Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Nyhedsformidling

No description
by

Malene Højgaard

on 22 October 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Nyhedsformidling

Læringsmål Når du er færdig med forløbet, skal du være i stand til at
definere de tre forskellige typer af kilder; erfarings-, parts- og ekspertkilde
spotte og anvende tekstingredienserne i nyhedsformidling; fakta, citater fra kilder og reportageindslag
fastslå ud fra hvilken vinkel en historie er skrevet, og hvordan kilder og tekstingredienser underbygger denne vinkel.
vurdere, om en nyhed er forholdsvis objektiv eller subjektivt formidlet Objektiv vs. subjektiv Det er målet, at enhver nyhedsformidling skal være så objektiv som muligt – man kalder det også ’tilstræbt objektivitet’. Men det er ofte sværere end som så, da det jo er mennesker – journalister – der formidler historien. Subjektiv og objektiv er hinandens antonymer, det vil sige, at de står i modsætning til hinanden. Prøv med egne ord at forklare, hvad det vil sige at være hhv.
Subjektiv
Objektiv Objektiv Bygger udelukkende på eller tager hensyn til fakta. Når man er objektiv, er man således ikke påvirket/præget – eller på anden måde under indflydelse – af bestemte (personlige) interesser, opfattelser.

Ord, der knytter sig til objektiv:
neutral
upartisk
saglig Subjektiv Bygger primært på, tager hensyn til – eller er på anden måde styret af – en personlig opfattelse, interesse eller lignende. Vinklen Den største forskel fra fiktion og journalistiske tekster er, at artikler ikke blot fortæller om noget, men de fortæller at …
Alle journalistiske tekster er bygget op omkring en vinkel. En vinkel er en synsvinkel på en historie, en hypotese eller en påstand, der kræver en forklaring, en konklusion eller konsekvens. I valg af vinkel afgrænses emnet, noget prioriteres og andet vælges fra.
Journalisten udvælger hovedbudskabet, som læseren/seeren skal være opmærksom på. Eksempel: Roskilde Festival – mange vinkler
Rubrikkerne nedenfor har alle det til fælles, at de fortæller om Roskilde Festivalen 2011.
Men hver især har de deres egen vinkel på musikfestivalen i Roskilde.

Nedenstående rubrikker fortæller, at…
35.000 drager nu mod Roskilde Festival
Roskilde festival meldt til politiet
Færre danske kunstnere spiller på Roskilde
Roskilde er stadig førstevælger
Skat tjekker Roskilde Festival for svindel
Færre tyverier på Roskilde
Regnen vælter ned over Roskilde Kort om Josef Fritzl-sagen
Den 28. april 2008 tilstod østrigeren Josef Fritzl at have holdt sin datter, Elisabeth Fritzl, indespærret i 24 år i en lydtæt kælder, gravet ud under familiens hus og have i en landsby i Østrig.
I fangenskab voldtog Fritzl datteren, hvilket resulterede i, at hun i kælderen gennem årene har født i alt 7 børn, hvoraf ét barn, en tvilling, døde kort efter fødslen. Fritzl brændte selv barnet i en brændeovn.
Elisabeths ældste datter, Kerstin Fritzl, blev bragt på hospitalet som følge af manglende D-vitaminer efter at have været indespærret de mange år i kælderen uden dagslys. Kerstin havde et skjult brev fra sin mor med på hospitalet - et råb om hjælp.
Hospitalet kontaktede politiet, og afsløringen af forbrydelserne begyndte i april 2008. To forsider – samme sag
Kig grundigt på de to forsider fra henholdsvis Ekstra Bladet og Berlingske. Kig godt på ordvalg og valg af billede.
Hvilke vinkel har de to aviser hver især valgt på deres forside? Skriv de to vinkler. Vinklen skal kunne formuleres i en enkelt sætning:
”Forsiden fortæller, at …”
Hvilken forside forholder sig mest objektiv?
Hvilken forside bliver du mest nysgerrig på og hvorfor? Herunder kan du se, hvordan avisernes forsider så ud den dag, sagen om Josef Fritzl ramte medierne. Nyhedskriterierne Aktualitet
En aktuel begivenhed, noget som netop er sket og derfor optager mange mennesker.

Væsentlighed
Noget, der har en væsentlig betydning for den enkelte eller en større gruppe. Måske endda betydning for samfundet som helhed.

