilag a nyugati kötvények megfelelője, de olyan konstrukcióban, ami megfelel a vallási előírásoknak. A helyzetet az bonyolítja, hogy a sukuk ügyleteknek is több fajtájuk van.

A "bai inah" esetében a kötvény kibocsátója eladja a kötvényt a másik félnek, majd azonnal visszabérli tőle egy előre megállapított értéken és az ügylet végén a kötvény újra a kibocsátó tulajdona lesz. A bérleti díj összességében persze magasabb az eladási árnál. A ,,bai bithaman ajil" esetében hasonló üzlet zajlik le, de ez nem korlátozódik a kötvényekre.

A beruházási finanszírozás már említett klasszikus megoldása a profit megosztása. A "mudharabah" ügylet esetében az üzletbe befektető fél viseli a vállalkozás kockázatát és ő állja a veszteséget, ha nem sikerül az eredeti elképzelés (kivétel ez alól az üzlet kivitelezőjének szándékos károkozása).

A "musyarakah" opciónál viszont már teljes partnerségről beszélhetünk. Az üzletfelek nem csap a profiton, hanem a becsődölt üzleti terv költségein is egyenlően osztoznak. A fentieken kívül még rengeteg más ügylet van, például a "bai al-istijrar", ami egy áruszállítási szerződés, ,,bai al-salam" a jövőbeni szállításokra köttetik, vagy a ,,kafalah" ami garanciaszerződést takar.
Az iszlám bankrendszer teljesen más elvi alapokra épül, mint a nyugati, ezért megértése és működtetése elég nehéz feladat. Például olyan vállalkozásokba, amiknek alkoholhoz vagy sertéshez van köze egyszerűen tilos befektetni. A rendszer központjában, az iszlám gondolatvilághoz hasonlóan, a Korán és az abból levezetett szabályok állnak.

A jogelvek alapján a pénz egyszerűen egy eszköz, amivel a dolgok értékét mérjük, de önmagában állva nincs értéke. Ez alapján pénz előállítása tisztán pénzből - például kamat alapján - tiltottnak minősül. Emiatt az iszlám bankok nem foglalkozhatnának a hagyományos nyugati hitelezési formákkal vagy az adósságok átruházásával. Egy, a hite előírásait betartó muszlim, nem fordulhat a hagyományos nyugati elven működő bankokhoz, ha hitelre van szüksége vállalkozásához, vagy akár azért, hogy autót vásároljon. Az vallási előírások ugyanis tiltják a kamatszedést, amelyet - legyen szó bármilyen alacsony kamatösszegről -, az iszlám vallási törvénykezése, a saría uzsorának minősít. A saría szerint csak a "halal", vagyis tiszta üzlet az elfogadható.

A problémát általában úgy kerülik meg, hogy az érintett üzleti felek nem kamatot (riba) fizetnek egymásnak, hanem a megvalósult beruházás profitjából szereznek részesedést. Ennek ellenére a mai napig aktív vita folyik arról iszlám jogtudósok között, hogy milyen banki tranzakció felel meg az iszlám előírásainak. A halal bankrendszer lényege, hogy a szegényeket ne lehessen kihasználni, és valamelyest csökkenjen a különbség szegény és gazdag között. "Nem véletlen, hogy ilyen szigorúan tiltják a kamatszedést. Ebben az esetben arról van szó, hogy annak idején azzal próbálták elejét venni az adósrabszolgaságnak, hogy megtiltották a kamatszedést" - mondta még korábban az [origo] Horváth József, a Corvinus Egyetem Összehasonlító Gazdaságtan Tanszékének adjunktusa.

Az iszlám kialakulása körüli időkben a kölcsönöket nem elsősorban üzletfejlesztésre vették föl. A megélhetésükben megszorult emberek kényszerültek kölcsönt felvenni a szűkös időkben, a rövid távú túlélésre azonban gyakran teljes egzisztenciájuk ráment. "Mielőtt az iszlám szabályozta volna a kölcsönügyleteket, a Közel-Keleten szokásban volt, hogy ha valaki nem tudott fizetni, megduplázták adóssága összegét" - mesélte Horváth.
Körforgásban
A modern "iszlám bankolás" ma még nagyon fiatal szakmának számít – mindössze 30 éve "jegyzik". Tudományos alapjait Muassam Ali fektette le, aki szinte misszionáriusi elhivatottsággal fogott hozzá 1985-ben az első iszlám pénzügyi konglomerátum, a DMI (Dar Al-Maal Al-Islami, azaz Muszlim Pénzügyi Hivatal) szakmai tekintélyének megalapozásához, amelynek egyben alelnöke is volt. Később, 1991-ben Ali alapította meg Londonban az első Muszlim Bank és Biztosítási Intézetet (Institute of Islamic Banking and Insurance) is, amelynek következményei a mai napig mozgásban tartják a brit pénzügyi központot.

