Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

LA CLONACIÓ

No description
by

on 16 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of LA CLONACIÓ

LA CLONACIÓ
Què significa clonar? Quan daten les primeres experiències?
Procés de reproducció que permet obtenir un número ilimitat d'individus prácticament idéntics a partir de l'ADN d'un d'aquests individus.

La primera clonació al món animal va ser realitzada l'any 1952 a partir del òvul d'una granota, per científics de la Universitat de Pennsylvania.

L'any 1991 a Taiwan, el Dr. Wu Ming-Che, va clonar cinc porcs d'una espècie en extinció, però solament amb un 90% de similitud.

En l'institud de Roslin, neix una altre via de clonació, a partir d'una cèl·lula provinent d'una ovella adulta, Dolly. Fet que es fa públic el febrer del 1997, després de que Wilmut, l'inventor, patentés el mètode de clonació.
Tipus de clonacions
Tenim diferents tipus de clonacions, que les classificarem segons el mètode i l'objectiu.
Esquemes
d'una clonació
ÍNDEX
1-Que significa clonar? Quan es va realitzar per primera vegada?
2-Diferència entre clonació reproductiva i terapéutica
3-Esquemes de clonació
4-Com es va clonar l'Ovella Dolly
5-Quins altres éssers vius s'han clonat?
6-Afectes secundaris
7-Consideracions étiques
8-Utilitats de la clonació
9-Cèl.lules mare
10-Opinió personal
Ovella Dolly
Va ser el primer mamífer en ser clonat satisfactòriament a partir d'una cèl·lula adulta. Va ser clonada a l'Institut Rosli nd'Escòcia. El seu naixement va ser anunciat el 22 de febrer de 1997.
El nom "Dolly" prové de Dolly Parton i als seus pits, ja que va ser clonada a partir d'una glàndula mamària d'ovella adulta. La tècnica es va fer famosa ja que el seu naixement es devia a una transferència nuclear de cèl·lula somàtica, en la qual és inserit un nucli en un oòcit denucleat que és fusionat i esdevé un embrió.
La clonació animal és un procès de còpia genètica estudiada desde mitjans del segle XX. Al llarg dels anys s'han anat clonant varies espècies d'animals i numerosos ejemplars com ara:
- Granotes, xais, ovelles, vaques, cabres, monos, rates, ratolins, porcs, cavalls, gats, mules, gats domèstics i cèrvols.
Es possible clonar éssers humans.

La clonació vegetal s'ha dut a terme amb centernars de tipus de plantes.
Quins altres éssers vius s'han clonat?
Segons mètode
Segons l'objectiu
CLONACIÓ REPRODUCTIVA:

La clonació reproductiva es refereix a la creació d'individus genéticament iguals L'embrió es implantat en l'úter de la dona, i es desarrolla de manera completa en ell. Com a conseqüència adquiereix un individu idéntic al clonat.


CLONACIÓ TERAPÈUTICA:

La clonació terapèutica es redueix a la etapa cel·lular de l'embrió, i l'objectiu primordial és la elaboració de cèl·lules mare. Aquestes, són capaces de reproduir-se il·limitadament i son usades per tractar una gran quantitat de malalties.
PARTICIÓ GEMELAR: fa referencia a la escissió d'un embrió, quan la cèl·lula es troba en la primera etapa de desenvolupament. A partir d'això, las parts que han estat separades son col·locades en la zona pelúcida d'un òvul. Com a conseqüència es generen subjectes idèntics però amb pares diferents.

PARACLONACIÓ: és un mètode mitjançant el qual s'extrau el nucli a la cèl·lula de un ser viu adult. Aquest es implantat en un òvul sense propi nucli. L'embrió produït com a resultat es desenvolupa en un laboratori fins arribar a compondre's per més d'un centenar de cèl·lules. A partir d'ells es col·locat en l'úter elegit. El resultat de la paraclonació és la creació de subjectes idèntics, però diferents als progenitors de l'embrió que va contribuir amb el nucli implantat.

CLONACIÓ VERDADERA: es refereix al traspàs dels nuclis que componen les cèl·lules de subjectes ja nascuts cap a un òvul. Els individus resultants són idèntics entre sí, i semblants al donant.
Consideracions étiques

La clonació ha estat un tema controversal a la nostra societat. La idea de produir asexualment éssers humans idéntics, crea generalment un reacció en contra de la clonació.

