Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Belevenis communicatie

Cursus HBO Belevenis communicatie aan 3e jaars MBO DRP
by

WBU De Rooi Pannen

on 12 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Belevenis communicatie

Belevenis
Communicatie
HBO 3e jaars

Belevenis is een experience
Opdracht HBO Doorstroom
donderdag 15 mei
16.00 uur
Belevenissen zijn gebeurtenissen die mensen op een persoonlijke manier aanspreken; positief of negatief.

Deze belevenis kun je overbrengen naar andere personen door duidelijk een gevoel te creëren van de belevenis. Dit gevoel kun je overbrengen aan andere personen door beelden en krachtige korte woorden.

Bedrijven en merken doen dit steeds meer, maar ook artiesten maken hier gebruik van.
Belevenis gebruiken in de reclame is een tactiek om uiteindelijk bij personen een gevoel te creëren dat ze vinden dat een bepaald product erbij hoort.

Belevenis communicatie is steeds meer in opkomst. Door een overvloed aan informatie- en communicatiekanalen wordt het steeds moeilijker om met traditionele reclame doelgroepen effectief te bereiken. Daarom wordt er steeds vaker naar nieuwe methoden gezocht om doelgroepen aan te spreken.

Hierbij kun je denken aan communicatie die niet direct als reclame ervaren wordt, maar meer als een beleving, een beleving die een gevoel bij een merk opwekt. Kortom een beleving die een merk inhoud geeft.
Samenvatting boek Essentie van Communicatie
hfdst 1, 2, 3, 4, 5 en 7. Bij elk hfdst is er een case bijgevoegd uit de praktijk waar de theorie op is toegepast!

Onderzoek naar de 2 theorie modellen van Beleveniscommunicatie Pine and Gilmore Experience. Beschrijf de 2 modellen in het verslag en voeg er cases bij uit de praktijk.

Verwerk de onderzoeken in een Prezi en maak gebruik van reclame (filmpjes), sfeerafbeeldingen (eigen foto's en Google afbeeldingen). De link naar de Prezi verwerk je in je verslag.

Beide opdrachten komen in een PDF verslag naar eisen van De Rooi Pannen en deze lever je in op donderdag 15 mei voor 16.00 uur.
RedBull verkoopt duidelijk de ervaring.
Belevenis in de reclame = gevoel
Opdracht vandaag
Afgelopen zaterdag avond weg geweest? Naar een verjaardag/feest of thuis op de bank? Maak in 40 minuten een belevenis op een A3.

Zorg ervoor dat wij duidelijk zien wat de belevenis is en waar het is.
Deel de afbeeldingen in categorie van omgeving, drank/eten & gevoel dat het je gaf. Let op geen woorden! En niet zeggen tegen de ander wat het is....
Belevenis communicatie wordt ingezet om een extra dimensie aan het merk te koppelen, om een merk nieuwe lading te geven of om de markt te betreden zonder (traditionele) reclame te gebruiken. Je kunt hierbij onder andere denken aan de inzet van events, interactieve acties, shopping experiences en andere unieke communicatie belevenissen.
Product = koffie
Specifiek product = pak espresso koffie
Service = kop espresso koffie bij Starbucks
Beleving = kop espresso bij Florian op Piazza San Marco in Venetië

Wat zijn de verschillen tussen de 4?
Om een belevenis goed in te zetten als reclame dan heb je inzicht nodig in Sociologie en Psychologie van de mens

Sociologie vd mens = wetenschap die de mens in zijn relatie met anderen bestudeert
(hoe leven wij eigenlijk samen b.v. in de buurt of in de klas?)

Psychologie vd mens = wetenschap die de geest en het gedrag van mensen bestudeert
(waarom rook jij?)

