Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Развој на дејството

No description
by

Valentina Petrova

on 13 December 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Развој на дејството

Процес на раскажување
Кај нарацијата, дејството задолжително треба да се гради. Исто како и кај
драмата
, важни се петте етапи во развојот на дејството.
1. ЕКСПОЗИЦИЈА
Експозицијата нѐ воведува во содржината, нѐ запознава со ликовите и ја развива нашата почетна љубопитност.
2. ЗАПЛЕТ
Во овој дел настануваат компликации, судири, кавги, се јавуваат проблеми и се редат еден врз друг со малку надеж дека ќе бидат решени.
3. КУЛМИНАЦИЈА
Ова е врв! Повисоко од ова не оди дејството.
5. РАСПЛЕТ
Веќе сите конфликти се разрешуваат, клопчето се одмотало. Дејствата се смируваат, а проблемот е решен.
4. ПЕРИПЕТИЈА
Во овој дел се случува нешто неочекувано, нешто што ќе придонесе кон расплеткување и разрешување на конфликтите.
„Бескрајна приказна“
Во ова дело се раскажува за Бастијан Балтазар Бак, којшто немајќи другари, осамен и накиснат од дождот, влегува во антикварницата и по краток разговор со нељубезниот сопственик, ја користи можноста да украде една книга, којашто според зборовите на сопственикот е „несоодветна за деца“.
Во „Бескрајна приказна“
Атреј бестрашно решава секакви задачи и... во еден момент врската меѓу Атреј од Фантазија и Бастијан од Земјата ќе биде речиси опиплива: Бастијан и Атреј ќе се погледнат во очи, Атреј ќе го почувствува присуството на Бастијан, ќе го види неговиот лик, ќе го чуе неговиот глас...
Развој на дејството
Михаил Енде
Тука авторот е возубден што ќе ни ја раскаже приказната.
Во овој дел публиката „грицка нокти“ од возбуда.
Се запознаваме со Атреј, јунакот од украдената книга и неговата задача - да ја спаси владетелката на кралството Фантазија, Детската Кралица, од страшното Ништо. Ги следиме сите проблеми со коишто се судира, препреки коишто мора да ги помине, за да го најде лекот за Детската Кралица.
Тука читателот си вели: „Леле, леле! Полошо од ова не може да биде!“
Возбудата почнува да опаѓа.
Атреј ќе навлезе во една пештера каде што ќе се сретне со лошиот волк Морг, којшто е помошник на Ништото во желба да ја уништат Фантазија. Од овој разговор, ќе дознае дека Фантазија може да се уништи само кога луѓето од Земјата ќе ги напуштат надежта и креативноста, кога ќе му се препуштат на секојдневието без желба за промена, нови доживувања и без фантазирање за подобро и поубаво.
Во „Бескрајна приказна“
ЗНАК:
Во „Бескрајна приказна“
Назад, во палатата на Детската Кралица, Атреј со жалење ја известува дека не успеал во својата мисија, а таа го разубедува велејќи му дека неговата мисија е успешна, тој го обезбедил присуството на Бастијан којшто единствен може да ги спаси Детската Кралица и Фантазија со тоа што ќе ѝ даде ново име на Детската Кралица. Новото име што Бастијан ѝ го дава е....
Во „Бескрајна приказна“
ЗНАК:
Крај! Читателот задоволно се смешка. Сите конфликти се разрешени.
ЗНАК:
ЗНАК:
ЗНАК:
Full transcript