Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

-REVOLUCIONI BORGJEZ FRANCEZ-

No description
by

Edlira Doci

on 17 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of -REVOLUCIONI BORGJEZ FRANCEZ-

REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE PAS PJESES SE PARE TE SHEK XIX

Revolucioni Francez (1789 – 1799) ishte një periudhë e përgjakshme që përfshiu të gjithë Francën për arsye kryesisht sociale dhe politike
-REVOLUCIONI BORGJEZ FRANCEZ-
Ne jeten politike ne France u zhillua lufte mes JOKOBINEVE-borgjezia e mesme dhe e vogel dhe ZHIRONDISTET-borgjezia e madhe..
ZHIRONDISTET MENDONIN SE REVOLUCIONI KA PERFUNDUAR , NDERSA JOBONIKET ISHIN PER VAZHDIMIN E REVOLUCIONIT..
deri ne shkaterrimin e mbeturinae te fundit te regjimit feudal-absolutist .
PERFAQSUESIT E TYRE ISHIN; DANTONI ROBESPIERI,MARA dhe SENT ZHYST .
Ne vitin 1793 jokobinait sjellen diktature e cila ne korrik te vitit 1794 ka qene e abrogura me PERMBYSJEN TERMIDORE .dhe me kete ka perfunduar revolucioni borgjez francez, kurse pushtetin e kane mare Zhirondistet (borgjeziaemadhe)


NAPOLEON BONAPARTA
Me 2 dhjetor 1804, në katedralen e Notre-Dame në Paris, celebrua ceremonia e kurorëzimit, ky kurorëzim u bekua nga papa Pio VII, Napoleoni u kurorzua si perandor i Francezeve, me pas u .. kurorëzua si perandoreshe bashkëshortja e tij ..
Me vone, me 26 gusht 1805 në sheshin Duomo te Milanos, Napoleoni u kurorëzua mbret i Italisë me Kurorën e Hekurt.
Kurora e Hekurt e përdorur për kurorëzimin e Napoleonit.Me ketë kurorëzim nga ana e Napoleonit, u rivendos monarkia në France.

Per nje kohe te shkruter arriti ta fiton Austrine, Spanjen dhe Prusine..
Anglia ishte e vetmja fuqi evropiane që nuk kishte pranuar t'iu gjunezohej perandorit francez, për te detyruar Anglinë te dorëzohej, Napoleoni vendosi një bllok kontinental në Evrope, në mënyre që Anglia mos te tregton madhra me Evropën. Mirepo kjo strategji nuk ishte efikase .

Ne vitin 1812 ndermori ekspedite kunder Rusie.. Edhe pse e pushtoi Mosken , pershkak te rezistences se fuqishme ruse u detyrua qe te terhiqet.. Ajo I trimeroi Prusine,Austrine dhe Suedine qe ti bashkengjiten ushtrise ruse.. Ne betejen e LAJPCIGUT ushtria e napolonit ka qene e shpartalluar dhe ai ishte I detyruar qe ta leshon fronin si dhe ka qene I burgosur ne ishullin e Elbes.
Ne vitin 1815 arriti prap ta mer pushtetin ne France.. Ushtrite e bashkuara ne betejen VATERLO e kane mundur rende dhe perseri ka qene I burgosur dhe I ndjekur ne ishullin e SH.ELENES ku dhe do te vdes.
Pas disfates se Napolonit , ne Vijjene eshte mbajtur nje kongres paqesor ne te cilen eshte kryer restaurimi I feudalimit ne shtetet evrpiane.

EVROPA PAS KONGRESIT TE VJENES (1815)
Levizje revolucionare ne vitin 1831 jane paraqitur ne Gjermani ,Itali dhe ne Zvicer ..Ne vendet ku kane mbisunduar marrdheniet kapitaliste pushteti eshte marre nga borgjezia..Deri ne mesin e shekullit XIX jane paraqitur organizata te shtreses puntore, Kercenim me te madh per rregullimin e definuar ne vitin 1830-1840 ka qene levizja ANGLEZE CARTISTE , levizja e LUDIT , mesimi i MARKSIT dhe ENGELSIT ....
Rol udhheqes kishte borgjezia ku e kane pranuar parrullen e iluministeve francez … “liri,barazim , vellazerim’’ dhe kane qendruar ne krye te lufter er ndryshimin e mardhenieve te vjetra shoqerore..
Lufterat Koloniale , prodhimet e lira angleze dhe harxhimi I pakuptimt I parave shteterore e kane sjell Francen ne krize financiare ..dhe mbreti Luigji XVI ishte I detyruar te fuse reforma …
Kur Luigji XVI thërriti parlamentin, ai shpresonte të fitonte sërish mbështetjen e masave të popullsisë Franceze. Reformat ekonomike sipas tij do të shuanin revoltën dhe do të risillnin stabilitetin në vend..
Perfaqesuesi(deputetet)e shtreses se trete,pa vullnetin e mbretit u shpallen per Kuvend Popullor dhe e kane mare pushtetit suprem ne vend..
Me 14 korrik 1789 populli i armatosur i Parisit sulmoi dhe pushtoi keshtjellen burg,Bastijen,qe ishte simbol I roberie dhe tiranise.
U liruan te burgosurit dhe u ngrit flamuri trengjyresh(i bardhe,i kuq,blu)i revolucionit Kjo date,14 korriku,shenoi fitoren mbi regjimin e vjeter dhe vendosjen e regjimit te ri ,ku kete fitore e shfrytezoi borgjezia dhe e mer pushtetin ne duart e veta.
Me 26 gusht Kuvendi popullor e sjelli DEKLARATEN PER TE DREJTAT E NJERIUT DHE TE QYTETARIT .

- Popullata ne France ndahej ne tri shtresa;
- Shtresen e pare e perbenin ; Kleret
-te dytin ; bujaria
- te tretin; borgjezia , puntoret dhe fshataret

Borgjezia e madhe e vazhdoi luften kunder koalicionit feudal te cilen e perbenin Austria, Prusia,Spanja..
Ne kete lufte u dallua gjenerali I ri NAPOLON BOAPARTA…
Si komandat I forcave franceze ne Italine Veriore ka kore fitore mbi Austrine ..

Ne paris ka kryer grushtet dhe ka krijuar nje organ te ri I quajtur KONSULAT.. Konsuli I pare ka qene Napoleoni .. I emëruar Konsull i pare Napoleoni e rindërtoi administrazionin e Francës në një strukture qendrore, territori ndahej në departamente, distrikt dhe komuna, te ushehequra nga prefektë, ndihmës-prefekte dhe kryetar bashkie..
PUNOI :EDLIRADOCI
II-1
Full transcript