Een belevenis is voor een mens een ervaring. Dingen die betekenis geven aan je leven.
- Persoonlijk
- Sociaal-Cultureel
- Economisch

Zodra welvaart een bepaald niveau bereikt, verschuift aandacht van goederen en diensten naar "experiences". Producten worden verkocht met een belevenis.
Beantwoord bij dit filmpje de volgende vragen:
Wat is het doel van de viral:
Wat is het specifiek product:
Wat is hier de beleving:
Mensen en belevenissen: het ervaringsproces

Opdracht:
maak op Pinterest 1 bord die gaat over een drank product: koffie / thee of b.v. bier. Zoek daarbij plaatjes van 5 zintuigelijke waarnemingen van het product:
zien - horen - voelen - ruiken en proeven
Maak een printscreen van dit bord en mail dit naar de docent.
Piramide van Maslow: hiërarchische ordening behoeften van de mens
1. Primaire biologische behoeften:
- horen - zien - ruiken - proeven - voelen
Basis van creëren van een belevenis
Met zijn piramide liet de Amerikaanse psycholoog Maslow in 1943 zien in welke volgorde de mens zijn behoefte bevredigt. Eerst willen we eten, drinken en slapen. Dan zoeken we veiligheid. Vervolgens vriendschap en liefde, Daarna waardering. En tenslotte zelfverwerkelijking: de kroon op wie we zijn.
Opdracht:

Kijk naar de volgende afbeeldingen / belevenissen en beschrijf in termen van Maslow welke behoefte de mens hier bevredigd.

Zet daaronder de 5 zintuigen die geprikkeld kunnen worden bij de afbeelding / belevenissen

- ruiken, horen, proeven, zien en voelen
" We zijn op zoek naar een belevenis met een betekenis. Alle zintuigen zijn daarbij betrokken, er is sprake van een verhoogde concentratie en focus, een veranderd tijdsbesef, men wordt emotioneel geraakt, het proces is uniek voor ieder en heeft intrinsieke waarde, er is contact met de omgeving door te doen en te ondergaan"

Communiceren vanuit je buik
Belevingscommunicatie is een geïntegreerde communicatievorm waarbij verbale en non-verbale communicatie met elkaar zijn verweven. Onder belevingscommunicatie verstaan we: "het ontdekken wat mensen verbindt door grote en kleine belevingen te activeren. Met als doel om in en rond de organisatie een sfeer van vertrouwen te scheppen waarin mensen zichzelf durven te zijn en genieten van wat ze elkaar te bieden hebben." In dit proces spelen alle zintuigen een rol. Want een beleving volgens deze definitie gaat verder dan een stomerijfaciliteit aanbieden in je bedrijf. Dat creëert geen betrokkenheid. Een uitnodiging om de afdelingsvergadering midden in de winter op de schaats te houden wél. Belevingen zijn een middel om medewerkers in open gesprek te laten komen met hun collega's. En met elkaar. Belevingen bieden perspectief omdat ze ruimte scheppen om in je werk jezelf te zijn en te komen met je ideeën, opvattingen en emoties. 'Communiceren vanuit je buik' leert dus dat belevingen veel méér zijn dan een feestje met een muziekje en het spreekwoordelijke hapje en drankje. Het gaat om activiteiten waar mensen in de organisaties zich kunnen laten zien. Managers die het toepassen staan vaak versteld van wat ze dan te zien krijgen. Er leeft zoveel meer onder de mensen dan lijkt op het eerste gezicht. Meer talent, meer inzet, meer glans.

Beleveniscommunicatie moet dus een merkwaarde uitdragen, maar ook via een belevenis een boodschap overdragen op de consument. De nadruk van de inzet van beleveniscommunicatie ligt tot nu toe nog bij events en internet. Er zijn al veel voorbeelden van bedrijven die succesvol hun belevingswereld in een evenement of site hebben weten te stoppen. Tot nu toe is de beleveniscommunicatie in de televisie- en radiowereld nog zeer klein.
Reclameboodschappen alleen is niet genoeg. Daarom gaan ook steeds meer brands op zoek naar een originelere communicatiemethode. Reclameboodschappen nodigen de consument ook niet uit, zij zitten hier ook niet op te wachten. Bij beleveniscommunicatie is er sprake van een actieve dialoog tussen de producent en consument. De klanten worden op verschillende manieren uitgenodigd, waarna de consument zelf de keuze maakt om wel of niet op deze uitnodiging in te gaan. De consument kiest er dus voor om deze vorm van communicatie te beleven, of niet.

Belevingscommunicatie draait ook om persoonlijke en authentieke bedrijven merken en persoonlijkheden. Laat gewoon eens zien wie je bent, wat jou beweegt, waar jij voor staat. Gun jezelf de ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Niet door zoveel mogelijk kennis te vergaren, maar door open te staan voor authentieke impulsen vanuit jezelf en je directe omgeving. Hou het simpel, durf fouten te maken en leer ervan. Belevingscommunicatie begint met vaststellen wat je persoonlijke waarden zijn. Wat kom je brengen? Wat is voor jou het allerbelangrijkste?

