Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Грижа и нега на системот за движење

No description

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Грижа и нега на системот за движење

Грижа и нега на системот за движење
Искривување на 'рбетниот столб
-Деформитетите кои настануваат во текот на развојот на телото под дејство на надворешни фактори,кај децата главно се поврзани со промени во 'рбетниот столб.
Причините за тоа се неправилното седење или држење на телото,при што можат да се појават деформитети од видот на:
*Сколиоза
*Кифоза
*Лордоза
СКОЛИОЗА

-
Сколиоза е медицинска состојба каде што се забележува искривување на 'рбетот од едната страна.Иако е сложена тродимензионална деформација,доколку би се видело на ренгенски слики од задната страна,'рбетот на лицето со сколиоза може повеќе да изгледа на букават,,S'' отколку на права линија.
КИФОЗА
-Кифоза,уште позната и под терминот грпка е искривување на горниот дел од грбот.Малото искривување не е патолошко,но кога се работи за кифоза,тогаш тоа може да зафаќа агол од 50 степени.Кифозата може да биде неприметна,но може да го даде карактеристичниот грбав изглед.
ЛОРДОЗА
-Лордоза е пренагласена кривина во лумбалниот ден на 'рбетот.Вооглавно е последица на слабоста на стомачните мускули,но и на деформитет на стапалата и колената кои ги доведуваат нозете и карлицата во неправилна положба што се компензира со нагласена кривина во лумбалниот дел на 'рбетот.
Болести на коските
-Постојат разни заболувања на коските
кој предизвикуваат промени на коските
а со тоа и доведуваат и до сериозни функционални пореметувања како што се
*Рахитис
*Остеопороза
Рахитис
-Рахитицот претставува метаболично заболување на коските во фаза на растењето.
Се јавува како последица на недостаток на витаминот Д. Рахитисот е болест на зимски период,поради отсуство на сонце,кое е битно за создавање на витаминот Д во кожата.Најчесто се развива во периодите на детството кога растот е најбрз и тоа до една година,од третата до четвртата година, и во пубертетот.
ОСТЕОПОРОЗА
-Остеопорозата претставува метаболичка болест на коските.Се карактеризира со намалена количина на коскено ткиво во нормално минерализиран коскен матрикс.
Остеопорозата се јавува кога ќе се намали вкупната маса на коските,оставајки ги нежни и кршливи.
Изработила:Кристина Велковска VIII б
Full transcript