Identifikation
Mm mennesker eller forhold, vi kan identificere os med. Det kan fx være personer på vores egen alder, som har samme køn, som bor i nærheden af, hvor man selv bor, som har oplevet nogenlunde det samme som os selv m.m.

Sensation
Det usædvanlige, det uventede, opsigtsvækkende, dramatiske, stærkt overraskende.

Konflikt
Kampen mellem det gode og det onde, mellem systemet og mennesket. En strid mellem personer og/eller interesser. Hver nyhedsudsendelse eller artikel behøver ikke nødvendigvis at opfylde alle kriterier, men jo flere kriterier, der er opfyldt, desto flere mennesker vil finde historien interessant. Tænk tilbage på historien om Josef Fritzl.
Hvilke nyhedskriterier lever historien op til – og hvordan?
Diskutér det i klassen. På jagt efter nyhedskriterier 3 kildetyper Erfaringskilde
Partskilde
Ekspertkilde

Kilderne er med til at give kød og blod til historien. Det er igennem kilderne og dét, som de udtaler, at historien folder sig ud.

Når man kigger nærmere på kilder, er det vigtigt at se på, hvilke typer af kilder, der er brugt. Derefter kan du vurdere, om der er kilder eller typer af kilder, som du savner i indslaget. Kilder, der eventuelt kunne være med til at uddybe eller nuancere historien.

Det kan også være væsentligt at kigge nærmere på, hvordan kilderne bliver fremstillet i tekst og billeder, hvilket du skal være opmærksom på i næste opgave.

Der bør altid optræde mindst to uafhængige kilder i en nyhedsformidling. Hvilke typer kilder bliver brugt i indslaget?
Hvordan fremstår de tre kildetyper?
Hvad siger de tre kilder, og hvad tilfører de til indslaget? Kildetyper Danskerne skifter navn som aldrig før (Nyhedsindslag fra TV2, feb. 2009) http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-20536724:danskerne-skifter-navne-i-massevis.html?ss Hvad er vinklen på indslaget, og hvilken rolle spiller kilderne i forhold til vinklen? Hvilke nyhedskriterier er historien valgt ud fra? Forestil dig, at den ene erfaringskilde var Medina, som også har været til numerolog og efterfølgende skiftet navn. Hvordan ville indslaget så være, og ville vinklen stadig holde? På jagt efter kilder Læs nyhedsartiklen "Skolearbejdet presser hver tredje elev".

Skriv ned, hvilke typer af kilder, artiklen benytter sig af.
Hvad fortæller kilderne, og hvorledes bidrager de til vinklen på historien?
Hvilke nyhedskriterier er historien valgt ud fra?
Hvad nævnes som årsager til, at skolearbejdet presser eleverne?
Hvad er konsekvenserne?
Giver artiklen en konklusion? Erfaringspersoner er mennesker, som har oplevet begivenheden selv, eller som har haft begivenheden tæt inde på livet.

Ved hjælp af en erfaringsperson kan du fortælle om konsekvenserne af fx en politisk beslutning om at skære ned på timerne til idræt i folkeskolen. Den abstrakte beslutning bliver nærværende, når du bruger en elev eller flere, der rammes af beslutningen, som kilde.
Brug af erfaringskilder skaber nærvær og identifikation hos seeren eller læseren gennem følelse og genkendelse.

Erfaringskilder taler ud fra deres egen oplevelse, og du skal være opmærksom på, at deres udtalelser er subjektive. Erfaringskilde Partskilde En person, der har interesserer i historien.

Partspersoner har ikke direkte hændelsen tæt inde på livet, men de vil ofte gerne fremme nogle bestemte interesser. Det kan være en politiker, en repræsentant fra en interesseorganisation eller en part i et sagsforløb. En partskilde kan fx være med til at forklare baggrunden for at skære ned på idrætstimerne i folkeskolen.

Brug af partskilder skaber konflikt og fremdrift i indslaget eller artiklen.
Partskilder er aldrig neutrale. De giver deres udlægning af en historie. Ofte er det en god ide at høre modparten for at få et nuanceret billede af en historie. Ekspertkilde En person, der har viden om historien.

Ekspertpersoner er ikke berørt af historien, men de har faktuel viden om et fagligt område. Det kan være en læge, en psykolog eller en økonom. De kan være med til at perspektivere en historie og forstå hændelsen i et lidt større perspektiv.