El religió católica està en contra de la clonació, ja que defensa la personalitat de l'ànima de les persones, que ens fa ser nosaltres mateixos i ens diferencia dels demés. Després de la clonació de l'Ovella Dolly, el Vaticà es va manifesta en contra, publicant un document titulat "Reflexions sobre la clonació" en el que adverteix sobre la clonació. La religió catòlica sosté la teoria de que permetre la clonació humana implicaria una violació dels principis fundamentals dels drets de l'home; la igualtat entre els éssers vius i la no discriminació.

En llocs com: Xina, Índia i Singapur s'han creat lleis que recolzen la clonació d'embrions per a la investigació mèdica, mentres que, en Europa esta prohibit en més d'una dotzena de països, incluint Francia i Alemania. Espanya, es el cuart i últim país en aceptar el tema de la clonació, on existeix una aprovació legal.

Per altre banda, existeix la postura de les religions orientals, on la opinió no es la mateixa, ja que tenen una posició més oberta sobre el tema. La raó fonamental de la acceptació es que la clonació terapéutica (utilitzada per transplants, erradicar enfermetats,etc..) estableix molt bona relació amb les creencies de la reencarnació dels budistes i hinduistes.
Efectes secundaris
-Mai es pot aconseguir una còpia idèntica
-Té greus efectes sobre la salud, com per exemple en el cas de l'Ovella Dolly.
- En la clonació humana pot produïr artritis, pneumònia i càncer.
-El clon té una vida més curta que el ésser viu clonat.
-Pot desenvolupar malalties genètiques dels seus progenitors.
-El clon pot tenir problemes en relacionar-se amb el medi i altres éssers vius.
Cèl·lules Mare
Les cèl·lules mare són las que conserven l'habilitat de diferenciar-se en altres tipus cel·lulars. Aquesta habilitat els permet d'actuar com a un sistema reparador per al cos, substituint altres cèl·lules mentre l'organisme encara és viu. Poden ser diferenciades de 4 maneres:
Opinió personal
Penso que la clonació actualment és un tema que es necessari tractar-lo, per conèixer els seus límits i saber les seves utilitats i les seves contres, per tant, actualment estic d'acord amb la seva legalitat d'investigació, tant en humans com en la resta d'éssers vius. En el futur, quan ja sapiguem quins són els seus límits, penso que caldrà establir una llei que prohibeixi o accepti els diferents tipus de clonació, en diferents éssers vius i depèn de la seva situació. Crec que amb una llei que reguli el seu ús, serà possible curar moltes malalties i millorar la producció d'aliments produïts pels animals, coses que milorarien la qualitat de vida dels éssers humans.
Utilitats de la clonació
La posibilitat de manipular gens de manera precisa, permetrà crear animals amb millor producció de llet, carn o llana. Després aquests animals es podrian clonar-se per tenir uns gran quantitat de bons productors.

Gracies a la manipulació genètica, la llet de cabres i vaques podria produïr proteínes per el tractament d'enfermetats humanes com el cáncer, enfermetats cròniques...

El potencial terapèutic de la clonació, pot reparar parcialment el sistema inmunològic de ratolins, cosa que es podria aplicar als éssers humans i altres animals per béns propis.
Pluripotents
Cèl·lules mares descendents de les totipotents que poden esdevenir qualsevol tipus cel·lular excepte les totipotents.
Unipotents
Cèl·lules mare que només poden produir un tipus concret de cèl·lula, però amb capacitat d'autorenovar-se cosa que les diferencia de les no cèl·lules mare.
Multipotents
Les cèl·lules mare només poden produir una família emparentada de cèl·lules diferenciades (les multipotencials hematopoètiques, per exemple, poden crear hematòcits, limfòcits i plaquetes).
Totipotents
Les cèl·lules mare són produïdes per fusió d'un òvul i un espermatozoide així com les produïdes en les primeres divisions del zigot. Aquestes cèl·lules poden esdevenir qualsevol tipus cel·lular sense excepció.
Moltes gràcies.

Isaac Oliva
4rt ESO
Biologia
Full transcript