Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A víz, az élet bölcsője

No description
by

Szőke Sándor

on 15 August 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A víz, az élet bölcsője

Hőtágulás
A víz forráspontja 100° C, olvadáspontja 0° C, sűrűsége +4° C-on a legnagyobb. Érdekesség, hogy melegítés közben a víz 0 °C-tól 4 °C-ig nemhogy tágulna, hanem még össze is húzódik.
Felületi feszültség
A felületi feszültség a folyadékok alapvető tulajdonsága, ami miatt a folyadékok a lehető legkisebb fajlagos felületű alakzatot (gömb) igyekeznek felvenni. Ennek oka a folyadék részecskéi között fellépő kohéziós erő.
A víz, az élet bölcsője
Mi a víz?
A víz a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O (dihidrogén-oxid). A víz egy amfoter vegyület, ami azt jelenti, hogy viselkedhet savként és bázisként is.
A felületi feszültség következménye, hogy bizonyos tárgyak és állatkák a vízben nem süllyednek el, a víz felületén maradnak.
Kapilláris vízmozgás
Úgyszintén a felületi feszültséggel függ össze az úgynevezett kapilláris emelkedés és kapilláris süllyedés jelensége.
Túlhűtés
A szennyeződéstől mentes „szupertiszta” vizet -48 °C-ig is le lehet hűteni anélkül, hogy jéggé fagyna. -48 °C-on azonban a víz szerkezete hirtelen jéggé alakul, melyet hangjelenség kísér.
A Mpemba-paradoxon a víznek azt a különleges tulajdonságát állapítja meg, hogy azonos körülmények között a fagyni kitett meleg víz hamarabb fagy meg, mint a hideg víz.
Mpemba-paradoxon
Hogyan került ide?
A legújabb tanulmányok alapján a víz nem a naprendszeren kívülről érkező üstökösökből, hanem a sokkal közelebbi meteoritokból származik.
A hőmérséklet csökkenésével megszilárdult a földfelszín és a vízgőz lecsapódásával kialakult az ősóceán.
Az óceánok kialakulása
Előfordulása a Földön
A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a felszín 71%-át borítja víz. Földünk hatalmas vízkészletének 97,5 %-a sós víz és csak 2,5 %-a az édesvíz, de ennek is döntő része jégtakaróként halmozódott fel.
Ivóvíz
Az emberiség rendelkezésére az édesvízkészlet 1%-a áll, ez a teljes földi vízkészlet 0,03 %-a és nekünk ebből kell gazdálkodni!
Az árapály
Az árapály más néven tengerjárás a tengerek, óceánok szintjének emelkedése (dagály) és süllyedése (apály). A jelenség leginkább a Holdnak köszönhető, de a Nap vonzása is befolyásolja.
Egyszerre két-két helyen figyelhető meg dagály és apály. Az egyik dagályhullám mindig a Földünk Hold felőli oldalán van, a másik ezzel ellentétben. Ezekre a régiókra "merőlegesen" helyezkednek azok a területek, ahol apály van, azaz ahol a víz éppen visszahúzódik.
Érdekességnek tekinthető hogy nem csak a tengereknél és óceánoknál, hanem a földkéreg kőzeténél is megfigyelhető árapályjelenség.
Szerepük van a tengervíz hőmérsékletének, oxigén és tápanyag eloszlásának szabályozásában. Az állandó légáramlás és lesüllyedő víztömegek által keltett, tölcsérszerű szívóhatások mozgatják.
Tengeráramlás
Megkülönböztetünk hideg és meleg tengeráramlatokat. A meleg tengeráramlások az alacsonyabb földrajzi szélességek felől meleg vizet szállítanak a magasabb földrajzi szélességek felé.
Az egyik legismertebb tengeráramlás a Golf-áramlat, mely a leghosszabb utat járja be. 70 km-es szélességben, és 15-20 km/h-ával tör elő a Mexikói-öbölből és 25 °C-os vizet szállít az északi partokra.
A felnőtt emberek testének 65-70%-a víz. Idősebb korra ez az arány jelentősen csökken. A különböző szervek eltérő mértékben tartalmaznak vizet, így az agy kb. 78%-a, a szív 77%-a, a szem üvegtestének 99%-a, vérünk 86%-áll vízből.
Az ember
Több mint 1,5 milliárd ember nem jut tiszta vízhez.
A fejlődő országokban a szennyvíz 90%-a tisztítás nélkül kerül a folyókba.
A világ vízhasználatának 70%-át a mezőgazdaság, 22%-át az ipar adja.
Felhasználás
Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. A vér ozmózisnyomásának normál szinten tartásában is jelentős szerepe van.
Élettani jelentősége
A víz rendkívül fontos szerepet betöltő kémiai anyag, a Föld vízburkát alkotja, kitölti a világ óceánjait és tengereit, az ásványok és kőzetek alkotórésze, a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan része.
A légköri víz a hidroszféra elenyésző részét képzi.

Légkör: 0,01 %
Világóceánokban 96,52 % Szárazföldi vizekben: 1,70 % Krioszféra (Földön található nagy
tömegű hó és jégtakaró) víztartalma: 1,77 %
Víztartalom
A forráspont egy adott nyomáson állandó, a rendszer nyomásának növelésével a forráspont is megemelkedik, a nyomást csökkentve a forráspont is lecsökken. A folyadék a forráspont fölé addig nem hevíthető, amíg teljes mennyisége gőzzé nem alakul.
Forrás
Medúzák
A medúzák testének 98%-a víz.
A Föld napja
A prezentáció szerzői jogi védelem alatt áll.
Amikor egy tó lehűl, a felszínen lévő lehűlt víz a tó aljára merül, mert sűrűsége nagyobb. Azonban miután a hőmérséklet eléri a 4 °C-ot, ez az áramlás megszűnik, és a felszínhez közeli víz hidegebb (és kisebb sűrűségű) marad, mint a tó alján lévő víz. Amikor a felszínen lévő víz 0 °C hőmérsékletre hűl le, a tó teteje kezd befagyni, mialatt a tó alján a hőmérséklet 4 °C marad.
Köszönöm a figyelmet!
Fagyás
Az ősi tengerekben úszkáló molekulák folyamatosan elbomlottak az ultraibolya sugárzás, hő, vagy más behatások miatt. Azonban, amikor bizonyos molekulák összekapcsolódtak, az új molekula bizonyos esetekben ellenállóvá válhatott a káros hatásokkal szemben. Mondhatnánk úgy is, evolúciós folyamaton mentek keresztül, ahol az "életképtelen" molekulák kihaltak, az "életképesek" pedig túléltek.
Az élet keletkezése
Full transcript