Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

lates mihaela

on 8 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

GIROSCOPUL Între fascinație și tehnologie Cuprins Introducere - Schema de principiu a giroscopului
- Scurt istoric
- Consideraţii teoretice
- Proprietăţi fundamentale Metode şi rezultate - Experimente
- Giroscopul în viaţa cotidiană
- Giroscopul în tehnică Concluzii
Referinţe bibliografice Introducere Din copilărie știm ce este și ne-am jucat cu un titirez, urmărindu-i activitatea complexă pe care acesta o desfășura după ce asupra lui se acţiona cu o mișcare de rotație pe o suprafață plană.
Titirezul este un giroscop simplu în aparență, dar bazat pe mai multe principii mecanice pe care copii nu le conștientizează.
> fr. Gyroscope = dispozitiv antrenat de o mișcare de rotație în jurul unei axe, care se poate deplasa fără să-și modifice direcția axei de rotație. Giroscopul este format dintr-un rotor în formă de disc montat pe un ax de rotaţie, care, la rândul său, este prins de o articulaţie cardanică. Schema de principiu a giroscopului Scurt istoric - 1817 - Johann Bohnenberger construieşte primul giroscop: "Maşinăria“
- 1852 - Léon Foucault o denumeşte giroscop = gyros (cerc sau rotaţie) și skopeein (a vedea).
- 1900 - Hermann Anschiutz-Kaempfe: descoperă că orientarea stabilă a giroscopului poate fi ultilizată într-un girocompas.
- 1909 - Elmer Sperry realizează primul pilot
automat.
- 1911 - Hermann Anschiutz-Kaempfe alături de Elmer Sperry -> prima busolă giroscopică folosită de marina americană. Giroscopul lui Foucault
(wikimedia.org) Scurt istoric De-a lungul timpului, titirezul a adoptat mărimi și forme variate, diferite culori și materiale, evoluând de la titirezul clasic al copilăriei la titirezul ascultător, care putea fi controlat în mișcarea sa de translație fără a-i fi afectată mișcarea de rotație. În cele din urmă giroscopul s-a transformat într-un dispozitiv didactic extrem de interesant si util pentru toți iubitorii de știință din întreaga lume. Tipuri de titireze Consideraţii teoretice Giroscopul - corp în rotaţie este folosit pentru a ilustra legea de conservare a momentului cinetic sau legea inerţiei de rotaţie: un obiect aflat în mişcare de rotaţie în jurul unei axe va continua să se rotească în jurul aceleiaşi axe până când din exterior se va interpune  o  forţă ce ii dă un impuls, în stare să-i comunice o mişcare de rotatie. Proprietăţile fundamentale
ale giroscopului Stabilitatea axei giroscopului - menţinerea axei de rotaţie atunci cand asupra lui nu actioneaza forte perturbatoare.
Efectul giroscopic - rotirea axei giroscopului atunci cand asupra acestuia actioneaza un cuplu de forte perturbatoare.
Miscarea de precesie – rezultanta mişcării de rotaţie şi de revoluţie
Nutaţia - constă în variația unghiului pe care îl face axa de rotație a unui corp rigid cu axa lui de precesie. Metode şi rezultate Materiale folosite în realizarea experimentelor: roata giroscopică suspendată de fir, scaunul  rotativ , titireze, giroscop mecanic, giroscop electronic. Experimente 1. Experiment cu titireze 2. Experiment cu roata suspendată de un fir 3. Experiment cu scaun rotativ Giroscopul în viaţa cotidiană Studiul proprietăţilor giroscopului şi realizarea experimentelor a avut ca rezultat înţelegerea fenomenelor care le observăm în fiecare zi, fără să ştim că acestea se comportă ca un giroscop.
- Mişcarea de rotaţie a pământului.
- Mişcarea de rotaţie a glonţului.
- Mişcarea de rotaţie a unui patinator.
- Mişcarea balonului de rugbi.
- Mişcarea de rotaţie a corpului unei pisici în jurul cozii sau în jurul capului.
- Echilibrul pe bicicleta.