Európai nyitány
Két évig tartó előkészítő tárgyalások után, 2004 ősszel nyithatta meg kapuit az első önálló, iszlám elvek szerint működő bank az európai pénzvilág egyik központjában, Londonban. A bank felügyelő tanácsa papokból áll, és – a brit bankjog keretein belül – kizárólag a saria, vagyis az iszlám törvénykezés szerint irányítják az üzletpolitikáját. A The Islamic Bank of Britain (IBB) csakis az "etikus" befektetések, azaz a Korán, illetve a szunna ide vonatkozó passzusaival összhangban álló üzleti célkitűzések mellett kötelezheti el magát. Az IBB a kamatszedés és kamatfizetés elhagyásán túl a felszámolt ügyleti díjakat is előzetes megállapodás tárgyává teszi. Bár a tőzsdék gyengélkedése és az ingatlanpiac teljesítménycsökkenése rosszul érinti az arab országok hitelintézeteit, a rendszer támogatói szerint a saríá egyfajta beépített védelmet jelent az amerikaihoz hasonló pénzügyi válság ellen. Az iszlám vallás ugyanis tiltja a derivatívok használatát és a túlzott kockázatvállalást.

Nem ígér többet
"A muszlim bankrendszer szépsége az, hogy nem ígér többet, mint amivel valóban rendelkezik. Ezeket a bankokat nem védi az állam, így a gazdaság lassulása esetén szenvednek, de az ügyfelek nem veszítik el mindenüket" – vélte Majed al-Refaie, a bahreini székhelyű Unicorn Investment Bank vezetője. Az iszlám vallás eredendően a kamat szedését az uzsorával hozza párhuzamba, ezért tiltja. A modern világra lefordítva ezt azt jelenti, hogy a pénz nem kamatoztathatja önmagát, csak valamilyen termelő tevékenységben sokasodhat. Mint hogy minden tranzakció mögött valódi teljesítmény áll, az amerikai jelzálog válságot okozó pénzügyi manőverek alkalmazása kizárt. A pénzügyi világ vezetői szorosan együttműködnek a muszlim vallás döntéshozóival, akik minden új terméket gondosan megvizsgálnak, mielőtt döntenének róla.
Magától értetődő, hogy a muszlim bankok nem fektethetnek alkoholba, disznóhússal kapcsolatos termelésbe, szerencsejátékba, fegyverekbe, pornográfiába vagy dohánytermékek gyártásába. Az érdekesség az, hogy a lakáshitelek is radikálisan eltérnek a nyugati típusoktól. Az iszlám bankok nem kamatozó hitelt adnak az ügyfeleknek, hanem megvásárolják azt, majd egyforma részletekben fizettetik ki a leendő tulajdonossal. Az összeg az ingatlan árán kívül egy előre meghatározott profitot is tartalmaz a bank számára.
A muszlim bankok által biztosított profit általában meglehetősen alacsony, mintegy 4 százalék, viszont ennek megfelelően a kockázat is jóval kisebb. A hetvenes években történő bevezetése óta ez a bankrendszer mintegy 15 százalékos növekedést ért el, de még így is csak a globális pénzügyi piac 1 százalékát teszi ki. Egy dubai székhelyű elemző cég korábban 2025-re mintegy 12 százalékos globális részesedéssel kalkulált, a válság hatására azonban most jóval magasabb aránnyal számolnak.
"Az iszlám alapelvei egyszerűek, világosak és kőkemények" – szögezi le a híres szerzőpáros, Mervyn Lewis és Latifa Algoud a téma egyik klasszikusának tekintett művében, az Islamic Banking-ben (Iszlám banktevékenység). A brit kiadású szakkönyv a pénzügyi technikák elemzésén túl betekintést ad az iszlám alapokon álló gondolkodásmódba is: az iszlám szabályrendszere nem válik szét világi és vallási szférára, hanem egyaránt kiterjed az élet minden területére. Vagyis, mivel az iszlám törvénykezés, azaz a saria szerint tilos "pénzből pénzt csinálni", ha egy hithű muzulmán pénzintézet betétszámlát kínál az ügyfeleinek, arra természetesen nem fizet kamatot. Helyette viszont, a saria szabályainak megfelelő befektetéseket eszközöl, amelyek hozamait megosztja a betéttulajdonosokkal. Vagy vegyük például az itthon is népszerű lakáshiteleket: ha egy iszlám bank "lakáshitelt nyújt", akkor először megvásárolja a kiszemelt ingatlant, majd gyakorlatilag bérbe adja azt a hitel igénylőjének. Hasonló szisztéma szerint alakulnak az arab kisvállalkozói hitelek is: a bank részesedést vásárol az adott vállalkozásban, majd a tevékenység hasznaiból lassan "visszaszedi" a kezdeti hozzájárulás összegét.
Ahmad Baqer, Kuvait kereskedelmi minisztere nemrég úgy nyilatkozott: a muszlim típusú bankrendszer több teret nyerhet a jövőben. Robert M. Kimmet, az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának államtitkára Jiddah-ban látogatva kijelentette: tanulmányozták a saría elvein alapuló bankrendszer működését – írja a Washington Post.