Brug af ekspertkilder skaber forståelse og overblik .
Eksperter har en høj grad af troværdighed. De skaber overblik og optræder som neutrale kilder, der fremlægger fakta. Nyhedstrekanten Ingredienser i nyhedsformidling Hvem, hvad, hvor?
Konklusion Baggrund Detaljer Opgave:
Kig i forskellige aviser og find eksempler på brug af nyhedstrekanten. Faktuelle oplysninger er selve substansen i nyhedsformidlingen. Her er det vigtigt at finde ud af, hvor oplysningerne kommer fra. Kommer de fra en undersøgelse, en udtalelse, en statistik eller andre skriftlige kilder?
Det er også ofte her, du får baggrundsviden om historien. Når der er reportage med i en nyhedsformidling, er det med til at give nærvær og liv til historien. Nogle gange kan reportage godt minde om fiktionslæsning, især i skrevne artikler.
Du kan kende reportage ved, at den indeholder et levende og aktivt sprog, hvor der ofte er fokus på detaljen, så du nærmest kan se det for dig eller får oplevelsen af selv at være tilstede. Kilderne er med til at give kød og blod til historien. Det er kilderne, der ’fortæller’ historien. Her skal du bruge din kildeanalyse, som du har lært om tidligere i forløbet. Hvilke kilder bliver brugt i formidlingen; erfarings-, parts- og ekspertkilder? Nogle gange bidrager de mundtlige kilder også til faktuelle oplysninger. På jagt efter tekstingredienser
Gå på jagt efter de tre tekstingredienser.
Gense tv-indslaget Danskerne skifter navn som aldrig før.
Del indslaget op i, hvornår der er fokus på faktuelle oplysninger, udtalelser fra kilder og reportageelementer.
Læg især mærke til lyde, baggrundsstemmer, og hvad der ellers er i billedet. Læs to artikler
Du skal nu læse to artikler fra henholdsvis Ekstra Bladet og Politiken.
Vi hader panserne, mand af Torsten Ruus og Marie Lade. Ekstra Bladet 21.10.2010
Integrationen halter i ghettoplanen af Morten Skjoldager og Mette Østergaard. Politiken 27.10.2010 Du skal til opgaven bruge 3 forskellige farver. Mens du læser, skal du med de tre forskellige farver markere, hvad der er fakta, citater og reportage. Spørgsmål til Vi hader panserne, mand
Hvilke nyhedskriterier er artiklen udvalgt efter?
Hvilke type kilde er Tupac?
Skriv Tupacs vigtigste udtalelser ned eller streg dem over.
Hvilket indtryk får vi af Tupac?
Er Tupac en subjektiv eller objektiv kilde?
Hvilke af de tre tekstingredienser fylder mest i artiklen?
Hvad er vinklen på historien?
Hvordan spiller valg af kilder, billeder og tekstingredienser sammen med selve vinklen på historien? Spørgsmål til Integrationen halter i ghettoplanen
Hvilke nyhedskriterier er artiklen udvalgt efter?
Hvor mange kilder udtaler sig i artiklen, og hvilke type af kilder er de?
Hvilken rolle spiller kilderne i artiklen?
Hvad er vinklen på artiklen?
Hvilke af de tre tekstingredienser fylder mest?
Hvad gør det ved læsningen af artiklen? 15-årig dræbt for Facebook-kommentar Hvilke kilder til hvilken artikel? Børn får for lidt hjælp til at klare skilsmisser Danskerne får adoptivbørn med handicap Hvilke kilder skulle vælges til at formidle historierne? Tænk både i erfaringspersoner, partskilder og ekspertkilder.
Når du vil citere en kilde, er det en god idé først at introducere kilden for læseren, fx:
Birgitte Johansen er mor til 15 årige Laura, som går i 9. klasse i Roskilde. Birgitte er en af de 38,1 pct., som synes, det er i orden, at deres børn drikker alkohol.
”Jeg har ikke noget problem med, at min datter drikker, så længe hun har kontrol over sig selv”, siger Birgitte Johansen.
(Kilde: Forældre giver unge lov til druk af Paprika Kofoed Christensen, 10. klasse)

Husk, at kilder både har for- og efternavn.
Det er også en god idé at skrive, hvem kilden er; en skolelev, en forældre, en ekspert.
Husk, at eksperter altid har en titel som f.eks. forsker, professor, læge osv. Tips og tricks til at citere kilder:
Full transcript