- Învârtitul farfuriei pe vârf de băţ. Mişcarea de rotaţie a pământului Pământul este şi el un giroscop, deoarece acesta se roteşte în jurul axei sale în timp ce se deplasează în jurul Soarelui. Mişcarea de rotaţie a glonţului Mişcarea de rotaţie asigura stabilitatea pe traiectorie si mersul cu vârful inainte, iar glonţul este  mult mai greu de deviat din drumul său spre ţintă. Mişcarea balonului de rugbi Balonul se comportă ca un giroscop atunci când se acţionează asupra lui cu o mișcarea de rotație ce-l ajută la păstrarea orientării pe toată durata aruncării. Mişcarea de rotaţie a unui patinator În momentul în care acesta stă aplecat cu unul dintre picioare şi mâini întinse, viteza sa nu este foarte mare întrucât o parte din masa acestuia nu coincide cu axa sa de rotaţie.
Pentru a mări viteza, acesta se ridică drept şi-şi apropie mâinele de corp, picioarele răsucindu-le unul după altul. Mişcarea de rotaţie a unei pisici În lumea mamiferelor, un exemplu sugestiv îl constituie pisica. Corpul acesteia exercită o mișcare de rotație în jurul cozii și al capului, motiv pentru care aceasta reușeste să ă cadă întotdeauna în picioare. Chiar dacă nu are iniţial un impuls de rotaţie, pisica își răsuceşte coada într-un anumit sens şi obligă astfel corpul să se rotească în sens contrar. Învârtitul farfuriei pe vârf de băţ Unii acrobaţi izbutesc să învârta o farfurie, aşezată orizontal într-un vârf de băţ, fără ca ea să cadă. O mentine in aceasta pozitie tot efectul stabilizator al rotaţiei. Giroscopul în tehnică Girocompasul Girocompasul sau giroscopul naval este rotit de un motor electric are rolul de a asigura orientarea navei, fiind independent de modificarea direcţiei navei. Giroorizontul sau orizontul artificial Giroorizontul este un tip de giroscop ce materializează linia orizontului, având proprietatea de a sesiza orice deviaţie de pe direcţia fixată.
Avionul se conduce automat datorită unui giroscop care este rotit cu viteză de un motor electric. Giroscopul la tanc Giroscopul - pentru a stabiliza tunul in miscare.
Mişcarea turelei este independentă de mişcarea platformei, respectiv şi de adanciturile, terenului. Giroscopul pe telefon Giroscopul pe telefon - sesizează mişcarea pe 3 axe, adică poziţia în lume, în raport cu gravitatea. Segway şi Solowheel-ul Segway - bicicletă specială electrică cu auto-echilibru cu senzori giroscopici
Solowheel - dispozitiv portabil, pliant, cu o singură roată si cu auto-echilibru foarte util pentru plimbări. Concluzii şi discuţii Giroscopul a fost și este una dintre cele mai remarcabile jucării cunoscute în întreaga lume, puține persoane cunoscând faptul că acesta a fost inventat de oamenii de știință ce studiau mișcarea de rotație a Pământului. El se dovedește a fi de o mare importanță în evoluția tehnologiei, având un număr vast de aplicații și fiind în continuare în atenția cercetătorilor, pentru noi invenții.
Lucrarea realizată abordează o tematică de actualitate, motiv pentru considerăm fascinant și interactiv studiul giroscopului și utilizarea lui ca material didactic în cadrul lucrărilor practice de fizică. Referinţe bibliografice DIMA Ion, VASILIU George, CIUBOTARU Dumitru; MUSCALU Stefan, Dicţionar de fizică, Ed. Enciclopedică română, Bucureşti 1972
MIHAIL Sandu, Mecanică Teoretică, Ed. Didacatică şi Pedagogică, Bucureşti, 2002
CIŞMAN Alexandru, Fizică Generală, Ed. Tehnică, Bucureşti 1959
Jean-Claude Radix, Giroscoape mecanice şi giroscoape cu rotative, tehnici de inginerie Editura, 10 martie 2000 
http://www.guiculture.com/, 14.03.2013
http://www.telegraph.co.uk/, 16.03.2013
http://www.wikipedia.ro, 05. 03. 2013
http://www.gyroscopes.org/ , 10.03.2013 Vă mulţumim
pentru atenţie! Realizat:
Lateş Mihaela
Enache Patricia În afara mişcării balonului de rugbi, a gloanţelor, titirezului sau planetei Pământ, există şi utilităţi practice ale giroscoapelor. Unele dintre ele, numite girocompase, girobusole sau girodirecţionale, joacă un rol foarte important în sistemele de ghidaj şi de navigaţie folosite la bordul avioanelor, navelor, rachetelor şi proiectilelor.
Full transcript