Allah mondta…
A Korán egyértelműen kijelenti, hogy "minden vagyon Allahé", és akik kamatot fizetnek vagy szednek, azok "háborúban állnak Istennel és Mohameddel". A saria másik forrása, a prófétai szunna (hagyomány) még a kamat fogalmát sem ismeri. Miután a hagyományok szerint egy törzs köteles volt gondoskodni az elesett tagjainak megélhetéséről, még magáról Mohamedről is feljegyezték, hogy "rokoni kölcsönt" kapott, amelyből aztán egy egész karavánt szerelt föl. Mikor pedig nagy haszonnal túladott rajta, visszafizette a kölcsön (eredeti) összegét, és a nyereségből tovább élt. Többek között ezekre hivatkozva kezdték követelni később a modern muszlim mozgalmak, hogy a bankok is tartsák be a szunnát, és töröljék el a kamat intézményét.
Konkrétan a befektetésekre vonatkozóan a saria öt alapelvet fogalmaz meg:
(1) nem foglalhatnak magukban kamatfizetést,
(2) az ügyletben meg kell jelennie a jótékonysági adakozásnak, azaz a vallásos adónak,
(3) az üzlet nem irányulhat az iszlám értékrendjével szembenálló termék vagy szolgáltatás előállítására,
(4) tilos az amúgy elkerülhető kockázatok vállalása, kerülni kell a spekulatív ügyleteket, és végül,
(5) az üzlet tagjainak kölcsönösen vállalniuk kell, hogy biztosítják egymást a károk és veszteségek ellen.
A bank intézménye tehát – az iszlám elvek szerint – jóval több, mint "nyereséggyár". Az arab bankoknak társadalmi felelősségük van! Egy ilyen hitelintézet minden egyes dolgozójának olyan magatartást kell tanúsítania, hogy bárki, aki a bankkal kapcsolatba lép, lássa: itt még a tőke felhasználása is vallásos cselekedetnek minősül. Az iszlám elveivel tehát csak olyan finanszírozási ügyletek egyeztethetőek össze, amelyekben a finanszírozó a pénze fejében csak az annak felhasználásából elért haszonból – ami természetesen nem kapcsolódhat szeszgyártáshoz, szerencsejátékhoz vagy egyéb kétes hírű iparágakhoz – kap egy előre meghatározott arányú részt. A résztvevők ugyanilyen arányban viselik azonban a vállalkozás esetleges veszteségeit is. A mezőgazdasági beruházások esetén például, ha rossz a termés, és ez kárt okoz a termelőnek, a banknak is méltányos hányadban le kell mondania a kölcsön összegének visszaköveteléséről.

Erkölcsös profitok
A vallási alapokon kezelt befektetések iránt világszerte egyre nagyobb igény és érdeklődés mutatkozik és nem csak a muszlim hívek körében. Mivel Földünk minden ötödik lakója muzulmán vallású, nem meglepő, hogy legintenzívebben az iszlám alapelveit figyelembe vevő termékek és szolgáltatások kezdtek szaporodni. Erre válaszul Dow Jones, a világhírű Dow Jones Ipari Átlag nevezetű tőzsdeindex létrehozója, összeállította a Dow Jones Islamic Markets Indexes (Dow Jones Iszlám Piaci Indexek) csoportot, amely működése első öt évében mintegy 27 százalékkal múlta felül a szintén közismert – az amerikai tőzsdék mindenkori legjobb 500 ipari cégének részvényárfolyamából számított – S&P500 index átlagos megtérülését. 1997-ben az iszlám típusú pénzügyi tranzakciók forgalma összesen évi 160 milliárd dollárt tett ki, és évi 10-15 százalékos növekedést mutatott. 1998-ban a világ 43 országában mintegy 200 iszlám bank és pénzügyi intézmény működött, amelyek összesen 100 milliárd dollárt kezeltek. Ma már, mintegy hat évvel később, ez az összeg több mint 200 milliárd dollár.
2009.07.17.
A sajókazai szülőkre tavaly ősszel szabott ki összesen tizenhat hónap letöltendő szabadságvesztést a bíróság, mert két gyermekük rengeteg igazolatlan órát halmozott fel. A hiányzásokból szabálysértési, majd büntetőügy lett.
A házaspárnak annak ellenére kellett volna börtönbe vonulni, hogy az anya legkisebb gyermekét még szoptatja.
A hasonló ügyek ritkán jutnak el a bíróságig, bár általában a szabálysértésért fizetendő néhány tízezer forintos bírság is megviseli a szegény családokat. Az ítélethirdetés után a Társaság a Szabadságjogokért fordult a köztársasági elnökhöz, aki elengedte a büntetést.
A napilap úgy tudja, a gyerekek már rendszeresen járnak iskolába, amiben a sajókazai családsegítő és a roma asszonyokból alakult Segítő Kéz Asszonygyülekezet is segítette őket. Az asszonyegylet tagjai riasztják a szülőket, ha tanítási időben csellengő gyerekeket látnak.

