Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Дрогата бич на съвременното поколение

No description
by

Petq Atanasova

on 30 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Дрогата бич на съвременното поколение

Logo
Опиум
В специално оборудвани химически лаборатории от опиума се извлича морфин, който се третира с оцетен анхидрид, при което се получава хероин.Този полу-синтетичен алкалоид е с много по-голяма аналгетична активност, спрямо морфина, а също така е и много по-токсичен. Опиевият мак расте в региони с топъл и сух климат.
Какво е наркотик?
Канабис
Наркотиците
Дрогата бич на съвременното поколение
Напълно, стари са опитите да бъде манипулирана нервната система, така че човек да се чувства, поне за малко, напълно щастлив.
В тази борба някои хора са открили лесен метод. Това са наркотиците. Ясна е и зависимостта към тях, но те се превръщат в лесен метод да "избягаш" за кратко от света.
Понятието "наркотик" произлиза от елински. За пръв път се смята, че е използвано от древния лекар Хипократ във формата "ναρκωσις" (narcozis - наркоза) за обозначаване на вещества с паралитично действие. Днес понятието обхваща голям брой вещества и агенти, обединени от едно: въздействат върху нервната система.
Зависимост
Зависимостта бива два вида - физическа и психическа.


Физическата зависимост обикновенно настъпва по - късно или не присъства. При нея тялото на наркомана е до такава степен привикнало с наркотика, че приема за неестествена липсата му.
Психическата зависимост усилва пристъпа, добавя към него
паника, агресия, които много усложняват заболяването.
Освен всичко друго организмът на наркомана започва да се нагажда към действието на наркотика.
Видове наркотици
Много видове наркотици, като ефедрин и кодеин, се използват в спорта. Тяхното приложение е като стимуланти, допинг, обезболяващи препарати и др.
За съжаление употребата им е крайно нежелателна и те често допринасят или дори са причина за смъртните случаи при професионалистите.
Хероин
Друг производен на опиума е хероина. В най-чистата си форма хероинът е бял прах, известен във фармацевтиката като диацетилморфин или диаморфин. В зависимост от начина на производство и съставките, добавени от уличните дилъри, той може да бъде мръсно бял, розов, кафяв или дори сив, може да се гълта, но на практика с нулев ефект, тъй като по-голяма част от наркотика се унищожава в стомаха
Морфин
Морфинът е 10 пъти по-силен от опиума. Той премахва болките по-добре и не предизвиква неприятни усещания. Поради това става много бързо предпочитан от медицината. Но той също има някои неприятни странични ефекти и превръща хората в зависими
Марихуаната обикновено се смесва с тютюн и след това, с помощта на една или повече хартийки за увиване, се завива под формата на цигара или т. нар. джойнт, коз. Има хора, които слагат хашиш или трева в храната си, обикновено под формата на т. нар. спейс кейк. Може да се приготви като чай или да се свари в мляко
Кокаин
Амфетамини
Метаамфетамини, екстази, ефедрин и др
Инхаланти
Ацетол, бензол, лепила
Халюциногени
LSD, мескалин, PCP, паркизан и др.
Кокаинът е стимулант на централната нервна система и е аноректик (потиска апетита), създавайки еуфорично усещане на щастие и повишена енергия. Въпреки че заради тези си свойства кокаинът най-често се използва за развлечение, той е също местно анестезиращо средство, използвано в очната хирургия и хирургията на носа и гърлото.
Full transcript