Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Dimitrie Cantemir si influenta sa asupra vietii noastre

No description
by

Stanescu Bianca Alina

on 11 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Dimitrie Cantemir si influenta sa asupra vietii noastre

Dimitrie Cantemir și influențele lui asupra culturii noastre
Viața lui Dimitrie Cantemir
Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 - d. 21 august 1723) a fost domn al Moldovei (martie - aprilie 1693 și 1710 - 1711), autor, cărturar, compozitor, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic și scriitor român (moldovean).
Dimitrie Cantemir s-a născut la 26 octombrie 1673 într-o familie nobilă, în localitatea Silișteni din comuna Fălciu, azi în comuna Dimitrie Cantemir din județul Vaslui, în partea de sud a orașului Huși. A fost fiul lui Constantin și al Anei, născută Bantaș. La 15 ani a fost nevoit să plece la Constantinopol (1688-1690), unde a stat 22 ani, ca zălog al tatălui său pe lângă Înalta Poartă, înlocuindu-l pe Antioh, devenit ulterior domn al Moldovei.

Dimitrie Cantemir - Personalitate enciclopedică
Principala preocupare a lui Dimitrie Cantemir a fost învățătura, ceea ce il va ajuta să devina un spirit enciclopedic al umanismului românesc și prefigurtor al iluminismului. Prin vârsta și remarcabila sa opera științifică și literară, acesta se afirmă ca o personalitate a Renașterii noastre.
A avut o formativă enciclopedică cu preocuări în diferite domenii: istoria, filozofia, literatura. A fost o personalitate multilaterala, care a realizat prima sinteza a culturii naționale, pregătind apariția iluminismului.
Contributia lui Dimitrie Cantemir la evolutia dezvoltarii culturii romanesti
Proiect realizat de:
Lucrările specifice perioadei erau predominant traduceri, difuzate prin numeroase copii, cel mai adesea fidele izvorului. Iar literatura originală, nesemnificativă în ansamblu, consta, cu rare excepţii datorate nu atât nivelului general al scrisului literar, cât talentului autorilor, într-un simplu exerciţiu după un model dat.
Istoria ieroglifica
Butcaru Andreea
Mengu Georgiana
Radu Georgiana
Stanescu Alina
Velula Adel
Vulpe Diana

CITATE
Dimitrie Cantemir, autorul cel mai interesant al „veacului de aur” al vechii literaturi româneşti, s-a remarcat nu doar printr-o vastă cultură, de autentică factură europeană, ci şi prin scrieri surprinzătoare ca diversitate a domeniilor ilustrate şi ca noutate a abordărilor propuse.
‘’Istoria ieroglifica", scrisă la Constantinopol între 1703-1705, considerată primul roman din literatura română, un roman alegoric sau roman-parabola, seamănă, prin folosirea unor măști animaliere, cu "Le Roman de Renard" și, prin virulenta polemica a pamfletului politic, cu "Istoria secretă" a lui Procopius din Cezareea. În aceste pagini, Dimitrie Cantemir radiografiaza, in limbaj criptografic, tabloul politic al epocii sale, luptele complicate pentru domnie dintre partidele boierești în Moldova și în Țara Românească, dintre Cantemirești și Brâncoveni. În planul alegoric al romanului se lupta două țări, a patrupedelor (țara Leului) și a păsărilor (țara Vulturului).

Umanismul
Mișcare socială și culturală apărută în apusul Europei în sec. XIV, ca expresie a luptei împotriva feudalismului și a învățăturii scolastice, care a promovat ideea încrederii în valoarea omului și a perfecționării sale, a militat pentru dezvoltarea liberă și multilaterală a personalității umane, pentru o cultură laică (în spiritul vechii culturi clasice) etc.
Umanismul implică un devotament pentru căutarea adevărului și moralității prin mijloace umane, în sprijinul intereselor umane. Axându-se pe capacitatea de autodeterminare, umanismul respinge validitatea justificărilor transcendentale cum ar fi dependența de credință, supranaturalul sau textele pretinse a fi revelații divine. Umaniștii susțin moralitatea universală bazată pe condiția umană ca loc comun, sugerând că soluțiile problemelor sociale și culturale umane nu pot fi provincialiste.
CITATE
“Rar va vedea cineva o femeie (la ospeţe) ducând îmbucătura la gură sau deschizându-şi buzele atât ca să i se poată vedea dinţii; ea îşi vâră îmbucătura în gură cât se poate mai în taină.”
(D.Cantemir)

Prietenia este închisoarea sufletului de bună voie în trup străin”.
(D.Cantemir)


BIBLIOGRAFIE:
 George Călinescu “Istoria literaturii române de la origini până în prezent ” , Editura Naţională Mecu, S. A. Bucureşti, 1945;
 Dimitrie Cantemir „Descrierea Moldovei”, Editura Minerva, București 1973;
 Dimitrie Cantemir „Istoria Ieroglifică” , Editura 100+1 GRAMAR, București 2002;
 Eugen Lovinescu „Istoria literaturii române contemporane” , Editura Biblioteca școlarului, Chișinău 1998.
 Adamescu Gh.
 „Istoria literaturii române.” –Bucureşti, Editura Eminescu, 1998
 http://www.citatepedia.ro/DimitrieCantemir
 http://www.dexonline.ro
 http://ro.wikipedia.org/wiki/Umanism
 http://www.referatele.com/Umanismul
 http://istoria.md/articol/52/Dimitrie_Cantemir,_domn_al_Moldovei
 http://ro.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_Cantemir
 http://cantemir.asm.md/dimitrie/biografi


CUPRINS:

1. Viața lui Dimitrie Cantemir – Adel Velula
2. Dimitrie Cantemir- Personalitate enciclopedică – Vulpe Diana- Maria
3. Operele lui – Istoria Ieroglifică – Radu Georgiana
4. Contribuția lui Dimitrie Cantemir la evoluția culturii noastre – Mengu Georgiana
5. Umanismul – Stanescu Alina
6. Citate – Butcaru Andreea
7. Bibliografie
Full transcript