2010. március 20.
Sólyom megkegyelmezett a roma szülőknek
Nem kell börtönbe mennie azoknak a roma szülőknek, akiket gyermekük iskolakerülése miatt ítélt szabadságvesztésre a Miskolci Városi Bíróság. A szülőknek Sólyom László köztársasági elnök adott kegyelmet - írja a Népszabadság.
http://index.hu/belfold/2010/03/20/solyom_megkegyelmezett_a_roma_szuloknek/
szitok
káromkodás
http://www.nyest.hu/hirek/anyazas-istenkaromlas-szitkok-es-atkok
becsmérlés
más kárának kívánása: a kevéssé megrázó anyagi, fizikai vagy szellemi károktól a hosszú betegségeken át az erőszakos vagy szenvedésekkel teli halálig
http://www.nyest.hu/hirek/gyorstalpalo-karomkodasbol-mikor-miert-hogyan-karomkodunk
Istenkáromlás
trágárkodás
korrupció
http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/22/a_partok_egyutt_szamoltak_a_kenopenzt/
engedélyezés, ügymenetgyorsítás
hálapénz
közbeszerzés
ellenrzés, rendrségi, munaügyi, adózási
a korrupcióban mindkét fél rejteget
az adócsalásban a munkavállaló beszél (mert neki érdeke lenne az adót is befizettetni)
szent
"Három erő, csupáncsak három erő van a földön, amelyek képesek örökre legyőzni és rabul ejteni e tehetetlen lázadókat, épp a boldogításuk végett - ezek az erők: a csoda, a titok és a tekintély. … Nem szálltál le a keresztről, amikor gúnyolva, csúfolódva azt kiabálták: 'Szállj le a keresztről, és akkor elhisszük, hogy te vagy az!' Te nem szálltál le, ismét csak azért, mert nem akartad csodával leigázni az embert, és mert nem csodaszülte, hanem szabad hitre áhítoztál."
(Dosztojevszkij, Karamazov testvérek, I. kötet, 334-335.o.)
felszólít, utasít, parancsol, direktívát ad ki, dirigál, irányít, vezet, kontrollál

számonkérés
alázás
bántás
sértés
sértődés
megbántódás
fegyelmezés
gyónás
A The National című abu-dzabi lap tudósítása szerint a fellebbviteli bíróság indoklásában kimondta, hogy az Emirates légitársaság 42 éves indiai légiutas-kísérője és szintén indiai felettese a pajzán szöveges üzenetek küldésével kimerítette a "bűnös cselekedetre való buzdítás tényállását".
A testület még így is enyhébb ítéletet hozott, mint az első fokon eljáró büntetőbíróság, amely decemberben még hat-hat hónapra ítélte a párt. Érvénytelenítette azt a korábbi döntést is, amelynek értelmében a légitársaság munkatársait ki kellett volna toloncolni. Az eset a légiutas-kísérő és volt férje között zajló felügyeleti jogi vita során került a bíróság elé.
Az exférj a mobilszolgáltatótól megkapta a szöveges üzenetek jegyzékét, amely - véleménye szerint - elegendő bizonyítékként szolgált a volt felesége és annak munkatársa közötti törvénytelen kapcsolatra.
A dubaji bíróságok az iszlám jog, a saríja alapján hozzák meg ítéleteiket.

MTI, 2010.03.17.
Három-három hónap börtönre ítélt a bíróság Dubajban egy párt, amiért szexuális tartalmú sms-eket váltottak - házassági kötelék nélkül.
Nagyon szexesnek ítélte az üzenetet a bíró
Pajzán sms-váltása miatt került börtönbe egy dubaji pár
tánc
http://www.1000ev.hu/
betyárbecsület, becsület
becs
rítus
ceremónia
http://prae.hu/prae/news.php?aid=6255&cat=2


A szomáliai főváros kereskedelmi rádiói egy szélsőséges iszlám szervezet parancsára szerdától nem sugároznak zenét.
A Mogadishunak csak egy kis részét ellenőrző k
Full transcript