Schakel alle zintuigen in
Niet alleen de ogen en de oren, maar álle zintuigen zijn van belang voor het creëren van zinvolle belevingen. In organisaties wordt daar nog veel te weinig mee gewerkt - er is nog veel te beleven. De vraag is alleen: hoe bedenk je belevingen die mensen prikkelen op alle niveaus? Wat dit betreft is 'Communiceren vanuit je buik' net een praktisch kookboek voor de manager. Vanuit een eenvoudig basisrecept krijgt de lezer alle ingrediënten aangereikt om een complete - voedzame én smakelijke - maaltijd samen te stellen. Daarbij blijft het zaak om te kiezen voor gerechten die passen bij de cultuur van de organisatie. Het boek reikt naast ingrediënten voor belevingsactiviteiten ook een BC-meetlat aan. Daarmee kan iedere manager afmeten of de inhoud, vorm, sociale betrokkenheid, bewustzijn en gevoel van de communicatie wel kloppen met de waarden van de organisatie.

Geslaagde marketing en communicatie is nu als beleveniscommunicatie waarmee je je doelgroep moet ‘beraken’. Een goede term, daar draait het bij een belevenis ook om. Je bereik is met een beleveniscommunicatie dan misschien stukken lager dan met traditionele reclame, maar de kwaliteit van het contact is vele malen hoger.’ Het gaat allang niet meer om likes, oplages en kijkcijfers, maar om het opwekken van kippenvel, sympathie, een glimlach, huiver en andere emoties. Om beraken dus, in plaats van bereiken.
Opdracht: Lees de tekst in een groepje van 4 of 5. Probeer aan de klas in 3 zinnen op te schrijven en uit te leggen wat de alinea betekend. Voeg ook een voorbeeld toe.
Beantwoord de volgende vragen:
Wat is het beroep van de eigenaar?
Welke onderneming heeft hij?
Wat denk jij wat hij belangrijk vind voor zichzelf als persoonlijke waarde?
Op welke manier heeft hij deze persoonlijke waarde in zijn organisatie verwerkt?
Is zijn organisatie een belevenis?
Hoe komt dat?
Opdracht 1:

Maak een verborgen Pinterest bord die een persoonlijke waarde van jou vertegenwoordigd die je ook in je cv of sollicitatiebrief zou kunnen zetten met 20 afbeeldingen die echt bij jou passen: B.v.
plezier of zelfrespect of uiterlijk of sociale erkenning of leergierig of nieuwsgierig of goed doen of kennis van de branche

Opdracht 2:
Maak een verborgen Pinterest bord die de branche vertegenwoordigd door jou ogen waar je graag in wil gaan studeren of werken.
De opdracht voor volgende week:

Je onderzoekt de wetenschappers Pine & Gilmore. In een beschrijving/verslag van 3 pagina's leg je uit, in eigen bewoording, wat de theorie van deze wetenschappers inhoud, je beschrijft ook het model van deze wetenschappers. De theorie onderbouw je met voorbeelden uit de praktijk.

Je omschrijft de beschrijving/verslag net als hoofdstuk 3 in het voorbeeld essay dat ik heb uitgedeeld.
Je levert het verslag in op vrijdag 5 april en je maakt een korte presentatie van ongeveer 5 minuten over je verslag. Op vrijdag 5 april presenteer je je bevindingen.
Onderwerpen HBO Communicatie
5 weken
Essentie van Communicatie:
Interne Communicatie (hfdst 3)
Marketing Communcatie (hfdst 4)
Media (hfdst 7)


Beleveniscommunicatie (NHTV) (eigen onderzoek)
Onderzoek naar Pine and Gilmore:
- Wie zijn dat?
- Waar komen ze vandaan?
- Welke boeken hebben ze geschreven?
- Wat is het idee/visie van Pine and Gilmore?
Interne Communicatie
Binnen het bedrijf werknemers goed geïnformeerd over identiteit van de organisatie, dan dragen zij die ook uit. Basis van interne communicatie.
Full transcript