Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ting1 ,Sains PBS:Bab 6 Kepelbagaian Sumber Bumi Kepada Manusia

No description
by

Ching Jia Wen

on 30 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ting1 ,Sains PBS:Bab 6 Kepelbagaian Sumber Bumi Kepada Manusia

photo credit Nasa / Goddard Space Flight Center / Reto Stöckli
Kepentingan Kepelbagaian Sumber Bumi kepada Manusia
Maksud
memelihara dan memulihara
sumber di bumi.
Kepentingan pemelihara dan pemulihara sumber bumi.


Untuk mengelakkan organisma-organisma seperti harimau dan tumbuh-tumbuhan tertentu daripada ancaman kepupusan (extinction).
→ Untuk memastikan bahawa
komposisi gas di udara kekal seimbang.
→Untuk memastikan bahawa bekalan keperluan asas manusia tidak terjejas (not jeopardized).
→Untuk memastikan bahawa bekalan logam (metal) dan bukan logam (non-metal) di dalam kerak Bumi (Earth's crust) tidak kehabisan (not depleted).
Kepentingan pemelihara dan pemulihara sumber bumi .

 
Alam sekitar merupakan segala benda hidup dan bukan hidup yang wujudsecara semula jadi di permukaan bumi, atau sebahagian daripadanya. Alam sekitar memainkan peranan yang penting dalam kehidupan harian kita. Alam sekitar yangtidak tercemar memberikan kita satu suasana yang selesa dan menyamankan. Disamping memberi keselesaan kepada manusia, aktiviti-aktiviti pembangunan sedikitsebanyak menjejaskan negara sekiranya alam sekitar di negara kita tidak dijagadengan baik. Amalan menjaga kebersihan merupakan tuntutan semua agama.Persekitaran yang bersih penting untuk mewujudkan kehidupan yang sihat dan sejahtera.


MAKLUMAT DICARIKAN:
SUHAID NADIAH
♬SARAH YASMIN
♬LAU HUI CI
♬LEE HUI BEE
♬PUVANESWARY
♬CHAN RUO XUAN
♬CHING JIA WEN

DIPERSEMBAHANKAN:
♬SUHAID NADIAH

POWER POINT DIBUAT:
♬CHAN RUO XUAN
♬CHING JIA WENTHE END
TAMAT
Maksud memelihara dan memulihara sumber di bumi ialah merawat,membela,menjaga, melindungi serta memulihkan sumber di bumi.
Tindakan melindungi sumber-sumber tersebut supaya dapat mengekalkan keadaan semula jadinya.
Kepentingan  alam sekitar kepada sistem pernafasan kita. Persekitaran yang bersih membolehkan kita menyedut udara yang segar. Udara yang bersih dan segar  sememangnya amat penting untuk kesihatan. Kawasan yang segar dan bersih

  lazimnya dipenuhi dengan tumbuhan menghijau. Tumbuh-tumbuhan akan membebaskan oksigen ke udara dan membolehkan  badan kita mendapat bekalan oksigen secukupnya. Selain itu, alam sekitar yang bersih membolehkan kita menikmati keselesaan. Cuaca panas dan kering yang  disebabkan oleh kenaikan suhu dapat dielakkan dan membolehkan kita  menjalankan kehidupan dalam keadaan yang baik. Melalui persekitaran yang segar dan nyaman juga, orang ramai boleh melakukan aktiviti luar dan beriadah tanpa gangguan yang boleh menimbulkan perasaan rimas, marah dan tidak selesa. Aktiviti riadah  yang dijalankan dalam keadaan bersih akan menguatkan kesihatan kita.  Dengan ini, kesihatan manusia akan terjamin.


 Menjaga alam sekitar adalah penting untuk flora dan fauna.  Kebersihan alam sekitar akan menjamin keseimbangan ekosistem. Ekosistem yang terpelihara daripada kerakusan manusia akan membantu menjamin sumber air. Tanpa pemusnahan hutan, ia dapat  berfungsi sebagai kawasan tadahan hujan. Kehadiran hutan-hutan tadahan hujan akan menakung air hujan secara semula jadi dalam kuantiti yang besar. Hutan yang lengkap dengan flora dan faunanya menyebabkan air hujan yang turun dapat disalurkan dengan baik ke  sungai. Air hujan yang turun itu tidak akan tersejat malah akan disalurkan ke sungai untuk meneruskan peredaran air. Ini  dapat menjamin bekalan air yang mencukupi bagi kegunaan persendirian mahupun industri. Selain itu, hutan merupakan aspek penting untuk penakungan air  di empangan-empangan yang dilengkapi teknologi canggih. Keadaan ini membolehkan kita menghasilkan kuasa elektrik hidro 
sebagai suatu tenaga yang bersifat mesra alam dan akan mengurangkan pergantungan kepada tenaga fosil seperti petrol dan arang batu  yang memusnahkan alam. Secara umumnya.

Full transcript