Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Тип Мешести

No description
by

michaela bogdanova

on 25 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Тип Мешести

Тип Мешести Тип Мешести И двете форми имат един отвор и кухина на тялото, които се използват за храносмилането и дишането. Клас
Хидровидни
Най-често безполовото поколение образува колонии, които се състоят от множество еднакво устроени индивиди. Броят на индивидите на колонията се увеличава по безполов начин, чрез пъпкуване, при което те не се отделят от общото стъбло. В някои случаи пъпкуването води до образуване на разделнополова медуза (хидромедуза), която образува полови продукти. типични представители: еундендриум корайн Клас
Същински медузи Същински медузи (Scyphozoa) е клас на тип медузи.
Името на класа Scyphozoa идва от гръцката дума скифос , означаваща вид чаша за пиене, произхожда от форма на организма.
Повечето видове имат две фази на жизнения цикъл, включващи планктонна форма или медуза, която е най-забележима през топлите летни месеци и незабележима, но дълго живуща дънна форма или полип, който сезонно поражда нови медузни форми. Повечето от големите, често разноцветни видими с просто око медузи в крайбрежните води по целия свят са Scyphozoa.
Те обикновено варират от 2 до 40 сантиметра в диаметър, но най-големите видове (Cyanea capillata) може да достигне 2 метра. Scyphozoa се откриват в световните океани, от повърхността до голяма дълбочина, но не се срещат в сладководни басейни.
Като медузи, те ядат разнообразие от ракообразни и риби, които улавят използвайки жилещите клетки, наречени нематоцисти. Нематоцистите са разположени на цялата дължина на пипалата, които излизат надолу от ръба на чадърния купол, а също и покриват четирите или осем устни ръце, които висят от устата. Някои видове обаче, се хранят чрез филтриране на водата, като използват пипала за прецеждане на планктон от водата. Мешестите са тип безгръбначни животни, чието тяло е съставено от два пласта, между които има безструктурно пихтиесто вещество, наречено мезоглея.
Външият пласт се нарича ектодерма, вътрешният — ендодерма.
Симетрията на тялото им е радиална
Мешестите имат две жизнени форми
полип( прикрепена) и медуза( свободна) Клас Корали Коралите са клас морски мешести организми, които съществуват като малки полипи, обикновено под формата на колония от много идентични индивиди.
Част от коралите, които отделят калциев карбонат, за да си изградят външен "скелет", са отговорни за създаването на коралови рифове. Клас
Кубомедузи Кубомедузите са клас отличаващи се с кубична форма медузи. Те са силно отровни. Ужилвания от тези и няколко други видове в класа са изключително болезнени и понякога фатални за хората.
Кубомедузите най-видимо се различават от същинските медузи, че имат по-скоро форма на чадър, отколкото купол или корона. Долната част на чадъра включва капак, или velarium, участващ за концентриране и увеличаване на потока вода, изтласкан от чадъра. В резултат на това кубомедузите могат да се движат по-бързо в сравнение с други медузи. Същинските медузи нямат никакви трайни твърди части, включително глава, скелет и няма специализирани органи за дишане или екскреция. Морските медузи може да се състоят от до 98% вода и затова са рядко срещани в изкопаеми форма.
За разлика от хидровидни при същинските медузи липсва кръглата мембрана под чадърчето, която помага задвижването чрез водата. Пръстен на мускулните влакна присъства в мезоглеята около ръба на купола и медузата плува чрез последователно свиване и отпускане на тези мускули. Периодично свиване и отпускане задвижва медузата през водата, което и позволява да избяга от хищници или да преследва плячката си. Размножаване: полово и безполово (Те се размножават чрез пъпкуване. Върху родителския организъм се образува подутина, която нараства и това представлява новият индивид. Той не се отделя. Самия той пъпкува и така се оформят колонии.). Разпространение на кораловите рифове по света. Хидровидните са клас примитивно устроени бъзгръбначни животни от типа на мешестите. Известни са около 2800 вида, единични и колониални, най-често прикрепени.
Разпространени са предимно в морските басейни, а само някои видове живеят в сладки води. Обикновено и най-често населяват крайбрежните ивици, но някои видове достигат големи дълбочини от 6600 до 8300 метра.
Размерите са им от няколко милиметра до един метър при най-едрите. Тялото им представлява торбичка.
Устния отвор е обграден с пипала, от 1 до 300 и разположен в предния край на тялото.
Получената след оплождането ларва (планула) се прикрепя на дъното и дава началото на нова безполова колония. Всички хидрозои се хранят с планктонни ракообразни, дори и малки рибки. Чрез пипалата си около устния отвор хващат жертвата си и я парализират с копривните си клетки. И постъпването на храната, и изхвърлянето на излишните хранителни вещества се осъществява чрез устния отвор. Широко разпространени са видовете от род Eudendrium и Coryne. Нервната система на кубомедузите също е по-развита от тази на много други медузи. Те притежават нервен пръстен около основата на чадъра, който координира техните пулсиращи движения; срещана никъде другаде освен при корономедуза.
Кубомедузите са уникални с притежаването на истински очи, имащи ретина, роговица и лещи. Очите им са разположени на всяка от четирите страни на чадърчето им в групи, наречени rhopalia. Това им дава възможност да виждат конкретни точки от светлината, а не просто да се прави разлика между светлината и мрака. Освен тях кубомедузите имат и по-просто устроени „очи“, общо имат 24 „очи“. Пипалата на някои видове може да достигне до 3 метра дължина. Кубоедузите могат да тежат до 2 кг.
Разпространение: Въпреки че отровните видове са до голяма степен или изцяло, ограничено до тропическия индо-тихоокеанския регион, различни видове може да се намерят широко в тропическите и субтропическите океани, включително Атлантическия океан и Тихия океан на изток, далеч на север в Калифорния, в Средиземно море, Япония и на юг чак до Южна Африка и Нова Зеландия. Въпреки, че коралите могат да улавят планктон посредством копривни клетки на пипалата си, те добиват повечето от хранителните си вещества чрез симбиоза(заимоотношение на определено равнище между два организма, от което те могат да имат едностранна или взаимна полза) с едноклетъчни водорасли, наречени зооксантели. В резултат на това, повечето корали зависят от слънчевата светлина и растат в плитки, прозрачни води - обикновено на дълбочина по-малка от 60 метра. Коралите се състоят от: . Тези корали допринасят за изграждането на физическата структура на кораловите рифове, които се развиват в тропичните и субтропичничните води - например Големият бариерен риф край бреговете на Австралия. Други корали обаче нямат съпътстващи водорасли и могат да живеят в много по-дълбоки води - например в Атлантическият океан, където студеноводният род Lophelia оцелява при дълбочини от 3000 метра. Корали са откривани и на брега на щата Вашингтон (САЩ) и на Алеутските острови в Аляска. интересни факти за
тип мешести: Едно от най-опасните мешести е корал на име Palitoa toxica. Намира се край Хаваите. Притежава мощна отрова, която е най-смъртоносния мервотоксин на Земята наречен палитоксин. Съдържа се в слизестата ципа,в която са покрити. Четири микрограма от тази отрова и човек може да умре. Това вещество не се синтезира от самите корали, а от динофлагелатни водорасли, които се прикрепват към тях. По този начин то се натрупва в тялото на коралите. Атакува сърдечния мускул,покачва кръвното налягане и разрушава клетките. Едно от най-опасните животни е медузата наречена Морска оса. Живее в Австралия. Масово може да се открие през дъждовния сезон: октомври-април. Тя има много тънки разтягащи се пипала- 60бр. Достигат до 3 метра при разтягане. При опарване предизвиква силен шок и много голяма болка. Появяват се мехури и до две минути човек може да умре.
Морската оса притежава около 5 000 токсини (книдобласти). Сравнява се по отрова с Индийската кобра. От 2007 г. са известни най-малко 36 вида кубомедузи. Те са групирани в два разреда и седем семейства. Няколко нови видове са описани оттогава, и е вероятно все още да има неописани видове.
Full transcript